do pracy - 13340 przepisów (strona:226/890)

Drożdżówki z kurkami 119

Drożdżówki w wersji wytrawnej z kurkami i camembertem mogą być do pracy, do szkoły. Są bardzo dobre na ciepło i na zimno.Uwielbiam kurki i jak tylko mam okazję lubię je przyrządzać i eksperymentować. 250 g mąki pszennej typ 500 1 łyżeczka czubricy czerwonej 1/2 łyżeczki przyprawy greckiej 2 dkg drożdży 2 łyżki oliwy 3/4 szklanki wody letniej sól farsz

wesoła kuchnia
Polędwiczki w sosie żurawinowo śliwkowym 114

Żurawina kwaskowa idealnie się łączy z delikatnym mięsem polędwicy. Polecam na świąteczny i nie tylko obiad dla rodziny i gości. Niewiele pracy nas kosztuje a jaka smaczna propozycja. 2 polędwice wieprzowe po 300 g sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku masło klarowane sos: 1 i 1/2 szklanki żurawiny 5 łyżek wiśniówki 1 pomarańcza 6 łyżeczek cukru 10 śliwek suszonych sól, pieprz

wesoła kuchnia
Kulinarne podróże Magalie - MORAWY część I 136

zewnątrz – koniecznie obejrzyjcie zegar astronomiczny . Od XV wieku jego wygląd uległ znacznym zmianom, ten obecny pochodzi z 1955 roku, jest dziełem Karla Svolinskiego i przedstawia sceny z życia i pracy mieszkańców regionu Hany.  Aby na chwilę odetchnąć od gwaru centrum miasta proponuję Wam spacer po przylegającym do niego, przepięknym parku , gdzie warto wybrać się nawet zimą! Jeśli po spacerze

Garniec Magalie
Babeczki makowe - mini makowce 239

Przed nami spotkania wigilijne, szkolne i przedszkolne jasełka, "wigilie" w pracy i pytanie - co przygotować na taką imprezę, żeby było smacznie, szybko i wygodnie. W końcu w większości nie są to zasiadane przyjęcia. U mnie na takie okazje sprawdzają się wszelkiego rodzaju babeczki - zarówno wytrawne, jak i słodkie. Tak wpadłam na pomysł babeczek - makowców. Spody z kruchego ciasta wypełnia

Kulinarne Inspiracje
Krem kokosowy (wegański) 131

wpływem tego działania powinny puścić olej. Uwaga - można przegrzać i spalić blender! Dlatego należy to robić z przerwami i pulsacyjnie. Lepiej dłużej, niż zamęczyć sprzęt ;) Ja dodatkowo przyspieszyłam sobie pracę ugniatając wiórki drewnianą pałką do ręcznego ucierania kremów (szybciej puszczały olej). Gdy wiórki zaczną puszczać tłuszcz, wlewamy mleko sojowe i całość miksujemy do uzyskania konsystencji kremu

Kolorowy Przepisownik
Drugie urodziny bloga + małe podsumowanie 116

Wiedziałam, że jest te kilka, kilkanaście osób, które odwiedzają moją stronę i czekają na nowe przepisy. Słysząc pozytywne opinie ze strony rodziny i znajomych nabierałam ogromnej motywacji do dalszej pracy. W kuchni czułam coraz większą swobodę, zaczęłam także bardziej zaprzyjaźniać się z jedzeniem, a w konsekwencji... jadłam więcej. W przeciągu roku udało mi się wyjść ze skrajnej niedowagi, odzyskałam energię

Kuchnia Ellie
Zakwas z buraków na barszcz 153

przecedzić i zlać do szczelnych butelek/ słoików i przechowywać w niskiej temperaturze (lodówka). Jeśli chodzi o barszcz wigilijny, my przygotowujemy zakwas już na początku grudnia, żeby potem mieć mniej pracy :) Zakwas dodajemy do wywaru, który przygotowujecie do barszczu – uwaga – po dodaniu zakwasu, barszczu nie wolno już zagotować (można go tylko podgrzewać do temperatury maks. 80 stopni), żeby

Pociąg Do Kuchni
Granola Miodowa z Kardamonem i Żurawiną 95

Wrzucona do miseczki z mlekiem zachowuje się jak klasyczna, bo i tak się rozpuszcza. Ja w niej dostrzegłam również świetny materiał do stworzenia zdrowych przekąsek w formie batoników do pracy lub dla dzieci do szkoły. Ten przepis jak i kilka innych pomysłów na zdrowe rozpoczęcie dnia znalazłam w książce "Moja kuchnia vege" - Audrey Cosson . Składniki: 300 g płatków owsianych

Blondynka Gotuje
Kompot wigilijny z suszonych owoców 93

nich pektynom oczyszczają organizm z toksyn. Stanowią jednocześnie bardzo dobą przekąskę zamiast niezdrowych słodyczy, gdyż dają uczucie sytości.Śliwki i jabłka suszone pomagają w utrzymaniu prawidłowej pracy jelit. W dawnych czasach spożywanie trzech suszonych śliwek stanowiło metodę na problemy trawienne. Korzystnie wpływają na przemianę materii. Zapraszam na  Amkez - suszone owoce i warzywa  mają pyszne produkty

Różowa kuchnia
ŻurawInka 170

potrafię sobie odmówić, jest wieczorna filiżanka kawy. Zbożowej, bo po zwykłej spać nie mogę (a kto mnie zna, ten wie, że snu potrzeba mi bardzo przy tym dziwnym trybie pracy, który sobie wybrałam). Sięgam więc po starą, dobrą Inkę, którą znają chyba wszyscy. Z racji, że lubię w życiu nowości i urozmaicenia, szukam ciągle nowych sposobów na podanie kawy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Koktajl poprawiający przemianę materii 615

świątecznym łasuchowaniem, a i po nim świetnie nas oczyści. Taki koktajl najlepiej wypijać do śniadania albo po głównym posiłku, wtedy nasz organizm lepiej trawi i mamy więcej energii do pracy. Prawidłowa przemiana materii powoduje, że nasz organizm nie magazynuje zbędnych kalorii, a regularne picie takiego koktajlu może pomóc nawet w odchudzaniu.  Składniki: 1 jabłko 1 różowy grejpfrut

Kuchcik gotuje
Konopie - właściwości zdrowotne, żywność :) 143

białka, zawierającego wszystkie aminokwasy bogactwo pierwiastków śladowych pełne niezbędnych kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6 źródło błonnika źródło witaminy E bogate w lecytynę, wspierającą budowę komórek mózgowych oraz pracę wątroby wspierają układ odpornościowy poprzez produkcję globulin  posiadają właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne łagodzą objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego  poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci obniżają cholesterol  poprawiają wydolność umysłową

Zdrowie na języku :P
Słodkie warsztaty kulinarne z Pawłem Małeckim organizowane przez Lidl 137

pycha. Oto My :) Mieliśmy przygotować Ucierane ciasto z jabłkami, oponki serowe oraz udekorować pierniki. Najpierw Paweł pokazał nam po kolei co mamy robić, potem my działaliśmy. Oto efekty naszej pracy, zdjęcia robione na szybko. Z racji tego, że nie było już czasu na to, abyśmy sami upiekli piernika, dlatego każdy z nas dostał już upieczonego piernika, naszym zadaniem było przełożenie

Z miłości do słodkości
Ciasteczka amarantusowo-migdałowe z słonecznikiem i lnem 107

Idealna zdrowa przekąska do pracy lub szkoły. Pełnowartościowe ciasteczka z wykorzystaniem mąki z amarantusa i mąki migdałowej. Dodatkowo wzbogacone słonecznikiem i lnem. Wszystkie produkty dostępne w Galeriaherbat.pl . Składniki: 1 jajko 2 łyżki erytrolu 4 łyżki mąki z amarantusa 4 łyżki mąki migdałowej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka słonecznika   1 łyżeczka lnu brązowego szczypta proszku do pieczenia aromat  Sposób

Truskawkowa Fiesta
Deser brzoskwiniowy 150

Znowu przygniótł mnie nadmiar prac i upały. Nawet wieczorami ciężko był się zmobilizować i opisać kolejny dzień w kuchni. Kuchnię mam maleńką i w takie upały nie często piekę. Ale zawsze coś pysznego  w lodówce się chłodzi. Najczęściej owocowy smakołyk taki jak ... Deser brzoskwiniowy 2 brzoskwinie 2 czubate łyżki mascarpone cukier puder do smaku 4 kostki czekolady listki mięty

Gotuj Sam!