ciasteczek z pistacjowym kremem. Na pewno bliscy się ucieszą i docenią, że dostali domowej roboty wypieki! SKŁADNIKI : ( około 20 sztuk ) mąka pszenna – 300 gram olej – 100 ml cukier – 80 gram jajko – 1 sztuka proszek do pieczenia – 1 łyżeczka na krem pistacjowy : pistacje – 15 – 20 sztuk biała czekolada – 6 kostek mleko – 50 ml mąka ziemniaczana – 2 łyżeczki PRZYGOTOWANIE : Pistacje obrać, wrzucić
kuchniabellissima.wordpress.comsposób się nie zakochać. Zajrzycie do "Graciarni", a w wolnej chwili delektujcie się domowym smakiem mocno czekoladowego budyniu. Taki słodki deser w rustykalnym stylu powinien ucieszyć nie jednego. Składniki: (na 2-3 małe porcje) 1 szklanka mleka (najlepiej tłustego) 1/2 szklanki śmietany kremówki 30 g gorzkiej czekolady 30 g mlecznej czekolady 1 łyżka mąki ziemniaczanej 60 g cukru pudru
Słodkie okruszkiLubimy takie ciasta, oj bardzo ;) Kawowy biszkopt, przełożony masą budyniową z kawą i odrobiną alkoholu, z dodatkiem popularnych pierniczków Katarzynek, udekorowany polewą czekoladową i czekoladowymi kamyczkami
Domowa cukiernia EwyOstatnio trochę znudziły mi się letnie ciasta, galaretki i pianki. Ciągnie mnie już w stronę jesiennych smaków- jabłek, orzechów, cynamonu. Nie mogę się doczekać długich jesiennych
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamaślanych, kruchych ciasteczek? Pyszne i uniwersalne. Można ozdobić je lukrem królewskim, masą cukrową, czekoladą. Lub zjeść same. Pysznie smakują posmarowane dżemem lub lemon curd. Moja Malwinka lubi je chrupać na deser. A kiedy ich nie zużyjemy, zawsze można schować je do zamykanego pojemnika i przechować. Dodatek domowego ekstraktu waniliowego naprawdę daje im "kopa" i lepiej go nie pomijać. Składniki
Cakes By Kejtmasła orzechowego, w polewie karmelowej. Ciasto z pewnoscią można porównać z domową wersją Snikersów w większej postaci. Ja jestem miłośniczka tych batonów więc to ciacho jeszcze nie raz u mnie na stole zagości. A wy lubicie orzeszki ziemne? Składniki Ciasto brownie: 200 g gorzkiej czekolady, posiekanej 135 g masła 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru 3 duże jajka, w temperaturze
W kuchennej krainiepuszce (1 i 1/4 puszki), np. takiego 3 szklanki mleka 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru 125 g masła 4 jaja 4 płaskie łyżki mąki pszennej 5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej 600 ml śmietanki kremówki 36 % 1 łyżka cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: Ze względu na to, że ciasteczka muszą zmięknąć – ciasto najlepiej przygotować
Moja Delicjazdjęcie. Po przepisy na Wielkanocne Serniki zapraszam tutaj :) Polecam również przygotowanie domowego Advocata :) 1. Babka Panettone, czyli włoska babka drożdżowa 2. Babka migdałowa z czekoladową wiórą :) 3. Zebra tradycyjna 4. Keks z bakaliami 5. Ferrero Rocher, czyli babko- wianek o smaku orzechów laskowych i czekolady :) 6. Babka piaskowa z skórką cytrynową R E K L A M A google
Smakowy Rajdosłownie zakochałam! Polubiłam ich smak, kruchość i składniki. Trochę mniej ich cenę :) dlatego, ostatnio postanowiłam przygotować domowy przepis na te specjały. Jak się to udało? Wyszły rewelacyjne! Zapraszam na Domowe Jeżyki."Składniki:55 kruchych ciastekpuszka masy kajmakowej25 g ryżu preparowanego2 garście żurawinygarść orzechów: włoskich, laskowych, brazylijskich, migdałów1/2 szklanki płatków śniadaniowych - ryżowychgarść płatków owsianych350 g gorzkiej czekoladySposób przygotowania:Puszkę kajmaku wstawiamy(...)kajmakowej i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasteczka rozkładamy na tacy, każde z nich smarujemy około 1 łyżeczką przygotowanej masy. Tak przygotowane ciasteczka zanurzamy w gorzkiej, rozpuszczonej w kąpieli wodnej/mikrofali czekoladzie. Odsączamy - odkładamy na kratkę i pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia.Ciasteczka możemy przechowywać w chłodnym miejscu zamknięte w szczelnym pojemniku.Smacznego
Słodkie PrzyjemnościOstatnio pogoda nas rozpieszcza;) Jest tak cieplutko, że chyba już najwyższa pora na domowe lody! Na początek polecam moje ulubione;) Mocno bananowe, z czekoladowymi kropeczkami oraz ciągnącymi kawałkami krówek... Koniecznie musicie spróbować! Składniki: 3 banany, 200g drobnego cukru trzcinowego, 1/2 l śmietanki 30%, 100 g mlecznej czekolady, sok z 1/2 cytryny, 100g krówek. Przygotowanie Banany obrać ze skórki i pokroić
Z miłości do słodkościDomowy likier Irish Cream – domowy Baileys Rum piernikowy. Kremowy likier na rumie piernikowym Wódka żurawinowa. Żurawinowo-pomarańczowa z wanilią Wigilijny kompot z suszu w wersji ‘modern’ Ciastka cytrynowe. Baaardzo cytrynowe Drożdżowy warkocz z ciasta brioche, z serem i żurawiną Potrójnie czekoladowa oszukana babka – ciasto last minute Krucha tarta z żurawiną i ganache z białej czekolady ‘Magiczne ciasto’ – jedno ciasto(...)ciastek i pierniczków Sugar Cookies – najlepsze kruche ciasteczka do dekorowania Tarta jabłkowa- Rose. Ciasto z różami Strucla makowa na szybko – krucho-drożdżowa Kremówka idealna. Napoleonka na cieście francuskim, z domowym budyniem Zapisz Zapisz
Karo in the Kitchengorzkiego kakao bez cukru (używam DecoMorreno) 2 szczypty soli (używam domowej soli waniliowej ) 195 g masła 82% tłuszczu w temp. pokojowej 285 g cukru 3 jaja 1.5 szklanki mleka (375 ml) 375 g dżemu owocowego (np. z czarnej porzeczki, wiśniowego, truskawkowego) Składniki polewy do murzynka: 100 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej odrobina mleka (mniej jak pół szklanki
Moja Delicjaskładniki: 3 łyżeczki ciemnego kakao, niesłodzonego 250 ml mleka ok. 65 ml czerwonego wina 3-4 łyżeczki cukru 1 szczypta soli wykonanie: Wszystkie składniki oprócz wina
Domowy Smak JedzeniaBardzo kremowy, wyrazisty sernik. Jest swego rodzaju kombinacją kontrastów - ciemnego, wyrazistego smaku brownie, delikatnej masy serowej z kawałkami melona, pokrytej puree z owoców. Smakuje rewelacyjnie, wygląda
Domowa cukiernia EwyBardzo czekoladowe ciasto z dodatkiem słodzonego mleka skondensowanego. Ciężkie, wilgotne, słodkie, ale nie przesłodzone ;) Chrupiący wierzch i gęsty, aromatyczny środek. Robi się je ekspresowo, zjada jeszcze
Domowa cukiernia EwySkładniki:olej rzepakowy 1/4 szklanki, mleko 3,2% 1,5 szklanki, jajka 2 sztuki, cukier 1 szklanka, mąka tortowa 2,1/4 szklanki, proszek do pieczenia 2
W Mojej Kuchni LubięZapach orzechów, smak - wszyscy, którzy degustowali mój krem, powiedzieli, że jest leszy od oryginału. Mnie się podoba przepis, bo nie zawiera ani masła, jak w niektórych
Blondynka Gotujecukrem pudrem. Do roztopionej i wystudzonej czekolady dodać serek philadelphia połączyć składniki. Czekoladę z serkiem dodać do ubitej śmietany i miksować krótko na niskich obrotach. Biszkopt podzielić na trzy krążki. Każdy nasączyć (ja miałam herbatę), posmarować cienką warstwą dżemu w moim przypadku był to dżem truskawkowy domowej roboty. A na koniec krem czekoladowy. W ten sposób posmarować drugi blat biszkoptu
Amatorka kuchennamoje drugie podejście do czekoladek domowej roboty. Uważam, że udane :) Pyszna dwukolorowa czekoladka, a w środku delikatny krem z likierem czekoladowo-pomarańczowym. Trzeba poświęcić trochę czasu, wykazać się odrobiną cierpliwości i można się rozkoszować. SKŁADNIKI: 100 g białej czekolady 100 g mlecznej czekolady 100 ml śmietanki 30 % 1 łyżka (kopiasta) serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru mały kieliszek likieru czekoladowo
Kuchnia w opałachśniadanko. Uwielbiam połączenie smaku słonego ze słodkim, takie jak słone paluszki i czekolada. Dzisiejsze słone serowe ciastka ze słodkim dżemem zainspirowała koleżanka, która podawała kanapki z żółtym serem i dżemem. Kiedyś mnie takie połączenia dziwiły dopóki nie spróbowałam sama. Polecam. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (mrożone lub domowe) ser gouda lub mozzarella ulubiony dżem (truskawkowy) żółtko do posmarowania ciastek z wierzchu
prawdziwe jedzenieherbatników lub domowego biszkoptu kawałek (u mnie było to pół keksówki) domowego ciasta czekoladowego lub innego, np. babka drożdżowa piaskowa, zebra, ciasto ucierane, murzynek, na dobrą sprawę cokolwiek byle bez kremu, owoców, galaretki czy innych dodatków, może być za to z bakaliami 100 g gorzkiej czekolady 100 ml płynnej śmietanki 30-36% (może być także słodka śmietanka 12/18
Ratunku obiad