lektury :) Krem jest dobrą alternatywą dla nutelli i co najważniejsze - domowej roboty. Raz można przecież zapomnieć o tych nieszczęsnych kaloriach... :) Przepis pochodzi z wycinka z bardzo starej gazety - znalazłam go w książce kucharskiej mojej babci. Składniki: 10 dag cukru pudru 6 dag orzechów laskowych (dałam włoskie) 10 dag czekolady (użyłam gorzkiej) 7 dag masła 100 ml mleka kilka krople aromatu
My simple kitchenSkładniki: margaryna 250 gram, kakao 4 łyżki, woda 10 łyżek, cukier 1 szklanka, jajka 3 sztuki "L", proszek do pieczenia 3 łyżeczki, mąka tortowa 1,3/4
W Mojej Kuchni LubięSzybkie do zrobienia i smaczne.. 1,5 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 3/4 szkl. cukru pudru 2 łyżki
Moje domowe kucharzenieCiasto dla miłośników kawy ale nie tylko. Ja kawy nie lubię, ale w cieście czasem mi smakuje. W tym smakowała mi bardzo, zwłaszcza, że całość miała
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaBeza z kremem to deser, któremu nie mogę się oprzeć. Dla niektórych jest za słodka, przez co zupełnie niejadalna ale ja uwielbiam ją w połączeniu z
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWstyd się przyznać ale pierwszy raz w życiu upiekłam mazurka. Zawsze wydawało mi się, że to nie w moim guście,bo lubię bogatsze wypieki. Spróbowałam z
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki: jajka 2 sztuki, masło lub margaryna 10 dag, cukier 1/2 szklanki, aromat cytrynowy 3/4 łyżeczki, mąka krupczatka 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 2 płaskie
W Mojej Kuchni LubięNamiastka Pewex-owej czekolady Wyrób czekoladopodobny, kogel-mogel, oranżada, "Ptyś", "Polo Cockta", guma "Donald", lody na ciepło, Cola Cao - to słodkości, które najbardziej utkwiły mi w pamięci z czasów PRL-u i moich wczesnych, "szczenięcych" lat. Zajadałam się nimi z ogromnym zadowoleniem i satysfakcją. Miały tylko niestety jeden podstawowy mankament - niezbyt często można je było dostać w sklepach(...)moim rodzinnym miasteczku. Co więc pozostawało? Ano zadowolenie się stosownym ekwiwalentem zamiennym, możliwym do przygotowania własnym sumptem w domowych pieleszach. Taki "urok" tamtych czasów, iż z racji ograniczonego dostępu do większości produktów, szeregowa gospodyni domowa musiała wykazywać się ogromną inwencją twórczą, aby smacznie nakarmić rodzinę, zapewniać domownikom odpowiednią dozę wartości odżywczych w konsumowanych potrawach i nie podawać na stół codziennie
Grunt to przepis!zrobienie tego deseru. W szafce już czekały sobie rożki waflowe. Jak tylko „uzbierałam” białka nadszedł czas na ciepłe lody cytrynowe. Pewnie każdy je zna, choćby z cukierni, ale domowe – smakiem przewyższają je na pewno. Przepisów na ciepłe lody w internecie jest bardzo wiele, jedne są na bezie szwajcarskiej inne na włoskiej. Moją uwagę przykuł przepis gin z bloga Pożeraczka(...)podaję za autorką, z moją drobną modyfikacją. Składniki bezy włoskiej: - 3 białka- 80 ml soku z cytryny- 40 ml wody- 330 g cukru + 2 łyżeczki (drobny kryształ)Polewa:- 100g czekolady deserowej- 100g czekolady mlecznej- 1 łyżka oleju arachidowegoDodatkowo:- 10 rożków waflowych Wodę i sok wyciśnięty z cytryny wlać do rondelka z grubym dnem. Wsypać
mojewypiekiinietylkoCrunchy kokosowe to kolejna domowa granola, tym razem z wiórkami kokosowymi i mleczkiem kokosowym. Lekko wyczuwalne wiórki kokosu nadają całości słodki, kokosowy smak. Można dodatkowo dodać płatków kokosowych, jeśli lubicie bardziej intensywny smak lub kawałki czekolady, aby granola była słodsza. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 7 pocji Składniki: 120 g płatków owsianych 3 łyżki łuskanego słonecznika
KuchniaWeDwoje.plTort przygotowany na 18-stkę syna mojej koleżanki. Prosty, domowy i podobno pyszny. Składniki : * biszkopt z tego przepisu * 3 małe śmietany kremówki * 2 śmietan-fixy * 2 łyżki cukru pudru * szklanka soku pomarańczowego * słoiczek dżemu malinowego albo wiśniowego * 200g gorzkiej czekolady * mała krem ówka * owoce do dekoracji Przygotowanie : Biszkopt przekroić na 3 blat , każdy nasączyć sokiem pomarańczowym i przełożyć
Magiczne Życie Martybyło jeść i słodkie kąski nie kleiły się do palców. FUDGE GALLICO na HERBATNIKACH (domowe "krówki" waniliowe) Składniki: 1,5 szkl cukru pudru 3/4 szkl miękkiego masła 2/3 szkl mleka w proszku 200 g kremu marshmallow (do kupienia w marketach) ekstrakt waniliowy dodatkowo: 100 g czekolady herbatniki czekoladowe Przygotowanie: Cukier rozpuszczamy z masłem, dodajemy mleko w proszku, mieszamy. Zdejmujemy
Bon appetit mon amiekilka chwil) 1 duże jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (też używam domowego) 1/2 łyżeczki sody 160 g mąki pszennej 40 g płatków owsianych ok. 150 g M&M`s (ja zawsze dodaję te z orzechem w środku) 90 g mlecznej lub gorzkiej czekolady Wykonanie: Miksuję kilka minut masło z cukrami do momentu aż masło stanie się jasne
Blondynka Gotujekonsystencji są zupełnie inne. W każdym razie oba torty sprawdzą się doskonale jako prezent. Domowy Pischinger ma jednak tą przewagę, że dekorację możemy zrobić sami i zadedykować go danej osobie np. mamie w dniu matki :) Składniki: 1 opakowanie wafli okrągłych (6 sztuk) Warstwa czekoladowa: 100g czekolady (deserowej lub gorzkiej) 50g cukru pudru 1 łyżka masła
Smakowy Raj