Worek i końcówka do nadziewania. Pączki nadziewane marmoladą różaną na Tłusty Czwartek i nie tylko. Domowe pączusie, mniam, mniam ! Składniki : 0,25 ml mleka ( 1 szklanka ) 13 dkg cukru 13 dkg margaryny 4 całe jajka 7 dkg drożdży 1 szt. cukru waniliowego Pięknie wyrosły :-) sól szczypta kurkumy otarta skórka z cytryny mąka pszenna ( ile zabierze, przygotujmy sobie(...)cukrem pudrem, lukrujemy pomadą lub oblewamy polewą czekoladową. Można też posypać je kandyzowaną skórką pomarańczową. Jest to sprawdzony przepis. Polecam go, pączki te są pyszne !! :-) Nie ma to jak domowe pączki, smażone na świeżym tłuszczu, są zdrowe. Po prostu wiemy co jemy. Tutaj znajdziesz film wideo jak je wykonać : http://youtu.be/ikn22oJeUio Tubki i końcówki można kupić w internecie
Przepisy i porady kulinarneMonte kojarzy mi się z dzieciństwem, czasami przedszkola i podstawówki. Teraz wracam do niego po latach, tym razem w domowej, zdrowszej wersji :) ~ Domowe Monte ~ Składniki: 250g serka twarogowego łyżeczka kakao naturalnego cukier waniliowy do smaku jogurt naturalny (jeśli serek jest za gęsty) Serek mieszamy z cukrem i dzielimy go na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao naturalne
Kuchenny Skrawek NiebaPyszne i sprężyste naleśniki kukurydziane w dwóch smakach. Mnie osobiście bardziej smakują kakaowe :) ~ Ślimaczki z naleśników kukurydzianych na domowym serku Monte ~ Składniki: 1 jajko 1-2 łyżki mąki kukurydzianej maślanka/mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji 1 łyżeczka kakao naturalnego cukier waniliowy Wszystkie składniki, prócz kakao, mieszamy ze sobą. Dzielimy ciasto na pół i do jednej z nich dodajemy kakao. Rozgrzewamy(...)lekko natłuszczoną patelnię i smażymy na niej naleśniki. Gotowe rolujemy, kroimy w ślimaczki i układamy na domowym serku Monte
Kuchenny Skrawek Niebałyżeczka oliwy z oliwek 1/3 łyżki cukru 3/4 łyżeczki soli SOS BALSAMICZNY MALINOWY: *2 łyżki kremowego octu balsamicznego figowego (ze sklepu Mantini) 4 łyżki musu z malin domowego DODATKI: 1 pomidor 1 kulka sera mozarelli sos pomidorowy domowy oregano Skworcu Wykonanie: Do miski wsypuję sól, następnie przesiewam mąkę, robię wgłębienie, do którego wsypuję cukier, kruszę drożdże i wlewam
Blondynka GotujeKarnawał w pełni więc czas przygotować przepisy na domowe imprezy. Dziś ruszam z nowym cyklem "Przekąski na karnawał i nie tylko". Będą się w nim pojawiać pomysły na drobne przekąski na zimno i ciepło na nasze domowe imprezy. Dla przypomnienia odsyłam do ubiegłorocznego przepisu na Eleganckie mini-kanapki . Dziś natomiast proponuję Wam pieczarki w cieście naleśnikowym. PIECZARKI W SOSIE NALEŚNIKOWYM
Magiczna kuchnia Dariiokresie świątecznym bił rekordy popularności w internecie. Ponieważ sam przepis wydawał mi się bajecznie prosty, jako kolejny wyrób domowy, zdecydowałam się zrobić – schab dojrzewający. Skorzystałam z przepisu na blogu Gdy w brzuchu burczy , z niewielką modyfikacją. Składniki: - 1,6 kg schabu bez kości - ½ szklanki cukru - ½ szklanki soli morskiej - ½ łyżki soli peklowej - 2 łyżki majeranku - 1 główka czosnku - czosnek
mojewypiekiinietylkociągu Świąt musiałam go "dorabiać" trzy razy! I każdy, kto go próbował, z pełnymi ustami i rozanielonym wzrokiem mówił..."Najlepszyjakijadłem!" Piernik jest wilgotny w środku, przełożony konfiturą śliwkową(najlepiej domowej roboty), po prostu rozpływa się w ustach! fot. Arkadiusz(...)www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/piernik_wilgotny_szybki/przepis.html Zawiera moje małe "ulepszenia":) Składniki: 125 g masła + trochę do posmarowania formy 1 szklanka brązowego cukru 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki powideł śliwkowych (najlepiej domowej roboty) 4 łyżeczki przyprawy piernikowej 1 łyżeczka cynamonu 1 i 1/3 łyżeczki (jeśli macie bardzo małe, to lepiej 2) sody oczyszczonej 2 pełne łyżki Inki szklanka mleka 2 jaja - roztrzepane
Gotowanie to kochanieOstatnio pisałam o tym, że zupy krem są najzdrowsze, gdy gotuje się je na domowym wywarze. Tylko co, jeśli nie bardzo mamy pojęcie, jak takowy przyrządzić? Wielu z nas na szybko (lub dla smaku), używa kostek rosołowych, choć mamy pełną świadomość, że są one przesycone chemią... Myślimy, że ugotowanie własnego bulionu to nie lada wyczyn i mnóstwo zmarnowanego czasu, którego(...)mylnego! Dziś mam dla Was przepis (z małymi zmianami) z książki "Kuchnia dietetyczna" z milionem świetnych, nisko tłuszczowych pomysłów na posiłki. Już od dawna chodziło mi po głowie przygotowanie domowego bulionu, więc wczoraj w końcu wcieliłam zamiary w życie. I okazało się- nic prostszego! Wieczorem wlałam wodę do dużego garnka, dodałam warzywa i miałam święty spokój przez następne dwie godziny
Gotowanie to kochaniewyzwanie - ciasto francuskie od zera. Nie martw się Sylwia, challenge accepted ;) Czego jeszcze się podejmę? Postanowienia noworoczne: * Mus czekoladowy * Tarta Tatin * Baclava * oczywiście Ciasto francuskie * Ravioli * Risotto * Domowe pieczywo * Domowy makaron Jeśli macie jakieś sugestie dotyczące wyzwań kulinarnych, chętnie je rozpatrzę i w miarę możliwości zrealizuję
W poszukiwaniu inspiracjirazy piekłam swój. Efekt był zaskakująco dobry. Pasztet okazał się miękki, mokry, a co najważniejsze smaczny. Ponadto dokładnie wiem co się w nim znajduje, a to chyba największy atut domowego pasztetu (Równać się z nim może chyba tylko zapach podczas jego pieczenia). Takim domowym pasztetem zajada się cała moja rodzina i ze spokojną głową daję go swojemu starszemu synowi. Jest
Kolizje Smakówpora, a to za sprawą piernikowych bajaderek , które przygotowałam na Sylwestra. Ponieważ bajaderki były obtaczane w kuwerturze i zostało mi jej trochę, postanowiłam kuć żelazo póki gorące i zrobić domowe praliny. Przyszła więc pora aby się nimi pochwalić. Pralinki czekoladowe z żurawiną, okazały się hitem Najlepsze domowe Czekoladki nadziewane żurawiną: Składniki: około 100 g Kuvertüre Volmilch mlecznej kuwertury żurawina
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsylwestrowego obżarstwa. :) SKŁADNIKI: - pieczarki marynowane, słoiczek, - podgrzybki marynowane, słoiczek, - borowiki marynowane, słoiczek, - korniszony marynowane, słoik litrowy, - jajka, 4-5 kurze / 8-10 przepiórczych, - cebula, 4-5 czerwonych - majonez (najlepiej domowy) - sporo, minimum 1/3 słoika, - przyprawy: pieprz czarny, domowa 'vegeta' WYKONANIE: Wszystkie składniki (łącznie z ugotowanymi na twardo jajkami) kroimy w dość drobną kostkę. Cebula musi być naprawdę drobniuteńka. Dodajemy majonez
Wypisz WymalujPrzygotowując twaróg domowy często wylewamy serwatkę, gdyż nie wiemy co z nią zrobić, a zastosowań jest wiele. Podzielę się z Wami moimi sposobami jej wykorzystania. Pierwszym będą właśnie naleśniki na serwatce. Proporcje oczywiście dopasowujemy do swoich wymogów. Składniki: - 1 litr serwatki - 3 jajka - 250g mąki pszennej pełnoziarnistej - 250g mąki tortowej - 2 łyżki rozpuszczonego masła - sól - cukier waniliowy - 1/2 łyżeczki proszku(...)pieczenia Wszystkie składniki miksujemy, do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy ciasto na 15 minut, po czym smażymy na rozgrzanej patelni. Usmażone naleśniki przełożyłam masą z twarogu domowego (ok. 60dag zmiksowałam z cukrem pudrem, 2 całymi jajkami i esencją waniliową) oraz złożyłam w chusteczkę. Formę wysmarowałam masłem, ułożyłam naleśniki, posypałam wiórkami masła i wstawiłam na 15 minut do piekarnika nagrzanego
mojewypiekiinietylkopołowie czasu obracając mięso. Gdy są gotowe, rozcinamy papier, wykładamy na deseczkę, ale kroimy dopiero po 5 minutach, aby mięso zdążyło wchłonąć soki. Tak przygotowane piersi - drobiowe w domowym „papirusie” są soczyste i kruche. Podałam je ze smażonym ryżem z warzywami, przybrałam gałązką koperku. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Piersi drobiowe w domowym „papirusie” appeared first
mojewypiekiinietylko