kratce. Górę polej rozpuszczoną w kapieli wodnej czekoladą. Przylep owoce suszone jak kamienie szlachetne w koronie króla. Kto znajdzie w swoim kawałku migadałka jest królem. Nie wiem dlaczego w innych ciastach zalecają włożenie 1 migdałka lub figurki porcelanowej. przeciaż było trzech króli. Smakołyki na TRZECH KRÓLI znajdziecie również w blogach MOJE DOMOWE KUCHARZENIE MARCEPANOWY KĄCIK SZÓSTE NIEBO MOJE MAŁE
Gotuj Sam!łatwo ;) Nie ma co - takiego sukcesu domowego dawno nie odniosłem! Inna sprawa, że syn zupełnie nie wykazał zainteresowania degustacją. Ten krem czekoladowy, to bez wątpienia świetny deser, ale może rzeczywiście dla dorosłych? A może gdyby spróbował, to podzieliłby zdanie mamy? Mam nadzieję :) Krem ma naprawdę delikatną konsystencję i intensywny smak czekolady. Sól morska w pewien sposób podbija słodycz
zadanie-gotowanieciasto wzorowane na kopcu Krecika Domowy Kopiec Kreta Składniki: ciasto czekoladowe: 2jaja 4 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru brązowego:pół na pół zwykły i muscovado 1 szklanka mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1,5 szklanki mąki pszennej typ 450 5bananów 1 śmietanka kremówka (500ml) pół czekolady ekstrakt waniliowy ćwiartka cytryny Wykonanie: *piekarnik rozgrzej do 180 stopni
Fiolka w kuchniprawie zjedzona ;) Ciasto: 5 jajek 3 łyżki domowego cukru waniliowego sok z 1/2 cytryny 300 g gotowej masy kajmakowej 100 g masła 180 g mąki pszennej luksusowej Młynomag 100 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: 100 g masy kajmakowej 4 łyżki mleka płatki migdałów do posypania migdały w czekoladzie Masę kajmakową i masło podgrzewać na małym
Smakołyki Asideser, który jest idealny dla smakoszy chałwy. Domowa chałwa jest pyszna i nawet dla mnie stała się przysmakiem chociaż nigdy nie była moją ulubioną formą słodkości. Zrobienie jej zajmuje literalnie kilka minut i jest bardzo łatwa w przygotowaniu, Także do dzieła kochani :D Składniki: 15-20 g startej na wiórki gorzkiej czekolady- im więcej % kakao tym lepiej- u mnie
KreatywnePinylepszego niż zapach i smak ciasta domowego wypieku. Najsmaczniejsze jedzone na specjalne okazje, takie jak np. Dzień Ojca. :) Wykonałam mały eksperyment z kaszą jaglaną, co by nieco uzdrowić ten smakołyk. Zredukowałam również ilość masła i cukru. Z twarożkiem także nieco kombinowałam i dodałam ptasie mleczko - samą iście waniliową piankę, bez czekolady. I to był strzał w dziesiątkę! :) Obawiałam się
Kuchnia Ellierecenzowanej książki Doroty Dardzińskiej „Kuchnia domowa, czyli Synowa kontra Teściowa” Składniki: - 4 jajka - 500g mielonego sera białego - 60g cukru - 100g masła - 30g śmietankowego budyniu w proszku - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 20g rodzynek - 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy - 1/2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczy - szczypta soli Dekoracja: - 100g białej czekolady - 20g migdałów w płatkach - 1/2 łyżeczki skórki kandyzowanej
Kuchenne WariacjeNajlepsze lody śmietankowo czekoladowe, domowej roboty. Przepis z jakiejś kolorowej ksiązki. Lody śmietankowo-czekoladowe Składniki Lody śmietankowe śmietana 36 % - 250 ml mleko - 0,5 l żółtka - 8 szt cukier - 120 g Lody czekoladowe śmietana 36% -250 ml mleko -0,5 l żółtka - 8 szt cukier - 50 g czekolada gorzka - 100 g DODATKOWO sos tiramisu gotowy do polania lodów Sposób
Kuchnia Danusipyszności znalazłam w Poradniku domowym , nie była bym sobą gdybym czegoś tam nie dodała :) oczywiści wiśnie które uwielbia moja rodzina :) Składniki : 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 10 dag drobno posiekanej czekolady 1 cukier waniliowy
Sama słodycz i szczypta chilichodzi, no nie? Co do cukierków - a tak naprawdę pralinek - w smaku przypominają trochę 'Białe Michałki' - jeżeli lubcie te czekoladki, na pewno przypadną Wam do gustu te domowe - są łatwe w przygotowaniu, więc śmiało możecie je zrobić na podwieczorek, albo wręczyć je bliskiej osobie. Zapraszam na Pralinki migdałowe."Składniki:3/4 szklanki mleka65 g cukru2 łyżki cukru waniliowego50 g masła250(...)dodajemy cukry i masło. Gdy się rozpuszczą dodajemy mleko w proszku i za pomocą trzepaczki intensywnie mieszamy tak, aby nie powstały grudki. Do mlecznej masy partiami dodajemy rozpuszczoną czekoladę i pokruszone orzechy.Masę odstawiamy do ostygnięcia - po około 30 minutach dodajemy pokruszone herbatniki, mieszamy a następnie odstawiamy do lodówki.Za pomocą łyżeczki tworzymy jednakowe kuleczki, które następnie formujemy
Słodkie Przyjemnościcytryny z pieprzem... Jeszcze niedawno była wanilia, czekolada, truskawka i śmietanka. Pistacjowe były luksusem. Jak ten czas pędzi do przodu... Do przygotowania tych lodów zainspirowały mnie lody z reklamy (znowu. Nie będę wdawać się w szczegóły, o nich było w ostatnim wpisie o lodach): truskawkowe z bezami. Mmm... Truskawkowe uwielbiam (tylko domowe), z dodatkiem chrupiących, słodziutkich bez, byłam pewna, smakowałyby
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki: 2 sztuki jajka, 1/2 szklanki olej rzepakowy, 1 szklanka mleko, 3/4 szklanki cukier 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszku do pieczenia + 1/2 łyżeczki soda
W Mojej Kuchni Lubięczekoladowy z porzeczkami Tort upieczony z okazji 2 urodzin synka – Rysia i narodzin drugiego synka – Jerzyka. Tort czekoladowo-czekoladowy z porzeczkami. Na kakaowym leciutkim biszkopcie, z kwaskowatym, domowym dżemem porzeczkowym i przepysznym mocno czekoladowym kremem. Gościom i domownikom bardzo, bardzo smakował. Krem można przygotować dzień wcześniej. Polecam! Składniki na tortownicę 26 cm: Biszkopt kakaowy: 6 jajek (dużych, rozmiar(...)całkowitego wystudzenia. Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony. Przekroić na 3 blaty o grubości około 2 cm, każdy. Krem czekoladowy*: 260 gr gorzkiej czekolady (u mnie 52 % kakao z Biedronki)** 1/4 szklaki wody 2 łyżki wódki, spirytusu lub rumu 1 łyżeczki kawy rozpuszczanej (instant) 2 łyżki kakao naturalne 1 szklanki śmietany 30% (schłodzonej
moj przepis namąki pszennej 3 łyżki kakao 2 jajka 150 ml. mleka 100 g. brązowego cukru cukier waniliowy 80 g. roztopionego masła 80 g. czekoladowych kropelek lub posiekanej na drobne cząstki czekolady mlecznej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY: 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru pudru 500 g serka mascarpone DODATKOWO: opakowanie biało- czarnych(...)aero, leciutko je dociskając…i pyszne babeczki są gotowe Życzę Wam miłego pieczenia i… Smacznego!!! Artykuł Czekoladowe babeczki ze śmietankowym kremem i kuleczkami aero pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe Tortysię zielonkawym sernikiem i gulaszem przygotowanym nad ogniskiem (smak nie do podrobienia), a spać poszliśmy późno... A raczej wcześnie. Zależy, z której strony spojrzeć. Tymczasem z pracy dostałam zadanie domowe. Tak, tak, okazuje się, że uczeń ma się uczyć . Ha! To dopiero nowość... Niemniej, miałam przygotować ciasto inspirowane wiosną. I przygotowałam. Najpierw kombinowałam z czymś zielonym, ale gdy koleżanka wspomniała(...)hibiskusa, którą niedawno piła i która bardzo jej smakowała, natchnęło mnie tak, że nie mogłam przejść obok rzeczonego natchnięcia obojętnie. Spód to blondie, na nim sernik z białą czekoladą - a to wszystko dla zrównoważenia kwaskowatego, malinowo-hibiskusowego musu w bajecznym kolorze. Wierzch oblałam polewą lustrzaną - na drugim zdjęciu widać, jak się w niej wszystko pięknie odbija. Udekorowałam ciasto bezikami posypanymi
Pożeraczka, czyli raz adobrzetłuszczu), serka mascarpone, serka homogenizowanego lub ricotty. DOMOWE LODY BEZ MASZYNY PRZEPIS NA LODY: - 250 ml serka waniliowego (wybierz bez żadnych konserwantów i skrobii) - 250 ml jogurtu kokosowego (zawartość tłuszczu minimum 5%) - 250 ml śmietanki 30% - 4 łyżki masła orzechowego o smaku piernika - 4-6 pierników ( ja użyłam prawdziwych toruńskich w białej czekoladzie) - 2 łyżki posiekanych migdałów - 2 łyżki chipsów
SMYKWKUCHNISkładniki: sok jabłko-mięta Hortex 500 ml, sok jabłko-truskawka-mięta Hortex 500 ml, budyń śmietankowy 2 opakowania, mąka ziemniaczana 2 łyżeczki, biszkopty okragłe 300 gram
W Mojej Kuchni Lubięfraîche) - 3 łyżeczki sody oczyszczonej - 4 łyżeczki domowej przyprawy do piernika - 250g masła - 400g miodu Masa orzechowa: - 400 g wyłuskanych orzechów (dałam różne – włoskie, laskowe, nerkowca, migdały) - 1 szklanka cukru pudru - 1,5 szklanki mleka - 400 g miękkiego masła - 7 łyżek mleka w proszku - 2 łyżeczki kakao - aromat rumowy (opcjonalnie) Polewa z czekolady: - 120 g czekolady deaserowej (gorzka
mojewypiekiinietylkozamiennikiem dla niego będzie karob lub rozpuszczona czekolada. Masło orzechowe możesz zrobić z dowolnych orzeszków lub kupić w sklepie dobrej jakości (100% orzechów). Ja poszedłem po najniższej linii oporu i użyłem najtańszych z możliwych orzechów, czyli arachidowych. Syrop daktylowy można zastąpić miodem, syropem klonowym lub innym ulubionym słodziwem. U mnie syrop jest domowej roboty, dlatego sklepowy lub miód używaj
BlendmanOmlecik jest bardzo wilgotny, inny niż tradycyjny na mące. Nie jest suchy i nie ma charakterystycznego jajecznego zapachu. Idealny dla osób, które ograniczają węglowodany w diecie
Chocolate Muffin BlogSkładniki: jajka 3 sztuki, gorąca woda 4 łyżki, cukier 100 gram, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 100 gram, mąka ziemniaczana 100 gram, proszek do pieczenia
W Mojej Kuchni LubięCoś pysznego! Kremowa, orzechowa, czekoladowa, zdrowa i bez sztucznych dodatków <3 Ponadto błyskawiczna w przygotowaniu, tańsza niż oryginał, bez oleju palmowego czy cukru (brr...). Czy
Chocolate Muffin BlogJakiś czas temu przygotowałam tą zupkę z myślą o udziale w konkursie Hortexa. Konkurs minął, robota nie wygrałam, ale smak zupki pozostał w pamięci do dziś
Kuchnia w czekoladzieblogosferze,takze sprobowalam i ja wyprodukowac domowa bombonierke.Okazalo sie w tym czekoladowym rozpuszczaniu,mieszaniu ,laczeniu smakow jest jakas niesamowita magia.Ta chwila skupienia,by malenka lyzeczka napelnic kolejny "dolek" na czekoladke daje niesamowie odprezenie,a koncowy efekt prawdziwa satysfakcje.Moja pierwsza pralinkowa przygoda byla bardzo smakowita.Zanim poczynie nastepne pralinki poczytam o temperowniu czekolady,przygotuje sie do czekoladowego misterium.Dzis przedstawiam moje pierwsze czekoladki.Jedne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dziś zachęcam Was do zrobienia domowych batonów . Te moje są niezwykle proste w przygotowaniu i złożone tylko z 4 składników. Batoniki możecie zapakować i podarować jako słodki prezent - obdarowana osoba na pewno się ucieszy. Składniki: * 50 g poppingu z amarantusa ( do kupienia TU ) * 80 g suszonej zurawiny * 100 g białej czekolady * 1 łyżka dobrego oleju rzepakowego * 80 ml mleka zagęszczonego
kolorowotorcikowo