domowe bezy - 1655 przepisów (strona:52/111)

Cebulowa focaccia 148

Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa. W wersji podstawowej posypana jest z wierzchu gruboziarnistą solą, jednak do ciasta bywają dodawane rozmaite dodatki. Najczęściej są to oliwki lub

Ratunku obiad
Pierogi z czerwoną soczewicą i pieczarkami 162

bez nich Świąt. W tym roku postawiłam na "nowoczesność" i świadomie zrezygnowałam z tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami czy też samymi grzybami. Inspiracją do zrobienia innego farszu była spontaniczna wycieczka do Torunia w pewien letni, słoneczny dzień. W najsłynniejszej w tym mieście pierogarni dane mi było spróbować kilku rodzajów przepysznych pierogów.  Teraz, w domowym zaciszu, przygotowałam coś innego

Przysmaki Karolki
Orzechowe ciasteczka owsiane, czyli sposób na popołudniowy głód 275

Sięgnijmy po naturalną porcję energii-płatki owsiane, banana i orzechy! Czyż to nie proste? O tym, jak doskonały wpływ mają orzechy na nasz organizm wspominałam już przy okazji  domowego masła orzechowego . Jest to istna bomba niezbędnych dla naszego organizmu witamin i składników mineralnych. Ponadto hamuje apetyt na słodycze i niezdrowe przekąski i dostarcza niezwykle cennych niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych(...)zawierają wyłącznie naturalne cukry i tłuszcze, a dzięki dobranemu połączeniu składników stanowią dietetyczną, ale również sycącą przekąskę.  SKŁADNIKI: 200g płatków owsianych górskich 110g banana 20g orzeszków ziemnych prażonych bez soli firmy Felix cynamon imbir PRZYGOTOWANIE: Orzeszki mielimy blenderem na masło orzechowe o gładkiej konsystencji Banana rozgniatamy widelcem w misce  Do banana dodajemy płatki owsiane, masło orzechowe i przyprawy

peanutbuttermonster
A jednak smażyłam... 180

sprawdzić pocztę (tatuś odgrażał się emaliami), i tak jakoś zawędrowałam na blog  Daktyle w czekoladzie . I, proszę Państwa, przepadłam, kiedy ujrzałam te słodkie maleństwa. Zakochałam się od razu, bez pamięci. Nagle pomysł z kupowaniem pączka wydał mi się całkowicie niedorzeczny - no bo jak to tak...? To przecież pierwszy Tłusty Czwartek C., biedak nie może kojarzyć go ze sklepowym gniotkiem(...)wspólnego. Zachęcona stwierdzeniem, że pączusie robi się szybko i bezproblemowo, pobiegłam do sklepu po olej. I faktycznie - dwie godziny po zabraniu się za zagniatanie ciasta miałam całą pokaźną górkę domowej robot pączków. Zmieniłam w przepisie parę drobiazgów - nadzienie z Nutelli wydawało mi się dobrym pomysłem, i zdecydowanie miałam rację. Pączusie są słodziutkie i pyszne! A posypka z mleka w proszku

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Lubczyk-domowe maggi -wartosci zdrowotne i mrozenie 147

Ziola wnosza czarodziejska moc do naszej kuchni.Zwykle potrawy zmieniaja sie w wyrafinowane smakolyki i nadaja  im cech zdrowej zywnosci.Sa doskonalym zrodlem witamin,olejkow eterycznych,skladnikow

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mufinki z budyniem 197

Mufinki...zrobione przez młodszą córkę..pyszne były.... 25 dkg mąki pszennej 1,5 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 13 dkg

Moje domowe kucharzenie
Soczewicowy pasztet ze śliwką 198

obowiązków domowych zajmuje mi całe 24 godziny i już dosłownie nie mam ani chwili by cokolwiek móc dodać.  Nie przestaję jednak gotować, moja pasja cały czas we mnie jest i nie zamierzam z niej zrezygnować. Ostatnio na dodatek, oprócz miłości do gotowania pojawiła się miłość do zdrowego jedzenia. Ciężko mi- człowiekowi, który nie wyobraża sobie tygodnia bez pizzy, chińskiego

Mango Papaja
Clafoutis - ciasto z wiśniami 154

wypiek, takie domowe ciasto z duszą . Prosty deser, który francuskie mamy i babcie przygotowywały dla swoich dzieci i wnucząt, gdy te prosiły o coś słodkiego. Serdecznie zapraszam Was po przepis! Clafoutis przypomina wielki, pieczony naleśnik , choć w konsystencji przywodzi na myśl bardziej budyń. To za sprawą dość rzadkiego, mleczno-jajecznego ciasta jedynie z odrobiną mąki. Nie bez powodu niektórzy porównują

Chilli Czosnek i Oliwa
Pub Św. Michał - opinia 154

karta, bez przewracania stron ukazuje nam całość dobroci kuchni św. Michała.  Podczas pierwszej wizyty wybraliśmy z Mężem słynne zupy zapiekane pod cebularzowym ciastem. Wojtek zdecydował się na forszmak lubelski , a ja na flaki lubelskie z pulpetami (obie zupy po 8,90 zł). Najpierw jednak do stolika dostarczono zamówione piwa i czekadełko w postaci galarety z pysznym domowym chlebem

Pasja Smaku
mini babeczki gruszkowe...foremki silikonowe dobrej jakości... 173

Składniki: 1/4 szklanki olej rzepakowy, 1 sztuka jajka, 3/4 szklanki maślanka, 1/4 szklanki cukier, 1,5 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki

W Mojej Kuchni Lubię
marynowane papryki na słodko-kwaśno... 151

Składniki: papryka żółta 2 kg MARYNATA: woda 2 litry, cukier 1 szklanka, ocet 10 % 1,5 szklanki, liście laurowe Prymat 10 sztuk, ziele angielskie całe 1

W Mojej Kuchni Lubię
Sojowa potrawka w pomidorach i chili 184

Gorące, sycące i energetyczne danie z soi  zostało przeze mnie skomponowane i choć nie jestem wegetarianką ani weganką to w tej potrawie zakochałam się po

Apetyczna babeczka
KONFITURA MORELOWA 156

Jedna z najlepszych robionych przeze mnie konfitur. Zawsze przygotowuję ją z naszych polskich malutkich moreli. Czym mniejsze tym lepsze. Nie trzeba dużo kroić i mają fajny

Smaczne Zdrowe
Kotlety brokułowe i pyszne burgery z awokado 117

Brokułowe burgery powstały z pomysłu Kasi z bloga Bake&Taste . Nie była bym sobą gdybym trochę nie pokombinowała i czegoś nie pozmieniała, ale inspiracja była

Magiczne Życie Marty
Domowy zakwas na żurek z receptury dziadka-piekarza 181

Domowy zakwas na żurek to   sfermentowana   mąka żytnia z wodą i odrobiną przypraw. Są w niej bakterie kwasu mlekowego. Jakiej mąki użyć ?   Dziś w telewizji usłyszałam, że do barszczu białego używa się mąki pszennej a do żurku mąki żytniej. Więc niech tak będzie. Ma to być żurek więc wybrałam mąkę żytnią. Im wyższa liczba mąki tym lepiej(...)angielskie) jedynie dla walorów smakowych - czosnek ( także dla walorów smakowych, bo teoretycznie czosnek ma właściwości bakteriobójcze i dzięki niemu proces fermentacji się nam wydłuży, ale nie wyobrażam sobie zakwasu bez jego aromatu) Przechowywanie zakwasu: Zakwas odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni. Musi zacząć pachnieć kwasem.   Ale może nam, też spleśnieć, więc zamieszajmy go od czasu do czasu

Bon Appetit Małgorzaty