domowa - 5588 przepisów (strona:148/373)

Wiosna? Czas na lody! 181

Właśnie. Kiedy tylko robi się odrobinę cieplej, nabieram ochoty na lody. Odkąd mam sorbetierę, tylko takie domowe. Sklepowe smakują sztucznie i za mało intensywnie. Poza tym w tych domowych wiem dokładnie, co jest, i mogę sobie przygotować smaki, jakich ze świecą w sklepach się nie znajdzie... Tym razem postawiłam na lody pomarańczowo-mandarynkowe, z dodatkiem korzennych przypraw. Mimo takiego jeszcze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chicken burgery 219

Chicken burgery... Soczysty filet z kurczaka. Domowej roboty, puszysta bułka. Kremowy sos z dodatkiem ogórków i cebuli. Pomidor i sałata. Kto ma ochotę na jednego? Zapraszam!   Składniki: Bułki: 250 g mąki pszennej; 150 ml letniego mleka (u mnie 0,5%); 8 g świeżych drożdży; 25 g masła; 1,5 łyżeczki białego cukru; 0,5 łyżeczki soli; 1 jajo(...)łyżeczka białego cukru; 1/2 łyżeczki soli. Dodatkowo: 4 plastry pomidora; 2 pokrojone w plasterki ogórki konserwowe; 1/4 główki, pokrojonej w paski sałaty lodowej. Sposób przygotowania: Link do przepisu na domowe bułki hamburgerowe . Filety z kurczaka przeciąć w poprzek na pół, uzyskując w ten sposób 4 cienkie kotlety. Każdy plaster mięsa natrzeć przyprawą do kurczaka. Płatki kukurydziane drobno pokruszyć. Ja używam

Gospodyni Miejska
Zakwas na barszcz czerwony 2093

przepisu: Z gotowego zakwasu należy ściągnąć pianę i przez gazę/lub sito zlać go do butelek czy słoików. Gotowy zakwas można od razu zużyć do ugotowania barszczu czerwonego na domowym zakwasie lub przechowywać w lodówce przez max. 14 dni. Zakwas można również poddać pasteryzacji. Do przygotowania zakwasu nalepiej użyć garnka kamionkowego lub dużego słoja, przy czym słój musi być wyparzony(...)ogórków), wówczas buraki na pewno nie wypłyną i nie spleśnieją. Zdjęcie obrazujące dociskanie ogórków , autor mojedania.  Zakwas nie jest gotową zupą, a dodatkiem do ugotowania barszczu czerwonego na domowym zakwasie . Zasadniczo zakwasu nie trzeba mieszać . Należy jedynie postawić go w ciepłe miejsce i zapewnić dostęp powietrza (nie zamykać szczelnie słoja). W przypadku gdyby piany wytworzyło się dużo, można, przed

Gospodyni Miejska
Barszcz czerwony czysty z sokiem malinowym 250

wigilijnym stole z dodatkiem uszek. Smakowity w towarzystwie krokietów. Polecam!   Składniki: 1,5 kg czerwonych buraków; 2 liście laurowe; 5 ziaren ziela angielskiego; 1 łyżka majeranku; 125 ml domowej roboty soku malinowego; 2,5 litra zimnej wody; 2 ząbki czosnku; 2 - 3 łyżki octu; Sól; Pieprz. Ewentualnie łyżeczka białego cukru. Sposób przygotowania: Buraki obrać, umyć i zetrzeć na tarce(...)pieprz i ewentualnie cukier i zagotować przez bardzo krótką chwilę (przez około 1 minutę). Zestawić z ognia. Podawać ciepły z uszkami lub krokietami. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Sok malinowy domowej roboty można zastąpić kupnym syropem malinowym  lub sokiem malinowym sprzedwanym w aptekach . Najważniejsze aby taki sok zawierał cukier, gdyż to on w połączeniu z octem zapewnia zupie słodko-kwaśny

Gospodyni Miejska
Chleb pszenny z oliwkami i estragonem 198

Chleb pszenny z oliwkami i estragonem... Pyszny domowy chleb o miękkim środku i chrupiącej skórce. O pięknym aromacie suszonego estragonu. Z dodatkiem zielonych oliwek. Smakowity wyrób domowej piekarni!   Składniki: 650 g mąki pszennej; 50 g zielonych oliwek (waga netto, po odsączeniu) + mąka do ich oprószenia; 1 czubata łyżeczka estragonu. 2 łyżeczki soli; 2 łyżki oliwy/oleju; 425 ml ciepłej wody

Gospodyni Miejska
Chleb pszenno-żytni na zakwasie żurkowym 203

lekko wilgotny, długo zachowujący świeżość. Pieczony na bazie połączenia mąki żytniej razowej i pszennej. Na zakwasie żurkowym. Pełen ziaren. Łatwy w krojeniu. Pycha!   Składniki: 250 ml zakwasu żurkowego ( domowego lub kupnego ); 250 ml letniej wody; 2 łyżeczki soli; 1 szklanka mąki żytniej razowej; 2 łyżki ziaren zmielonego siemienia lnianego - ja nie dałam; 2 szklanki mąki pszennej; Opakowanie drożdży instant(...)ściereczkę. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 26x12 cm. Ilość i rodzaj ziaren można dowolnie modyfikować. Można także zrezygnować z ich dodatku. Można użyć domowego zakwasu na żurek  jak również użyć kupnego . Zakwas żurkowy można zastąpić kefirem lub maślanką, lecz zmieni to smak chleba. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Jeleń w sosie czekoladowy cassis 199

sosie czekoladowy cassis to gulasz z udźca w bardzo oryginalnym i aromatycznym wydaniu. Smak gorzkiej czekolady idealnie łączy się z czarną porzeczką z likieru. Do sosu użyłam domowego cassisa oraz porzeczek, na których był przygotowany likier. Jeśli nie zrobiliście sobie zapasu własnego likieru porzeczkowego możecie użyć tego ze sklepu, a macerowane porzeczki zastąpić mrożonymi, zwiększając ilość użytego likieru(...)Składniki:600 g udźca jelenia,10 małych cebulek (lub jedna duża),1 marchewka,1 łodyga selera naciowego,200 ml bulionu warzywnego,100 ml cassisa (najlepiej domowego),3 łyżki porzeczek macerowanych w alkoholu - pozostałych po zlaniu likieru, lub rozmrożone czarne porzeczki+50 ml cassisa),50 g gorzkiej czekolady,1/4 pigwy w kawałku (można zastąpić cytryną)2 łyżki tłuszczu gęsiego

SzczyptaSmaQ
Zupa krem z pomidorów 189

razu przyszła mi na myśl zupa krem z pomidorów letnich. Robi się ją szybko a smak pomidorów wyśmienity. Podałam ją tym razem z grzankami natartymi czosnkiem  oczywiście domowymi :) ale równie dobrze smakuję tylko z łyżką śmietany i świeżą bazylią. SKŁADNIKI: ok 6 porcji pomidory 3 puszki bez skórki(użyłam domowych, ale z puszki też

Basia w kuchni
540. Wytrawnie, z serem. 149

Quesadilla* z jajecznicą i serem; pomidorki koktajlowe i sałata * domowa, pełnoziarnista  Nie wiem jak wy, ale ja odkąd odkryłam, że zrobienie domowej tortilli jest wręcz banalne,  nie wyobrażam sobie bez niej życia.  Przepis: (1 placek) 35g mąki pełnoziarnistej 15 mąki pszennej szczypta soli +/- 30ml ciepłej wody kapka oliwy z oliwek Mąkę z solą

More food, love and dreams
Bułki na hamburgery, pszenne 186

czerstwieją. Można jednak schować do zamrażarnika, gdyż po rozmrożeniu zachowują swój smak i delikatność miąższu. Uwaga! Bułki nie są kotoodporne, po pierwszym wypieku, w trakcie stygnięcia, przeszedł po nich domowy kot, zostawiając piękne wgniecenia :) Składniki (na 10 bułek a 8 0 g): 380 g przesianej mąki pszennej typ 550 185 g letniej wody 10 g drożdży świeżych 50 g mleka(...)kratkę do ostygnięcia.   Bułki wyrastają. Pkt 6. Bułki wyrastają. Pkt 6. Upieczone bułki. Pkt 9. Upieczona bułka. Upieczona bułka en face. przepis zaczerpnięty z książki Chleb. Domowy wypiek

Grahamka, weka i kajzerka
Knekkebrød - chleb chrupki z krainy Wikingów 292

proszku do pieczenia. Wybrany przez Marzenę - knekkebrød. Chleb chrupki, popularny w Skandynawii, stosowany od stuleci. Pierwotnie składający się z pełnoziarnistej mąki żytniej, wody i soli, oraz wypiekany w domowych piecach. Dzisiaj zawiera mnóstwo nasion i ziaren, a produkowany jest również przemysłowo. Pierwotnie był ważnym składnikiem diety Wikingów, ze względu na swą trwałość i lekkość. Dzisaj jest bardzo popularny w Filnlandii(...)Dzieje kuchennej Wiewióry Eksplozja smaku Fabryka kulinarnych inspiracji Grahamka, weka i kajzerka Healthy Craving Konwalie w kuchni Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Kulinarne przygody Gatity Leśny Zakątek Magnolia - rozmaryn Moje domowe kucharzenie Moje małe czarowanie Nieład mAlutki Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Red and Pale Ruskie raz! Smakowe kubki Smakowity chleb Stare gary W poszukiwaniu SlowLife W sezonie Z miłości

Grahamka, weka i kajzerka
Śnieżna kula 269

torcik, biszkopt z wiórkami kokosowymi przełożony warstwą dżemu wiśniowego oraz bitą śmietana, a wszystko oprószone wiórkami kokosowymi. Nic dodać nic ująć, tylko się zajadać.  Przepis pochodzi z książki "Domowe wypieki". SKŁADNIKI Ciasto 125 g masła 125 g cukru* 1 opakowanie cukru waniliowego 4 jajka 100 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g wiórków kokosowych szczypta soli Krem(...)pokryć pozostałą bitą śmietaną. Obsypać wiórkami kokosowymi, a przed samym podaniem oprószyć delikatnie cukrem pudrem. *Ciasto wychodzi dość słodkie więc ilość cukru można zmniejszyć. **Najlepiej aby był to dżem domowej roboty lub taki z dużymi kawałkami wiśni. Smacznego

Złote przepisy
Domowy kisiel 131

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Lubcie kisiel? Ja bardzo, najlepiej smakuje mi taki domowy, z dużą ilością owoców Co roku mrożę owoce by w okresie jesienno – zimowym móc cieszyć się ich smakiem Przygotowuję go często dla mojej córci, która bardzo za nim przepada Post Domowy kisiel pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Słodkie bułeczki 132

Kiedyś nie lubiłam robić ciasta drożdżowego, bo każde moje starcie z nim kończyło się wielkim zakalcem, ale podpatrując babcię nauczyłam się je wyrabiać, na szczęście ! :) Dzisiejsze bułeczki są z domowym dżemem śliwkowym, ale możecie je zrobić z jakim tylko chcecie, idealne będą też z marmoladą :) Składniki: 1 kg mąki 2 szkl ciepłego mleka 1 i 1/2 kostki drożdży 1 łyżeczka(...)proszku do pieczenia 3 jajka 1 szkl oleju cukier waniliowy 7 łyżek cukru opcjonalnie sok z cytryny  Dodatkowo: domowy dżem lub marmolada mleko do posmarowania bułeczek Przygotowanie: Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w 1 szklance ciepłego mleka z dodatkiem 1 łyżeczki cukru. Do miski wrzucamy mąkę, 1 szkl mleka, proszek do pieczenia, 3 jajka, olej, cukier waniliowy, cukier

charlotte gotuje
Śniadaniowe bułeczki 155

Chyba się powtórzę, ale muszę to napisać. Uwielbiam domowe drożdżówki i ogólnie pieczywo, począwszy od bułek do różnego rodzaju chlebów. Zresztą nie ma co się rozdrabniać, uwielbiam wszystko co wyszło z kąta domowej kuchni :) Składniki : 525 g mąki 2 jajka 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki cukru 1 - 1,5 łyżeczki soli 1 szkl ciepłego mleka 30 - 40g drożdży Przygotowanie

charlotte gotuje