stronie Domowe Wypieki znajdziecie oryginalny przepis dla tortownicy o średnicy 26 cm. No to zaczynamy :) Spód: 100g margaryny 50g cukru 10g kakao 160g mąki pszennej 1 małe jajko 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 640g twarogu z wiaderka (ja użyłam tego z Biedronki) 400g krówek 85g cukru 1 op. budyniu waniliowego bez cukru 210 ml mleka
My Culinary Artwięc bez piekarnika ciężko. A zdjęcia w tym tygodniu to : * same słodkości - pyszności * bazylia poczuła wiosnę i tak obrodziła * serduszka dwa * konkursowa zupa pomidorowo-paprykowa z tymiankiem i chili - przepis jutro na blogu * konkursowe pianki - przepis jutro na blogu * grochy i kratka ? ciekawe połączenie * pasztet z pistacjami - także na konkurs * niedzielne kino domowe
Magiczne Życie Martypiekarnika (u mnie bez termo obiegu). Wykonać test „suchego patyczka” by upewnić się że się upiekło (jak wyjdzie suchy, niczym nie oblepiony – ciasto gotowe!). Panie Mężu! – a masz, zapchaj się! :P Ponieważ Pan Mąż ciasto pożarł lotem błyskawicy, nie pozostało nic innego jak powtórnie wziąć się za pieczenie.Tu wersja z jabłkami z kompotu (mamusine weki domowe). A tu połączenie smaku
Grunt to przepis!Zapraszamy Was na zapoznanie się z przepisem, zdjęciami i zachęcamy do przygotowania takiego sernika u siebie w domu! ;) Składniki na spód: ok. 300 g ciasteczek kakaowych (herbatników, lub oreo bez nadzienia) 200 g masła Ciastka kruszymy w malakserze, lub ręcznym sposobem (przez folię tłuczkiem do mięsa ;)) i wrzucamy do miski. Masło roztapiamy w rondelku i wlewamy do ciasteczek. Mieszamy(...)waniliowego ok. 7- 8 łyżek miodu naturalnego lipowego (można dodać więcej wedle uznania, u nas nie był barrdzo słodki) 2 łyżki skrobi ziemniaczanej kilka łyżek dżemu malinowego (u nas domowy) kilka łyżek dżemu z jeżyn (domowy) Taki "goły" też jest ładny- równy jak stół, lekko zarumieniony. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy ciasteczkowym spodem. Wysypujemy przygotowany spód do formy
Symfonia SmakówZdrowa i smaczna przegryzka owsiana.Upieczona w calosci na blaszce,nie tradycyjnie w formie ciasteczek.Dzieki temu mniej przy nich pracy.Efekt ocencie sami.Owsiane kwadraciki sa uzalezniajace.Upieczone pierwszego dnia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Podjęłam kolejne wyzwanie na Ugotuj z nami klik , tym razem Maria podała przepis na piwny chleb. Chleb jest bardzo prosty w wykonaniu, nawet jeśli ktoś będzie
Basia w kuchniSkładniki: podudzia kurczaka 6 sztuk, olej rzepakowy 1/4 szklanki, przyprawa kurczak po marokańsku Royal Brand 1 opakowanie, woda letnia 2 szklanki,wywar z rosołu 3 szklanki
W Mojej Kuchni LubięDawno nie robiłam risotto..w zamrażarce znalazłam zblanszowane warzywa..ryż oczywiście w domu był ..kawałek kiełbasy ..a do podsmażenia Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem..i
Moje domowe kucharzenieDomowy chleb najlepszy...to chyba każdy wie..ja czasem piekę w automacie do chleba ,a czasem automat tylko wyrabia ciasto i tam rośnie..a piekę już w piekarniku..tak było i tym razem. Pyszny chlebek z dodatkiem suszonych daktyli ..i kaszy bulgur..[mój mąż nie lubi za bardzo takich "wynalazków"..jak chleb to bez żadnych dodatków a tym bardziej słodkich
Moje domowe kucharzeniepyszne słodkości... bo bez nich karnawał byłby nieudany. Dlatego postanowiłam zrobić p ą czki, ale zamiast tradycyjnych pączków przygotować małe pączusie z rodzynkami polane pysznym słodko-gorzkim lukrem z grapefruita, a nie jak zwykle cytrynowym. Świetnie się słodkie pączki połączyły z tym smakiem. Sezon pączkowy uważam za rozpoczęty bardzo udanie. Przepis z dodatku do Poradnika Domowego 1/2013. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikWspominałam już o urodzaju na miętę?;). Poza wykorzystywaniem jej w miętowych sernikach , galaretkach , pieczeniem na chrupko liści w bezowej skorupce , wykorzystywaniu jej do napojów orzeźwiających, przetestowałam
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaWczoraj wieczorem robione....Sezon truskawkowy chyba już rozpoczęty..u mnie co prawda truskawki na działce jeszcze dojrzewają..ale wczoraj córce zachciało się truskawek i kupiłyśmy..a
Moje domowe kucharzenierobionego domowym sposobem (gorącego) dodatkowo dodajemy 1 łyżkę masła. Następnie do masy wsypujemy kakao i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z kuchenki i stopniowo, mieszając dosypujemy zmielone orzeszki. Po połączeniu składników masa będzie bardzo gęsta. Formujemy kształt owocu caju lub kulki oraz obtaczamy w cukrze pudrze (nadmiar otrząsamy). W każdą kulkę wbijamy połówkę orzeszka. Cajuzinho, to słodycz bez której nie może się
mojewypiekiinietylkoTaki dżem robiłam już kilka lat temu...przepis znalazłam w gazetce Przyślij Przepis..ja robiłam z większej porcji..i nie ważyłam ani malin, ani jabłek...robiłam
Moje domowe kucharzeniesukcesach z domowymi kiełbasami postanowiliśmy nie wrzucać na ruszt gotowych kiełbas. Bardzo lubimy grillować cienkie wieprzowe kiełbaski dlatego to je przygotowaliśmy jako pierwsze w nowym cyklu – Grillowanie z DobraKielbasa.pl . Do tej pory kupowaliśmy te cienkie kiełbaski. Z różnym skutkiem. Czasami ze smutkiem stwierdzaliśmy, że w pięknym opakowaniu kryją się kiełbaski wypełnione szarą (mielony papier?) parówkową masą bez smaku
OstryKęs