też właśnie bananowe chipsy. Większość z tych przyjemności kosztuje nas dodatkowymi kilogramami, są bowiem źródłem tłuszczu i cukru, jeśli mowa tu o produktach przetworzonych (pomijam bakalie i orzechy bez dodatków). A czy wiecie, że te słynne chipsy bananowe, kupowane w sklepach, mają podbną ilosć kalorii co czekolada? Plasterki bananów są najpierw traktowane tłuszczem (jak we frytkownicy), a dopiero potem suszone(...)wielbicieli chrupiących plasterków bananów. Dodatkowo, jest to kolejny sposób na radzenie sobie ze zbyt mocno dojrzałymi bananami. Więcej pomysłów znajdziecie, wpisując w wyszukiwarkę po prawej stronie, hasło "banan.". DOMOWE CHIPSY BANANOWE. /pomysł własny;/ Do przygotowania potrzebujemy: pokrojone w plasterki średniej grubości banany i suszarkę do grzybów. Banany układamy w suszarce i suszymy w 70 stopniach Celsjusza przez
W kuchni Karmel-itkisztywno, dodałam cukier, ubiłam jak na bezy. Dodałam żółtka i znów ubijałam. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiałam przez sitko i bardzo delikatnie wymieszałam. Wlałam do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Piekłam godzinę w 160 stopniach. Po wystudzeniu rozkroiłam na 3 części. masa jabłkowa: 750g musu jabłkowego (domowy lub kupny) 3 galaretki agrestowe Galaretki rozpuściłam(...)Gotowałam, mieszając energicznie przez 1-2 minuty, aby nie powstały grudki. Gorący krem, jego część wyłożyłam na biszkopt, przykryłam ostatnim blatem. Na nim rozsmarowałam resztę kremu. Ozdobiłam bezami, czekoladowymi gwiazdkami i groszkami. Odstawiłam do skrytki (chłodne miejsce) na dłuższy czas. Smacznego
W kuchni Karmel-itkipostaci zawiera szkodliwe szczawiany, wypłukujące wapń z organizmu. Na szczęście kwasy szczawiowe podczas ogrzewania ulegają w dużym stopniu rozkładowi, dlatego w postaci gotowanej, pieczonej czy duszonej, można spożywać rabarbar bez obaw. Dla smakoszy, kolor rabarbaru ma istotne znaczenie: zielona łodyga i miąższ = oj, kwaśny! różowa łodyga i miąższ = nieco słodszy im czerwieńsza łodyga i miąższ = tym słodszy rabarbar(...)przygotowane nadzienie wyłożyć na pianę i posypać cukrem z wanilią - mój domowy wyrób TU . Położyć resztę piany i przykryć pozostałym ciastem - kroić w bardzo cienkie plastry aby wystarczyło do pokrycia całej blachy. Piec ok. 45-50 min. w temp 180C na opcji góra-dół piekarnika (u mnie bez termoobiegu). Po 30 min. pieczenia zmienić zakres pieczenia na tylko
Grunt to przepis!pierwszy udało mi się coś zrobić bez cudzych przepisów (bo żaden mi się nie podobał), tylko na podstawie własnej koncepcji, uzyskał pierwszeństwo. Wszystko to za sprawą mojej babci, która w ramach prezentu urodzinowego sprawiła mi takie oto cudeńko: Mam więc blender i nie zawaham się go użyć ;) Składniki: - 750 ml bulionu (najlepiej domowego, z warzyw w wersji wege, bądź(...)kroimy pietruszkę i seler w niezbyt duże kawałki, które następnie wylądują w gorącym bulionie na małym gazie. Zostawiamy go tak, żeby jarzynka nam zmiękła (może się nawet rozgotować, to bez znaczenia). Teraz zabieramy się za brokuła. Odcinamy dolną część, która do niczego nie będzie nam potrzebna i wycinamy z niego same kwiaty. Płuczemy je, a następnie ładujemy do garnka, zalewamy
Kulinarne zapędy Kokosazmielonych migdałów - u mnie zmielone w młynku do kawy słupki migdałowe, bez skórki 100g miękkiego masła - nie używać margaryny, smak kruszonki opiera się na maśle 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego - jeśli brak, można zastąpić olejkiem migdałowym 150g cukru 2 łyżki cukru z wanilią - własny wyrób domowy, przepis do znalezienia TU NADZIENIE: 700g rabarbaru - po obraniu 75g cukru(...)się swobodnie odklejać od boków miski. Miejsce gdzie odstawia się ciasto do wyrastania, musi być odpowiednio ciepłe (26C lub więcej) - można sobie tu pomóc piekarnikiem z włączona żarówką (bez ustawiania temp.) lub nagrzać piekarnik przez 1 min. do 50C, po czym wyłączyć i przy otwartych drzwiczkach umieścić w środku miskę z ciastem. Drożdżowe nie lubi przeciągów! - do wyrastania
Grunt to przepis!Tender, to łagodniejsza wersja znanego wszystkim Longera z KFC Charakteryzuje go podłużna bułeczka (bez sezamu, jak w przypadku Longera), soczysta, łagodna polędwiczka (Longer posiada pikantnego kurczaka) oraz sałata. Ketchup zastąpiony został delikatnym sosem majonezowym. Całość tworzy smakowitą przekąskę, która zasmakuje niejednemu fanowi fast foodów. Domowe Tender'y możemy przygotować samodzielnie w domu. Proces ich powstawania nie jest bardzo skomplikowany
Słodka Stronatwardo 200 g białego sera ok. 3 łyżek majonezu (u mnie domowy, przepis ) czosnek niedźwiedzi (można pominąć) albo szczypiorek sól, pieprz Jajka ugotowane na twardo zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z twarogiem oraz majonezem. Chorizo pokroić w kostkę i podsmażyć bez dodatku tłuszczu. Kiełbasę odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Papryki pokroić w drobną kostkę
Bon Appetit Małgorzatyczesto kreca nosem mowiac,ze nie sa najzdrowsze,nie przejmujmy sie.Smaczny sos mozna zrobic bez niezdrowej zasmazki,a zamiast kubka smietany uzyc jogurtu lub w ogole go nie zabielac,tak jak tu w przypadku tego sosu pomidorowego do wloskiej pasty.Smak tego sosu bardzo podniesie dodatek domowej przyprawy z tego przepisu: klik Skladniki na wariant I do wloskiej pasty: 1 puszka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!końca jego skład. Przeszukałam więc internet, poczytałam trochę i okazało się, że produkcja domowego mleka kokosowego jest dziecinnie prosta, dlatego od tego czasu sama je robię kilka razy w tygodniu i zawsze mam zapas świeżego, kokosowego mleka. Świetnie zastępuje ono to krowie, można je bez obaw używać do placków, wypieków, deserów, dań azjatyckich, no i oczywiście do kawy... Smak kawy
Słodko-Słony Świat Ilonywchodzi w skład ich ulubionego Big Mac’a. Pokombinowałam i wyszło! Przygotowałam do niego domowe kotlety oraz użyłam pełnoziarnistych bułek, więc wyszła zdrowsza wersja tego męskiego przysmaku. Muszę przyznać, że były one rewelacyjne, zawierały wszystko, co lubię – delikatny, ale wyrazisty sos, dobrze doprawiony i pieczony bez tłuszczu kotlet oraz sałatę z dodatkiem wiosennych warzyw. Burger wcale nie musi ociekać
Fabryka pomysłówudajemy, wspominałam już przy okazji wersji z wędzonym łososiem . To doskonałe rozwiązanie dla wszystkich osób żyjących w ciągłym biegu, które mimo braku czasu chcą cieszyć się zdrowym i smacznym domowym jedzeniem, a dzisiaj aromatu będzie niemało bo na talerzu gości wędzony pstrąg! Ryba ta, jak zapewne większość, zachwyca nie tylko pod względem smaku, ale i właściwości. Dostarcza bowiem najwięcej spośród(...)ugotowane na parze, upieczone na grillu lub w piecu. Kto jeszcze nie miał okazji- zachęcam do wypróbowania- tutaj możecie znaleźć przepis na pstrąga pieczonego. Na uwagę bez wątpienia zasługuje też papryka. To niepozorne warzywo to prawdziwa bomba witaminowa! W każdej świeżej papryce jest sporo witamin z grupy B, witaminy E i aż pięć razy więcej witaminy C niż
peanutbuttermonsterLubicie suszone owoce? bo ja tak... Śliwki kalifornijskie można podjadać bez niczego [pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu jelit i przyśpieszają spalanie tłuszczów], ale można wykorzystać do różnych
Moje domowe kucharzenieDomowe octy powstałe w wyniku naturalnych procesów zawierają mikroelementy, witaminy, enzymy i aminokwasy. Są smaczną przyprawą a przyprawiane nimi sałatki i surówki mogą być doskonałym środkiem profilaktycznym lub wspomagającym np. w walce z przeziębieniem. Z owoców dzikiej róży i głogu możemy wyczarować wyjątkową przyprawę w kolorze różowo-czerwonym. Takie wyjątkowe, własnoręcznie wykonane produkty sprawdzą się jako miłe upominki dla najbliższych(...)dokładniej bakterie i drożdże muszą mieć dostęp powietrza, bez ingerencji muszek owocówek. Odstawić na 3-4 tygodnie w ciepłe miejsce, codziennie mieszać wyparzoną drewnianą łyżką, co zapobiega pleśnieniu. Zlać roztwór z nad owoców do butelek, szczelnie zakorkować, odstawić w ciemne miejsce do dalszego klarowania. Szczegółowy opis wyrobu domowego octu znajdziecie tutaj
SzczyptaSmaQCzerwcowej Piekarni , wypiekany był kolejny chleb praktycznie z samych ziaren i nasion, bez zakwasu, drożdży i proszku do pieczenia. Wybrany przez Marzenę - knekkebrød. Chleb chrupki, popularny w Skandynawii, stosowany od stuleci. Pierwotnie składający się z pełnoziarnistej mąki żytniej, wody i soli, oraz wypiekany w domowych piecach. Dzisiaj zawiera mnóstwo nasion i ziaren, a produkowany jest również przemysłowo. Pierwotnie był ważnym
Grahamka, weka i kajzerkatrzciny cukrowej, którą wykorzystałam do tych ciasteczek znajdziecie Tutaj , wysokiej jakości i bez konserwantów! Składniki: 22 dag mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki soli 17 dag masła 15 dag cukru, najlepiej brązowego 2 jajka cukier waniliowy lub domowy cukier z laską wanilii tabliczka mlecznej czekolady 10 dag rodzynek 1-2 łyżki melasy
Apetyczna babeczkaPiekłam już różne domowe chleby, jednak ten zdecydowanie najbardziej podbił moje kubki smakowe;) Dodatek dyni okazał się strzałem w dziesiątkę! Chleb ma piękny, żółty kolor i bardzo ciekawy smak. Jest lekko słodki (mimo, że prawie bez cukru), ale ziarna słonecznika i sezamu przełamują słodycz. Dla równowagi smakowej i kolorowego akcentu dodałam jeszcze odrobinę żurawiny. Dla mnie ten chlebek
Z miłości do słodkości