domowe lody - 2503 przepisów (strona:135/167)

Szarlotka 139

Ciasto: ( wg White Plate "Słodkie" str. 97 ) 300 g mąki pszennej 150 g masła 3 żółtka 100 g cukru 3 łyżki śmietany 18% 1/8 łyżeczki sody

Atlas Smaków
Ekspresowe bułki 134

poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania(...)nożna obficie oprószcie bułki mąką, nadmiar można po upieczeniu zetrzeć  6. Wstawiamy blachę z bułkami do nagrzanego piekarnika, tuż przed włożeniem blachy na dno piekarnika wysypujemy kilka kostek lodu, to zapewni chrupiącą skórkę naszym bułeczkom, bułki pieczemy ok 20 minut 7. Bułki można przygotować na raty, pozostałą część ciasta przechowujemy w lodówce, przykryte folią spożywczą, można więc upiec kolejną

Słodki Kompromis
Dyniowy chleb 119

dodatkowo folią, pozostawić ponownie do wyrośnięcia na około godzinę (do podwojenia objętości). Piekarnik nagrzać do temp 230 °C . Spryskać piekarnik np. spryskiwaczem do kwiatów lub ułożyć kilka kostek lodu na sam dół piekarnika. Piec 25-30 min. do zbrązowienia skórki, na blasze odwróconej do góry dnem lub kamieniu. Studzić na kratce. Smacznego! * Do wyrastania chleba użyłam koszyka rozrostowego na chleb(...)koszyk w wodzie bez detergentów i ponownie naoliwić. Sposób ten zapewnia utrzymanie koszyków przez wiele lat w nienagannym stanie. ____________________________ /*wpis zawiera lokowanie produktu/ *Przepis pochodzi z książki M. Zielińskiej ""Domowa piekarnia" **Informacje odnośnie pielęgnacji koszyków rozrostowych pochodzą ze strony "cook4you

CookYourself
Dukkah uniwersalna mieszanka przypraw 65

Tworzenie mieszanek przypraw jest całkiem zajebistym zajęciem, prowadzi do zaskakujących odkryć, zadymienia kuchni, ataku kaszlu, przepysznych połączeń, a jak się przesadzi z prażeniem przypraw, to przetyka zatoki. Ot, taki domowy test na COVID – jak nie czujesz, że coś się fajczy, to zamknij Facebooka, jak dalej nie czujesz, mimo kłębów dymu, to można się zacząć niepokoić. Dukkah pojawiła się kilka(...)staje się świetnym dipem cudowna do pieczonych warzyw do posypywania hummusu i innych past do posypywania zup typu krem do wyjadania metodą „na visolvit” do marynat do wszystkiego a lody waniliowe + Dukkah + olej dyniowy to jest taki kosmos, że musicie spróbować! Co musicie mieć na milion procent? Orzechy laskowe i sezam. Spotkałam wersje, gdzie Dukkah była robiona

ladykitchen
Szybki tradycyjny hummus 131

Przepisów na tradycyjny hummus jest bardzo wiele. Pokażę Wam jak szybko przygotować najbardziej podstawową wersję tego dodatku nie tylko do pieczywa. Oczywiście możecie namaczać i gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sorbet melonowo-ogórkowy 68

Lubimy ciekawe połączenia smaków, dlatego też naszą uwagę przyciągnął sorbet melonowo-ogórkowy . To bardzo ciekawy duet, który świetnie orzeźwia i chłodzi, dostarczając kubkom smakowym wielu wrażeń

niecodziennikpary
Odwrócone ciasto z truskawkami w karmelu 68

Mamy pełnię lata tej wiosny. Ja się cieszę bo lubię upały. A jeszcze bardziej lubię majowe jedzenie- szparagi, młoda kapusta, botwinka, truskawki, czereśnie, bób. W tym

Smaczny zeszyt
Domowe masło kokosowe 141

Przepis idealny dla wszystkich fanów masła orzechowego, jego kokosowy odpowiednik jest równie pyszny! A zrobiony w domowym zaciszu smakuje jeszcze lepiej. ;) Wraz z Dominikiem jesteśmy ogromnymi fanami masła orzechowego, moglibyśmy jeść je non stop. Ja niestety jestem uczulona na orzechy i raczej powinnam unikać jedzenia ich, ale czasami trudno jest mi się powstrzymać, za co niestety przypłacam później reakcją alergiczną(...)podanej ilości wychodzi ok. 200-250 g masła kokosowego. Pyszne, naturalne i zdrowe. Świetnie sprawdzi się w naleśnikach, na kanapkach, na gofrach, jako przekąską z owocami lub dodatek do lodów. Smacznego

Cooking Monster
Chleb wieloziarnisty 69

przepisów, czy mojego braku doświadczenia w każdym razie się nie poddałam! Próbowałam , testowałam, aż pieczenie chleba stało się łatwe i przyjemne, a chleb jest smaczny. Teraz po latach wypiekania domowego pieczywa mogę powiedzieć, że jest to sama przyjemność , a tworzenie nowych przepisów weszło mi w krew jak codzienne piecie wody 🙂 Chleb wieloziarnisty, to również efekt moich eksperymentów, chleb jest świetny(...)folią i odstawić w ciepłe miejsce na około 45 minut, do wyrośnięcia Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st C Przed wstawieniem chleba do piekarnika wsypać na jego dno szklanką lodu, wsunąć chleb i piec przez 55 minut w razie potrzeby przykryć folią aluminiową gdyby wierzch zaczął się przypiekać Po upieczeniu wyjąć chleb z foremki, wystudzić na kratce Smacznego! Artykuł Chleb

SprawdzonaKuchnia.pl
LEMONIADA TRUSKAWKOWA - 2 PRZEPISY 117

żar się leje z nieba szukamy sposobu, by ugasić pragnienie. W tej roli świetnie sprawdzą się różnego rodzaju domowe lemoniady - nie tylko z cytrusów, ale również z owoców sezonowych. I dzisiaj właśnie przygotowałam lemoniadę z owoców sezonowych - truskawek z dodatkiem świeżych listków mięty, w dwóch wersjach. Pierwsza wersja to lemoniada przygotowana na wodzie mineralnej - gazowanej lub niegazowanej, w zależności(...)napojem Sprite. Mieszamy. W przypadki wersji z samą wodą, gdy truskawki są za mało słodkie, możemy dodać do lemoniady miodu. Gotową lemoniadę chłodzimy w lodówce lub podajemy z kostkami lodu. Rada: Możemy również pomieszać obie wersje, tzn. do musu truskawkowego dodajemy 1/2 szklanki wody i 1/2 szklanki napoju sprite. Wtedy nie ma potrzeby dodawania już miodu

Kuchnia MagdaLeny
LEMONIADA TRUSKAWKOWA - 2 PRZEPISY 117

żar się leje z nieba szukamy sposobu, by ugasić pragnienie. W tej roli świetnie sprawdzą się różnego rodzaju domowe lemoniady - nie tylko z cytrusów, ale również z owoców sezonowych. I dzisiaj właśnie przygotowałam lemoniadę z owoców sezonowych - truskawek z dodatkiem świeżych listków mięty, w dwóch wersjach. Pierwsza wersja to lemoniada przygotowana na wodzie mineralnej - gazowanej lub niegazowanej, w zależności(...)napojem Sprite. Mieszamy. W przypadki wersji z samą wodą, gdy truskawki są za mało słodkie, możemy dodać do lemoniady miodu. Gotową lemoniadę chłodzimy w lodówce lub podajemy z kostkami lodu. Rada: Możemy również pomieszać obie wersje, tzn. do musu truskawkowego dodajemy 1/2 szklanki wody i 1/2 szklanki napoju sprite. Wtedy nie ma potrzeby dodawania już miodu

Kuchnia MagdaLeny
BRZOSKWINIÓWKA CZYLI NALEWKA Z BRZOSKWIŃ 160

Ostatnio mam "fazę" nalewkową :))  Tzn. nie piję tylko ... nastawiam, sporządzam, filtruję  i odstawiam, aby w szafce, w garażu nabierały mocy.  Fajnie będzie spożyć kieliszek takiej domowej nalewki w Święta Bożego Narodzenia albo po prostu zimą, kiedy sypnie śniegiem i mrozem - tak dla kurażu i na rozgrzewkę :) Ostatnio "pod nóż" poszły brzoskwinie ...  Składniki: brzo skwinie cukier(...)zapycha. Do przefiltrowania nalewki 2l użyłam około 20 filtrów i czynność ta zajęła mi 2 dni :)) Tak wyglądało moje filtrowanie: Brzoskwinie, które zostały z nalewki  wykorzystujemy do ciasta, lodów, deserów ... lub zjadamy, bo są pysznie nasączone alkoholem, chociaż barwę mają nie ciekawą (ciemno-brunatną).  A tu już efekt finalny ... chociaż nie całkiem ;-), bo na finał i kwintesencję

Walijskie Pichcenie
Domowe burgery 77

byłyba z mielona wołowina. Przy następnej okazji wpis uzupłnię o lepsze zdjęcia oraz przepisy na sosy, które tym razem zastąpiłam ketchupem:) Potraktujmy więc ten wpis jako początek domowej przygody z burgerami :) Inspiracją był dla mnie przepis ze strony Smaczna Pyza Składniki na 12 burgerów : BUŁKI (do hamburgerów albo hot dogów) : ZACZYN(...)około 10 minut ręcznie. Ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski i przykryć- jeśli nie macie miski z pokrywką można użyć folii spożywczej. Miskę umieścić na całą noc w lodówce.  Na drugi dzień przygotować 12 bułeczek. Ja formowałam kulki po 100 g każda (naciągałam to co ma być na wierzchu a brzegi dokładnie podwijałam

cucinare
Więcej warzyw na talerzu Magdalena Gembacka- recenzja 140

którego podstawą jest zdrowa dieta, stanowi fundament naszego zdrowia. Autorka w swojej książce opisuje dlaczego dzieci nie jedzą warzyw i ich nie lubią.Jedną z przyczyn mogą być zwyczaje domowe, a w zasadzie brak zwyczaju jedzenia warzyw w domu.Warzywa w menu pojawiają się rzadko i w małych ilościach, występują najczęściej jako mały dodatek do dania głównego,są przez(...)Czego tu nie ma: zdrowy ketchup,pizza z cukinią, twarożek z migdałów, pasta czekoladowa z batatów i daktyli,barszcz z soczewicą i pieczarkami. Pyszne desery takie jak choćby lody bazyliowe z awokado. Książka jest godna polecenia i wiele się można z niej nauczyć.Chociaż gotuję od lat a dzieci mam już dorosłe znalazłam w niej dużo ciekawych propozycji

Sama słodycz i szczypta chili