domowa - 5588 przepisów (strona:165/373)

Spaghetti bolognese 267

najbardziej oczywistą propozycję na prosty i błyskawiczny obiad :) Nie znam dziecka, które nie lubiłoby spaghetti zwłaszcza z sosem bolognese :-) Dla nas, jak i pewnie dla wielu, to najbardziej kultowe domowe danie , dlatego nasza "domowa stołówka" przewiduje je w swoim menu regularnie - zawsze z dokładką, a nawet wylizaniem talerzy :) Składniki: 500 g makaronu spaghetti, 70 dag mięsa wieprzowego mielonego, 3 cebule

Delicious Titbits
Likier korzenny 167

Dziś do grona  domowych napojów alkoholowych  dołączą aromatyczny likier korzenny. Zrobiłam go na bazie  syropu korzennego , który przygotowałam parę dni temu. Do świąt jeszcze kilka dni, więc zdążycie go jeszcze zrobić. Będzie pyszny jako dodatek do świątecznej kawy. Likier korzenny Czas przygotowania: 50 minut + 7 dni Składniki: 350 ml wody 1/3 szklanki cukru trzcinowego

Kulinarne przygody Gatity
Miodowy choco baton 220

Dziś zapraszam Was na pyszny przepis na domowy miodowy choco baton . Jeśli tak jak my lubicie Mlekołaki Choco Muszelki Lubella będzie, to dla Was wspaniała słodka odmiana od tradycyjnej miseczki mleka z płatkami. Taki baton przygotowuje się naprawdę prosto. Można go kroić na dowolne kawałki tworząc słodkość na „jeden gryz” lub bardziej tradycyjne batoniki. Spód batonika tworzą pyszne

Słodkie okruszki
Pierniczki staropolskie z ciasta dojrzewającego 279

Pierniczki staropolskie z ciasta dojrzewającego Składniki: 1kg mąki pszennej 500g miodu naturalnego 330g cukru 250g masła 3 jajka 125ml mleka 3 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 50g  domowej przyprawy do piernika lub 2-3 opakowania gotowej przyprawy do piernika powidła śliwkowe do przełożenia pierniczków Wykonanie: -  do rondla przełożyć miód, cukier i masło, podgrzewać, aż cukier się rozpuści

Smakołyki Bereniki
Jak dbać o dłonie zimą 174

Maseczki Dużą popularnością cieszą się także maseczki na bazie wody różanej, dzięki którym skóra staje się miękka i nawilżona. Maseczki są niezwykle proste do przygotowania – prócz wody różanej wystarczą domowe składniki takie jak zsiadłe mleko czy miąższ z pomidora z dodatkiem soku z cytryny . Proste wieczorne zabiegi O dłonie można także zadbać przed pójściem spać. Wystarczy przez kilka minut myć

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
"Kuchnia Staropolska" - recenzja i KONKURS! 195

Kolejny dział - bardzo obszerny - mnóstwo ciekawych sosów - dodatków do dań mięsnych i rybnych.  W rozdziale o napojach takie cuda jak: kwas chlebowy i buraczany, ale też receptury na domowe piwa! Ostatni rozdział - oczywiście słodkości!!! Tu arkas - czyli staropolski sernik, pączki na kilka sposobów, kluski z makiem i słodkie kremy. Niebo w gębie! Dużym atutem książki są piękne zdjęcia - patrząc

Moje Kuchenne Rewelacje
Domowe mleko kokosowe… 133

solidarności z wszystkimi, którzy po Nowym Roku rzeczywiście przeszli na dietę, będę publikować więcej lekkich, odtłuszczono-odcukrzonych smakołyków. W każdym razie taki jest plan, a jak… Continue reading Domowe mleko kokosowe

brunetkawkuchni
Domowe,marynowane rolmopsy 191

koniec wstawiamy na 4 dni do lodówki . Mogą stać dłużej , nawet tydzień – dwa , wtedy są jeszcze smaczniejsze , bardziej „przegryzione” zalewą . Są naprawdę pyszne Smacznego ! Post Domowe,marynowane rolmopsy pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Sernik krakowski 186

żółtka - 1,5 łyżki gęstej, kwaśniej śmietany - 3 łyżki lodowatej wody - ¾ łyżeczki proszku do pieczenia - odrobina wody różanej (opcjonalnie, ale warto) Masa serowa: - 2 kg tłustego twarogu (u mnie domowy) - 380g cukru pudru - 200ml śmietany kremówki - 200g miękkiego masła - 10 jaj - 4 budynie waniliowe (bez cukru) - 1 laska wanilii - 2 łyżki ekstraktu waniliowego - bakalie (rodzynki, suszona żurawina) ok. 120g + łyżeczka

mojewypiekiinietylko
Krówki lodowe 222

odmienny… Krówki lodowe.     Składniki: - 250ml śmietanki kremówki (dałam fresch double cream) - 110g masła - szklanka drobnego cukru do wypieków * - mleko skondensowane słodzone (puszka 530g) - 1 łyżka cukru waniliowego (domowy) - ekstrakt waniliowy + śmietankowy + rumowy (proporcje ½ – ¼ – ¼) - szczypta soli waniliowej * u mnie szklanka to metalowa miarka o pojemności 250 ml Do garnka z grubym dnem wkładamy masło – rozpuszczamy. Dodajemy

mojewypiekiinietylko
NALEWKA MALINOWA 169

kuchni pachnie sokami, powidłami, ale pachnie też nalewkami. Zima jest długa, przeważnie zimna i dobrze jest mieć w zanadrzu taką rozgrzewajacą naleweczkę - oczywiście tylko dla dorosłych- dzieciom polecam  DOMOWY SOK MALINOWY   Składniki: 1,5 kg malin 70 dag cukru pól litra spirytusu  1 l czystej wódki Wykonanie: Maliny przebieramy, myjemy, wsypujemy do gąsiorka, zalewamy alkogolem. Szczelnie zamykamy

Z Majeczką w kuchni
Burgery z bakłażanem w orzechowej panierce i tzatziki 191

sosu tzatziki w małej miseczce. Smacznego! *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Polecam domowy fast food: Ekspresowe calzone Falafele z marchewką Pissaladiere Pity z klopsikami i botwinką Marokańskie kefty Pity z rybą i surówką

Chilli Czosnek i Oliwa
Sorbet truskawkowy 273

maszyny. Sorbet wyszedł pyszny, a częste mieszanie rzeczywiście rozbija kryształki. Spróbujcie, póki sezon truskawkowy trwa :) Sorbet truskawkowy Składniki: 500g truskawek (po odszypułkowaniu) 3 łyżki soku z cytryny 4 łyżki domowego cukru z wanilią Wykonanie: - Truskawki umyć, pozbawić szypułek, przełożyć do naczynia, dodać sok z cytryny, rozdrobnić blenderem na mus - jeśli nie chcemy, aby w naszym sorbecie znalazły się pestki

Smakołyki Bereniki
Domowy twaróg z prawdziwego krowiego mleka 142

pobliskich wioskach udało mi się zakolegować z łaciatą sąsiadką i jej cielaczkami :) Na dzień dzisiejszy owoce naszej przyjaźni bywają gośćmi na moim stole! Poniżej zdjęcia uroczej rodzinki + przepis na domowy twaróg 100% z naturalnego krowiego mleka ich mamy ;) Świeże krowie mleczko odstawiamy w misce, w temperaturze pokojowej. Gdy zrobi się już kwaśne ogrzewamy je bardzo powoli do temperatury aż twaróg

upichcona
Jak zrobić perfekcyjny stek z polędwicy wołowej, który będzie rozpływał się w ustach? 412

które prezentuję na zdjęciach w patelni są nieco tańsz ">e ">. Z nieco gorszego odcinka polędwicy niż ten przekrojony, na talerzu, ale ciągle bardzo kruche i delikatne. Generalnie do użytku domowego Amerykanie kupują steki o wysokości ok. 4-5 centymetrów i ok. 7-8 centymetrach średnicy. Te najprawdziwsze „fillet mignon” mają jednak nie więcej niż 3 centymetrów średnicy

Jem więc Jestem