Mocny, intensywny i prawie czarny a jednak granatowy. Koktajl z 3 najciemniejszych owoców: jagód, borówek i czarnej porzeczki to coś dla dbających o wzrok. Konkretny zastrzyk
Kuchnia PROzdrowotnaDzień dobry! Karnawał trwa w najlepsze, a Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Zatem dzisiaj prezentuję Wam idealny przepis na te okazje. Faworki w formie kokardek, przygotowane nieco nietypowo, bo na piwie. Czy to piwo zmienia ich smak? Nie wydaje mi się, bo mimo tego, że wybrałam dość wyraźne, ciemne piwo, to nie było wyczuwalne. Na pewno za to powoduje(...)ciasto jest trochę bardziej "puszyste". Jeśli szukacie alternatywy do tradycyjnych faworków, to możecie spokojnie sięgnąć po ten przepis. Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki , zmodyfikowałam jedynie rodzaj piwa. Pozostałe przepisy na Tłusty Czwartek . Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćZasadniczo rzecz biorąc, nie świętuję w Halloween. Ale bardzo mi się ta tradycja podoba - odganianie duchów i te sprawy to zdecydowanie moje klimaty. Uwielbiam fantazjować, namiętnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeplanowanym pieczeniem chleba, on jest zawsze gotowy do użycia. Po prostu zachciewa mi się dzisiaj upiec chleb, wyjmuję zakwas z lodówki i za godzinkę mogę już przystąpić do zarabiania ciasta. W lodówce mam zawsze zapas, przynajmniej 2-3 litrowe słoiki. Można go przechowywać do kilku tygodni, a gdy jest już bardzo stary (kilkanaście tygodni) można go po prostu odmłodzić, choć(...)mnie zdarza się to bardzo rzadko, on po prostu nie ma czasu się zestarzeć, a przygotowuję go zawsze z podwójnej porcji.Pomysł przepisu na zakwas dostałam od Starej Dobrej Znajomej, proporcje i sposoby postępowania z nim są wynikiem moich kilkuletnich doświadczeń.Taki zakwas to prawdziwy cud natury, to tylko mąka i woda a potrafią zdziałać cuda. Obserwowanie pracującego zakwasu jest
Smaczne Zdrowerazem rzucił odpowiednim komentarzem. Wyciągnął misiowe ciastko z miseczki i stwierdził - a to za to, że jesteś taki brzydki- i zjadł biednego misia. W końcu każdy powód jest dobry żeby zjeść ciacho. Składniki: za około 30 małych ciasteczek pół kostki masła dwie łyżki kakao 4 łyżki cukru 2 jajka 2 szklanki mąki słoik dżemu lub konfitur o ulubionym smaku(...)sody oczyszczonej 100 g sezamu Wykonanie: Na stolnicy wyspać przesianą mąkę i dodać sodę oczyszczoną kakao oraz jajka cukier i margarynę. Zagniatamy wszystkie składniki aż do uzyskania jednolitego ciasta. Rozwałkowujemy ciasto na cienko wykrawamy ciasteczka. Gotowe układamy na blaszcze i pieczemy w 160 stopniach około 20 minut. Ciepłe ciasteczka smarujemy dżemem i sklejamy a wierzch smarujemy sezamem. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieczekolada i śliwki to duet idealny Ponieważ to wersja świąteczna to namoczyłam je w rumie… i jeszcze coś mnie podkusiło, żeby dodać mleko skondensowane…:)I to był dobry pomysł. Sernik czekoladowy wyszedł bardzo smaczny, aromatyczny i lekko mazisty. Dla mnie rewelacja :)! Zapraszam na świąteczny sernik czekoladowy ze śliwkami, możecie też podejrzeć inne przepisy na serniki dostępne na naszym(...)ziemniaczaną, cynamon, przyprawę do piernika. Wszystko dobrze zmiksować do połączenia. Przełożyć masę do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec około godziny. Uchylić piekarnik i zostawić ciasto do przestudzenia a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin/lub na całą noc. Można polać polewą czekoladową… Smacznego Post Sernik czekoladowy ze śliwkami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plspróbowania każdego. Dawno już nie kupowałam ciastek w cukierni ( nie licząc regularnych zrywów po WZ-kę;), choć bardzo lubię te cudownie słodkie dylematy. Dlaczego? Po pierwsze do naprawdę dobrej cukierni mam za daleko. Po drugie zawsze sama przygotowuję coś słodkiego. Po trzecie żadna z okolicznych cukierni nie pakuje ładnie ciastek na wynos. Tekturowa tacka, szary papier i bezduszna reklamówka(...)wstążeczkę mogę sobie co najwyżej sama zawiązać we włosach. Nawet gdybym przymknęła oko na odległość i opakowanie i sama sobie dała urlop od pieczenia, w żadnej cukierni nie dostanę ciasta, które od zeszłej niedzieli w całości, po brzegi, bez skrawka miejsca na konkurencję, absolutnie zawładnęło moim sercem. Biszkopt bazyliowy. Bizcocho de albahaca . Już teraz na dźwięk tego słowa
KUCHARNIAczas.Ten post jest 125 - tyle udało mi się napisać przez okrągły rok. Chciałam podziękować wszystkim,którzy odwiedzają mojego bloga,mam nadzieję,że przepisy z których korzystacie na dobre zagoszczą w Waszych domach.Daliście mi przez ten rok mnóstwo radości.Mam nadzieję,że będzie Nas tutaj coraz więcej,że będziecie się chwalić swoimi zdjęciami potraw wykonanych z moich(...)cukrem.Konfiturę wiśniową rozmieszać.Połowę tj 2 łyżki wymieszać z 1/4 wiśni i ostrożnie dodać do masy bezowej.Temperaturę zmniejszyć do 160 st C i masę bezową wyłożyć na ciasto makowe - piec przez 10-15 min. Ostudzone ciasto przeciąć na dwie części.Na spodnią część nałożyć obręcz tortownicy.Żelatynę rozpuścić w wodzie.Pozostałą konfiturę wymieszać z resztą wiśni.Kremówkę ubić
Niespełnione zdolności kulinarnebogactwie go szukają, ale na sławę i bogactwo nie każdego stać, a szczęście jest jak woda i każdemu chce się pić. Że nieraz jest go więcej w jednym dobrym słowie niż w całym długim życiu." Wiesław Myśliwski, Kamień na kamieniu. Znowu inne spojrzenie na szczęście. Lubuję się w poszukiwaniu takich perełek i weryfikowaniu ich z własnym życiem(...)bezkonkurencyjną jak dotąd Szarlotkę germańską :D Mówię Wam, przysłowiowe niebo w gębie! Upieczcie ją koniecznie - nie pożałujecie:) Jak dla mnie najlepsza szarlotka jaką jadłam do tej pory :) Długo szukałam ciasta, które by mi odpowiadało. Zdecydowałam się skorzystać z przepisy znalezionego w internecie (poniżej źródło). Dokonałam jednak kilku drobnych zmian - dodałam trochę smalcu i część jajek zastąpiłam samymi żółtkami, dzięki czemu
My simple kitchenOstatnio miałam możliwość przetestowania świetnych szybkowarów, które przysłała mi Firma ASTON . W nawale pracy i w fali upałów, przyznaję, że ciężko było mi
Niezły Młynekjakiś aromat(na biedno) i cukier 4.gotuj do zagotowania! I szybko ściągaj z gazu -najlepsza kawa ever(taką dostaniecie tylko od innej bloggerki) zagryziona ciachem ♥ PLAN DZIAŁANIA(polecany) A. Zrobić ciasto na naleśniki. Do lodówki z nim na chwilę. B. W tym czasie zrobić sosik waniliowy C.Smażąc naleśniki karmelizować gruszki Pamiętajcie! Dziś słodziki i inne diety chowamy w kąt. Sałatę(...)ustawa budzik przewidywał. Dobrać się do prezentu. Poczuć się jak dziecko jedząc ciastko jeszcze przed śniadaniem (o maaaatkoooo i`m in heaven jakie one dobreee! nigdy takich dobrych mi się upiec nie udało!) i na dodatek polecieć na łeb na szyję wypróbować nową kawę. M. wiedziała co lubię i kocham szczerze. Kawa,czekoladowe ciacha...o raju....dziecięcy
Fiolka w kuchnijuż 15 tydzień inspiracji! Nie mogę w to uwierzyć. Ten dzień był zdecydowanie cukiniowy. Cukinia na drugie danie i w cieście. Jeśli jeszcze nie robiłaś takiego czekoladowego ciasta to zachęcam, bo jest pyszne, a cukinia praktycznie niewyczuwalna. Dzieciaki będą zachwycone. Łódki też są smaczne i na pewno zrobią furorę wśród najmłodszych. Jeśli jesteś po raz pierwszy, p rzed(...)maśle klarowanym. Na każdy placek nałożyłam mus, złożyłam na pół i dałam nektarynkę. "Mamo, jak Ty to zrobiłaś"? Bezcenne. 1 2 "chcę jesce". 3 "mamusiu, ale to takie dobre, nie wycymam". Lila poszła się pobawić, a po 30 minutach.... (zdjęcia niewyraźne, bo robione w biegu). 1 2 3 II Śniadanie 10:00 Śniadanie było baaardzo syte
lady-och-mistrzyni.blogspot.comciasta, ponownie je wyrabiając. Jeżeli ciasto wydaje się Wam zbyt twarde, można dodać trochę mleka. A jeżeli chcecie otrzymać konsystencję gęstszą, dodajemy odrobinę mąki. Tak przygotowane ciasto wałkujemy na grubość około 6 mm. Nie musi być zbyt cienkie, a nawet nie powinno. Jeżeli się klei, podsypujemy mąką. I wycinamy ulubione kształty :-) Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pierniczki pieczemy(...)papierze do pieczenia przez 6-8 minut. Trzeba wyczuć swój czas. Moim wystarczyło 6 minut, jednak mam piekarnik elektryczny, z gazowym może ten czas się wydłużyć. Pierniczki są dobre kiedy urosną. Nie czekamy aż się zarumienią. Nie przypiekamy ich by nie zrobiły się twarde. Zajrzyj na mojego Instagrama , dodawałam zdjęcie podczas przygotowania tych pierniczków. Pozdrawiam cieplutko
Poezja Smaków - blog kulinarnyPrzestałam się lubić ze słodkimi śniadaniami. Omlety, owsianki, ciasta.. powoli odchodzą ale nie na stałe, są w moim jadłospisie raz na jakiś czas. Nadeszła nowa era. Powróciły różnorodne sery, szynki, salami, boczek i jaja. Oczywiście w umiarze. Miałam ochotę na coś innego, sycącego i wytrawnego. Jajecznica się znudziła, kanapki też.. Więc umieszałam i upiekłam takie coś. Powiem(...)tego się nie spodziewałam. Było to naprawdę BARDZO dobre. Sama siebie chwalę, wiem. Lubie dobre jedzenie i dzielę sie z Wami tylko tym dobrym co upichcę. Inspiracji szukam wszędzie. Przez vlogi, blogi, po restauracje i stare książki/gazety kulinarne. Mieszam, smakuje, kombinuje. Spróbujcie koniecznie tej nowości :) Składniki na jedną keksówkę: 3 filiżanki mąki owsianej
Czarnawisienka