domowa czekolada - 3122 przepisów (strona:88/209)

Galaretka z owocami i bitą śmietaną 146

Ten deser to wspomnienie dzieciństwa. Jak byliśmy mali, mama zawsze robiła taką galaretkę na przyjęcia urodzinowe :) Składniki: 2 opakowania dowolnej galaretki 3 szklanki wrzątku dowolne owoce

Kuchnia domowa Ani
babka ucierana z masą toffi,śliwką i kawałkiem czekolady... 127

Składniki: jajka 3 sztuki, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 1/2 szklanki, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, masa toffi 1 puszka/ma

W Mojej Kuchni Lubię
Rafaello 4956

ciągu trzech godzin. Rzadko widzę go, żeby się tak bardzo zajadał:) Powiedział, że moje domowe Rafaello będzie hitem na blogu - zobaczymy:) Przepis polecam! Szybki i prosty w wykonaniu. Smak - sami oceńcie! Przepis ze strony  Wszystko o kuchni . Składniki na 24 sztuki: 200 g białej czekolady (2 tabliczki) 100 g masła w temperaturze pokojowej 50 g cukru pudru

Blondynka Gotuje
"Róbmy przetwory! 2." - podsumowanie akcji 205

Dżem malinowy Dżem jeżynowy z nutką wanilii Sos z pieczonych warzyw Ajwar Domowy keczup Kiszone rzodkiewki Ogórki po chińsku - z papryką ostrą Dżem z cukinii z galaretką Ogórki z chili - bez wekowania! Nalewka z agrestu Szczaw na zimę bez pasteryzowania Czeko-wiśnie, czyli wiśnie z rumem w czekoladzie OGÓRKI Ogórki małosolne autorka: kasiuniak86 | blog: Wśród kuchennych marzeń Ogórki małosolne(...)mojej kuchni Ogórki marynowane z dodatkiem wina autorka: kulinarnagosia | blog: Kulinarne Przemyślenia Ogórki po warszawsku autorka: kulinarnagosia | blog: Kulinarne Przemyślenia Ogórki w pikantnej zalewie autorka: kobieta przy garach | blog: domowe gotowanie Sałatka ogórkowa na zimę autorka: czarrna | blog: czarrna od kuchni POMIDORY Domowy ketchup autorka: kamciss | blog: kamciss-zyciezesmakiem przetwory na zimę - bardzo łatwe pomidory autorka: babka w formie | blog

Weekendy w domu i ogrodzie
dżem rabarbarowo-różany 232

Kawa czy herbata? Herbata. Z kawy lubię tylko jej zapach :D 9. Czekolada mleczna czy biała? Łeeee, ani ta ani ta... :D Gorzka - for ever :) 11. Nigella Lawson czy Jamie Oliver? Jamie. 12. Obiad w domu czy na mieście? W domu :) Nie ma to jak domowe jedzenie :) DŻEM RABARBAROWO-RÓŻANY przepis autorski // 4 słoiki ~1,2kg rabarbaru (waga już

chili & sugar
Pierniki – świąteczne tradycyjne ciastko 188

większych ciastek, często polewanych po wierzchu czekoladą, bakaliami, a w środku przekładanych marmoladą, masą orzechową lub marcepanem. Wypieka się również większe bloki piernika, zwykle przekładane warstwami marmolad. Po wymieszaniu ciasta należy zostawić je w chłodnym miejscu, aby sfermentowało. W produkcji przemysłowej leżakowanie ciasta może trwać kilka tygodni, a ciasto na domowe pierniki wigilijne zaleca się zarabiać miesiąc wcześniej (zwyczajowo(...)mąkę. Ciasto mieszamy łyżką drewnianą (kopyść). W miarę stygnięcia dodajemy po jednym jajku cały czas mieszając. Po zużyciu wszystkich jajek dodajemy bakalie ( rodzynki, krojone migdały, orzechy, skórka pomarańczowa, krojona czekolada itp). Wyrobione ciasto odkładamy w chłodne miejsce do dnia następnego lub nawet dłużej. Ciasto wałkujemy i wykrawamy foremkami.Wykrojone ciasteczka układamy na blachach i pieczemy w temperaturze 150 stopni C. około

Gotowanie-uk
Cynamonowe owsiane ciastka z orzechami włoskimi i czekoladą 135

przestawić na domową wersję. I ta przypadła mu do gustu o wiele bardziej ;) Składniki 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki brązowego cukru 115 g masła o temperaturze pokojowej 1 duże jajko łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 1 szklanka mąki pszennej 1 1/2 szklanki płatków owsianych 2 garści orzechów włoskich 150 g chipsów z gorzkiej czekolady lub grubo pokrojonej

Słodkie inspiracje
Domowy krem czekoladowo - orzechowy 121

lektury :) Krem jest dobrą alternatywą dla nutelli i co najważniejsze - domowej roboty. Raz można przecież zapomnieć o tych nieszczęsnych kaloriach... :) Przepis pochodzi z wycinka z bardzo starej gazety - znalazłam go w książce kucharskiej mojej babci. Składniki: 10 dag cukru pudru 6 dag orzechów laskowych (dałam włoskie) 10 dag czekolady (użyłam gorzkiej) 7 dag masła 100 ml mleka kilka krople aromatu

My simple kitchen
na szybko murzynek przekładany dżemem... 118

Składniki: margaryna 250 gram, kakao 4 łyżki, woda 10 łyżek, cukier 1 szklanka, jajka 3 sztuki "L", proszek do pieczenia 3 łyżeczki, mąka tortowa 1,3/4

W Mojej Kuchni Lubię
Mufinki czekoladowe 132

Szybkie do zrobienia i smaczne.. 1,5 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 3/4  szkl. cukru pudru 2 łyżki

Moje domowe kucharzenie
kawuś- sernik na zimno z kawowym budyniem 289

Ciasto dla miłośników kawy ale nie tylko. Ja kawy nie lubię, ale w cieście czasem mi smakuje. W tym smakowała mi bardzo, zwłaszcza, że całość miała

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
beza z kremem czekoladowym 153

Beza z kremem to deser, któremu nie mogę się oprzeć. Dla niektórych jest za słodka, przez co zupełnie niejadalna ale ja uwielbiam ją w połączeniu z

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
mazurek czekoladowy 83

Wstyd się przyznać ale pierwszy raz w życiu upiekłam mazurka. Zawsze wydawało mi się, że to nie w moim guście,bo lubię bogatsze wypieki. Spróbowałam z

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
wyśmienita krupczatkowa tarta z truskawkami i czekoladą gorzką Goplana... 167

Składniki: jajka 2 sztuki, masło lub margaryna 10 dag, cukier 1/2 szklanki, aromat cytrynowy 3/4 łyżeczki, mąka krupczatka 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 2 płaskie

W Mojej Kuchni Lubię
Blok kryzysowy - przysmak PRL-u 262

Namiastka Pewex-owej czekolady Wyrób czekoladopodobny, kogel-mogel, oranżada, "Ptyś", "Polo Cockta", guma "Donald", lody na ciepło, Cola Cao - to słodkości, które najbardziej utkwiły mi w pamięci z czasów PRL-u i moich wczesnych, "szczenięcych" lat. Zajadałam się nimi z ogromnym zadowoleniem i satysfakcją.  Miały tylko niestety jeden podstawowy  mankament - niezbyt często można je było dostać w sklepach(...)moim rodzinnym miasteczku. Co więc pozostawało? Ano zadowolenie się stosownym ekwiwalentem zamiennym, możliwym do przygotowania własnym sumptem w domowych pieleszach. Taki "urok" tamtych czasów, iż z racji ograniczonego dostępu do większości produktów, szeregowa gospodyni domowa musiała wykazywać się ogromną inwencją twórczą, aby smacznie nakarmić rodzinę, zapewniać domownikom odpowiednią dozę wartości odżywczych w konsumowanych potrawach i nie podawać na stół codziennie

Grunt to przepis!

Proponowane wyszukiwania