domowe lody - 2503 przepisów (strona:143/167)

Chleb pszenno żytni z ziarnami dyni i suszoną aronią a także recenzja ksiażki CHLEB... 134

wykonać. Potrzebne są tylko chęci.  Jeśli chodzi natomiast o przepisy najdziemy ich mnóstwo. Są to chleby, pszenne, żytnie, razowe, z bakaliami czy miodem. Proporcja podana jest w ilościach domowych a także nieco większych bo czasami nawet na 30 bochenków. Więc uważam są to ilości restauracyjne.  Etapy pieczenia chleba bywają długie i mozolne o czym przekonałam się po przeczytaniu(...)formy lub uformowane bochenki przekładamy na zwykłą dużą blachę. Możemy je ponacinać dekoracyjnie. W książce także jest rozdział temu poświęcony,  Zaparowujemy piec za pomocą wody lub kostek lodu wkładamy bochenki i pieczemy około 40 minut w temp. 230C a po 20 minutach temp. obniżamy o 10 - 20C. Chleb powinien mieć chrupiącą skórkę i być zarumienionym.  Smacznego! i sukcesów

Radość kipiąca uśmiechem.
RACUSZKI Z JABŁKAMI - na kefirze, wypróbowany przepis 221

Racuszki z jabłkami fot. Moja Książka Kucharska Racuszki z jabłkami. Racuszki na kefirze. Absolutnie najlepsze, puszyste, złociste i chrupiące racuszki na kefirze - wypróbowany przepis na pyszne, domowe racuszki z jabłkami. Zamiast kefiru można użyć tej samej ilości zsiadłego mleka, śmietany lub jogurtu naturalnego. Idealne ciasto na racuchy bez mleka i drożdży. Jak smażyć racuchy z jabłkami? Chyba nikt(...)wierzchu. Z czym podawać racuchy? Racuszki zazwyczaj podajemy posypane cukrem pudrem. Wyśmienicie smakują z bitą śmietaną oraz świeżymi, sezonowymi owocami. Można pokusić się o padanie racuszków z ulubionymi lodami, a całość udekorować listkami świeżej mięty. Smacznego :) Facebook :) Koniecznie zajrzyjcie! :) Racuszki z jabłkami fot. Moja Książka Kucharska Racuszki z jabłkami fot. Moja Książa Kucharska Racuszki z jabłkami fot. Moja

Moja Książka Kucharska
Jajka po szkocku w mięsie mielonym 77

tatarskim domowej roboty. Na wielkanocny obiad będą jak znalazł. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Jajka po szkocku w mięsie mielonym 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Główne Kuchnia: Polska Trudność: Średnie Ilość 4 porcje Przygotowanie 30 min. Smażenie 10 min. Kalorie 170 kcal Jajka po szkocku, czyli jaja na twardo opatulone mięsem mielonym. Najlepiej smakują z domowym sosem tatarskim(...)/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/03\/jaja-po-szkocku-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/03\/jaja-po-szkocku-480x270.jpg"],"description":"Jajka po szkocku, czyli jaja na twardo opatulone mi\u0119sem mielonym. Najlepiej smakuj\u0105 z domowym sosem tatarskim, na ciep\u0142o i na zimno.","keywords":["chrzan","jajko","mi\u0119so mielone"],"author":{"@type":"Person","name":"Pawe\u0142 Clad"},"datePublished

ProstePesto.pl
GOFRY JAK Z BUDKI NAD MORZEM – NAJLEPSZE! + TEST GOFROWNICY DEZAL 307.1 PROFI 87

oczywiście budkami z goframi. Dzień w dzień, nieważne czy słońce świeciło jak oszalałe czy lał deszcz chodziliśmy na gofry. Z bitą śmietaną i owocami, z frużeliną, z lodami i czekoladą, a kiedy już kieszonkowe się kończyły (a zdarzało się, że mama musiała dosyłać, bo roztrwoniłam wszystko :D) – z samym cukrem pudrem. Każde smakowały obłędnie – tak idealnie(...)wystudzeniem, bo zrobią się gumowe! Podajemy na gorąco z ulubionymi dodatkami! W ofercie DEZAL znajdziecie również inne modele – zarówno takie do użytku profesjonalnego …. …. jak i bardziej domowego. Nie brakuje również tych bombelkowych, które okazały się hitem ostatnich miesięcy! W poniższej specyfikacji znajdziecie kilka szczegółów, które z całą pewnością pomogą Wam w wyborze odpowiedniego modelu! PODSUMOWUJĄC: Mówiłam

Ostra na Słodko
Kruche rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi 81

Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Ciastka Trudność: Średnie Ilość 65 rogalików Przygotowanie 1 godz.  Pieczenie 15 min. Kalorie 300 kcal Domowe rogaliki krucho drożdżowe z konfiturą kakaową ze śliwek węgierek. Najlepsze rogaliki drożdżowe ze śliwkową Nutellą. Składniki: KRUCHE CIASTO DROŻDŻOWE 700 g mąki pszennej 50 ml letniego mleka 80 g świeżych(...)https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/10\/rogaliki-z-powidlami.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/10\/rogaliki-z-powidlami-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/10\/rogaliki-z-powidlami-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/10\/rogaliki-z-powidlami-480x270.jpg"],"description":"Domowe rogaliki krucho dro\u017cd\u017cowe z konfitur\u0105 kakaow\u0105 ze \u015bliwek w\u0119gierek. Najlepsze rogaliki dro\u017cd\u017cowe ze \u015bliwkow\u0105 Nutell\u0105.","keywords":["dro\u017cd\u017ce","mas\u0142o

ProstePesto.pl
Dojrzewają jak zwariowane… 120

Śliwki dojrzewają jak zwariowane, więc dzisiaj proponuję proste migdałowe ciasto ze śliwkami. Na rynku można spotkać coraz to inne gatunki. Uwielbiam ciasto ze śliwkami. Śliwki to

codojedzenia
Filet z indyka w sosie miodowym z cytryną 141

miodem podrzucił mi mój znajomy – dzięki Paweł, Thousand Hi-Fives ! Polecam również: Sos z maślaków – przepis ze świeżych grzybów Kurczak tikka masala – prosty przepis Pieczona pierś kurczaka z domowym pesto Czas przygotowania 15 min. Czas gotowania 10 min. Całkowity czas 25 min. USTAW TIMER   400 g piersi z indyka   3 łyżki miodu   2 łyżki oliwy(...)kawa\u0142ki i prze\u0142\u00f3\u017c do miski. Dodaj mi\u00f3d, oliw\u0119 z oliwek oraz przyprawy (po 1 \u0142y\u017ceczce). Wymieszaj i odstaw na 10 minut do lod\u00f3wki. \n","Usma\u017c mi\u0119so na patelni \u2013 w razie potrzeby dodaj troszk\u0119 wody, aby nic si\u0119 nie przypali\u0142o. \n","W mi\u0119dzyczasie upra\u017c migda

A to pestka
Współpraca z firmą Skworcu 181

rozpoczęłam współpracę. Byłam wielce zaskoczona ilością nadesłanych produktów : Dzięki firmie Skworcu , możemy zaopatrzyć się poprzez stronę internetową http://www.skworcu.com.pl/ w różnego rodzaju świetne przyprawy , mieszanki przypraw , które wzbogacą nasze domowe dania o niezwykłe smaki .W mojej paczce znalazłam :1. Tajine ras el hanout - marokańskie TAJINE (Tadżin) jest nazwą odnoszącą się zarówno do potrawy, jak i naczynia, w której się(...)wzmacniania smaku mięs (wieprzowiny, baraniny, drobiu a także dziczyzny). Jest również składnikiem marynat i kiszonek. Kolendrę dodaje się także do sosów, zup, pasztetów, dań warzywnych,a nawet deserów: lodów, kremów, i ciast. Ponadto jest wykorzystywana do aromatyzowania niektórych alkoholi np: piw, likierów, wódek (w tym ginu).      12. Orzechy włoskie 13. Przyprawa do wołowiny to wyjątkowa mieszanka

Słodkości i nie tylko
Owsiane muffinki z borówkami 264

spędzanymi z zimową herbatą, kocem i książką, gdy za oknem prószy śnieg. Muffiny owsiane bez cukru Muffiny z tego przepisu wychodzą wilgotne i puszyste, a wszystko to za sprawą domowego jogurtu roślinnego z dodatkiem soku z cytryny oraz miąższu banana. Są dość słodkie w smaku ale na pewno nie do tego stopnia, żeby się jedną zasłodzić :) Za słodki smak tych(...)dokładnie mieszam. 13 Następnie do masy dodaję jajka i delikatnie mieszam łopatką do połączenia składników. 14 Rozdzielam ciasto do 6 foremek (polecam użycie do tego celu łyżki do lodów - po 2 porcje na 1 papilotkę). 15 Zamrożone borówki obtaczam w mące ziemniaczanej i układam po 3 sztuki na każdej muffince bardzo lekko wciskając je do środka. 16 Obsypuję przygotowaną

Book of spells
Owsiane muffinki z borówkami 268

spędzanymi z zimową herbatą, kocem i książką, gdy za oknem prószy śnieg. Muffiny owsiane bez cukru Muffiny z tego przepisu wychodzą wilgotne i puszyste, a wszystko to za sprawą domowego jogurtu roślinnego z dodatkiem soku z cytryny oraz miąższu banana. Są dość słodkie w smaku ale na pewno nie do tego stopnia, żeby się jedną zasłodzić :) Za słodki smak tych(...)dokładnie mieszam. 13 Następnie do masy dodaję jajka i delikatnie mieszam łopatką do połączenia składników. 14 Rozdzielam ciasto do 6 foremek (polecam użycie do tego celu łyżki do lodów - po 2 porcje na 1 papilotkę). 15 Zamrożone borówki obtaczam w mące ziemniaczanej i układam po 3 sztuki na każdej muffince bardzo lekko wciskając je do środka. 16 Obsypuję przygotowaną

Book of spells
PODSUMOWANIE PROJEKTU "30 DNI FILMÓW ZE SMAKIEM" 173

mszę.    Główny bohater prowadzi małą restaurację Isidor's Tortilla Heaven, nie przypadkowo nazwaną tortillowym niebem. Sprzedają tam bowiem najlepsze w stanie, o ile nie na świecie tortille domowej roboty. Po wizycie w kościele całe miasteczko wybiera się po przepyszną tortillę.   Jednak tym razem przy zajadaniu się lokalnym specjałem, toczą się poważne rozmowy, co zrobić, by uatrakcyjnić miasto(...)się na Wschód ze względu na interesy. Dziewczyna robi mu niespodziankę, chcąc udowodnić jak bardzo go kocha. Niestety, bez wzajemności, gdyż jej ukochany porzuca ją.  Abby zostaje na lodzie.    Pewnego dnia trafia do restauracji, gdzie podają tradycyjne japońskie jedzenie. Niestety nie rozumie nic po japońsku. Zapłakana, otrzymuje pocieszenie od małżeństwa prowadzącego knajpkę w postaci ramenu, najpopularniejszej

W kuchni Karmel-itki
Biblijny chleb Ezechiela 134

Biblijny chleb Ezechiela upiekłam w Czerwcowej Piekarni Amber . Przepis zaproponowała Dana, autorka bloga Leśny Zakątek. Dana ciekawie i barwnie pisze o tym jak powstał pomysł na

Codziennik Kuchenny
GOFRY IDEALNE – CHRUPIĄCE I LEKKIE! 882

oczywiście budkami z goframi. Dzień w dzień, nieważne czy słońce świeciło jak oszalałe czy lał deszcz chodziliśmy na gofry. Z bitą śmietaną i owocami, z frużeliną, z lodami i czekoladą, a kiedy już kieszonkowe się kończyły (a zdarzało się, że mama musiała dosyłać, bo rozpieprzyłam wszystko :D) – z samym cukrem pudrem. Każde smakował obłędnie – tak idealnie(...)ieprzywierająca powłoka. Mojego ukochanego sprzętu do gofrów nie udało mu się „przebić”, ale jestem bardzo zadowolona z tego, co razem zdziałaliśmy! Jest świetnym urządzeniem do domowego użytku i z całą pewnością zadowoli wszystkich tych, którzy uwielbiają gofry, chrupiące tosty, sandwicze i grillowane kanapki czy też warzywa. Gdybym nie miała porównania do mocniejszego sprzętu – chyba nie zauważyłabym żadnych

Ostra na Słodko
Majowy miodek – syrop z mniszka lekarskiego 69

Początek maja (czasami koniec kwietnia) to idealny okres na przygotowanie tzw. majowego miodku, czyli syropu z kwiatów mniszka lekarskiego. Surowcem leczniczym jest cała roślina, kwiaty, liście

Tajemnice Smaku