przepis na domowe Delicje. Jest przy nich trochę roboty, ale efekt końcowy na pewno Was zadowoli! Serdecznie polecam :) Składniki: (na ok. 25 sztuk) Biszkopciki: 2 jajka szczypta soli 60 g cukru pudru 50 g mąki pszennej tortowej Dodatkowo: 1 czerwona galaretka, np. wiśniowa 1 szkl wrzącej wody 150 g czekolady deserowej 1 łyżeczka oleju
Nastoletnie Wypiekaniewyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20-25min. Polewa: 50g gorzkiej czekolady (bez cukru, min. 70% kakao) 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 łyżka miodu/syropu z agawy Rozpuszczamy w rondelku i polewamy ostudzone ciasto. Dekorujemy dowolnymi owocami i czekoladkami lub ciasteczkami domowej roboty
CzarnawisienkaŚwietnie pasuje do porannej kawy. Bardzo delikatna i pyszna. Przepis pochodzi z biblioteczki Poradnika domowego ,,Ciasta i ciasteczka'' Składniki: 2 niepełne szklanki mąki 4 jaja 3/4 kostki masła 1 i 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia olejek waniliowy 10 dag mlecznej czekolady Wykonanie: Masło utrzeć na puch. W osobnym naczyniu ukręcić kogel-mogel z żółtek i szklanki
Pysznie & Piękniewszystko to co słodkie, ale my dorośli raczej wolelibyśmy aby jadły to co zdrowe i domowe. Dlatego dzisiaj taki kompromis, ciastka, które możecie wykonać ze swoimi pociechami, robi się je bardzo prosto. Do wypieku wykorzystałam mąki bezglutenowe, suszoną żurawinę i to co dzieciaki uwielbiają czekoladę na gorąco. Ciasteczka są dwuwarstwowe, dość spore, i bardzo smaczne. Dzięki zastosowaniu mąk bez glutenu
SMYKWKUCHNIjest wersja w strzelającej posypce. Ta wersja sprawdza się rewelacyjne zwłaszcza na przyjęciach. Przepis na domowe a la rafaello jest naprawdę prosty i każdy sobie powinien z nim poradzić. Spróbujcie. Zostawiam Was z tą słodkością i jadę na urodzinowe przyjęcie Składniki: 1 tabliczka białej czekolady 100 g 3/4 szklanki drobnych wiórków kokosowych 2 1/2 łyżki cukru pudru 50 g masła
Słodkie okruszkipodrosła mam w kuchni wspaniałego pomocnika. Ugniata, miesza, wycina, a potem to radosne testowanie domowych słodkości… Nie ma nic piękniejszego niż takie wspólnie spędzone chwile. Dziś zapraszam Was na serowe ciasteczka z cukrem. Pyszne małe co nieco idealne zwłaszcza w towarzystwie kubka gorącej czekolady… mniam… Takie ciasteczka sprawdzą się wspaniale na co dzień i Święta. Spróbujcie. Serowe
Słodkie okruszkinowym pojemniczku, mam nadzieję, że i Wam się spodoba ;) Gorąco zapraszam i oczywiście polecam domowe drugie śniadania;) W skład dzisiejszego zestawu wchodzą: Śniadanie - papryka faszerowana serkiem wiejskim z przyprawami Lunch - placuszki bananowe z przepisu Malwiny z bloga Filozofia Smaku , które najlepiej smakują z czekoladą ;) Smacznego! PS. Moje faszerowane papryczki chcialabym dodac do kilku paprykowych akcji, choc moze
Codzienne GotowanieTrzeba będzie sobie jakoś z nimi poradzić i ochłodzić się. Proponuję więc kolejny przepis na domowe lody z użyciem białek. Tym razem lody kokosowe, straciatella i jeżynowe :) Dla mnie idealne! Składniki: 400 ml śmietany kremówki 5 białek 150 g cukru pudru 50 g mlecznej czekolady 50 g wiórek kokosowych pół szklanki jeżyn Sposób przygotowania: 1. Jajka parzymy we wrzątku. Białka
Na Ciasteczkowych PapierachDomowe pieguski (oryginalny przepis TU ) Składniki: - 200g masła - 3/4 szklanki cukru - 1 jajko - 2 1/2 szklanki mąki pszennej - 1/2 łyżeczki soli - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady - 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich - 1 garść rodzynek i żurawiny Forma: blacha z piekarnika Przygotowanie: Miękkie masło ucieram z cukrem. Dodaję jajko i mieszam. Następnie dosypuję mąką, sól
Kuchnia co dniaprzekładamy powidłami i kremem grysikowym. Ostatnią warstwą jest ciasto, które polewamy polewą zrobioną z rozpuszczonej czekolady i masła. Ciasto chłodzimy w lodówce, najlepsze jest na drugi dzień jak blaty ciasta trochę zmiękną od powideł :) Stefankę podałam na porcelanie Ksenia Platin Przepis zaczerpnięty ze strony Domowe wypieki
Aga w kuchnijest tak gorąco jak w Polsce (z tego co widziałam na mapie pogody) ale to nie znaczy, ze można sobie odmówić porcji dobrych lodów. Generalnie gustuje w sorbetach ale domowym lodom nigdy nie odmawiam. Nic mnie nie jest w stanie powstrzymać nawet brak odpowiedniego sprzętu ( tak , muszę w końcu kupić, obiecują sobie to od dwóch lat a jak mija okres(...)czego mogłabym zrobić takie lody? mój wzrok padł na mięte rosnąca sobie spokojnie w doniczce na oknie. Tak to jest dobry wybór. Nie wiem jak wy ale ja połączenia czekolada + truskawki i czekolada+mięta uwielbiam. Nie będę ukrywać, że robienie lodów bez specjalnej maszynki jest długotrwałe ale czy nie warte jest to spróbowania własnoręcznie zrobionego deseru albo pamiętaniu
ciastkarnia na kruchym spodziemasę (10 – 15 minut) W wodnej kąpieli rozpuszczamy obie czekolady. Dodajemy je do orzechowej masy i znów miksujemy. Mleko łączymy z mlekiem w proszku. Dokładanie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Od razu po zagotowaniu zdejmujemy z ognia. Studzimy i dodajemy do masy orzechowo – czekoladowej. […] Artykuł Domowe słodkości – Nutella i Masło Orzechowe pochodzi z serwisu Niunioki
NiuniokiCzekoladowa rozkosz w najlepszym wydaniu :) Lekki, delikatny suflet, intensywnie czekoladowy, o konsystencji pianki. Mokry, ale nie płynny. Najlepiej smakuje podany od razu po upieczeniu, koniecznie z
Domowa cukiernia EwySkładniki: jajka 3 sztuki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cukier 3/4 szklanki, maślanka 1 szklanka, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, truskawki
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 4 sztuki jajka, 3/4 szklanki cukier, 1 mniejsza cytryna, 1 kg twaróg na sernik wiaderko, 1 sztuka budyń śmietankowy, 1 sztuka budyń waniliowy, 1/2 szklanki
W Mojej Kuchni Lubię