dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:250/464)

Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni na zakwasie 194

pokrojony w cienkie kromki, posmarowany masłem, dodatki mogą być słone lub słodkie. Chleb piekę już od półtora roku, regularnie co tydzień. Przepis i chleb  jest tak dobry, że „zaraziłam” nim moją bratową, jej brata, siostrę oraz moje 2 przyjaciółki. Chleb jest bardzo prosty w wykonaniu i zawsze się udaje. Jest doskonały dla osób(...)Wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać do nich mokre i miksować około 5 min na niskich obrotach, (ja mam KMX i miksuje na 2 prędkości (z dostępnych 7 ) końcówką do ciasta drożdżowego) tak żeby było dobrze wyrobione to znaczy żeby wyglądało trochę jak pajęczyna. Do słoiczka odłożyć część około 1 szklanki wyrobionego ciasta (na następny chleb) zakwas potrafi w lodówce pracować

moj przepis na
Ostatni dzwonek na pierniczki! 166

pierwszego wolnego dnia te marzenia gasną przytłoczone ogromem przygotowań? Ja każdego dnia przyrzekałam sobie, że "już jutro zajmę się sobą", wstając rano i do późnego wieczora robiąc NIEZBĘDNE ciasta, ciasteczka, porządki na miarę Perfekcyjnej Pani Domu i pakując prezenty. Jednak budząc się następnego dnia, już wiedziałam, że muszę odłożyć swoje plany leniuchowania o kolejną dobę. I tak skończyło się(...)chaosie i ogromie przygotowań, pamiętajcie o bliskich i o sobie. Nie ważne, jakiego jesteście wyznania, tej magicznej nocy nie sposób ominąć. Jest to czas rozmyślań, ale o tych dobrych chwilach. Radowania się z bliskości rodziny i przyjaciół, zapominania o problemach. Kiedy już wszystkie potrawy będą przygotowane, a dom będzie lśnił czystością, otrzyjcie pot z czoła i wraz z domownikami

Gotowanie to kochanie
Owalna forma do chleba 124

zrobić, ale jakieś takie niekształtne te bochenki robiłem i jak wyrastały to na boki mi szły i całość wyglądała jak Jabba z Gwiezdnych Wojen :/ Musiałem wtedy szybko wkładać ciasto do foremki i udawać, że nic się nie stało :) No i z ręcznego lepienia bochenka nigdy nic nie wychodziło. Aż tu nagle dostaję przesyłkę-gifta od AleDobre.pl . Swoją drogą sklep naprawdę(...)według prawa, jest na to 10 dni. W AleDobre.pl jest rok :) Mało tego: przy zwrocie towaru zwracają też koszty przesyłki. A wcale nie muszą. Miło z ich strony. Ale dobra, skończmy z tym pochwałami samej firmy, nie to właściwie miałem pisać. Pisałem więc, że gifta dostałem. Rozpakowuję paczkę, a tam taka genialna owalna forma do pieczenia chleba  firmy Kaiser

Marder&Marder Manufacture
KREM ORZECHOWY I BABECZKI SEROWO-CZEKOLADOWE – pyszności! 202

zboże wiele może! A co może? Możecie poczytaj tutaj – http://comozezboze.pl/ Fajne zarówno na śniadanie, przekąskę w ciągu dnia, dodatek do sałatek, ale także dodatek np.do ciast czy panierek do dań obiadowych! Dają tak wszechstronne możliwości, że nie byłabym sobą, gdybym nie kombinowała ( a kombinatorka ze mnie jest, i tak! :D ) Postanowiłam wykorzystać cały ich potencjał i przygotować(...)przepis aż na 2 pyszne i słodkie desery – babeczki z kruszonką i słoiczek wypełniony po brzegi pysznym kremem orzechowym i chrupiącą kruszonką! Dla każdego coś dobrego! Idealne np. na weekend! Koniecznie zobaczcie! KREM ORZECHOWY Z CHRUPIĄCYMI PŁATKAMI I CZEKOLADĄ SKŁADNIKI: ( 2 szt ) * ser biały 3 x mielony – 80 g * masło orzechowe – 80 g * cukier puder

Ostra na Słodko
Wytrawne paszteciki - przepis na farsz. UWAGA - PYSZNE! O niebo lepsze niż ze sklepu 210

niż produkty domowe. Nieważne , że sprawiają to kilogramy chemii, które trafiają na produkcję. Czasem po prostu nie ma czasu na przygotowanie przekąsek, więc sięgamy po te gotowe. Szczególnie jak dobry mecz za pasem, a goście niemal za drzwiami. Euro 2016 dobiega końca a nasz w nim udział już niestety należy do historii. I tak było nieźle... I oby tak dalej(...)kilka przepisów w kolejce się ustawiło. Opis biało - czerwonej pizzy tak długo już czeka, że teraz to go chyba na   finał Mistrzostw Świata zostawię ;) Ale szybkie paszteciki z ciasta francuskiego? Czemu nie. Przedstawiam i polecam. Składniki (na   ok 16 sztuk): 2 opakowanie ciasta francuskiego 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej 3-4 pieczarki 1/2 niewielkiej piersi z kurczaka

Kuchnia po mojemu
Grzebyki Marysi 177

Przepis na Grzebyczki, lub jak kto woli Chrabąszcze, dostałam od mojej koleżanki Marysi :)  Wyszły przepyszne, delikatnie chrupiące. Jest to zasługą dobrej jakości mąki pszennej Młynomag oraz dużej ilości żółtek. Były tak pyszne, że gdy tylko kolejna partia wychodziła z piekarnika zaraz znikała w tajemniczych okolicznościach. Musiałam część ciasteczek schować aby zostało trochę na dzisiaj do popołudniowej kawy ;) Grzebyczki upiekłam(...)mąki pszennej luksusowej od Młynomag T550 . Mąka już na pierwszy rzut oka wydaje się być bardziej puszysta niż ta, którą zwykle używałam. Ta najlepiej nadaje się do wypieku ciast drożdżowych, ucieranych oraz do naleśników czy pierogów. Dodatkowym jej atutem jest to, że pochodzi ze zbóż najwyższej jakości. Polecam :) 500g mąki pszennej Młynomag t550 + do podsypania 250g margaryny 1/3 kostki

Smakołyki Asi
Puszyste placuszki na śmietanie 188

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Przepis z blogu: Sio-smutki . Lekkie, delikatne placuszki, które dają ogromny zastrzyk energii na dobry początek dnia. Po usmażeniu nadal są puszyste i kremowe w smaku. Jednym słowem - rewelacyjny pomysł na pyszne i szybkie śniadanie! (12 sztuk) 1 jajko  2 łyżki gęstej śmietany 18% (czubate) 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka cukru pudru(...)łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo:  olej do smażenia Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać - na gładką masę. (Użyłam widelca.) Smażyć na rozgrzanym oleju - z obu stron. (Ciasto wykładałam za pomocą łyżki stołowej.) Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać z ulubionymi dodatkami (**).   (*) W oryginale jest 1 łyżeczka pudru. Jego ilość zależy od tego, z czym placki zostaną

Di gotuje
Tarta z karmelizowanymi gruszkami, kardamonem i domowym budyniem 149

Dzisiaj zajmiemy się zagadnieniem cierpliwości. Zasada jest jedna. Pośpiech jest zły! Jest też w sumie czasem dobry. Są takie sytuacje, kiedy można zrobić to szybko. Najlepiej jednak smakuje przyjemność przedłużana w nieskończoność, balansowanie na granicy. Kiedy całe Wasze ciało prosi się o finisz, a Wy jecie powoli, łyżeczka po łyżeczce kolejne porcje pyszności. Poniżej przepis oparty w dużej mierze(...)czekaniu. Zróbcie tartę z karmelizowanymi gruszkami i domowym budyniem, a staniecie się mistrzami długich dystansów, czego Wam i wszystkim Waszym bliskim szczerze życzymy… Składniki: ciasto 1,5 szklanki mąki pół kostki masła 1 jajko 2 łyżki cukru pudru szczypta soli budyń 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka 1/2 szklanki cukru opcjonalnie ziarenka

GRUBY WAŁEK
Placuszki pychotne 154

moja propozycja, absolutny hit obiecany wczoraj. Już kiedyś robiłam podobne placuszki o TUTAJ, ale bez bananów i to jest ich największa wada. Banany bowiem w tych plackach robią kawał dobrej roboty, nadają niesamowity posmak i trzymają całą konstrukcję w ryzach. Źródło przepisu to grupa BLW na Twarzoksiążce, którą gorąco polecam wszystkim rodzicom aktualnym i przyszłym. Natomiast same placuszki przeznaczone(...)150g serka (Bieluch, President naturalny, Mój ulubiony) jajko 3 łyżki mąki 2 banany tłuszcz do smażenia Banana rozgnieść, dorzucić resztę składników, dokładnie wymieszać. Nakładać na patelnię po jednej łyżce ciasta i smażyć na małym ogniu, najpierw z przykryciem, żeby ścięły się szybciej z wierzchu, po drugiej stronie już bez przykrycia. Znakomite są same ze sobą, bez żadnych dodatków. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
JAGODOWA ZUPA NIC 240

tania" kuchnia.      W innej bowiem książce, autorstwa M. Disslowej, która pochodzi z roku 1920 (moje wydanie jest z 1988) wyczytałam, że kasztany jadalne, zupa żółwiowa czy ciasta na bazie zmielonych migdałów stanowiły powszechne pyszności. Dziś o zupie z żółwia mało kto słyszał, jadalne kasztany są trudno dostępne, a migdały - zbyt drogie. Czasy jak widać się zmieniają, także(...)kasze wszelakie, pierogi, dania mączne, a przede wszystkim to, co pole oferowało w sezonie. Dziś tego brakuje.     "Zupa nic" to wielkie coś! Nigdy nie jadłam czegoś równie dobrego biorąc pod uwagę fakt, że wykorzystałam sezonowe jagody. Pięknie soczysty fiolet, zapach lasu z nutą cynamonu. Słodycz całości i delikatność "chmurek" na powierzchni... Po prostu delicje! Co prawda przepis

W kuchni Karmel-itki
Naleśniki gryczane z rybą 174

Przepis na takie naleśniki znalazłam w książce "Przekąski na przyjęcia" i muszę przyznać, że podeszłam do niego z rezerwą. Jednak okazały się bardzo miłą niespodzianką, są po prostu bardzo dobre. Składniki na 8 małych naleśników: 100 g mąki gryczanej 250 ml mleka 2 jajka szczypta soli 1 cebula 1 łyżka masła 400 g fileta z mintaja lub innej białej(...)łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich pieprz odrobina soku z cytryny 1. Z mleka, mąki, jajek i soli przygotować ciasto. Usmażyć naleśniki. 2. Rybę rozmrozić, dokładnie osuszyć. 3. Cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę. Na niej położyć filety z ryby. Polać sokiem z cytryny i posypać pieprzem. Gotować

Moja Galeria Smaku
Bagietka pszenna 105

widać próba udana doskonale, bagietki wyszły naprawdę smaczne. Mam teraz taki pomysł, żeby najróżniejsze bagietki tworzyć, póki mi się nie znudzi. Może kolejne będę cebulowe, czy jakoś takoś... Ale dobra, noc ciemna jest już teraz jak to piszę, więc nie będę przedłużał i przechodzę do konkretów. Zatem przepis na 4 bagietki : 750 g mąki pszennej typ 480 400 ml gorącej(...)świeżych) 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli Na początek w misce zalewamy mąką gorącą, ale nie wrzącą, wodą. Mieszamy łyżką, a następnie dodajemy drożdże, sól i cukier. Wyrabiamy ciasto przez jakieś 15 minut, smarujemy wyrobioną kulkę ciasta olejem i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie znowu przez moment (ze 30 sekund) wyrabiamy ciasto i dzielimy

Marder&Marder Manufacture
Chleb pszenny razowy 287

Dobry, lekko kwaskowaty z chrupiącą skórką - taki chleb na śniadanie to ja lubię. Jak dla mnie najlepszy jeszcze ciepły z masłem - ale co kto lubi. Skład bardzo prosty, wykonanie nieskomplikowane,a efekt zadowalający. Na początek przesiałam do miski 2 szklanki mąki pszennej typ 650, dosypałam szklankę otrąb pszennych i dolałam 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody. Całość wymieszałam i odstawiłam(...)przykryciem na 15 minut. Na tym etapie ciasto jest luźne, ale z czasem zgęstnieje. Po tym czasie dodałam łyżeczkę cukru, 1/2 łyżki drobnej soli i 2 łyżki gęstego zakwasu razowego żytniego. Całość wymieszałam i wyrabiałam w misce przez ok. 2 minuty. Ciasto lekko się klei i jest luźne. Odstawiłam je łącznie na 15 minut - po tym czasie krótko wyrobiłam

apetytnapieczenie
Kruche babeczki waniliowe 304

blogu (znajdziecie go tutaj ). Wszystko przez to, że... skończyło mi się mleko ;) zamiast części mleka dałam więc śmietanę kremówkę (tak, zawsze mam zapas :D i to był naprawdę dobry pomysł. Babeczki są przez to nieco cięższe, ale idealnie miękkie w środku i kruche na zewnątrz. Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkladnki cukru 2 łyżeczki(...)szklanka mleka 1/4 szklanki śmietany kremówki Wszystkie suche składniki na babeczki mieszamy w misce. Dodajemy mleko, śmietankę, olej, jajko i dokładnie mieszamy. Do blaszki wyłożonej papierowymi papilotkami nakładamy ciasto zostawiając około 1 cm od brzegu, żeby babeczki miały miejsce, żeby urosnąć. Pieczemy około 25 - 30 min. w piekarniku rozgrzanym na 200 stopni. Upieczone babeczki powinny mieć złoty kolor

Ciastkozercy
Chleb z oliwkami i orzechami 201

Domowe pieczywo jest bezkonkurencyjne. Zapach świeżego bochenka unoszący się po domu przywodzi dobry humor i wspomnienie dzieciństwa. Zapraszam na chlebek nieco mniej klasyczny.  Przepyszny, puszysty, z chrupiącymi orzechami i słonawymi oliwkami. Składniki: 10g drożdży łyżeczka miodu 130ml ciepłej wody 250g mąki pszennej pół łyżeczki soli 4 łyżki oliwy 60 g orzechów włoskich 50g oliwek czarnych Wykonanie: Drożdże wymieszać(...)miodem i łyżką maki. Pozostawić na 15 minut. Mąkę wymieszać z solą. Dodać 3 łyżki oliwy i drożdże. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Włożyć do naoliwionej miski i pozostawić w cieple na 40 minut. Pokroić oliwki i orzechy. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia uformować bochenek i posmarować oliwą. Piec około 25 minut

Pyry na Gaz