Kapusta pekińska duszona. Pyszna ! Kapusta pekińska duszona. Kapusta pekińska kto jej nie lubi, przeważnie jadamy ją w sałatkach. Ja tym razem, przerobiłam ją
Kuchnia na wzgórzufakt, iż naturalne barwienie jest zdecydowanie zdrowsze, pomaga uniknąć ewentualnych alergii oraz nie zmienia smaku jajka (bo przecież pisanki także są do zjedzenia :) ). Co prawda jest ono także bardziej praco- i czasochłonne, jednak raz w roku warto wykonać taką pracę, zwłaszcza, że barwienie jajek to magia Tych Świąt, która łączy rodziców i dzieci przy wspólnym zadaniu. Takie chwile pamięta się
Smiling Shrimpktórym wyjmowałam bułeczki z piekarnika. Jak sam powiedział, przywiodły go tam kuchenne zapachy. :) Ciepłe bułeczki rozeszły się w mgnieniu oka. Uśmiech na twarzy mojego brata jest nagrodą wartą każdej pracy. Oficjalnie stwierdzam, że moja praca zdecydowanie się opłaciła :). Myślę, że bułeczki są wspaniałym prezentem dla młodszego rodzeństwa, lub zarówno małych i większych pociech. Dzieci uwielbiają bowiem kolorowe posypki i smakowite
Smiling ShrimpŻyczenia Wielkanocne Życzenia Wielkanocne Moi Mili, chciałabym Wam życzyć zdrowych, spokojnych Świąt Wielkiej Nocy. Niech na Waszym stole zagoszczą same pyszne dania, a za
Kuchnia na wzgórzupuszystością i chrupkością. Przygotowanie potraw, ciast czy pieczywa w domu przygotowujemy zazwyczaj dla naszych najbliższych, dlatego też w ich powstanie wkładamy wiele miłości i pasji. Chcemy by rezultaty naszej pracy zachwycały też oczy i podniebienia naszych gości. Dlatego wzięłam też udział w kampanii #BakeForSomeone, której celem jest zainspirowanie kulinarnych pasjonatów do przygotowania świątecznych wypieków dla swoich najbliższych:) Poniżej przedstawiam film(...)konkretnej osoby, dlaczego jest ona dla Ciebie tak wyjątkowa oraz opis przygotowanego wypieku. Zdjęcia wykonanych wypieków wraz z opisami – należy opatrzyć hashtagami: #bakeforsomeone, #Electrolux, #wparzezesmakiem, #bakeforsomeoneKarmelowy. Przy ocenie Prac Konkursowych oceniane będą zarówno zdjęcia wypieków, jak również ich opis oraz uzasadnienie dedykacji dla wybranej osoby. Konkurs trwa od dnia 28.03.2016 r. do dnia 11.04.2016 r ., wyniki zostaną opublikowane na blogu
karmelowybazą do powstania napojów będą soki marki Premium Rossa. Dzisiaj jabłko + pokrzywa, jak wiecie zazwyczaj dzięki mamom lub babciom pokrzywa ma bogate właściwości prozdrowotne, tj.oczyszcza układ pokarmowy, wpływa na pracę trzustki, wątroby i żołądka, jest niezastąpiona przy chorobach nerek, jest uważana za naturalny antybiotyki. Sok wzbogaciłam garścią antyoksydantów dodając całego pomarańcza i dwie garści szpinaku. Całość zmiksowałam. Smak przepyszny(...)zabrałam ze sobą do pracy jako drugie śniadanie i powiem Wam kochani jedno, takiego soku nie można w żaden sposób porównać z niczym. Jest pycha! Sycący i gaszący pragnienie. Serdecznie Wam polecam! Więcej o produktach marki Premium Rossa znajdziecie tutaj http://premiumrosa.pl/ Na zdrowie
SMYKWKUCHNICieplutkie śniadanie to jest to. Od kiedy poszłam do pracy i wstaję wcześnie rano (ok 5.00) ciepły posiłek jest wskazany. Rozgrzewa ciało, budzi umysł i dodatkowo zajmuje żołądek na pierwsze godziny pracy. Nie mam ochoty na owsianki, ani te całonocne ani gotowane na świeżo. Przypadła mi do gustu ostatnio quinoa – gotuję ją dzień wcześniej i rano tylko zalewam gorącym
Szybko Tanio SmaczniePotrzebuję wstępu do tego wpisu. Ale jak nawiązać sernikiem do życia? Może tak- to przepis zdobyty w pracy, a mirabelkowy detal jest prosto z naszego ogrodu. Czyli wypadkowa dwóch istotnych sił w moim życiu. Nawet zgrabnie to wyszło. I sernik też jest zgrabny- odpowiednio wilgotny, mocno waniliowy i dobrze przełamany kwaśnymi powidłami. Było z nim trochę stresu i rytualnych tańców(...)Ponieważ do tej pory moje doświadczenia z nim były oględnie mówiąc "takie se", niespecjalnie wierzyłam, że kiedyś uda mi się wypiec zwykły, dobry sernik z rodzynkami. A tu w pracy, jak na zamówienie, przemknął ten przepis- jako taki, który absolutnie zawsze wychodzi i smakuje. No to podsłuchałam, podpatrzyłam, kupiłam składniki i wzięłam się do roboty. Z duszą na ramieniu
les mirabellesOstatnio nadwyrężona pisaniem prac do szkoły (prac których i tak praktycznie nikt nie czyta - a napisać trzeba) zbuntowałam się i poszłam smażyć placki. Namieszałam co miałam i wyszło bardzo fajnie. Przepis oczywiście prosty, jak przysłowiowy drut, więc zachęcam do wypróbowania ;-) A przy okazji zachęcam do uczestnictwa w 2 Festiwalu Świdermajer , który właśnie się rozpoczął w moim mieście - Otwocku. Informacje
peggiwkuchniakurat mój pracujący weekend, muszę się naprawdę dobrze zorganizować. Ostatnio jednak zaobserwowałam pewną zmianę, która napawa mnie otuchą i nadzieją na lepsze, cieplejsze jutro. Otóż gdy rano wychodzę do pracy, nie witają mnie przerażająca cisza lub głuche podmuchy wiatru. Radosne, ptasie trele wypełniają nocne powietrze sprawiając, że nie mogę się nie uśmiechać. Do pracy przychodzę w wyjątkowo radosnym nastroju. Przedwczoraj
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZupa bananowa na ostro. Tajska kuchnia Zupa bananowa na ostro. Zupa bananowa jak to brzmi, szczerze jak usłyszałam tą nazwę na pokazie kulinarnym w
Kuchnia na wzgórzuwiosny do mojej kuchni. Lubię wykorzystywać ją jako bazę do wielokolorowych sałatek warzywnych. Choć właściwie takie sałatki można potraktować jako danie samo w sobie. Do zabrania ze sobą do pracy, jako szybki i kolorowy lunch. To w wersji wegeratiańskiej. Albo zestawić ją z dowolnym mięsiwem. Potrzebne nam będą: 1 cukinia, 250 g pomidorków koktajlowych, 1 szklaneczka ziaren komosy ryżowej(...)wiosny w mojej kuchni. Lubię wykorzystywać ją jako bazę do wielokolorowych sałatek warzywnych. Choć właściwie takie sałatki można potraktować jako danie samo w sobie. Do zabrania ze sobą do pracy, jako szybki i kolorowy lunch. To w wersji wegeratiańskiej. Albo zestawić ją z dowolnym mięsiwem. #healthy #healthyfood #followall #foodphotography #food #foodporn #fit #fitness #instafood #instafollow #crochet #salad #spring #cuisinesaine #cuisine
MODA NA BIOWarszawy na ogłoszenie wyników w/w konkursu. Niejako „przy okazji” udało się jednak odwiedzić plan zdjęciowy programu „Wiem, co jem” i podejrzeć Kasię Bosacką przy pracy. Razem z nami na planie było kilka innych osób, min. Ola z Ugryź! , której słodka i przepiękna biżuteria zdobiła uszy Kasi przez kilka lat w programach „Wiem(...)kuchni” Na początku mieliśmy możliwość poznać się z całą ekipą, która na codzień pracuje na planie, a nie widać ich w programie. Dopiero efekt ich ciężkiej pracy jest widoczny na naszych ekranach co niedzielę. Później podglądaliśmy (po cichutku, by nie złościć pana dźwiękowca) jak wygląda nagrywanie konkretnej sceny, w tym wypadku usuwania wosku z obrusu, które było nagrywane
Mr. TasteDzień gna za dniem a ja nie wyrabiam na zakrętach. Wstaję, jadę do pracy, wracam, odbieram dzieci, do domu, do garów, do wanny i spać i tak w kółko. Nie brzmi to zbyt optymistycznie ale takie życie. Podpieram się nosem a powieki przypinam do brwi na klamerki ale robię to co sprawia mi radość, bo i praca i gotowanie niosą
Dzieje kuchennej WiewióryŻyjemy w biegu. Często nie mamy czasu na śniadanie, a w pracy odgrzewamy sobie parówki. Jednak śniadanie z powodzeniem możemy przyszykować sobie wcześniej, a potem zabrać ze sobą. Chociażby taki jogurt z nasionami chia i owocami, który jest znacznie lepszy niż kupne „owocowe” jogurty z syropem glukozowo-fruktozowanym i masą tajemniczych dodatków. Super-nasiona chia, pełne składników odżywczych(...)lodówki. Jogurt będzie gotowy po godzinie – gdy nasiona napęcznieją. Najlepiej przygotować go wieczorem i przechowywać w lodówce – rano będzie idealny do zjedzenia lub zabrania ze sobą do pracy czy na uczelnię. Post Jogurt z nasionami chia i owocami pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smaku