domowe lody - 2503 przepisów (strona:132/167)

Domowa ricotta 160

Ricotta to włoski miękki ser, delikatny w smaku, przypominający twaróg. Zwykle wytwarzany jest z serwatki pozostałej po produkcji serów podpuszczkowych, ale można bardzo łatwo zrobić ricottę

Domowa Cookierenka Agi
Księga piasku i pudełko czekoladek 157

roku jest już dwudziestym piątym wydaniem KUCHARZA WARSZAWSKIEGO . Oprócz aż 1503 "przepisów różnych potraw oraz pieczenia ciast i sporządzenia zapasów spiżarnianych" zawiera też pasjonujący rozdział poświęcony porządkom domowym oraz "dyspozycye obiadów na cały rok" .  Wymaga szacunku. Zniszczony grzbiet i delikatne, naderwane kartki nie pozwalają na pospieszne wertowanie książki. Zresztą nie ma mowy o pośpiechu. Każdy przepis i rada(...)obiad? A może skorzystała z dyspozycyi KUCHARZA, który na dzień 5 lipca proponuje:  Zupę Julienne z gałkami parzonemi - Paszteciki z amoretek w konczach - Kalafjory - Kurczęta ze śmietaną - Lody Uśmiecham się do tej kartki, bo wierzę, że między słowami Karolka też schowała swój uśmiech. I wkładam ją z powrotem między strony.  Czy za kilka dni odnajdę jeszcze

KUCHARNIA
Hummus na ostro 250

Większość z Was zna tylko klasyczną wersję hummusu, ale tym razem przygotujemy wersję na ostro. Jeśli wolicie jednak wersję klasyczną, to odłóżcie trochę hummusu przed dodaniem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Dwie wersje hummusu 114

Hummus pasuje praktycznie do wszystkiego. Jest bardzo popularny. Pokażę Wam jak za jednym razem przygotować dwie wersje hummusu. Jedna to wersja klasyczna, a druga odrobinę ostrzejsza

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zdrowa przekąska z hummusem 276

Bardzo często przed spotkaniem ze znajomymi zastanawiamy się jak przygotować przekąskę. A może by tak zrobić hummus i podać ją ze świeżymi warzywami. Nie potrzebujemy na

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wiosenna zielona pizza z pesto i szparagami 139

sami – tej wiosennej pizzy ciężko się oprzeć! Na ogniu szykujemy sobie szeroki garnek z gotującą się wodą, a w kuchennym zlewie – miskę z lodowato zimną wodą i kilkoma kostkami lodu. Szparagi myjemy i odcinamy im zdrewniałe końce. Każdego szparaga kroimy wzdłuż na ćwiartki. Przygotowane szparagi wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy przez minutę. Odcedzamy z wrzątku i od razu(...)formatu Waszej blachy. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 230°C, bez termoobiegu . Chcemy mieć piekło jak w piecu chlebowym, w którym pizza piecze się dosłownie moment. W warunkach domowych tyle w zupełności wystarczy, tym bardziej że większość piekarników w trakcie dogrzewania i podtrzymywania do tak wysokiej temperatury sama załącza termoobieg – a on niepotrzebnie wysusza ciasto. Zostawcie

Karo in the Kitchen
Gofry 234

Podczas wakacyjnych wypadów, czy to nad morze czy też w góry, atakowani jesteśmy co kilka kroków przez budki z lodami i goframi. Zapach ciepłego gofra wypełnia uliczki, którymi spacerujemy. Nie ma się więc czemu dziwić, że gofry to chyba najpopularniejszy wakacyjny deser. Dlaczego cieszą się aż taką popularnością? Być może chodzi o ich smak. Słodki, o lekkim waniliowym(...)Dzisiaj smakują nam nie tylko latem podczas urlopu, ale również w domu. Są bowiem proste w przygotowaniu, może trochę czasochłonne, ale jakże fajnie jest zasiąść z domownikami do świeżych, domowych gofrów. Składniki (na około 18 gofrów): 4 jajka 1 litr maślanki 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150g masła 2 szklanki mąki szczypta soli

Jacob Tastes
Rzecz o gubieniu kilogramów :) 187

chrzanem, albo z twarogiem, orzechami i miodem.   II  ŚNIADANIE (godz. 10.00 - 10.30) Drugie śniadanie jem w pracy. Najczęściej jest to jogurt naturalny lub grecki, do tego domowa granola lub ulubione musli, które kupuję w Rossmannie (dobra kaloria), do tego pół łyżeczki płynnego miodu i sezonowe owoce (maliny, jeżyny, wcześniej truskawki, teraz śliwka, banan, brzoskwinia). W pracy piję też(...)szczypiorkiem, sardynek w pomidorach.. :) Weekendy nie należą do najłatwiejszych, zawsze pojawiają się jakieś pokusy w postaci ciasta u teściowej, alkoholu na imprezie czy wspólnego wypadu na lody z rodziną :) W dni robocze jest znacznie łatwiej utrzymać dietę. Nie zrezygnowałam ani z glutenu, ani z mleka. Ograniczyłam pieczywo, białą mąkę. Nabiał jem cały czas tak samo, jedynie odstawiłam

bistro mama
Światowy Dzień Żywności 16 października. Czy marnujesz żywność? Przechowywanie ma znaczenie. 147

zakupów. Trochę statystyk. Na świecie co roku marnuje się 1,3 mld ton jedzenia, co stanowi 1/3 produkowanej żywności. W Polsce to blisko 9 mln ton (Eurostat). Polskie gospodarstwa domowe generują ponad 2 mln ton marnowanej żywności. Nasz kraj jest na 5 miejscu w Unii Europejskiej wśród państw marnujących najwięcej jedzenie za Wielka Brytanią, Niemcami, Francją i Holandią. Przyczyny wyrzucania(...)szklane pojemniki)  wkładam banany, ananasa i inne owoce dające się zamrozić (np. owoce leśne). Dodając jogurt naturalny lub niewielką ilość mleka roślinnego w kilka chwil mam smoothie lub lody o smaku na jaki mam akurat ochotę. Natkę pietruszki czy koperek myję, a następnie owijam w wilgotny ręcznik papierowy i wkładam do lodówki na odpowiednią półkę. Dzięki temu

AZgotuj!
Domowe bagietki do zapiekanek 114

Pyszne pieczywo w formie bagietek. Idealnie sprawdzi się do domowych zapiekanek! Zjemy je również na śniadanie czy kolację z masełkiem!  250 ml mleka 3,2% 1 łyżka masła 82% 1 łyżka cukru 250 ml wody o temperaturze pokojowej 20 g świeżych drożdży 1 płaska łyżka soli 4 szklanki mąki pszennej typ 450-500 Mleko gotujemy, zdejmujemy z ognia, dodajemy(...)przykryte ściereczką na 30 minut. Na wierzchu nacinamy ostrym nożem paseczki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 230-250*C. Przed samym wstawieniem foremki do piekarnika, na dno wrzucamy kilka kostek lodu.  Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 200*C i pieczemy jeszcze 20 minut. Bagietki w środku są mięciutkie, na zewnątrz chrupiące

VioletoweKucharzenie
kukułka 159

Ostatnio widząc w sklepie Kukułki przypomniałam sobie, że ładnych parę lat nie robiłam tego ciasta i że nie ma go na blogu. Jeśli jeszcze nie znacie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Weizenbrot-niemiecki chleb pszenny wolnorosnący 111

Dawno nie piekłam chleba..a z racji gotowania z Formułą 1 na Grand Prix Niemiec, wydarzenia które utworzyła Daria, wynalazłam przepis na chlebek niemiecki..prosty do

Moje domowe kucharzenie
kubeczkowe ciasto jogurtowe z jagodami i współpraca z Rossi 147

Sezon jagodowy nareszcie się rozpoczął więc od razu upiekłam ciasto. Latem nie mamy ochoty na długie stanie w kuchni więc ten przepis sprawdzi się doskonale- ciasto

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia