domowe lody - 2503 przepisów (strona:137/167)

Burgery z czarnej fasoli 78

mogą zastąpić ją większą ilością płatków jaglanych. Jak smakują burgery? Odpowiem, że wyśmienicie, są soczyste z dużą ilością ziół i aromatycznych przypraw, a w towarzystwie świeżych warzyw i z domową bułką hamburgerową to naprawdę jedzenie pierwsza klasa. Świetne na ciepło i na zimno więc burgera można zabrać do szkoły, pracy czy na piknik. Polecam ! Print Burgery z czarnej fasoli .wprm(...)troszkę więcej płatków owsianych lub tartej bułki ewentualnie gdyby wyszła zbyt sucha można dodać odrobine wody lub małe jajko. Masę na burgery najlepiej odmierzać przy pomocy łyżki do nakładania lodów, a następnie w zwilżonych dłoniach uformować kulki, które na koniec należy spłaszczyć, formując płaskie medaliki, obtoczyć w odrobinie mąki ryżowej lub tartej bułce. Na patelni rozgrzać olej, burgery smażyć

SprawdzonaKuchnia.pl
Idealny prezent dla fanów gotowania 118

wyciskarki wolnoobrotowe to urządzenie wszechstronne i wielofunkcyjne – pozyskują to, co najlepsze z owoców, poza sokami umożliwiają przygotowywanie wyśmienitych koktajli, zdrowych deserów i ciast, bomb witaminowych w postaci wyśmienitych lodów (dzieci są przeszczęśliwe! ), mleka roślinnego, tofu, przecierów i baz do zup, a nawet placków ziemniaczanych! Jestem przekonany, że obdarowana osoba będzie Wam wdzięczna za taki prezent. Prezent, który jest wielofunkcyjny(...)innych. Moja mama np. używa swojego ukochanego blendera kielichowego do przygotowania najlepszych naleśników na świecie. Dzięki specjalnym ostrzom z jednej strony, będziecie mogli zmiksować/rozdrobnić naprawdę twarde składniki: lód, mrożone owoce, zboża itp. Z drugiej strony dobrze zmiksowana zupa, koktajl, czy deser będą miały lekką, kremową konsystencję. Jeżeli zainteresował Was blender kielichowy, link do sklepu znajdziecie TUTAJ!!! Blendery ręczne

kuron.com.pl
A TY CO MASZ W SWOJEJ LODÓWCE? 189

zimno – do boju ruszają szkodliwe bakterie gnilne ). ŚRODKOWA PÓŁKA: Tutaj powinniśmy przechowywać produkty o krótkiej trwałości- takie jak pokrojoną wędlinę, twarogi, sery, serki, a także przygotowane wcześniej domowe potrawy – zupy, mięsa czy też gulasze ( p amiętajmy jednak, by garnek zawsze był szczelnie przykryty pokrywką ). DOLNA PÓŁKA / SZUFLADY Tutaj temperatura wynosi ok. 10 C i jest wyższa wilgotność(...)przodu, by zużyć je w pierwszej kolejności. Pamiętajmy, że lodówka musi się rozmrozić sama, bo inaczej możemy ją uszkodzić – nie stosujmy żadnych środków przyśpieszających rozmrażanie, nie podważajmy lodu nożem, ani też nie wkładajmy garnka z wrzątkiem. Do mycia doskonale nadaje się ciepła woda z odrobiną płynu do naczyń, a j eśli nie chcemy używać detergentu zmieszajmy ocet w równych

Ostra na Słodko
Bajkowi bohaterowie z dzieciństwa – Muminki 94

Czy wy też tak macie, że wasze dzieci niekoniecznie podzielają waszą miłość do ulubionych postaci z dzieciństwa? Jako dziecko uwielbiałam Muminki i książkę i bajkę i

Dorota Smakuje
Wędlina śniadaniowa z karkówki wieprzowej 85

Domowa wędlina z pieczonej karkówki wieprzowej. Swojski wyrób bez konserwantów, jakiej nie dostaniesz w żadnej masarni. Mięso z karkówki marynowane w ziołach i przyprawach przez całą noc, później pieczone w piekarniku. Kanapka z wędliną z karkówki będzie smakowała wyśmienicie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Wędlina śniadaniowa z karkówki wieprzowej 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Wędlina Kuchnia: Polska Trudność(...)Łatwe Ilość 1 kg Przygotowanie 10 min. Pieczenie 1 godz.  10 min. Kalorie 200 kcal Pieczona swojska wędlina z karkówki wieprzowej. Przepyszna wędlina na kanapkę bez konserwantów, domowej produkcji. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kg karczku wieprzowego z tłustymi przerostami 3 ząbki czosnku BIO 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pikantnej papryki sól i mielony

ProstePesto.pl
Chleb żytni jasny 110

Dawno nie piekłam czysto żytniego chleba na zakwasie. Ten powstał na podstawie przepisu z książki Piotra Kucharskiego "Chleb, domowa piekarnia".  Jest pyszny! Wilgotny, długo utrzymuje świeżość. Ciasto robi się bez problemu, wymaga jednak dużo czasu. Najlepiej zacząć szykować chleb wieczorem, tak aby zaczyn rósł w nocy. Rano mieszamy ciasto właściwe i odstawiamy do późnego popołudnia. Jeszcze tego samego(...)piekarnika z włączoną żarówką.   Piekarnik nagrzać do temperatury 220 st. C Wyrośnięte ciasto naciąć żyletką, wstawić do gorącego piekarnika. Piekarnik zaparować - na dno wrzucić 3 kostki lodu, postawić miseczkę z wodą lub spryskać wodą ścianki piekarnika. Piec  45-50 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na kratce. Smacznego

Stare Gary
Puszyste bułeczki jogurtowe 240

pszenne na jogurcie. Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, a w smaku lepsze niż z piekarni Ciasto szybko wyrasta, więc nie trzeba długo czekać, żeby cieszyć się tym świeżym, domowym wypiekiem. Polecam! Bułeczki te upiekłam na kolacje, do następnego dnia zostały mi dwie sztuki, które zjedliśmy na śniadanie. Pomimo, iż przez noc przechowywałam je przykryte folią, to wciąż były mięciutkie(...)ponownego wyrośnięcia na około 30 minut *** *** Bułeczki podczas wyrastania jak i podczas pieczenia dość sporo urosną. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200’C a następnie na dno wsypujemy szklankę lodu lub na poziomie niższym niż bułeczki wkładamy żaroodporne naczynie z wodą – para sprawi, iż bułeczki nabiorą rumianej i chrupiącej skórki *** *** Bułeczki pieczemy przez 12 – 15 minut w temperaturze

Blog z Apetytem
Zakochaj się w pączku! 118

widać na załączonych obrazkach, za bardzo trzymać nie chcą). Jako nadzienia użyłam dżemu truskawkowego - mój był nieco zbyt rzadki, i wypływał. Używajcie więc specjalnych marmolad do pączków lub dżemów domowej roboty, które są twarde i ładnie będą siedzieć tam, gdzie je wciśniecie. Całość posypałam cukrem pudrem wymieszanym z mlekiem w proszku - bardzo mi się ten smak spodobał, polecam wypróbować.Ogólnie(...)minuty z każdej strony.Gorące pączki nadziewać dżemem za pomocą szprycy, oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z mlekiem w proszku.Smacznego!Jak tam pogoda? Bo u nas śniegu sporo, a lodu jeszcze więcej. Dziś na spacerze z psą, gdyby nie wspierające ramię C., wyłożyłabym się jak długa. Brrr... Dobrze, że chociaż drogi sypią solą, bo inaczej naprawdę bałabym się jeździć do pracy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Koktajle z sake 180

teraz miesiąc z Netflixem, czyli mam testowy miesiąc, kiedy oglądam co najmniej jeden film lub serial dziennie. Mój domowy internet ledwo zipie, ale obejrzałam między innymi ciekawy dokument o produkcji sake. Japoński etos pracy sprawił, że postanowiłam dać sake drugą szansę. Pierwszy raz piłam sake w sushi barze. Była obrzydliwa. Prawdopodobnie właściciele tej knajpy kupili najtańszy bimber jaki udało(...)soku jabłkowego 20 ml soku ananasowego   Jak przygotować drink z sake Shibuya 109?   Ogórka, miętę i liczi rozgniatamy. Dolewamy alkohol i soki. Mieszamy w shakerze z lodem. Odcedzamy na sitku. Podajemy z kostkami lodu.   Drugi to Wzgórza Roppongi. Także tutaj nazwa nawiązuje do modnej klubowej dzielnicy Tokio. Zawiera owoce kumkwatu, które smakują jak małe gorzkie mandarynki. Drink

Ugotowane pozamiatane
Ciabatta 136

ciabatty ale naprawdę warto! Myślę, że najtrudniejsze jest pocięcie ciasta i przełożenie na blaszki ale przy odrobinie cierpliwości da się to zrobić:) Jeszcze raz powtórzę: Warto! Nie ma jak domowa ciabatta… jeszcze ciepła z oliwą lub z masełkiem….  Rozmarzyłam się…. Myślę, że czas już wstawić nową bigę …. Ciabatta – składniki:Biga (zaczyn przygotowany wieczorem przed dniem(...)wysypaną mąką. Posypujemy mąką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok 40 minut.Wstawiamy do GORĄCEGO piekarnika ok 230 stopni. Na dno piekarnika przed wstawieniem ciabatty wkładamy blaszkę z kostkami lodu i/lub spryskujemy w trakcie pieczenia ścianki piekarnika – trzeba uważać żeby nie spryskać światełka, bo pęknie – tak aby powstała para a wtedy są cudnie chrupiące Pieczemy ok.20 minut.Smacznego  źródło

UgotujmyTo.pl
Bułki z dodatkiem orkiszu z ziarnami 66

Czas czytania: 2 min Pyszne domowe bułki z posypką pełną chrupiących ziarenek. Jak każde bułki pieczone w domu są niesamowicie pyszne i zdrowe. Dzisiejsze z dodatkiem mąki orkiszowej, która jest jak lekarstwo dla naszego organizmu, tutaj trochę więcej o orkiszu . Bułeczki smakują rewelacyjnie dosłownie ze wszystkimi dodatkami choć muszę przyznać, że większość zniknęła jeszcze ciepła i to bez żadnych dodatków(...)ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st C. Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać nasionami. Na dno piekarnika wsypać lód, wstawić bułki i piec przez 12 - 15 minut. Po upieczeniu bułki wystudzić na kratce. Smacznego! Notes Bułki można wyrobić w maszynie do wypieku chleba, używając programu do ciast rosnących

SprawdzonaKuchnia.pl
Dworek Koper 85

życiu i wiem, że zawsze będą mnie kusiły. Tato mojego męża jadł czerninę . Tutejsza czarna polewka to zupa pachnąca goździkami, pełna suszonych owoców, drobiowych podrobów i wielkopolskich kluseczek domowej roboty. Mama męża wybrała smażone na masełku, świeże rydzowe kapelusze . Tak pachniały, że nie mogliśmy się im oprzeć. Zdradzę, że po raz kolejny się nie zawiedliśmy. Pierwsze potrawy wywarły(...)Jednak muszę przyznać, że rozmiar porcji trochę nas przeraził. Z kolei mój wybór to truskawki zapiekane w „koglu moglu” . Gorąca jajeczna pianka, pachnące owoce, a do tego lody śmietankowe. Genialny a zarazem prosty deser – sama słodycz, smak lata. Teściowie, jako stali bywalcy, postawili na nowość w karcie – leniwe pierogi podsmażane z likierowym winem, jabłkiem

Szybko Tanio Smacznie
Dworek Koper 166

życiu i wiem, że zawsze będą mnie kusiły. Tato mojego męża jadł czerninę . Tutejsza czarna polewka to zupa pachnąca goździkami, pełna suszonych owoców, drobiowych podrobów i wielkopolskich kluseczek domowej roboty. Mama męża wybrała smażone na masełku, świeże rydzowe kapelusze . Tak pachniały, że nie mogliśmy się im oprzeć. Zdradzę, że po raz kolejny się nie zawiedliśmy. Pierwsze potrawy wywarły(...)muszę przyznać, że rozmiar porcji trochę nas przeraził. Z kolei mój wybór to truskawki zapiekane w „koglu moglu” . Gorąca jajeczna pianka, pachnące owoce, a do tego lody śmietankowe. Genialny a zarazem prosty deser – sama słodycz, smak lata. Teściowie, jako stali bywalcy, postawili na nowość w karcie – leniwe pierogi podsmażane z likierowym winem, jabłkiem, gruszką

Szybko Tanio Smacznie
Sardynia, Sycylia … ach Włochy tęsknie ! 65

wino Vermentino di Gallura oraz czerwone Cannonau. Ach jak ja uwielbiam włoskie wina i w cale nie muszą być to wina drogie, żeby były dobre Ja zazwyczaj zamawiam tzw. domowe wina i szczerze polecam je każde . Są pyszne i nie rujnują za bardzo budżetu C astelsardo SZMARAGDOWE WYBRZEŻE czyli COSTA SMERALDA Jak sama nazwa wskazuje, spodziewam się zobaczyć tutaj cudowne(...)stylu katalońskim) czy Palazzo Piraino z XIV w. A po spacerku myślę, można wybrać się na pobliską piaszczystą plażę by nacieszyć się sycylijskim słońcem i rozkoszować smakiem włoskich lodów lub zimnego prosecco. Cefalu ETNA i Wąwóz Alcantara Etna to najwyższy i największy aktywny wulkan w Europie. Ostatnio często można słyszeć o tzw. przebudzeniu wulkanu i licznych erupcjach. Wg. przewodników

I LOVE LIFE
PRZYJĘCIE URODZINOWE W STYLU WĘDKARSKIM DLA CHŁOPCA - INSPIRACJA 154

Adasia i Nadii z poprzednich lat: Przyjecie w stylu Panda: TUTAJ LINK Przyjęcie w stylu Unicorn:  TUTAJ LINK Przyjecie z Pająkami:  TUTAJ LINK Przyjęcie w stylu Krainy Lodu:   TUTAJ LINK Przyjęcie w strytlu Minecraft  TUTAJ LINK Przyjęcie w stylu Violetty:  TUTAJ LINK Miłego dnia, Kochani! Widok na cały stół... Tort Ryba - "Połów dnia" - trzy grube(...)czemu pięknie się mieniły... A w smaku - obłędnie słodkie, obłędnie pyszne... 💗 "Rybki" - maślane, cudownie kruche i delikatne ciasteczka z lukrem 😋 "Żywa przynęta" - mini deserki, składające się z kilku warstw: domowego biszkoptu, dżemu porzeczkowego, kremu kajmakowego z mascarpone. Całość zwieńczają pokruszone ciastka "Oreo"... Wszystko warstwowo ułożyłam w mini wiadereczkach, a w "ziemię" z ciastek włożyłam po żelkowym robaku... 😈 Trochę obrzydliwie

Słodko-Słony Świat Ilony