domowa - 5588 przepisów (strona:155/373)

Barszcz ukraiński 304

ostatnich doniesień medialnych, Polska jest światowym potentatem, jeśli chodzi o spożywanie zup. Wyliczono, że  statystyczny Polak spożywa 103 litry zupy rocznie. Z tego prawie 3/4 są to zupy domowe, reszta, niestety - bo jestem zdecydowaną przeciwniczką zup typu "gorący kubek" - to zupy w proszku lub tym podobne. Uważam, że ugotowanie zupy nie wymaga zbyt wiele czasu, ani nie jest skomplikowane(...)Moim córkom zawsze to powtarzam i mam nadzieję, że w przyszłości swoich domach też będą zwolenniczkami domowej zupy, a a nie tej z papierka. W domu u mojej babci na kuchence zawsze stał gar z zupą. Zawsze powtarzała, że w ciągu dnia koniecznie trzeba zjeść coś ciepłego i na pewno nie chodziło jej o dzisiejszy zamiennik prawdziwej zupy

Kulinarne przygody Gatity
Schab z warkoczem pieczony w majeranku 173

Kolejna propozycja na domową wędlinę bez chemicznych ulepszaczy czy wzmacniaczy smaku. Jej wykonanie nie sprawia kłopotu, wyjdzie smaczna każdemu, nawet temu mniej wprawnemu kucharzowi. Do pieczeni zawsze wybieram schab z warkoczem, ma on wtedy odrobinę tłuszczyku, co powoduje, że w czasie pieczenia mięso nie wysycha.  W tym kawału który piekłam, warkocz był akurat bardzo duży, co widać dokładnie

Kulinarne przygody Gatity
Lody wegańskie w dwóch wersjach: czekoladowej ze śliwką i bananowej z tahini 190

tylko raz . Wszystkie do tej pory były na mleku krowim lub takiej śmietance. Dzisiejsze są na śmietance kokosowej. Co do mleka kokosowego, to robiłam je jakiś czas temu domowym sposobem: z wiórków i całego kokosa i niestety, to moje mleko domowe nie ma konsystencji mleka kupnego. I nie jest wytłumaczeniem, że kupne jest zagęszczone sztucznie, bo wybieram produkty czyste, czyli

Zdrowa Kuchnia Sowy
Ciasto Delicje 133

Przepis na ‚Delicje’ zalegał w domowym zeszycie od dawien dawna. Przyznaję, że robiłam je dość często. Uwielbiam je za smak, łatwość i szybkość wykonania, co nie zawsze współgra w ciastach typu przekładaniec. Uwielbiam za puszysty biszkopt, pyszny krem budyniowy, orzechy, czekoladę, rodzynki, galaretkę i za domową ciemną polewę. Bardzo Wam polecam. Składniki na biszkopt: 6 jaj 180 g cukru

Made By Mom And Son
CHICKEN BURGER Z SOSEM BARBECUE 375

pozycja nie wymaga długiego opisu – chicken burger w wersji slow foodowej czyli soczysty kurczak w chrupiącej panierce + domowy sos barbecue + domowa bułka + wszystko w rozmiarze XXL = pełnia szczęścia! Przecież są dni, kiedy nie należy mówić o kaloriach! Tutaj przepis na sos BBQ a tutaj na bułki. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. PIERŚ

Nerds Kitchen
Czy wiesz Którą użyć i do czego. 170

wypieku ciast biszkoptowych, tortów i ciast francuskich. Mąka Wrocławska typ - 500 , mąka przeznaczona do wypieku pierników, kruchych ciast, naleśników, omletów. Mąka Poznańska typ - 500 , mąka przeznaczona do wyrobu domowych makaronów, lanych klusek. Mąka Krupczatka typ - 500 , szerokie zastosowanie w kuchni domowej do  wypieku  babek, ciast z owocami, wyrobu makaronów, ciasta do pierogów. Mąka Luksusowa typ - 550 , do wypieku

NaKońcuJęzyka
Prześwietlamy- Majonez Stołowy Firma Roleski 171

człowieka Jesli nie mamy czasu ani ochoty na robienie własnego majonezu polecam z zapoznaniem się z szeroką gamą produktów dostępną przez Firme Roleski zwłaszcza osoby bezglutenowe. A jak zrobić domowy majonez:  Majonez Domowy  wg Tesco Gordon Ramsay: lub: Składniki: • 1 jajko • sól i świeżo zmielony pieprz • 2 łyżki białego octu winnego (można użyć soku z cytryny

NaKońcuJęzyka
84. Twaróg, ciastka, bazylia, maliny, czyli bazyliowo- miodowy sernik na ciasteczkowym spodzie. 153

waniliowego ok. 7- 8 łyżek miodu naturalnego lipowego (można dodać więcej wedle uznania, u nas nie był barrdzo słodki) 2 łyżki skrobi ziemniaczanej kilka łyżek dżemu malinowego (u nas domowy) kilka łyżek dżemu z jeżyn (domowy) Taki "goły" też jest ładny- równy jak stół, lekko zarumieniony. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy ciasteczkowym spodem. Wysypujemy przygotowany spód do formy

Symfonia Smaków
Migdałowa babka majonezowa w dwóch kolorach 329

Wypiek z gatunku: ŁATWO, SZYBKO i PRZYJEMNIE Z okazji Wspólnego Pieczenia Ciasta Na Niedzielę organizowanego przez Bożenę z bloga Moje domowe kucharzenie , postanowiłam wykonać moją popisową babkę majonezową - tym razem w wersji dwukolorowej (tradycyjna propozycja monochromatyczna do znalezienia TU ). Ponieważ pierwszy raz biorę udział w akcji wspólnego pieczenia, poniżej cytuję kilka słów o podstawowych zasadach [źródło TU ]: Kolejne wspólne pieczenie(...)wyjąć z piekarnika i pozostawić w blaszce do zupełnego ostygnięcia. Przy pomocy pędzelka wysmarować babkę polewą czekoladową - u mnie wyrób własny, przepis do znalezienia TU . Wypiekałam wspólnie z: Moje domowe kucharzenie Jej Kuchnia  Różowa kuchnia Lidia Wesołowska Iwona Bajek  c.d.n

Grunt to przepis!
Angielskie bułeczki scones z truskawkowymi otrębami 141

Uwielbiam zapach świeżego domowego pieczywa... Nie ma nic lepszego niż domowe, jeszcze ciepłe bułeczki na śniadanko. Można dodać do nich wszystko co lubimy. Moje są w nieco słodkiej wersji z dodatkiem pysznych i zdrowych otrębów z truskawkami, dzięki czemu bułeczki mają wspaniały truskawkowy smak oraz śliczny żółty kolor. Musicie koniecznie wypróbować;) Składniki: 4 szkl. mąki pszennej, 2 łyżki cukru

Z miłości do słodkości
Chleb na płatkach owsianych 157

Niedawno były bułeczki scones z otrębami a dziś świeży domowy chlebek z dodatkiem płatków owsianych. Ja dodatkowo użyłam też słonecznika, pestek dyni i suszonej żurawiny, ale Wy możecie dodać to, co najbardziej Wam pasuje:) Najlepszy jest oczywiście świeżutki, jeszcze ciepły i pachnący:) Dla mnie nie ma nic lepszego od domowego pieczywa... Składniki: 1 kg mąki pszennej, 1 i 1/2 szkl

Z miłości do słodkości
Lawendowe pancakes 152

zrobiłam coś, co wszyscy lubimy, czyli placuszki, zwane pancakes. Doskonałe na śniadanko! Dzięki dodatkowi lawendy mają nieco inny, lekko ziołowy smak. Ja zazwyczaj podaję je z ciepłą śmietanką oraz domową konfiturą... Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 1 i 1/2 szklanki mleka, 2 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 70g stopionego masła, 1/3 szklanki cukru pudru, 3/4 łyżki suszonej lawendy. Przygotowanie(...)składnikami. Na koniec dodać lawendę i dokładnie wymieszać. Smażyć na odrobinie oleju małe placuszki, z obu stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać z podgrzaną śmietanką lub domową konfiturą

Z miłości do słodkości
Chlebek pszenny z orzechami i nutką pomarańczy 155

tylko mam czas i okazję staram się upiec domowe pieczywo. Niestety dawno już nie było domowego chlebka, dlatego chłopcy już sami mnie do tego namawiali. Nawet zaoferowali swoją pomoc (oczywiście w jedzeniu:)). Postanowiłam upiec chlebek pszenny, jaki pamiętam z dzieciństwa, ale w słodkiej wersji. Wykorzystałam więc skórkę pomarańczową i orzechy tarte, które dostałam do przetestowania. Dzięki orzechom, chlebek

Z miłości do słodkości
WIEPRZOWINA DUSZONA W POMIDORACH + KLUSKI ŚLĄSKIE – 5 zł 312

Duszone mięso z tradycyjnymi kluseczkami przywodzi na myśl domowy, rodzinny obiad. Niektórzy mogą wyobrażać sobie, że takie rarytasy wymagają dużej ilości czasu i pozostawiają po sobie ogromny bałagan w kuchni. Przekornie staramy się zmienić to wyobrażenie i serwujemy Wam przepis na domowy obiad w tradycyjnym stylu w ekspresowym tempie. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE

Nerds Kitchen
Żurek z klopsikami z białej kiełbasy 378

dobrej jakości zakwas jest kupny, nie z plastykowej butelki tylko ze szklanej. Dodatkiem do żurku przeważnie jest boczek i kiełbasa, najczęściej biała. Ty razem są to klopsiki przygotowane z domowej białej kiełbasy ale jeśli kupujecie białą kiełbasę to może też taka być, ale pamiętajcie, że musi to być surowa biała kiełbasa. Lada moment zacznie się jesień, więc na blogu(...)Składniki: - włoszczyzna - 250 g parzonego boczku - majeranek, natka pietruszki - sól, pieprz do smaku, - 2 listki laurowe - 2 ziarna ziela angielskiego - 2 ząbki czosnku - ½ litra zakwasu - 4 kiełbasy białe surowe (domowej roboty) lub ze sklepu - 1 łyżka kaszki manny - 1 jajko Przygotowanie: Parzony boczek kroimy w kostkę, przekładamy go do garnka . Zalewamy wrzącą wodą i gotujemy z włoszczyzną (marchewka, kawałek selera

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię