lubię robić? Na pewno już teraz wiem, że nie mogę powiedzieć, że nie mam czasu wolnego. Mam go i to całkiem sporo :) Kiedy idę na piechotę rano do pracy i z pracy na piechotę wracam . To jest właśnie mój czas wolny. Pół godziny w jedną stronę, pół w drugą. Słucham wtedy audiobooków albo po prostu muzyki. Czasami idę
bistro mamaznaleźć przepis. Z czasem okazało się, że poznałam „wirtualnych” znajomych, którzy mają taką samą pasję do gotowania i dzielenia się jak ja swoimi wspaniałymi odkryciami. 2. Traktujesz blogowanie jako... (praca, przyjemność, sposób na siebie...) Nie sądziłam, że blogowanie sprawi mi tak wielką przyjemność. Nie traktuje tego, jako pracę, wręcz przeciwnie jak ugotuję wspaniałe danie nie mogę się doczekać, kiedy zamieszczę
Łycha smakówWitam Was serdecznie po dłuższej przerwie, za którą przepraszam..., urlop, zmiana pracy i upały złożyły się do przerwy. Zmiana pracy pozwoliła na skorzystanie z krótkiego tygodniowego urlopu, na który wybraliśmy się spontanicznie do Chorwacji. Pierwszy tydzień lipca jeszcze nie jest strasznie oblegany i dlatego bez większego problemu udało się nam znaleźć apartament z widokiem na morze u rodziny Chorwackiej
Łycha smakówgłogiem- czytam książkę i raczę się zdrowiem. Głóg stosowany jest w lecznictwie jako łagodny środek nasercowy, zwłaszcza w miażdżycy, chorobach serca wieku starszego, dusznicy bolesnej czy nadciśnieniu. Usprawnia pracę mięśnia sercowego, poprzez zwiększenie siły skurczu mięśnia. Badania opublikowane w „Farmakopei Polskiej” dowiodły, że preparaty z głogu poprawiają wydolność organizmu. Powodują szczególnie wzrost wydolności mięśnia sercowego, ułatwiają przepływ krwi w mięśniu(...)antyoksydacyjne. Należą do nich polifenole oraz witamina E i beta-karoten. Melisa zapobiega uszkodzeniu błon komórkowych przez wolne rodniki tlenowe, tym samym opóźnia procesy starzenia się organizmu. W niektórych pracach naukowych (cytowanych na portalu abczdrowie.pl) wykazano, iż melisa poprawia pamięć i zwiększa zdolność koncentracji uwagi, dlatego też zalecano napar z melisy uczniom, a regularne spożywanie naparu z melisy przez osoby
Z Kuchni Do Kuchnitrawy żubrowej z musem morelowym i zapiekaną gruszką z serem bryndza Na czas warsztatów zostaliśmy podzieleni na grupy i pod okiem szefów kuchni dziarsko wzięliśmy się do pracy. Po ponad dwóch godzinach wytężonej nauki i pracy na naszych talerzach zagościły bardzo smakowite małe dzieła sztuki. Muszę przyznać, że podniebienia prawie wszystkich uczestników warsztatów podbiła kiełbasa, jak ją nazwaliśmy
Kulinarne przygody GatityTortilla jak ją zrobić, prosty przepis Tortilla jak ją zrobić ? Ten wpis wyjaśni Ci to dokładnie, a na dodatek okaże się, że tortilla jest
Kuchnia na wzgórzutaką paczkę to niewielki wydatek, więc nawet jak nie posmakują nie będzie dużej straty. 3. Jagody goi - należą do grona tzw. super żywności, regulują pracę serca i ciśnienie krwi. Nazywane czerwonymi diamentami Wschodu, bez wątpienia warto chociaż raz ich spróbować. Poprawiają nie tylko walory zdrowotne, ale i estetyczne potraw - fajnie prezentują się jeśli posypiemy nimi musli czy koktajl. Niestety(...)udziwnień. Ciekawym dodatkiem jest tu inulina (należąca o grupy błonników pokarmowych), która w bardzo dużym skrócie ma korzystny wpływ na florę jelitową, zmniejsza przyswajanie cukrów i tłuszczów oraz wspomaga pracę jelit. 5. Granola - słaby skład, dużo słodyczy pod postacią nierafinowanego cukru trzcinowego, syropu glukozowego, melasy trzcinowej, cukru, słodu jęczmiennego. Dużo gorszy produkt niż musli z tej samej firmy. 6. Hummus
Powiedz dietom nierano była już w rękach nowego właściciela. Żałuję dwóch rzeczy-po pierwsze, że nie zaczęłam robić jej wcześniej-wówczas pięknie by się zazieleniła; po drugie-że nie fotografowałam podczas pracy. Myślałam, że wszystko pójdzie łatwo, ale w trakcie tworzenia wynikło kilka komplikacji. Choinka jest wykonana na stożku styropianowym. Białe prześwity nie byłyby zbyt efektowne a malowanie stożka ze względu(...)pełnej okazałości: Możliwe, że w tym roku wykonam jeszcze jakąś ozdobę w ten sposób-wtedy z pewnością nie powtórzę błędu i będę dokumentować każdy etap pracy
Wrzosowa Polanapowstało też sporo innych koronek, ale dzisiaj pokażę tylko bransoletki. Pomarańczową została obdarowana mama. Niestety wzór był średnio przyjemny w robieniu-wcale nie był tak prosty, na jaki wygląda. Praca zajęła mi więcej czasu niż myślałam, nie zdążyłam już zrobić zdjęć po drobnych poprawkach, docinaniu niektórych nitek i usztywnieniu. Ostatecznie bransoletka prezentuje się dużo lepiej niż na zdjęciach(...)Szara bransoletka wygina się na tym zdjęciu ze względu na rozciągnięcie- w przeciwnym razie nie chciała mi "pozować"... Ta złośliwość rzeczy martwych... Nie mogę się nadziwić, patrząc na zdjęcia prac na innych blogach, są takie piękne, a mnie zawsze się coś przytrafi podczas fotografowania
Wrzosowa Polanafaktów na jego temat: -jest naturalnym antybiotykiem, wykorzystuje się go w walce z przeziębieniem, zapaleniem zatok, migdałków, oskrzeli -zwiększa odporność -działa obkurczająco na śluzówkę- przyspiesza odpływ śluzu -wpływa na pracę układu pokarmowego- pobudza apetyt oraz wspomaga pracę pęcherzyka żółciowego -działa moczopędnie -łagodzi bóle reumatyczne. -rozrzedza krew i obniża zły cholesterol -korzeń to bomba witamin
Wrzosowa Polanasię jeszcze naprawić przed prasowaniem i ewentualnym krochmaleniem. Myślę, że większość zaczynała swoją przygodę z frywolitką od robienia małych elementów- serwetka jest przykładem, jak można je połączyć, żeby pierwsze prace nie zajmowały miejsca w szufladzie a mogły cieszyły oko. Wprawdzie moja praca jest średnio udana, ale mam nauczkę, że praktyka czyni mistrza
Wrzosowa Polanapolecany każdemu przez gastrologów i dietetyków. Nie tylko stanowi bardzo smaczną przekąskę, ale również ma dobroczynny wpływ na nasz organizm. Suszone śliwki, zawierają dużo włókna roślinnego, dzięki czemu poprawiają pracę jelit i sprzyjają szybszemu czyszczeniu organizmu. Częste ich spożywanie reguluje pracę przewodu pokarmowego, pomaga zachować w organizmie równowagę kwasowo – zasadową i zapobiega zaparciom. Ponadto, ze względu na wysoką zawartość potasu
Z Kuchni Do Kuchni