Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa. W wersji podstawowej posypana jest z wierzchu gruboziarnistą solą, jednak do ciasta bywają dodawane rozmaite dodatki. Najczęściej są to oliwki lub
Ratunku obiadbez nich Świąt. W tym roku postawiłam na "nowoczesność" i świadomie zrezygnowałam z tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami czy też samymi grzybami. Inspiracją do zrobienia innego farszu była spontaniczna wycieczka do Torunia w pewien letni, słoneczny dzień. W najsłynniejszej w tym mieście pierogarni dane mi było spróbować kilku rodzajów przepysznych pierogów. Teraz, w domowym zaciszu, przygotowałam coś innego
Przysmaki KarolkiSięgnijmy po naturalną porcję energii-płatki owsiane, banana i orzechy! Czyż to nie proste? O tym, jak doskonały wpływ mają orzechy na nasz organizm wspominałam już przy okazji domowego masła orzechowego . Jest to istna bomba niezbędnych dla naszego organizmu witamin i składników mineralnych. Ponadto hamuje apetyt na słodycze i niezdrowe przekąski i dostarcza niezwykle cennych niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych(...)zawierają wyłącznie naturalne cukry i tłuszcze, a dzięki dobranemu połączeniu składników stanowią dietetyczną, ale również sycącą przekąskę. SKŁADNIKI: 200g płatków owsianych górskich 110g banana 20g orzeszków ziemnych prażonych bez soli firmy Felix cynamon imbir PRZYGOTOWANIE: Orzeszki mielimy blenderem na masło orzechowe o gładkiej konsystencji Banana rozgniatamy widelcem w misce Do banana dodajemy płatki owsiane, masło orzechowe i przyprawy
peanutbuttermonstersprawdzić pocztę (tatuś odgrażał się emaliami), i tak jakoś zawędrowałam na blog Daktyle w czekoladzie . I, proszę Państwa, przepadłam, kiedy ujrzałam te słodkie maleństwa. Zakochałam się od razu, bez pamięci. Nagle pomysł z kupowaniem pączka wydał mi się całkowicie niedorzeczny - no bo jak to tak...? To przecież pierwszy Tłusty Czwartek C., biedak nie może kojarzyć go ze sklepowym gniotkiem(...)wspólnego. Zachęcona stwierdzeniem, że pączusie robi się szybko i bezproblemowo, pobiegłam do sklepu po olej. I faktycznie - dwie godziny po zabraniu się za zagniatanie ciasta miałam całą pokaźną górkę domowej robot pączków. Zmieniłam w przepisie parę drobiazgów - nadzienie z Nutelli wydawało mi się dobrym pomysłem, i zdecydowanie miałam rację. Pączusie są słodziutkie i pyszne! A posypka z mleka w proszku
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZiola wnosza czarodziejska moc do naszej kuchni.Zwykle potrawy zmieniaja sie w wyrafinowane smakolyki i nadaja im cech zdrowej zywnosci.Sa doskonalym zrodlem witamin,olejkow eterycznych,skladnikow
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Mufinki...zrobione przez młodszą córkę..pyszne były.... 25 dkg mąki pszennej 1,5 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 13 dkg
Moje domowe kucharzenieobowiązków domowych zajmuje mi całe 24 godziny i już dosłownie nie mam ani chwili by cokolwiek móc dodać. Nie przestaję jednak gotować, moja pasja cały czas we mnie jest i nie zamierzam z niej zrezygnować. Ostatnio na dodatek, oprócz miłości do gotowania pojawiła się miłość do zdrowego jedzenia. Ciężko mi- człowiekowi, który nie wyobraża sobie tygodnia bez pizzy, chińskiego
Mango Papajawypiek, takie domowe ciasto z duszą . Prosty deser, który francuskie mamy i babcie przygotowywały dla swoich dzieci i wnucząt, gdy te prosiły o coś słodkiego. Serdecznie zapraszam Was po przepis! Clafoutis przypomina wielki, pieczony naleśnik , choć w konsystencji przywodzi na myśl bardziej budyń. To za sprawą dość rzadkiego, mleczno-jajecznego ciasta jedynie z odrobiną mąki. Nie bez powodu niektórzy porównują
Chilli Czosnek i Oliwakarta, bez przewracania stron ukazuje nam całość dobroci kuchni św. Michała. Podczas pierwszej wizyty wybraliśmy z Mężem słynne zupy zapiekane pod cebularzowym ciastem. Wojtek zdecydował się na forszmak lubelski , a ja na flaki lubelskie z pulpetami (obie zupy po 8,90 zł). Najpierw jednak do stolika dostarczono zamówione piwa i czekadełko w postaci galarety z pysznym domowym chlebem
Pasja SmakuSkładniki: 1/4 szklanki olej rzepakowy, 1 sztuka jajka, 3/4 szklanki maślanka, 1/4 szklanki cukier, 1,5 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: papryka żółta 2 kg MARYNATA: woda 2 litry, cukier 1 szklanka, ocet 10 % 1,5 szklanki, liście laurowe Prymat 10 sztuk, ziele angielskie całe 1
W Mojej Kuchni LubięGorące, sycące i energetyczne danie z soi zostało przeze mnie skomponowane i choć nie jestem wegetarianką ani weganką to w tej potrawie zakochałam się po
Apetyczna babeczkaJedna z najlepszych robionych przeze mnie konfitur. Zawsze przygotowuję ją z naszych polskich malutkich moreli. Czym mniejsze tym lepsze. Nie trzeba dużo kroić i mają fajny
Smaczne ZdroweBrokułowe burgery powstały z pomysłu Kasi z bloga Bake&Taste . Nie była bym sobą gdybym trochę nie pokombinowała i czegoś nie pozmieniała, ale inspiracja była
Magiczne Życie MartyDomowy zakwas na żurek to sfermentowana mąka żytnia z wodą i odrobiną przypraw. Są w niej bakterie kwasu mlekowego. Jakiej mąki użyć ? Dziś w telewizji usłyszałam, że do barszczu białego używa się mąki pszennej a do żurku mąki żytniej. Więc niech tak będzie. Ma to być żurek więc wybrałam mąkę żytnią. Im wyższa liczba mąki tym lepiej(...)angielskie) jedynie dla walorów smakowych - czosnek ( także dla walorów smakowych, bo teoretycznie czosnek ma właściwości bakteriobójcze i dzięki niemu proces fermentacji się nam wydłuży, ale nie wyobrażam sobie zakwasu bez jego aromatu) Przechowywanie zakwasu: Zakwas odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni. Musi zacząć pachnieć kwasem. Ale może nam, też spleśnieć, więc zamieszajmy go od czasu do czasu
Bon Appetit Małgorzaty