domowa - 5588 przepisów (strona:167/373)

Chleb pszenny na żytnim zakasie 172

piekarniku piekę 35 minut i jeżeli po tym czasie po wyjęciu z keksówki chlebek jest za mało chrupiący można dopiec kolejne 5 minut bez formy - studzimy na kratce  Domowy chleb w czasach sztuczności i masówki bezcenny

Basia w kuchni
Pizza ze szparagami i listami groszku cukrowego 156

beszamelowy. Co mnie ujęło w tym zestawieniu ...że nie jest ona taka poukładana taka idealna taka inna :) Przyrządzenie ciasta trwa 30 minut więc w 45 minut mamy swoją domową wyjątkową pizze SKŁADNIKI :  z tego da 2 duże okrągłe pizze 3 szklanki mąki  1 szklanka ciepłej wody  0,5 kostki drożdży świeżych 1 łyżeczka soli  1 łyżka

Basia w kuchni
Tagliatelle z owocami z sosem waniliowym i nutą bazylii 218

Byłam dziś na targu i nie mogłam sobie odmówić kupna soczystych truskawek i czereśni. Idealnie wpasował mi do nich sos waniliowy i oczywiście domowy makaron. Kilka chwil i słodkie danie gotowe. Taka pora roku, że grzechem by było nie objadać się słodkimi owocami a zwłaszcza, że ich pora bardzo szybko mija. SKŁADNIKI : na 2 porcje makaron tagliatelle jak go wykonać

Basia w kuchni
Świąteczne zapachy. Domowy ekstrakt waniliowy 762

Dzisiaj przepis na kolejny domowy dodatek do ciast - tych świątecznych i nie tylko. Poza ekstraktami cytrusowymi bardzo przydaje się też ekstrakt waniliowy. Jest bez cukru więc nie dosłodzi nam dodatkowo ciasta czy innej potrawy tak jak cukier waniliowy . Można go przechowywać bardzo długo i wtedy tylko zyskuje na aromacie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Domowe bezy 149

Kruche, rozpływające się w ustach, bez dodatków niewiadomego pochodzenia - domowe bezy ! Najlepsze są te długo, długo, długo suszone w niewysokiej temperaturze. Pamiętam, jak to się je kiedyś suszyło w piecu chlebowym calutką noc. A rano ... chrupało i kruszyło dookoła ;) Składniki: * 5 białek * 1,5 szklanki drobnego cukru Wykonanie:   Białka podbić, dodawać po łyżce cukru i ubijać, aż piana stanie

kolorowotorcikowo
Niebędnik świąteczny. Prawdziwy cukier waniliowy domowej roboty 357

wanilii a nie sztucznymi aromatami. Przygotowania takiego cukru trwa zaledwie chwilę a potem mam zapas do wielu wypieków np. do Korzennych rurek z kremem czy Pijanego snickersa Jak zrobić domowy cukier waniliowy ? Zobaczcie sami jakie to proste ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
DOMOWE HOT-DOGI Z PIECZARKAMI 292

Domowe hot dogi  to dla mnie powrót do czasów liceum :-)  Często chodziłyśmy z koleżankami na gorące buły z pysznymi pieczarkami w środku. Najlepsze sprzedawali w budce na Rynku, w miejscowości, gdzie mieściła się szkoła... Teraz te z parówką i surówka to już nie to samo...  Postanowiłam przywołać wspomnienia ... Składniki: 3 bułki typu paluchy 400g pieczarek 2 cebule

Walijskie Pichcenie
BOCZEK ROLOWANY CZYLI ROLADA Z BOCZKU 254

jest o niebo zdrowsza niż wszelakie sklepowe mięsne wynalazki. Zamarynowana czosnkiem i innymi ulubionymi przez nas przyprawami stanowi aromatyczny dodatek do kanapek.  Smakuje wyśmienicie podana z ostrym domowym chrzanem albo musztardą :)  Dodatkowo  można ją faszerować mielonym mięsem, cebulą,szpinakiem czy warzywami, ale ja zazwyczaj robię ją w tej najprostszej wersji - tylko z przyprawami. Składniki: 1kg boczku surowego

Walijskie Pichcenie
ZAPIEKANKI Z PIECZARKAMI I SZYNKĄ 217

Postanowiłam przywołać wspomnienia licealnych czasów, kiedy po szkole szło się na taki pyszny fast food. Właściwie to nawet szczegółowy przepis jest zbędny :) Chyba nie ma nic prostszego niż domowa zapiekanka z pieczarkami i serem ... ale dla niewtajemniczonych (jeśli takowi tu trafią) - podaję :)) Składniki: długie bułki (u mnie tzw. paluchy) kilka pieczarek żółty ser kilka plastrów szynki 1 cebula odrobina masła

Walijskie Pichcenie
PALUCHY ZAPIEKANE Z MASŁEM CZOSNKOWYM, SZYNKĄ I SEREM 1866

Domowy fast food :))  Kaloryczny (jak większość) ale nie sposób się oprzeć ...  chrupiąca bułka-paluch, pachnąca delikatnie masłem czosnkowym, przełożona drobiową szynką i rozpływającym się serem ...  Komu, komu? :))) Składniki na 2 osoby: 2 bułki typu p aluch łyżeczka masła czosnkowego (masło +przeciśnięty przez praskę czosnek) kilka plasterków drobiowej wędliny kilka plasterków sera żółtego Wykonanie: Bułkę nacinamy, nie przekrawając

Walijskie Pichcenie
Dojrzewająca polędwica wieprzowa. 213

Monotonia smaków kupowanych wędlin sprawiła,  że zapachniało mi coś co znałam jako dziecko.  Później sporadycznie również pojawiało się na naszym stole. Chodzi mi o typowe domowe wędliny. Moi rodzice prawie zawsze robili je metodą tradycyjną.  Bez dodatków soli peklujących, saletry. Były robione tylko z użyciem soli, pieprzu, ogromnej ilości czosnku, i czasami majeranku. Kiedy wędliny miały być

Malinowe Pocałunki
Bułeczki dyniowe 163

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Bułeczki drożdżowe z dodatkiem dyniowego puree nadziane domowymi powidłami śliwkowymi Polane są pysznym pomarańczowym lukrem. Są miękkie, delikatne i bardzo smaczne. Kto posiada dynie niech spróbuje a nie pożałuje Post Bułeczki dyniowe pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Domowy sos karmelowy 417

Domowy sos karmelowy świetnie nadaje się do placuszków, naleśników, lodów czy wreszcie serników i szarlotek. Z odrobiną cierpliwości przygotujemy pyszny kremowy sos, który posmakuje nie tylko najmłodszym. SKŁADNIKI  200g cukru 80g masła 120g śmietany kremówki szczypta soli PRZYGOTOWANIE Cukier wsypujemy do garnka - najlepiej o grubym i szerokim dnie - ewentualnie na ciężką patelnię. Na średniej mocy karmelizujemy cukier na złoty

Moje Kuchenne Rewelacje
Ciasto drożdżowe 311

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Najlepsze ciasto drożdżowe. Jest miękkie, delikatne i baaardzo puszyste w środku Najlepiej smakuje z szklanką mleka i domową konfiturą. Post Ciasto drożdżowe pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Domowy sok z malin 149

weekend zlewalismy sobie soczek nastawiony parę dni wcześniej:) Domowy sok to jest to:) Zachęcamy do robienia w domach.Przyznam sprzątania potem mnóstwo;)))...radość jednak też ogromna;) Po śliczne naklejki zapraszam do sklepu   HanuśZZ Składniki; cukier, maliny Wykonanie; Maliny zasypujemy w duzym słoju cukrem w stosunku 1:1. Jak puszczą już sok przecedzamy przez gazę i pasteryzujemy około 15 minut

Anioły w kuchni