czym karmie moją rodzinę. Oczywiście nie zawsze mamy czas na domowe pieczenie, ale przynajmniej starajmy się. Polecam dzisiaj schab pieczony, który można jeść na gorąco i później na zimno do kanapek. Miękki, jednak się nie kruszy. Polecam. SKŁADNIKI 1,5- 2 kg. schabu bez kości po łyżce ziół typu: majeranek , rozmaryn, tymianek ( suszone lub świeże) 4 ząbki
W kuchennym oknie Ewymielonej skórki pomarańczowej i kandyzowane skórki pomarańczowe . Zimowa szarlotka z bezą Proporcje na formę 30 x 24 cm Czas przygotowania: 120 minut Składniki: Na ciasto 1 kostka masła 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek szczypta soli 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego Na piankę bezową: 5 białek szczypta soli 1 szklanka drobnego cukru
Kulinarne przygody GatityBardzo lubię chude, domowe pasztety, więc kiedy kupiłam robota kuchennego, który "sam wszystko robi" i ma przystawkę do mielenia mięsa, postanowiłam poświęcić troszkę czasu i energii na samodzielne przygotowanie takiego pasztetu, którym będę mogła zajadać się bez obaw o to, co ląduje w moim żołądku. Świeże składniki, trochę cierpliwości i powstało pyszne danie, idealne na kanapki z bułką pełnoziarnistą, ogóreczkiem
Kulinarny PamiętnikPyszne ciasto z masą budyniową i prażonymi orzechami..do tego ciasta wykorzystałam proszek do pieczenia i budyń firmy Wodzisław .Budynie tej firmy są produkowane
Moje domowe kucharzeniełatwe) potwierdzamy wszystko. Robi się ją na prawdę szybciutko i nie ma w tym nic skomplikowanego, a efekt jest bardzo zadowalający. Wszyscy odchodzą od niej spełnieni, szczęśliwi i bez kaca moralnego. Wciąż się zastanawiamy, czy ten opis pasuje na pewno do sałatki, czy może z miseczki wyłoni się zaraz kusząca 'lolitka', która zarzuci długimi włosami, pomruga i poprawi swoje(...)czarny, domowa vegeta - jajka 3-4. WYKONANIE: 1. Gotujemy ziemniaki w koszulkach i jajka na twardo. 2. Kroimy wszystkie składniki (śledzie, ananasa, papryczki, cebulę w pióra), 3. Gotujemy cebulę w soku z ananasa. 4. Mieszamy wszystkie składniki (cebulka, jajka i ziemniaki - pokrojone w kostkę, muszą być zimne), 5. Dodajemy sporo majonezu a z przyprawami ostrożnie - szczerze powiedziawszy i bez nich
Wypisz Wymalujzimnej wody lub 300 ml domowego zakwasu na barszcz biały ; 200 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1 czubata łyżeczka majeranku; Pęczek natki pietruszki; Sól; Pieprz. Dodatkowo: Jaja ugotowane na twardo - jedno na jeden talerz zupy; 700 g białej kiełbasy dobrej jakości - ja zrobiłam bez kiełbasy. Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę(...)pietruszkę i seler obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek obrać. Kiełbasę umyć pod bieżącą wodą - opcjonalnie, ja zrobiłam barszcz bez kiełbasy. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć startą marchewkę, pietruszkę, seler, por, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, pieprz, suszone grzyby, kiełbasę - opcjonalnie, zalać wodą i gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez około 30 minut
Gospodyni MiejskaPyszna dus zona fasola molowa, w sam raz na syt y jarski obiad. Pomysł znalazł am na Smakerze . Przepis podaję z moimi zm ianami. Składniki: 1
Kuchnia domowa AniSkładniki: 4 sztuki jajka, 3/4 szklanki cukier, 1 mały cukier waniliowy, 1 kg ser sernikowy wiaderko,1 opakowanie budyń waniliowy,1 szklanka rodzynki sparzone, 200 gram
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 2 sztuki jajka, 1/2 szklanki olej rzepakowy, 1 szklanka mleko, 1/2 szklanki kefir, 1/2 szklanki cukru, 2,5 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do
W Mojej Kuchni Lubiębiura. Każdy według własnego gustu i uznania. Ja byłam wierna jednej, bez wyjątku. Z sosem holenderskim i brokułami. Dziś już nawet nie pamiętam z której pizzerii. Zapomniałam później o niej na kilka lat. Aż pewnego dnia mama koleżanki Hani, przyniosła mi do spróbowania kawałek pizzy domowego wypieku. Z sosem holenderskim kurczakiem i szpinakiem. Jadłam, jak gdybym tydzień nie widziała obiadu
bistro mamaskórki. Z masy mięsnej formujemy małe kuleczki i wkładamy je (bez żadnego obtaczania w mące) do wrzącego wywaru. Gotujemy przez 8-10 minut na delikatnym ogniu. Pulpeciki z powstałym podczas gotowania rosołem podaję z makaronem. Tak tak, własnoręcznie zrobionym :) Smacznego! p.s jak przygotować makaron domowy? :) pisałam o tym tam: KLIK! Przepis opublikowałam również na portalu Przepis
Codzienna kuchnia niecodziennaparą nie działa, jeść się nie chce. Trzeba nadrabiać napojami a najlepiej domowymi. Świetnym napojem na tak upalne dni jest napój z arbuza. Sam arbuz w sobie jest już cudownym wynalazkiem natury, więc korzystajmy z niego jak jest nam go dane latem. SKŁADNIKI : arbuz wypestkowany i bez skórki ok 400 g sok z połowy cytryny kilka kostek lodu
Basia w kuchnisię również, że nieco go zostało i coś trzeba z nim zrobić... Domowy rosół jest wspaniałą bazą do zup, więc czemu właśnie nie zrobić z niej zupy? Zupy pomidorowej? Jest początek jesieni, to właśnie teraz pomidory są najsmaczniejsze, niestety te dostępne zimą w sklepach często są bez smaku, więc korzystajmy z pomidorów! Zupa jest nieco słodka, więc jeśli chcecie
Pora coś zjeśćpodwędzona. Oryginalną palcówkę wyrabiano ręcznie bez użycia maszynek do mielenia mięsa i lejków do nadziewania. Mówiło się, że jest to kiełbasa biednych ludzi, ponieważ nie była wędzona, a przygotowywało się ją z mięsnych okrawków wieprzowiny. Ja przygotowałam ją z dobrej jakości mięsa, w tej cienkiej kiełbasie długodojrzewającej jest 100 % mięsa w najwyższej jakości.Ta domowa kiełbasa ma niepowtarzalny smak
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękażdy wekend staram się coś upiec słodkiego. Nie ma to jak blacha domowego ciasta, która szybko znika :) Jest takie ciasto, które chyba gościło na każdym stole, albo przynajmniej każdy o tym słyszał mowa tu o "pleśniaku" ciasto kruche z wiśniami lub dżemem z porzeczki z cudowną słodką bezą na górze. Tak naprawdę każdy ma na niego własny patent. Jedno jest
Basia w kuchni