wzmocnić profil smakowy naszych domowych przypraw do grilla można w mniejszych ilościach dodać do nich również: pieprz cayenne czarny pieprz szałwię lub tymianek (idealnie pasuje do drobiu) nasiona selera (idealnie pasują do wołowiny) tarte skórki cytrusów koper Jednak nie próbujmy tych wszystkich składników naraz. Ponieważ efekt końcowy będzie taki, jak brzmi orkiestra bez dyrygenta. Eksperymentowanie z różnymi przyprawami pozwoli(...)łyżka startej drobno skórki z cytryny Przygotowanie: Wszystkie składniki razem dokładnie wymieszać i delikatnie wklepać w mięso. Tak przygotowane mięso odstawić na kilka godzin przed wyłożeniem na ruszt. Przygotowując domową przyprawę, wszystkie składniki dokładnie należy wymieszać np. przy pomocy drucianej trzepaczki. Następnie taką przyprawę powinno się przesiać przez sitko w celu rozbicia grudek. Na sam koniec naszą przyprawę powinniśmy zapakować
naRuszciesłoiczka; 500 ml domowego zakwasu na barszcz biały lub 1 torebka barszczu białego Winiary wymieszana z 200 ml zimnej wody; 200 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1 czubata łyżka majeranku; Sól; Pieprz. Dodatkowo: Jaja ugotowane na twardo - jedno na jeden talerz zupy; 600 g białej kiełbasy dobrej jakości - ja zrobiłam bez kiełbasy. Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę, seler(...)Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Czosnek obrać. Kiełbasę umyć pod bieżącą wodą - opcjonalnie, ja zrobiłam barszcz bez kiełbasy. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć startą marchewkę, pietruszkę, seler, por, pokrojone ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, pieprz, vegetę/ziarenka smaku/kostki rosołowe, kiełbasę, zalać wodą
Gospodyni MiejskaSkładniki: mąka pszenna 1 szklanka, kasza manna 1 szklanka, cukier 3/4 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, sól - szczypta, masło lub margaryna 1 kostka, jabłka 1
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: papierówka 2 kg, śliwki węgierki 3/4 kg, 3:1 żelfix 2 opakowania, cukier 3/4 kg, sok z cytryny 2 łyżki, woda 2 szklanki z umytych
W Mojej Kuchni LubięFast food to ponoć bardzo niezdrowe jedzenie. Ale jak to się ma do burgerów przygotowanych od początku do końca w domu ? Jeśli użyjemy dobrej jakości mięsa
Smaczna PyzaWiadomo, że domowe wyroby są najlepsze...pycha...ilość mięsa zależy od wielkości szynkowaru...a przyprawy ja zawsze daję na oko...niby są proporcje np.peklosoli czy żelatyny...ale ja zawsze daję na "wyczucie " i się udaje..w sumie peklosoli nie musimy dodawać, ale bez tego dodatku mięsko jest "szare"..ale i tak smaczne.. mięso wieprzowe peklosól dowolne przyprawy żelatyna
Moje domowe kucharzeniesłodko jak tego oczekiwałam. Po prostu, urodziny bez żelków i ciastek - nie były udane. Pamiętam, że to właśnie na jakiś urodzinach u znajomej pierwszy raz spróbowałam ciasteczek - Jeżyków - w których się dosłownie zakochałam! Polubiłam ich smak, kruchość i składniki. Trochę mniej ich cenę :) dlatego, ostatnio postanowiłam przygotować domowy przepis na te specjały. Jak się to udało? Wyszły rewelacyjne! Zapraszam
Słodkie Przyjemnościlekka, rzeczywiście dokładnie wysuszona, kwaskowa. Będzie doskonała do domowej granoli czy też musli. Sprzedawana jest w 50 g opakowaniach. Z czystym sumieniem mogę polecić sklep przysmaki.pl . Sklep jest jasno i przejrzyście zaprojektowany, kategorie produktów są czytelne, robienie zakupów nie sprawia trudności. Jest też dostępna informacja o kosztach przesyłki, bez konieczności dodawania produktów do koszyka. Przesyłka została szybko zrealizowana
Kulinarne przygody Gatitywedług przepisu link . Cytryny używam gdy nie mam domowego octu. Na koniec polewam wszystko olejem lub obkładam kawałkami masła. Marynowanie: Przyprawionego kurczaka zakrywam folią i odstawiam do lodówki do następnego dnia (tak przyprawone mięso można przechowywać w lodówce dłużej) Pieczenie: Piekarnik nagrzewam do 180 stopni i wkładam mięso bez przykrycia. Po 30 minutach zmniejszam temperaturę do 160 stopni
prawdziwe jedzenieProsto, szybko i smacznie...nigdy wcześniej nie robiłam takiej kapusty,a przepis podpatrzyłam tutaj i cytuję przepis w całości. Składniki na 4 porcje: 1
Moje domowe kucharzeniezszywamy, ze wszystkich stron, zszywaczem biurowym. Patelnię rozgrzewamy, bez dodatku tłuszczu, kładziemy porcje, przykrywamy pokrywką i smażymy przez 15 minut, w połowie czasu obracając mięso. Gdy są gotowe, rozcinamy papier, wykładamy na deseczkę, ale kroimy dopiero po 5 minutach, aby mięso zdążyło wchłonąć soki. Tak przygotowane piersi - drobiowe w domowym „papirusie” są soczyste i kruche. Podałam
mojewypiekiinietylkoPrzygotowanie: Ocet przygotować tak jak inne domowe octy smakowe (tu szczegółowy opis) , tj. owoce zalać przegotowaną letnią wodą, dodać cukier (ok. 1 łyżeczka na szklankę wody), można zaszczepić matką drożdżową lub pracującym octem. Słój szczelnie zakryć ściereczką, papierowym ręcznikiem lub kilkoma warstwami gazy, żeby był dostęp powietrza bez możliwości ingerencji muszek owocówek, codziennie potrząsać słojem lub mieszać
SzczyptaSmaQsię doskonalić. Przeczytałam, że najważniejszą rzeczą przy pieczeniu domowego chleba jest ... cierpliwość :) i chyba to jest prawda. Nie zawsze chciało mi się wyrabiać chleb 2 razy, bądź czekać długi czas na jego wyrastanie no i efekt był niezadowalający (żeby nie napisać opłakany!). Dziś dałam sobie czas, i ze spokojem, bez pośpiechu upiekłam korzystając z przepisu w "Przyjaciółce" upiekłam chleb
Walijskie Pichceniechleb lub nie lubiących prac kuchennych, natomiast lubiących domowy chlebek. Głównym dodatkiem do chleba są pokrojone w kostkę tegoroczne pieczone pomidory . Wystarczy, że wsypiemy do misy wg ustalonej kolejności składniki, odstawimy na 2 godziny pod przykryciem, dodamy pokrojone pomidory, wymieszamy silikonową łyżką i mamy gotowe ciasto drożdżowe na chlebek bez wyrabiania ! Jest to świetny pomysł dla początkujących lub dla leniwych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDziś proponuję Wam zrobić domowe trufle ... ale nie takie zwyczajne. Do ich stworzenia potrzebujecie bakalii i to one są tu głównym składnikiem. Trufelkami takimi możecie obdarować przyjaciółkę, mamę lub zrobić słodki prezent ukochanemu/ukochanej - wszak Walentynki tuż, tuż ! Składniki na około 15 sztuk: 20 suszonych daktyli bez pestki 15 suszonych moreli, np Bakalland 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao
kolorowotorcikowo