Składniki : 20 dag tłustego, dobrego białego sera 5 dag kaszy manny 2 jajka 6 dag masła około 3 mąki, jeśli ser jest twardy mąka może być niepotrzebna około 5 łyżek mleka sól, bułka tarta Przygotowanie : Kaszę mannę zalewamy na pół godziny mlekiem Ser mielimy, dodajemy do niego miękkie masło i kolejno żółtka, kaszę - ucieramy na jednolitą, gładką masę Białka(...)ubijamy na pianę i dodajemy do całości - mieszamy, solimy Jeśli masa będzie zbyt miękka dodajmy mąkę, by ciasto się nie rozleciało podczas gotowania ( można zrobić próbę rzucając jedną kluskę na wrzątek ) W garnku gotujemy posoloną wodę i na wrzątek wrzucamy łyżką okrągłe kluseczki wielkości dużego orzecha włoskiego. Ja robiłam to dwiema łyżkami, jedną nabierałam ciasto, a drugą ściągałam masę
Proste PotrawyUwielbiam pierogi ze szpinakiem i kiedyś dobre jadłam w żagańskim Duecie. Pani mi je poleciła, bo zawsze wybierałam te z kapustą i grzybami, a tak na wiosenną odmianę coś ze szpinakiem i fetą było strzałem w dziesiątkę. Później w domu kombinowałam z tymi smakami. Sam szpinak z przyprawami, z fetą czy innym serkiem. Ciekawe połączenie uzyskałam z kurczakiem. Miał(...)być mielony udziec, ale wyszła pierś pokrojona w kostkę i podgotowana z przyprawami i czosnkiem. Wyszły pyszne! Składniki :Ciasto :* szklanka mąki pszennej* szczypta soli* 1/3 szklanki wrzątkuNadzienie :* 4 szklanki świeżego szpinaku bądź kostka mrożonego * filet z kurczaka* ząbek czosnku* sól, pieprz* oliwa z oliwek* łyżka jogurtu greckiego Przygotowanie :Przesiać mąkę do miski, dodać sól. Wlać wrzątek
Magiczne Życie Martyniestraszni. Kilka chwil przygotowań, pieczenie i… możecie na stół podać wspaniałe ciasto z jagodami i nektarynkami, które ucieszy smakiem każdego. Zachęcam do pieczenia. Pyszne ucierane ciasto owocowe. Ciasto z nektarynkami i borówkami. 2016-04-15 13:46:20 Write a review Save Recipe Print 0 calories(...)Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki 200 g dobrego masła 3/4 szklanki cukru 1 1/2 szklanki mąki pszennej 4 jajka (najlepiej wiejskie) 1 budyń waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g borówki amerykańskiej 2 nektarynki * masło, jajka
Słodkie okruszkiMam problem. Poważny. Ostatnio skala problemu rośnie dramatycznie, żeby nie rzec - wręcz drastycznie... Otóż, jestem postawiona pod ścianą, i mam dwie opcje - żyć, czy spać...? Oto
Pożeraczka, czyli raz adobrzePewnie wszyscy lubimy pieczone ziemniaczki. Jest to idealny dodatek do wielu dań głównych i komponuje się z każdym idealnie! Ziemniaki są przyrządzane na wiele sposobów: smażone
Kuchnia Łukaszaśrodku muffinek. Po rozkrojeniu okazało się, że w trakcie pieczenia krem powoli spływał ku dołowi, tworząc tym samym pustą przestrzeń. Jednak nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło :) Dzięki temu muffinki napełniłam kremem malinowym również od środka, a gęsty krem czekoladowy znajdował się tuż poniżej :) Takie niespodzianki to ja bardzo lubię :) 4 jajka 3/4 szklanki cukru(...)kakao. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę i ubijając wlać cienkim strumyczkiem rozpuszczone masło. Wsypać suche składniki i zmiksować. Na końcu dodać jogurt naturalny. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasto wylewać do formy na muffinki wyłożonej papilotkami i do każdej muffinki włożyć kuleczkę kremu czekoladowego. Do pieczenia idealnie sprawdzą się też silikonowe foremki. Formę wstawić
https:KKuchniaMniamLubicie jabłka? Jeśli tak, to mamy dla was dobre wieści: kilka jabłkowych przepisów już za nami, i jeszcze kilka przed nami. Wrzesień, jak się już pewnie zorientowaliście, u nas jest naprawdę mocno jabłkowy. Jeśli nie, to niestety mamy złe wieści: kilka jabłkowych przepisów już za nami, a jeszcze kilka przed nami. Wrzesień u nas jest naprawdę mocno jabłkowy(...)jabłka w syropie są o tyle fajnym pomysłem, że pełnią dwojaką rolę. Same jabłka idealnie nadają się do dalszej obróbki, np. do ciast, tart, drożdżówek, itp. Jeżeli więc pieczecie takie rzeczy to te jabłka będą idealne, to jest przepis właśnie dla was. Ale zostaje jeszcze syrop z tych jabłek. Fantastycznie smakuje rozcieńczony wodą. My uwielbiamy go pić z wodą gazowaną
Marder&Marder Manufacturebywam ostatnio zbyt często na blogu. Gotowanie i pieczenie ograniczam raczej do dobrych, znanych, sprawdzonych i szybkich przepisów. Receptury na pasztet, babeczki i inne świąteczne przysmaki z przyczyn logistycznych pojawią się dopiero po świętach, jeśli tylko czas pozwoli mi pstryknąć zdjęcia. Dzisiaj pokażę pomysł na galaretkę drobiową, który robił rok temu furorę na znanym portalu społecznościowym. Rzecz jasna, można(...)użyć dowolnego mięsa i dodatków. Potrzebne są dodatki wg uznania, bulion i żelatyna w proporcji podanej na opakowaniu. A najważniejsze- wydmuszki! Ja swoje uzyskałam przy robieniu ciast- wbijałam je przez dość mały otwór na czubku. Miał on około centymetra- trzeba zrobić taki, aby żółtko mogło się jakoś z tego nieszczęsnego jaja wydostać. Skorupkę dokładnie myjemy, wrzucamy do niej mięso
Wrzosowa PolanaNasz dom pachnie jedzeniem. Jak mocno bym nie wietrzyła, jak starannie bym nie sprzątała - jedzenie zawsze znajdzie drogę, żeby wysunąć się na pierwszy plan. Obiady, które gotuje C. i ciasta, które piekę ja - to nasze hobby, nasza pasja, którą można poczuć już od progu, a czasem nawet zanim się go przestąpi. I choć nasza mikro kuchnia doprowadza mnie do szaleństwa(...)całym domu. Obijając się o siebie, z psem pałętającym się pod nogami, spędzamy tam często długie godziny. Bo jeśli tylko mamy chwilę wolnego, zaraz zastanawiamy się, co by tu dobrego zjeść. I to nie w tej nowo otwartej restauracji z niezwykle kuszącym menu, ale w naszych własnych czterech ścianach. Celebrujemy posiłki, ich przygotowywanie i konsumpcję, i dzielimy tę pasję
Pożeraczka, czyli raz adobrzepiekarenka. Dzisiaj, jako debiut, przepis na proste bułeczki inaczej zwane kajzerkami. Przepis znalazłam na tym blogu, ale nie byłabym sobą, gdybym go 'pod siebie' nie zmodyfikowała. Bułeczki są bardzo dobre, najlepsze zaraz po upieczeniu. U nas zagościły podczas śniadania w niedzielny słoneczny poranek. 'pszenne bułeczki na drożdżach' Składniki (na 9 bułek): - 3 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki letniej wody(...)jajko - 1 łyżeczka soli - 2 łyżki roztopionego masła Z drożdży zrobić rozczyn i odstawić na min 15 minut, aby zaczął pracować. Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić jędrne ciasto (aż będzie odstawać od ścianek). Od tego momentu wyrabiać ciasto przez 5 minut. Długie wyrabianie ciasta jest niezwykle ważne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 10 min, aby ciasto "odpoczęło
CookYourselfblogi kulinarne, które skuszą moje oko czymś dobrym. Nauczyłam się, by nie siadać do ich przeglądania na "głodnego". Jednak, nawet po sytej porcji tostów, kiedy zobaczę co tam dobrego ugotowali, mam ochotę pogryźć swój monitor. Tak było, gdy pierwszy raz trafiłam na volcano pancakes (z blogu Na bogato ) , wprost nie mogłam oderwać się od przepisu. Przetestowałam(...)dużym plusem są wrażenia przy pieczeniu. Dziś wykorzystałam ponownie ten przepis, ale zamiast przelać do dużej formy, dałam je do takiej na muffiny. Uwaga - nie obawiać się wlewać więcej ciasta, będą jeszcze bardziej wyrośnięte ;) Składniki 1/2 szklanki mąki szczypta soli pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki gałki muszkatołowej 2 jajka 1/2 szklanki mleka do każdej foremki pół łyżeczki masła Sposób przygotowania
pink envelopeMoje słoiki na ciastka od pewnego czasu świecą pustkami dlatego stwierdziłam, że to dobry moment, żeby zrobić małe zapasy :) Dziś obiecane amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady czyli c hocolate chip cookies (to te same, które zjadał Ciasteczkowy Potwór na Ulicy Sezamkowej!). To odmiana kruchych ciasteczek z dużą ilością masła i brązowym cukrem - dzięki temu są idealnie cienkie i chrupiące. Oprócz(...)tego, że smakują obłędnie mają jeszcze jedną dużą zaletę - można je w całości przygotować w robocie kuchennym, stojącym mikserze lub za pomocą ręcznego miksera. Bez wyrabiania ciasta, wałkowania i wycinania - szybko, łatwo i przyjemnie ;) Składniki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki białego cukru 0,5 szklanki cukru trzcinowego 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 250 g masła
Ciastkozercyśniadanie mistrzów , które jest troszeczkę czasochłonne ale efekt jest zaskakująco pyszny. Jeżeli nie wiesz czym zaskoczyć swoją partnerkę z rana a znudziło Ci się zwykłe Dzień dobry to jest dobry przepis aby ją oczarować. :) Do przygotowania (dla 2 osób ) tego dania potrzebujemy : Muffiny angielskie (bułeczek z tego przepisu wyjdzie około 15 ): Mąka 500 g woda (mleko(...)jaja ocet woda szczypiorek 3. Boczek 4. Sos holenderski <--- Przepis w linku :) Największym wyzwaniem będzie dla nas zrobienie ciasta drożdżowego które możemy zrobić w piątek wieczorem a rano zacząć je smażyć, tak! Dobrze czytacie te bułeczki będą smażone. Wszystkie suche składniki przesypujemy przez sitko do miski, w drugiej misce
Wspólne smakiBeza jest cudownym wytworem kulinarnym. Słodkie ciasto z białek i cukru, któremu jednocześnie możemy nadawać różne kształty. Bez dodatków lub z dodatkami, za każdym razem inspirują do nowych wyzwań. Bezowo kokosowy koszyczek z granatami. Składniki na bezę: - ¾ szklanki białek (4 szt.)- 220g drobnego cukru- 1 łyżka soku z cytryny- szczypta soliSkładniki na masę:- 230ml śmietany kremówki- 1 łyżka cukru pudru(...)250g serka mascarpone- 1 płaska łyżka mleka w proszkuDodatkowo:- owoc granatu- 3 łyżki wiórków kokosowych- polewa z dobrej czekolady (81%) Białka z solą ubijamy na sztywno. Stopniowo, po łyżce dodajemy cukier (każdorazowo dokładnie go wrabiamy do całkowitego rozpuszczenia). Gdy masa będzie sztywna i błyszcząca, dodajemy sok z cytryny. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub matą. Masę wkładamy do worka cukierniczego
mojewypiekiinietylkonowa zrobić zakwas i poczekać ,aż wyrośnie.Chleb już gotowy. Cała kuchnia pachnie. Chleb się studzi , ale każdy próbuje już coś sobie odkroić.Jest pyszny chrupiący. Polecam Prawdziwy dobry zakwas: 2 szklanki mąki żytniej woda tak, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany 1 łyżeczka soli Wykonanie: Szklankę mąki wymieszać z letnią wodą, odstawić na dobę w ciepłe miejsce(...)dodajemy trochę maki i wody i znowu dobrze mieszamy. Taki zakwas powstaje w chłodne dni ok. trzy doby, latem krócej. Tak przygotowany zakwas dodajemy do ciasta chlebowego. Po wyrobieniu odkładamy trochę do słoiczka i mamy na następne pieczenie, trzymając w lodówce. Składniki na chleb zakwas 1/2 kg maki pszennej 1/2 kg maki żytniej 1/2 mąki
W kuchennym oknie Ewy