ogórkowa. Byłam kiedyś we Włoszech, zrywałam świeże liście laurowe, które tworzyły żywopłoty w ogrodach papieskich, podeszła wtedy do mnie Polka i powiedziała," że nie wyobraża sobie polskiej zupy ogórkowej bez liścia laurowego"Liście mam do dziś zapewne kiedyś wskoczą do zupy ogórkowej, tym razem wykorzystałam inne :) SKŁADNIKI: 3 plastry łopatki(można również wykorzystać kości np. od schabu) marchew(...)zapewne jeszcze wiele lat będę ją gotowała :) smakuję jeszcze lepiej ze świeżym ogrodowym koperkiem ale na niego jeszcze chwilkę trzeba poczekać. A jakie są wasze typy na kultową zupę domową ? Smacznego
Basia w kuchnikilka chlebów albo zapas bułek i część z nich zamrażam. Zaletą domowego pieczywa jest nie tylko brak konserwantów i polepszaczy, ale również to, że za każdym razem można dodać do niego inne dodatki albo zmienić rodzaj mąki, pomieszać z inną itd. Ja osobiście najbardziej lubię chleby bez mąki pszennej, z suszonymi owocami albo ziarnami. Czasami piekę je w automacie
Ze smakiem i z pasjąFajna nazwa...ale nie mam pojęcia skąd taka nazwa...przepis z książki"Mary Ford Biscuit Recipies"..ale ja przepis znalazłam w necie ..Ja do
Moje domowe kucharzenieDzięki zastosowaniu świeżych jaj oraz wysokogatunkowych mąk, produkt nosi walory makaronów domowych. Kolejną ważną rzeczą jest proces suszenia makaronów, dzięki czemu jego przyrost jest naprawdę duzy, w okolicy 350% - 400 %. W składzie makaronów: mąka, woda i ŚWIEŻE JAJA A tu porównanie makaronów - tych z jajkiem i bez Po lewej makaron bez jajka, po prawej ten z jajkiem prawdziwym
kolorowotorcikowopodejmując współpracę. Producent zapewnia o tym, że jest to całkowicie drobiowy pasztet bez dodatku składników wieprzowych, barwników i konserwantów. Całkiem niezły, zwłaszcza przy cenie, lekko przekraczającej 1 zł. Produkty firmy Brześć: Ciasto też długo nie mogło czekać. Zachęcały mnie dodatki: masło i rodzynki - brzmiało tak swojsko i domowo. Otworzyłam - ale zapach! Może się nie znam, ale ciasto jest naprawdę dobre
Pasja Smakumoże ich zabraknąć na świątecznych stołach. Te domowe są najlepsze. U nas w tym roku wędzone były szynki, boczek i karkówka. Czas wędzenia to około 7 godzin, niestety nie byłam przy tym obecna, ale już spróbowałam i smakują rewelacyjnie. Składniki : * kg szynki bez kości * siatka wędliniarska * 1,5 kg karkówki bez kości * kg boczku surowego * sól Przygotowanie
Magiczne Życie Martybardzo ciepłej wody (ok. 40*C) W wodzie, dokładnie, rozpuścić sól. Dodać zakwas i bardzo dobrze wymieszać [np.ubijać w robocie jak białka] aby powstał jednorodny płyn bez grudek z widoczną pianką- ok 5 minut. Przygotowanie ciasta Do zaczynu dodać mąkę, szybko i krótko wyrobić – do uzyskania jednorodnej konsystencji [konsystencja bardzo gęsta ale nie za bardzo]. Zostawić do fermentacji(...)zakwaszania mąki daje pewność, ze chleb upieczony będzie miał smak i wygląd, o jakim marzyliśmy. Metodę tę znalazłam w podręcznikach dla polskich piekarzy, trochę ja uprościłam, przystosowałam do warunków domowych i teraz w skrócie wygląda ona tak: 1.etap: 2 łyżki zakwasu + 100g maki + 100g wody, temperatura 24-26°C, na 5-6 godzin. Całość mieszamy i odstawiamy
Moje domowe kucharzenieOstatnio zdecydowanie bardziej wolę małe słodkości, na tak zwany jeden kęs:) Dlatego wymyśliłam takie maleńkie rogaliki. Ich ogromną zaletą jest to, że nie zawierają jajek, a
Z miłości do słodkościŻadna pizza nie równa się z tą zrobioną w domu:) A moi chłopacy uwielbiają pizzę, dlatego robię ją co najmniej raz miesiącu. Tym razem zrobiłam najzwyklejszą
Z miłości do słodkościtego chleba zaczęła się moja przygoda z własnym pieczywem, a byłam wtedy kompletnie "zielona" w tej dziedzinie. Nigdy jednak nie zdarzyło mi się, żeby nie wyszedł. Obyło się bez zakalca, nie licząc lekkiej gumowatości, kiedy kroiliśmy go na gorąco ;) Chleb musi jednak choć trochę wystygnąć ;) Składniki: 300 ml mleka , 1,5 łyżki oliwy , 500 g przesianej mąki pszennej(...)Przed pieczeniem można ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem, wtedy skórka uzyska piękny kolor i stanie się chrupiąca. Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy i pozostawić do wystudzenia. Taki domowy pszenny chleb najsmaczniejszy jest z masłem lub domowym pasztetem :) a na pasztet zaproszę Was niebawem ;) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaPyszny biały barszczy na domowym zakwasie. Doprawiony dużą ilością majeranku i czosnku. Barszczyk podałam z białymi kiełbaskami Degustino. Kiełbaski otrzymałam od Chrzanowskiej Manufaktury Wędlin. W ofercie mają wiele rodzajów kiełbasek. Mini kiełbaski bardzo nam się spodobały i zasmakowały. Są małe, bez żadnych osłonek a przede wszystkim zawierają od 87-93% mięsa w zależności od rodzaju. O kiełbaskach możecie poczytać
Monia miesza i gotujeowoców, ciepłych słonecznych chwil, luzu. Przygotowałam dla Was smaczny, słodki - choć bez cukru, deser owocowy. Mam nadzieję, że znajdą się chętni :) Zapraszam na lekki deser. Zapraszam na owocową wariację!" Składniki na 3 desery: 200 ml śmietanki 30% 2 banany 2 kiwi + miąższ z połówki kiwi 3 truskawki domowy dżem malinowy Sposób przygotowania: Zimną śmietankę przelewamy do wysokiego naczynia
Słodkie Przyjemnościzrobić z "łapówką" od pracownika w postaci domowych papryczek chili? odp. typowy obiad o nietypowym ostrym smaku :) Składniki na obiad dla 3 osób: 3 plastry karczku jajko bułka tarta olej do smażenia 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 papryczki chili (u mnie zielone bez pestek) zioła: świeży tymianek i rozmaryn sól pieprz Propozycja podania karczku: z kluskami śląskimi
Bon Appetit Małgorzaty10 wydmuszek z jajek 30 dkg piersi z kurczaka włoszczyzna 8-9 łyżeczek żelatyny (na 1 litr płynu) Do dekoracji: kukurydza konserwowa groszek konserwowy ugotowana marchewka
Świat Domowej Kuchniwww.mgotuje.pl Wczoraj wymyśliłam bardzo smaczny deser. Zrobiłam domową galaretkę z koncentratu z mango , którą przełożyłam kremem z serka mascarpone , śmietany kremówki i czekolady . Galaretka z mango wyszła bardzo smaczna, a dodatek kremu z odrobiną czekolady zbalansował słodko-kwaskowy smak mango. Smakowało wszystkim bez wyjątku (nawet tym którzy nie przepadają za smakiem
Marta Gotuje