dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:250/464)

paluszki chlebowe - grissini 319

dnia i na długie filmowe wieczory, choć w tym drugim przypadku chrupanie może nieco przeszkadzać ;-) Dziś po raz kolejny piekłam grissini , tym razem w wersji z makiem i sezamem. Dobre wyszły - pachnące i bardzo chrupiące. składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 12 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy 180 ml wody (lub więcej(...)rozmaryn -  jako dodatek wykonanie: Drożdże rozmieszałam z 2 łyżkami ciepłej wody.  Mąkę, cukier i sól wsypałam do miski, dodałam oliwę, drożdże i pozostałą wodę. Wyrobiłam miękkie, elastyczne ciasto i odstawiłam je na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie podzieliłam ciasto na cztery części - jedną zostawiłam naturalną, do drugiej wgniotłam mak, do trzeciej -  ziarna sezamu, do czwartej - rozmaryn

babka w formie
Śmietanowy tort z owocami 219

konsystencji. Ciasto przelewamy do tortownicy (średnica 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i pieczemy przez 35-40 minut. Następnie zostawiamy ciasto jeszcze w zamkniętym piekarniku przez ok. 10 minut. Odstawiamy je do ostygnięcia. Przygotowanie ponczu do nasączenia Wodę, sok z cytryny i sok z brzoskwiń mieszamy w dużym kubeczku Przygotowanie kremu(...)tortu W misce miksujemy zimną śmietanę, jak zacznie robić się gęsta dodajemy cukier puder i dalej miksujemy. Następnie dodajemy serki mascarpone, a na samym końcu śmietanfixy. Jak będziecie mieli dobrą śmietanę to śmietanfixy nie są potrzebne, jednak ich dodanie będzie powodowało, że masa nie będzie chłonęła zbyt dużo wilgoci i nam nie wypłynie z tortu. Masę kremową dzielimy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Czekoladowe ciasteczka z melasą 126

Rozwałkowując cieniutko uzyskujemy kruche, delikatne ciastka. Wystarczy jednak rozwałkować grubiej, a po upieczeniu będziemy mieć puszyste i miękkie.  Składniki: 1/2 kg mąki pszennej (użyłam typu 750) 3 łyżki dobrego gorzkiego kakao 250 g masła 1 szklanka cukru 1/2 szklanki melasy 1 jajko 3 żółtka 1/2 szklanki kwaśnej gęstej śmietany 1 lekko czubata łyżka sody Masło roztopić w garnuszku wraz(...)połową cukru i melasą. Przestudzić.  Jajka ubić lekko z reszta cukru, wymieszać ze śmietaną. Połączyć ze stopionym masłem i dodatkami. Wsypać przesianą mąkę wraz z sodą i zagnieść ciasto. Powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny. W razie potrzeby dosypać mąki. Ciasto przełożyć do miski, przesypać od góry mąką i przykryte czystą ściereczka odstawić w chłodne miejsce na około pół godziny

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zdrowe ciasteczka dla dzieci 220

spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Masło w cieście powinno dobrze się schłodzić i nieco stwardnieć, wtedy łatwiej będzie rozwałkować ciasto bez używania dużej ilości mąki. Moje ciasto po schłodzeniu w lodówce wciąż jeszcze się kleiło dlatego postanowiłam rozwałkować je między dwoma kawałkami folii (można też użyć do tego papieru do pieczenia), dzięki temu, nie trzeba używać dużej(...)podsypywania. Jeśli jednak nie macie na to ochoty (lub czasu) ciasteczka można po prostu uformować w dłoniach i lekko rozpłaszczyć na blaszce – będą na pewno tak samo dobre. Ciasteczka pieczmy około 7 minut lub do czasu, kiedy zaczną lekko rumienić się na brzegach. Do dekoracji użyłam rozpuszczonej czekolady i białej polewy waniliowej (na bazie tłuszczu kokosowego – można

Ciastkozercy
Makaroniki orzechowe 125

jeszcze mam dla Was kilka przepisów na ciasteczka;) Mam nadzieję, że nie staję się monotematyczna i że chętnie zaglądniecie tutaj także w następnych dniach ;) Przepis pochodzi z czasopisma "Dobre Rady. Świąteczne wypieki", nr 3/2005 Składniki: opłatki cukiernicze* 3 białka 300 g mielonych orzechów włoskich 1/2 łyżeczki cynamonu 1 cukier waniliowy 250 g cukru pudru Białka ubijamy na sztywną pianę(...)wsypujemy cukier waniliowy i cukier puder. Całość ubijamy parę minut. Beza powinna być lśniąca i lekko lejąca się. Dodajemy orzechy i cynamon i całość dokładnie mieszamy. Powstanie bardzo gęste ciasto. Masę nałożyć do rękawa cukierniczego z końcówką z dużym otworem i nakładać małe porcje ciasta na opłatki. Oczywiście można masę nakładać również łyżeczką. Ciastka wkładamy do piekarnika nagrzanego

My simple kitchen
Kruche markizy 146

Krótki oddech od prac ogródkowo-balkonowo-zabawowych i wyczarowałam pyszne, malutkie markizy. Ciasteczka idealne na malutką przekąskę, dobre do kawy, herbaty albo po prostu na ząbek :)  Posypane cukrem pudrem nie są zbyt słodkie, ale mniam mniam :) Kruche markizy   Składniki: 25 dag mąki tortowej 15 dag masła 4 łyżki cukru pudru jajko skórka otarta z cytryny szczypta soli(...)Przygotowanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę,dodajemy masło, cukier puder, jajko, skórkę z cytryny i szczyptę soli. Zagniatamy z tych składników kruche ciasto. Owijamy je folią spożywczą i schładzamy w lodówce przynajmniej 30 minut.  Następnie na stolnicy wałkujemy ciasto na grubość około 3 mm i wykrawamy dowolne kształty.  Układamy je na wyłożonej papierem blaszce i pieczemy 20 minut

Lawendowe Niebo
Pierniczki na choinkę 143

Wszelkiego dobra!!Pierniczki na choinkęSkładniki:1/2 kg mąki20 dag cukru pudru4 łyżki miodu płynnego 15 dag masła1 jajko1 łyżeczka sody2 łyżki przyprawy do piernikówPrzygotowanie:Na stolnicę przesiewamy mąkę z sodę. W naszym kopczyku robimy wgłębienie i wlewamy do niego płynny miód. Dodajemy cukier puder, miękkie masło, jajko i przyprawę do pienika. Całość siekamy i zagniatamy ciasto

Lawendowe Niebo
Pierogi drożdżowe ze słodką kapustą i grzybami 112

Czasami dużo wody musi upłynąć, żeby docenić to co dobre, a od czego w dzieciństwie bardzo się uciekało. Dokładnie tego samego spodziewałam się po mojej córce, a ona zjadła dwa takie pierogi i powiedziała, że pysznei że jest tam wszystko, co lubi! Te pierogi to smak zapamiętany z rodzinnego domu. Moja mama na Wigilię zawsze robiła farsz ze słodkiej(...)kapusty, nigdy z kiszonej. Nadziewała nim drożdżowe bułki i tradycyjne ciasto pierogowe. W tych pierogach połączyłam wszystko to, co kocham i za czym tęsknię. Farsz ze słodkiej kapusty oraz lekko słodkawe ciasto drożdżowej bułeczki. Czytaj więcej

bistro mama
Menu sylwestrowe - pomysły 210

dobrym filmie na domowej kanapie? Ten wpis jest właśnie dla Was! Kilka propozycji na sylwestrowe menu. Potrawy są łatwe w przygotowaniu, więc to kolejny plus - nie spędzicie w kuchni zbyt wiele czasu.TUTAJ znajdziecie link do menu sylwestrowego z poprzedniego roku. Galaretki drobioweTartaletki ze szparagami i kabanosamiRolada szpinakowa z wędzonym łososiemGrzanki z figami i serkiemImbirowe parówki w cieście piwnymSmażony

Pasja Smaku
Rogaliki z masłem orzechowym 203

domu coś dobrego dla niezapowiedzianych gości:)Składniki:500 g mąki1 kostka margaryny100 ml mleka60 g drożdży2 łyżki cukrumasło orzechowe (lub krem orzechowy)2 łyżki cukru pudruorzechy włoskieW ciepłym mleku rozpuszczamy cukier z drożdżami i odstawiamy do wyrośnięcia. Margarynę rozpuszczamy na małym ogniu i odstawiamy do przestudzenia. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, przestudzoną margarynę i zagniatamy. Wyrobione ciasto wkładamy do szczelnego

Ciastkozercy
Rozetki 187

się rozgrzał) i zanurzamy w cieście (pamiętając, aby nie zanurzyć go całkowicie. Nie będziemy mogli zdjąć naszego ciasteczka.  Czyli tak aby wierzch foremki nie był przykryty ciastem) i od razu wkładamy do tłuszczu. Po ok 30 sek zdejmujemy ciastko z urządzenia (czasami schodzi samo, czasami trzeba sobie pomóc np widelcem) i pieczemy na rumiano. Wyjmujemy, odsączamy z nadmiaru tłuszczu(...)zimne przekładamy na tacę i obficie posypujemy cukrem pudrem.Nie polecam robienia większej ilości na jutro. Rozetki na drugi dzień tracą swoją chrupkość i nie są już tak dobre

Malinowe Pocałunki
Eger - miasto winem płynące 171

drodze wiele miejsc kusi swoimi malutkimi wystawami, tematycznie bliskimi winu. Wiadomo, kto nie ryzykuje, ten nie ma i nie wie czy miejsce, które wybrał jest naprawdę dobre. Pierwsza restauracja nie powaliła na kolana, przy okazji można było się trochę pośmiać z  tłumaczeń zawartych w karcie - Polak tyle się wtedy óczy, rze chej! Bardzo popularna zupa z dzika(...)wieprzowa z kiełbasą i białą fasolą w ostrym sosie paprykowym. Brakuje czegoś, co przełamałoby ten monotonny kolor no ale cóż. Prawdziwą furorę zrobiły pierożki z płynnym, białym serem - rewelacja. Ciasto podobne do greckiego filo, aczkolwiek bardziej zwarte (pewnie dlatego, że pierożki te były smażone na głębokim oleju). Czas na wieczorne wyjście do winnic czyli do Doliny Pięknej Panny. Standardowo rozpoczynam

Right Behind The Kitchen
Muffinki czekoladowe- przepis podstawowy. 123

wybranych foremek na 12-16 sztuk (ja robię malutkie i mam wtedy 20 sztuk) 320 g mąki pszennej (2 szklanki) 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 2 pełne łyżki dobrego, gorzkiego kakao 120 g cukru (troszeczkę więcej niż pół szklanki) jeśli lubimy bardziej słodkie wypieki możemy dodać jeszcze pełną łyżkę cukru 1 jajko 1 szklanka mleka (może też być maślanka(...)kakao, dodajemy cukier i mieszamy. W drugiej misce mieszamy rózgą lub widelcem mleko, jajko i olej. Do suchych składników wlewamy mokre, chwilkę mieszamy łyżką, ale tylko do połączenia składników (ciasto może mieć konsystencje grudkowatą, ale takie ma być). Jeśli mamy ochotę dodajemy rodzynki, pokrojoną czekoladę, posiekane orzechy, skórkę pomarańczową, owoce lub co nam jeszcze wyobraźnia podpowie. Powstałą masę nakładamy

Rozpustne gotowanie
Żeberka na ostro - dla Dominiki 262

Jak już opisałem tutaj , Małżonka Ma Aleksandra miewa czasem szalone pomysły, ale tym razem przeszła samą siebie.  Poprosiła, a raczej kazała mi stworzyć przepis na

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Świąteczne Gwiazdeczki Cytrynowe 178

Składniki: 1,5 szkl mąki 0,5 szkl miodu 0,5 kostki  margaryny Palma w złotym opakowaniu 3 łyżki cukru pudru cukier waniliowy 1 łyżeczka

Luźna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania