takiej postaci można je przechowywać w swojej spiżarni dość długo. Proces ten jest trochę pracochłonny ale myślę, że warto jest zrobić chodź kilka słoików domowych suszonych pomidorów. Z podanego przepisu wyszło mi 9 słoików różnej pojemności. Takie pomidory są świetne do sałatek, kanapek, domowego pesto czy mięsa, olej zaś jest aromatyczny i można wykorzystać
Marta Gotujeoven preheated to 200 degrees, put the rolls for 15-20 min. and bake until golden brown. Ready allow to cool on a wire rack. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Powiązane posty: Bułki domowego wypieku Chleb domowy
bastalenasposób wynaleziono zakwas...". Jak już kiedyś pisałam, za granicą człowiekowi najbardziej brakuje swojskich smaków. Najgorzej jak najdzie ochota na staropolskie specjały. Od czego wtedy są domowe, babcine sposoby? Po kapuście kiszonej, zaspokajam swoją żądzę na żurek. Moja żądzę musiałam tłumić kilka dni, bowiem nie ma żurku, bez zakwasu, a ten "robił" się ok. tygodnia. Zakwas na żur(...)dorzuciłam pokrojony ząbek czosnku i ziele angielskie. Po tym czasie zakwas nadaje się na żurek (uwaga! nie może mieć zapachu i posmaku pleśni. Każdy inny jest dozwolony). Żurek domowy zakwas na żur 2 szklanki bulionu warzywnego majeranek, pieprz biała kiełbasa 2 jajka Białą kiełbasę ugotowałam w wywarze, tak. ok. 30 min. Wyjęłam z bulionu, a jej miejsce wlałam zakwas. Dodałam
bastalenaskarmelizowałam je na patelni. Wyszło wspaniale. Polecam taką modyfikację. Składniki: 4 naleśniki (np z tego przepisu ) 1 brzoskwinia 2 łyżki masła 1 łyżka cukru waniliowego (domowego lub z prawdziwą wanilią) 2 - 3 garście malin 2 łyżeczki cukru waniliowego (domowego lub z prawdziwą wanilią) lody waniliowe Wykonanie: Brzoskwinie kroimy na plastry. Na patelni rozgrzewamy masło
Sto kolorów kuchniBardzo długo używałam gotowych sosów, np. z firmy Łowicz, które są naprawdę smaczne. Mój M. (o dziwo wielki przeciwnikiem wszelkich gotowców i fixów) wolał sos ze słoika, niż ten domowy, ponieważ ich smak jest o wiele bardziej wyrazisty. Choć nie widzę nic złego w korzystaniu z tego typu rozwiązań, za punkt honoru wzięłam sobie opracowanie domowego sosu, który przypominał
Mania Gotowanialepszego o tej porze roku od domowej zupy pomidorowej ze świeżych, soczystych pomidorów. A ponieważ zawsze robię ją na oko i raczej mało kto gotuje zupę odmierzając dokładnie składniki, będzie dziś raczej instrukcja niż przepis :) Dla początkujących - bo nie ma nic łatwiejszego :) Najbardziej lubię pomidorową na kościach od schabu i/lub karkówki - najczęściej odkrojonych przeze mnie, więc jeszcze ze sporą ilością(...)pomidorową zabielaną jogurtem greckim, a latem wolę taką bez niego, tak już mam ;) Ale wg własnych preferencji dodaj jogurt lub śmietanę, jeśli masz ochotę. Koniecznie zobacz też jak zrobić domowy przecier pomidorowy , w zimie wystarczy, że ugotujesz wywar i wlejesz do niego jeden lub dwa słoiki przecieru, aby zjeść pyszną pomidorówkę :) Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówlinijkę poukładane buteleczki, tubki i słoiczki, wszystkie tak soczyście czerwone, nieodgadnione. Stoję tak i myślę, po który wyciągnąć swą dłoń. Ketchupie, który jesteś najlepszy? Głupie pytanie. Najlepszy jest ten domowy! Pełen ziół, doprawiony tak, jak lubię, o idealnej dla mnie konsystencji. Dzięki Cook it Lean znalazłam swój, ekspresowy i banalny, a tak powalająco pyszny, że na poczekaniu pochłonęłam pół słoika(...)SUSZONYCH POMIDORÓW /przepis: Cook It Lean ; nieco zmieniony;/ na słoik 400-450 ml 3/4 słoika suszonych pomidorów w oleju (bez ziół) 1 puszka pomidorów całych bez skóry (użyłam swoich domowych) 2 łyżeczki gęstego koncentratu pomidorowego 6-7 dużych liści świeżej bazylii świeżo mielony pieprz Pomidory osączam z oleju. Wrzucam do wysokiego naczynia. Dodaję odcedzone z zalewy pomidory, koncentrat, liście bazylii
W kuchni Karmel-itkigdyż babcia je wyciskała za pomocą specjalnej wyciskarki do ciasteczek. Ja niestety takowej nie posiadam, więc moje amoniaczki są gładkie. Te kruche ciasteczka zajadało się popijając je herbatą lub domowym kompotem. W ramach urozmaicenia do oryginalnego przepisu dodałam nalewkę pomarańczową, pomysł sprawdził się idealnie. Te amoniaczki mają niepowtarzalny smak, nie są pracochłonne i bardzo szybko się pieką. Teraz piję(...)potem znika, ale ich smak wszystko rekompensuje. Amoniaczki (ciasteczka) mają też drugi mankament- znikają jak błyskawica! składniki: 3 jajka 1 łyżeczka amoniaku (amoniak*) 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka domowego cukru waniliowego 2 kopiaste łyżki margaryny 3 szklanki mąki 1/3 szklanki mleka 2 łyżki nalewki pomarańczowo-kawowej Przygotowanie: Jajka ucieramy w mikserze na puszystą masę ok. 5 minut. Mieszamy amoniak
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięserka mascarpone 2 jaja 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 1 płaska łyżka cukru z wanilią (lub wanilinowy) 1- 2 łyżki cukru pudru (zależnie od upodobań) konfitura z malin (koniecznie domowa) jabłko, lub więcej niż jedno (u nas Jabłka Grójeckie) 1 łyżeczka miodu drahimskiego wielokwiatowego kilka kropel soku wyciśniętego z cytryny płatki migdałów golden syrup (opcjonalnie) Przygotowanie - wersja 1 - sernik w połówce(...)czasie prażymy na suchej patelni płatki migdałów aż będą rumiane Deser układamy na talerzu, posypujemy płatkami migdałów, polewamy golden syrupem (można zastąpić miodem, syropem klonowym), układamy maliny (u nas domowe ze słoika, ale jak najbardziej polecamy świeże). Smacznego! :) Przygotowanie - wersja 2 - mini serniczek na plasterku jabłka Jabłko kroimy na pół i z jednej połówki wykrajamy bardzo cienko obieraczką miąższ
Symfonia SmakówZimna, domowa lemoniada. Ratunek w upalny dzień. Czy robicie takie napoje sami ? Czy kupujecie ? Polecam zrobić ! Smak nieporównywalnie lepszy, a i samo zdrowie, bez barwników, bez konserwantów. Zrobienie domowej lemoniady zajmuje tylko kilka chwil. To jak - miksujemy ? Składniki: 1/2 melona 300 g arbuza 1,5 litra wody gazowanej 1 cytryna 2 łyżki cukru Wykonanie: Arbuza, melona i wodę dobrze
kolorowotorcikowomleka 1/2 łyżeczki soli 70 g masła roztopionego 1 mała łyżeczka pasty waniliowej Skworcu Nadzienie serowe: 1 kostka sera białego ( u mnie 250 g) 1 żółtko domowy cukier z wanilią do smaku Nadzienie porzeczkowe: Dżem z Czarnej Porzeczki ( u mnie domowy w nazwie macie ukryty link do przepisu ) Dodatkowo: lukier cukier perlisty kruszonka Zarówno słowo lukier
Blondynka Gotujetylko białą. Latem bardzo lubię mrożoną kawę po grecku – Frappé ( Greek frappé or Café frappé) . Tak jak zimą uwielbiam pić latte tak w letnie dni bardzo często przygotowuję domowe Frappé, która jest idealna na upalne dni, nie tylko doskonale chłodzi, ale i apetycznie wygląda, lubię jej przenikające się kolorowe warstwy lekko zburzone ruchem słomki (obowiązkowo do tej kawy podajemy(...)słomkę). Jak zrobić Frappé ? Frappé bardzo łatwo przygotowuje się w domowych warunkach, można to zrobić spieniaczem do kawy, ja wolę jednak przygotowywać pianę trzepaczką od mojego blendera, (jest szybciej i pianki jest więcej z tych samych składników). Ale tak naprawdę, ani spieniacz, ani blender nie jest potrzebny, wystarczy zwykły słoik z nakrętką, do którego wsypujemy 2 łyżeczki ( na 1 porcję
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKolejna wersja pysznych domowych konfitur. Te dzisiejsze to moje ulubione. Przygotowuję je zawsze (już od kilku lat) z malutkich, polskich moreli- są najlepsze. Nie za słodkie, z kwaskową nutką, po prostu pyszne. Świadomość tego iż w takim słoiczku mam mnóstwo zdrowych owoców, smak lata zamknięty na długie zimowe dni, powoduje, że chce się przygotowywać tak szybkie konfiturki. Polecam tym, którzy
Smaczne Zdrowewejść Tarta brokułowa Któregoś dnia wpadło do mnie kilku znajomych i trzeba było przygotować coś na szybko. Co powstało? Tarta brokułowa. 7 1575 wejść Pyszne domowe hamburgery Czasami mam ochotę na coś mniej zdrowego, troszkę bardziej tłustego, co na pewno odłoży się w boczkach. :) Nie znaczy to, że od razu muszę jechać do McDonaldsa(...)moja propozycja domowych przepysznych hamburgerów. 6 1630 wejść Ciasto 3 bit To ciasto pojawiło się już na blogach tysiąc razy ale skoro ja również zrobiłam - dlaczego się nie pochwalić. Nie lubię piec, ani robić ciast z przepisu, cukiernictwo wymaga precyzji i cierpliwości, której mi brakuje. Zawsze gotuję na oko, dorzucę jeszcze to trochę tego, trochę tamtego. Nie potrafię
Brzuszki Łakomczuszkijest mi niezbędna, a dobre pełnoziarniste pieczywo smakuje wybornie; żółty ser też nie musi być jedzony codziennie, bo pasta z makreli rewelacyjnie spełnia swoje zadanie; ketchup można zrobić domowy bez różnych syfów; zamiast szynki, można zrobić cudowną domową wędlinę z piersi z kurczaka (która jest niesamowicie soczysta i ma mnóstwo smaku); zupa - ok ale bez śmietanki 30%; pierogi - jak najbardziej
Brzuszki Łakomczuszki