zimnej wody lub 300 ml domowego zakwasu na barszcz biały ; 200 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1 czubata łyżeczka majeranku; Pęczek natki pietruszki; Sól; Pieprz. Dodatkowo: Jaja ugotowane na twardo - jedno na jeden talerz zupy; 700 g białej kiełbasy dobrej jakości - ja zrobiłam bez kiełbasy. Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę(...)pietruszkę i seler obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek obrać. Kiełbasę umyć pod bieżącą wodą - opcjonalnie, ja zrobiłam barszcz bez kiełbasy. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć startą marchewkę, pietruszkę, seler, por, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, pieprz, suszone grzyby, kiełbasę - opcjonalnie, zalać wodą i gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez około 30 minut
Gospodyni MiejskaPyszna dus zona fasola molowa, w sam raz na syt y jarski obiad. Pomysł znalazł am na Smakerze . Przepis podaję z moimi zm ianami. Składniki: 1
Kuchnia domowa AniSkładniki: 4 sztuki jajka, 3/4 szklanki cukier, 1 mały cukier waniliowy, 1 kg ser sernikowy wiaderko,1 opakowanie budyń waniliowy,1 szklanka rodzynki sparzone, 200 gram
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 2 sztuki jajka, 1/2 szklanki olej rzepakowy, 1 szklanka mleko, 1/2 szklanki kefir, 1/2 szklanki cukru, 2,5 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do
W Mojej Kuchni Lubiębiura. Każdy według własnego gustu i uznania. Ja byłam wierna jednej, bez wyjątku. Z sosem holenderskim i brokułami. Dziś już nawet nie pamiętam z której pizzerii. Zapomniałam później o niej na kilka lat. Aż pewnego dnia mama koleżanki Hani, przyniosła mi do spróbowania kawałek pizzy domowego wypieku. Z sosem holenderskim kurczakiem i szpinakiem. Jadłam, jak gdybym tydzień nie widziała obiadu
bistro mamaskórki. Z masy mięsnej formujemy małe kuleczki i wkładamy je (bez żadnego obtaczania w mące) do wrzącego wywaru. Gotujemy przez 8-10 minut na delikatnym ogniu. Pulpeciki z powstałym podczas gotowania rosołem podaję z makaronem. Tak tak, własnoręcznie zrobionym :) Smacznego! p.s jak przygotować makaron domowy? :) pisałam o tym tam: KLIK! Przepis opublikowałam również na portalu Przepis
Codzienna kuchnia niecodziennaparą nie działa, jeść się nie chce. Trzeba nadrabiać napojami a najlepiej domowymi. Świetnym napojem na tak upalne dni jest napój z arbuza. Sam arbuz w sobie jest już cudownym wynalazkiem natury, więc korzystajmy z niego jak jest nam go dane latem. SKŁADNIKI : arbuz wypestkowany i bez skórki ok 400 g sok z połowy cytryny kilka kostek lodu
Basia w kuchnisię również, że nieco go zostało i coś trzeba z nim zrobić... Domowy rosół jest wspaniałą bazą do zup, więc czemu właśnie nie zrobić z niej zupy? Zupy pomidorowej? Jest początek jesieni, to właśnie teraz pomidory są najsmaczniejsze, niestety te dostępne zimą w sklepach często są bez smaku, więc korzystajmy z pomidorów! Zupa jest nieco słodka, więc jeśli chcecie
Pora coś zjeśćpodwędzona. Oryginalną palcówkę wyrabiano ręcznie bez użycia maszynek do mielenia mięsa i lejków do nadziewania. Mówiło się, że jest to kiełbasa biednych ludzi, ponieważ nie była wędzona, a przygotowywało się ją z mięsnych okrawków wieprzowiny. Ja przygotowałam ją z dobrej jakości mięsa, w tej cienkiej kiełbasie długodojrzewającej jest 100 % mięsa w najwyższej jakości.Ta domowa kiełbasa ma niepowtarzalny smak
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękażdy wekend staram się coś upiec słodkiego. Nie ma to jak blacha domowego ciasta, która szybko znika :) Jest takie ciasto, które chyba gościło na każdym stole, albo przynajmniej każdy o tym słyszał mowa tu o "pleśniaku" ciasto kruche z wiśniami lub dżemem z porzeczki z cudowną słodką bezą na górze. Tak naprawdę każdy ma na niego własny patent. Jedno jest
Basia w kuchniogórkowa. Byłam kiedyś we Włoszech, zrywałam świeże liście laurowe, które tworzyły żywopłoty w ogrodach papieskich, podeszła wtedy do mnie Polka i powiedziała," że nie wyobraża sobie polskiej zupy ogórkowej bez liścia laurowego"Liście mam do dziś zapewne kiedyś wskoczą do zupy ogórkowej, tym razem wykorzystałam inne :) SKŁADNIKI: 3 plastry łopatki(można również wykorzystać kości np. od schabu) marchew(...)zapewne jeszcze wiele lat będę ją gotowała :) smakuję jeszcze lepiej ze świeżym ogrodowym koperkiem ale na niego jeszcze chwilkę trzeba poczekać. A jakie są wasze typy na kultową zupę domową ? Smacznego
Basia w kuchninastawienie piernika, ale zanim się za to zabierzecie koniecznie przygotujcie domową przyprawę do piernika. Na blogu do tej pory pojawiło się kilka przepisów, które jak najbardziej polecam. Pierwsza, to przyprawa luksusowa . Wymaga stosunkowo najwięcej pracy, ale efekt powalający. Druga wersja , to wersja przyprawy luksusowej, ale bez dodatku cytrusów. Wersja mniej pracochłonna, ale również godna polecenia. Ostatnia przyprawa
Sto kolorów kuchniDomowa wędlina - szynka peklowana przez 4 dni, upieczona w pieprzu młotkowanym z kolendrą. Pyszna i aromatyczna wędlina to to, co lubię najbardziej. Niestety, to co sprzedają w sklepach najczęściej pozostawia wiele do życzenia, a te bez konserwantów i ulepszaczy kosztują po prostu fortunę. W sklepie mięsnym zresztą najczęściej wcale nie można przeczytać, co jest w składzie wyłożonych do lodówki produktów
Kraina Tysiąca Smakówkilka chlebów albo zapas bułek i część z nich zamrażam. Zaletą domowego pieczywa jest nie tylko brak konserwantów i polepszaczy, ale również to, że za każdym razem można dodać do niego inne dodatki albo zmienić rodzaj mąki, pomieszać z inną itd. Ja osobiście najbardziej lubię chleby bez mąki pszennej, z suszonymi owocami albo ziarnami. Czasami piekę je w automacie
Ze smakiem i z pasjąFajna nazwa...ale nie mam pojęcia skąd taka nazwa...przepis z książki"Mary Ford Biscuit Recipies"..ale ja przepis znalazłam w necie ..Ja do
Moje domowe kucharzenie