zastąpić fetą lub lekkim serkiem. Również będzie pysznie! Przekąski z ciasta francuskiego przepisy, które często goszczą w naszych domach. Ciasto francuskie z pieczarkami, z kurczakiem, z łososiem, tuńczykiem lub szynką. To najczęściej wykorzystywane dodatki do tego bardzo popularnego ciasta. Gotowe ciasto francuskie jest przez nas lubiane przede wszystkim za uniwersalność i szybkość przygotowania . Pomysł na ciasto francuskie ze szpinakiem(...)Unikajmy wszystkich, które zawierają tłuszcz palmowy, różnego rodzaju substancje zagęszczające i spulchniające. Zapewniamy, że są na rynku ciasta francuskie, które mają dobry skład. Niebawem na Blogu znajdziecie przepis na domowe ciasto francuskie. Ciasto francuskie ze szpinakiem i serem Jakie składniki? ciasto francuskie: 1 op. szpinak świeży: 1 op. ( 150 g ) ser żółty: 100 g szczypiorek: 1 pęczek koperek: pół pęczka
Kuchnia Na WypasieUwielbiam, gdy w domu unosi się mieszanka zapachów ciasta drożdżowego, oregano i pieczonych pomidorów. Dlatego domowa pizza dosyć często gości na naszym stole. Ciasto zawsze się udaje, można wykorzystać je zarówno do pizzy na grubym, jak i na cienkim, a dobór reszty składników zależy już tylko i wyłącznie od Waszej fantazji :) Składniki (na 3 średnie pizze): * na ciasto: pół(...)szczypta ostrej papryki - na wierzch: 10 pieczarek pokrojonych w plasterki jedna papryka pokrojona w kostkę kula mozzarelli pokrojona w półplasterki 10 plastrów sera gouda 10 plastrów szynki, pokrojonych w kwadraciki jedna cebula, pokrojona w kosteczkę Przygotowanie: Drożdże wymieszałam z wodą, cukrem i łyżką mąki i odstawiłam na 10 minut. Po tym czasie do mąki wymieszanej z solą
Kulinarny Pamiętnikniekiedy zmienia się tylko ich wielkość ale i to rzadko , bo moja rodzinka uwielbia małe klopsiki. Niekiedy przygotowuję większą ilość , smażę wówczas część większych i mamy do obkładu, pyszną domową wędlinkę. Kiedyś dodawałam do nich trochę bułki tartej lub czerstwej moczonej w wodzie ale od kilku lat już tego nie praktykujemy. Gdy użyjemy do ich przygotowania część mięsa z łopatki(...)przygotowujemy, jeżeli komuś to nie odpowiada może oczywiście zmniejszyć ilość majeranku, czosnku, cebuli. Ilości są dowolne. Ja podaję tylko orientacyjne składniki.Składniki:- 1 kg mięsa mielonego ( łopatka, karkówka, szynka)- 1-2 jajka- 1 mała cebula- 1/2-3/4 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej- świeżo mielony czarny pieprz- 3-4 łyżki dobrej , aromatycznej majeranki- mielony czosnek ( lub świeży)Do miski z mielonym
Smaczne ZdrowePodroby. Niezbyt popularny w Polsce temat. Tak zwana „piąta ćwiartka”, czyli takie jakby odpady po podzieleniu na ćwiartki tuszy zwierzęcej. Źle się kojarzą, mają zdecydowanie pejoratywny
Marder&Marder ManufactureKabanosy wędzone w domowej wędzarni Upłynęło sporo czasu od mego ostatniego wędzenia ( jak również i od ostatniego wpisu na blogu), bowiem jak to zwykle w życiu bywa nie wszystko możemy sobie zaplanować tak jak byśmy chcieli. Ale w końcu udało mi się wygospodarować odrobinę czasu i zrobiłem wędlinę której smak "chodził za mną(...)pięć kilo wyrobu 0,5 kg wołowiny II lub III klasy (karkówka, pręga) 0,7 kg wieprzowiny III klasy (podgardle, pachwina,) 0,7 kg wieprzowiny I klasy( szynka,schab) 3 kg wieprzowiny II klasy( łopatka, boczek) jelita barane sól, pieprz 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka cukru brązowego 1/2 łyżeczki suszonego czosnku woda ( około 5-7% masy mięsa) saletra
Miód i pieprzKiełbasa „Tuchowska” , wędzona, podsuszana Kolejne wyroby masarskie ..to było nieuniknione , co jak ,co ale wyrób własnych wędlin wciąga lepiej niż odkurzacz " class="wp-smiley
Ogrodnik w podróżyKarnawał wszystkim nam kojarzy się z zabawą i niezliczonymi imprezami od domówek począwszy a na balach kończąc. Większość z nas zapewne będzie bawić się na domowych imprezach. Część z nas zapewne pokusi się o zorganizowanie domówki samemu. U mnie pierwszą karnawałową domówką były 25 urodziny brata. Przy tego typu imprezach osobiście preferuję stół szwedzki zaopatrzony w wiele przekąsek i sałatek(...)siostrzeniec z lubością zlizywał z jajek kawior.SKŁADNIKI2 chleby (takie jak lubicie u mnie były to chleby tostowe graham)1 opakowanie serka typu Almette150 gram wędzonego łososia100 gram szynki prosciutto100 gram ostrego guacamole16 jajek przepiórczych200 gram ostrego żółtego sera (u mnie ser dojrzewający z Biedronki)1 opakowanie kawioru1 opakowanie zielonych oliwek PRZYGOTOWANIEJajka gotuję na twardo, przelewam zimną woda i zaraz
Magiczna kuchnia DariiPrzepis na marynatę, którą podaję doskonale nadaje się do pieczenia wszelakich mięs, a tak naprawdę jest marynatą do wędzenia drobiu. Zarówno do pieczenia , jak i wędzenia
W kuchennym oknie Ewydodatków w wielu kuchniach świata. Bazuje na majonezie, a najczęściej spotykana jest jego zimna wersja, którą stosujemy do szerokiego wachlarza najczęściej również zimnych dań i przystawek, np. pieczeni rzymskiej , szynki w galarecie , ryb na zimno. Choć z drugiej strony jest to też jeden z popularniejszych dodatków do jedzonego raczej na ciepło fish and chips . Możemy go stosować także do wędlin(...)Nasz przepis widoczny poniżej jest więc tylko jedną z wielu możliwości i zachęcamy do własnych eksperymentów Ponieważ sos tatarski bazuje na majonezie, naszym zwyczajem polecamy użycie własnej roboty majonezu domowego. Wprawdzie zarówno jeden jak i drugi produkt możemy kupić w sklepie, ale nie oszukujmy się – ich skład kojarzy się wówczas bardziej z fabryką chemiczną, aniżeli czymkolwiek do jedzenia. Zresztą
Kulinarna PokusaDuża pizza – sprawdzony przepis Lubicie domową pizze? To idealne rozwiązanie na wiele okazji. U nas taka pizza pojawia się najczęściej w dni wolne lub na Sylwestra. Czasem przygotowujemy ją też na obiad lub po prostu, gdy najdzie nas taka ochota Z podanych składników można przygotować jedną dużą pizze lub opcjonalnie dwie mniejsze pizze. Wystarczy mąka, oliwa lub olej, drożdże(...)pokrywką, można ją nabyć w Betterware . Świetna nie tylko do ciast drożdżowych Do tego ulubione dodatki, chwila cierpliwości i do piekarnika Prosto i pysznie. Bo przygotowanie domowej pizzy naprawdę nie jest trudne Domowa pizza na świeżych drożdżach W każdej pizzy najważniejsze jest ciasto, a z tym się świetnie pracuje. Ciasto na pizze na świeżych drożdżach doskonale wyrasta. Można
Słodkie okruszkipush({}); Składniki na spód: ok. 500g ugotowanych ziemniaków 2 jajka 0,5szkl. mąki tortowej sól, pieprz do smaku 1 łyżka oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dodatki: 2 kabanosy kilka plasterków szynki kilka pieczarek 1 mała cebula 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżka oleju ok. 200g żółtego sera (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Ugotowane i wystudzone ziemniaki zmieliłam w maszynce(...)kształt koła o średnicy ok. 24cm. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczarki obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach. Cebulę obrałam, poszatkowałam i zeszkliłam na łyżce oleju. Kabanosy i szynkę pokroiłam na mniejsze kawałki. Na cieście ziemniaczanym rozłożyłam wędlinę, starte pieczarki i zeszkloną cebulę. Pizzę wstawiłam do piekarnika i piekłam ok. 35 minut w temp. 190 stopni. Następnie pizzę posypałam
Waniliowe Improwizacjetostowe krokieciki z serem i kiełbasą krakowską . Proste i wręcz ekspresowe w przygotowaniu. Idealne od tak lub z ulubionym sosem, ketchupem itd. Zamiast kiełbasy krakowskiej możecie dodać np. ulubioną szynkę lub wzbogacić „farsz” dodając podsmażone pieczarki. Spróbujcie. Składniki: 4 kromki chleba tostowego 4 plasterki sera topionego do tostów 4 cienkie plasterki kiełbasy krakowskiej około 4 małe szczypty Ziół(...)kromkę rolujemy, maczamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażmy na oleju z każdej strony na złoto-brązowy kolor. Podajemy same lub z ulubionymi dodatkami np. ketchupem lub domowym sosem czosnkowym . Smacznego
Słodkie okruszkiDawno, dawno temu, choć pewnie raptem kilka miesięcy, w formie prezentu, przyjechał do mnie z Włoch słoiczek z pesto. Wstawiony do szafki, lekko zapomniany, czekał na
Pichceniomaniazawsze jestem twierdzenia, że swojskie, domowe jest najlepsze, bo wiemy co jemy. Kiedyś ludzie robili sami i żyli bardzo długo. Teraz czasy się zmieniły i na sklepowych pułkach możemy znaleźć wszystko, co tylko chcemy. Każdy wie jednak, że takie ze sklepu to nie to samo. Większość produktów jest sztucznie przetwarzana, zawierają konserwanty i inne złe składniki. Gdy znajdziemy coś lepszego(...)Wielkanocnych, bynajmniej u mnie w domu. Jest także dodawana do zup. Aromatyczna, majerankowa, czosnkowa i nietłusta. Jest to kiełbasa, którą trzeba 20 minut sparzyć. SKŁADNIKI: łopatka lub szynka wieprzowa 2 kg. kulinarne wieprzowe lub boczek 0.5 kg. czosnek 3 duże ząbki sól 1 łyżka peklosól 1 łyżka 1/2 opakowania majeranku pieprz mielony 1 łyżka jelita do nadziewania
Kuchnia PaulettesTen bigos robiłam kilka dni przed Świętami...wiadomo...im dłużej go się gotuje,podgrzewa ..tym bardziej jest smaczny...Przepis wg Ewy Wachowicz..do bigosu dodajemy różne
Moje domowe kucharzenie