do pracy - 13340 przepisów (strona:225/890)

Pomarańczowe szarlotki z bezą 149

powodu choroby która zwaliła mnie z nóg i sił. Forma jeszcze nie taka, dochodzę do siebie ale pomału wracam :-) Szarlotki które pachną pomarańczami i jabłkami. Można je zapakować do pracy, na drogę jako deser. Są bardzo dobre i szybko znikają. ciasto: 125 g masła 200 g mąki pszennej typ 500 50 g migdałów tartych szczypta soli 2 żółtka 2 łyżki

wesoła kuchnia
Zielony chłodnik miętowy 124

Chłodnik który zrobimy w 10 minut. Na upalne dni idealny, Do tego lekki i zdrowy. Schłodzony orzeźwi każdego który jest spragniony. Można taki chłodnik zrobić sobie do pracy na wynos.  1 garść roszponki 1 ogórek zielony długi 1/3 pęczka natki pietruszki 1/3 pęczka koperku 1 ząbek czosnku 6 rzodkiewek kawałek papryczki chili 4 gałązki mięty 300 ml jogurtu greckiego

wesoła kuchnia
Sałatka z młodymi ziemniakami 145

Sałatka którą robi się bardzo szybko. Ziemniaki można wykorzystać z dnia poprzedniego jak nam zostaną. Lekka, zdrowa, idealna do pracy i na obiad. 1/2 kg młodych małych ziemniaków 1/2 pęczka rzodkiewki 7 pomidorów koktajlowych śliwkowych 1/3 pęczka szczypiorku 1/3 pęczka koperku 5 liści sałaty masłowej 1/2 papryczki chili sól, pieprz czerwony 2 ząbki czosnku 3 łyżki jogurtu greckiego Zimniaki dokładnie

wesoła kuchnia
Bułeczki z wiśniami 105

Bułeczki do pracy, na piknik na śniadanie ze szklaneczką mleka. Przypominają mi moje dzieciństwo kiedy to własnie z mlekiem najbardziej mi smakowały. Nie przesłodzone, najlepsze jeszcze ciepłe. 250 g mąki pszennej typ 500 2 dkg drożdży 2 żółtka sól szczypta 1/4 szklanki cukru 1 łyżka masła 1/2 szklanki mleka 1 i 1/2 szklanki wydrylowanych wiśni 1 łyżka mąki ziemniaczanej kruszonka

wesoła kuchnia
Drożdżówki z kurkami 125

Drożdżówki w wersji wytrawnej z kurkami i camembertem mogą być do pracy, do szkoły. Są bardzo dobre na ciepło i na zimno.Uwielbiam kurki i jak tylko mam okazję lubię je przyrządzać i eksperymentować. 250 g mąki pszennej typ 500 1 łyżeczka czubricy czerwonej 1/2 łyżeczki przyprawy greckiej 2 dkg drożdży 2 łyżki oliwy 3/4 szklanki wody letniej sól farsz

wesoła kuchnia
Polędwiczki w sosie żurawinowo śliwkowym 117

Żurawina kwaskowa idealnie się łączy z delikatnym mięsem polędwicy. Polecam na świąteczny i nie tylko obiad dla rodziny i gości. Niewiele pracy nas kosztuje a jaka smaczna propozycja. 2 polędwice wieprzowe po 300 g sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku masło klarowane sos: 1 i 1/2 szklanki żurawiny 5 łyżek wiśniówki 1 pomarańcza 6 łyżeczek cukru 10 śliwek suszonych sól, pieprz

wesoła kuchnia
Kulinarne podróże Magalie - MORAWY część I 143

zewnątrz – koniecznie obejrzyjcie zegar astronomiczny . Od XV wieku jego wygląd uległ znacznym zmianom, ten obecny pochodzi z 1955 roku, jest dziełem Karla Svolinskiego i przedstawia sceny z życia i pracy mieszkańców regionu Hany.  Aby na chwilę odetchnąć od gwaru centrum miasta proponuję Wam spacer po przylegającym do niego, przepięknym parku , gdzie warto wybrać się nawet zimą! Jeśli po spacerze

Garniec Magalie
Babeczki makowe - mini makowce 244

Przed nami spotkania wigilijne, szkolne i przedszkolne jasełka, "wigilie" w pracy i pytanie - co przygotować na taką imprezę, żeby było smacznie, szybko i wygodnie. W końcu w większości nie są to zasiadane przyjęcia. U mnie na takie okazje sprawdzają się wszelkiego rodzaju babeczki - zarówno wytrawne, jak i słodkie. Tak wpadłam na pomysł babeczek - makowców. Spody z kruchego ciasta wypełnia

Kulinarne Inspiracje
Krem kokosowy (wegański) 133

wpływem tego działania powinny puścić olej. Uwaga - można przegrzać i spalić blender! Dlatego należy to robić z przerwami i pulsacyjnie. Lepiej dłużej, niż zamęczyć sprzęt ;) Ja dodatkowo przyspieszyłam sobie pracę ugniatając wiórki drewnianą pałką do ręcznego ucierania kremów (szybciej puszczały olej). Gdy wiórki zaczną puszczać tłuszcz, wlewamy mleko sojowe i całość miksujemy do uzyskania konsystencji kremu

Kolorowy Przepisownik
Drugie urodziny bloga + małe podsumowanie 118

Wiedziałam, że jest te kilka, kilkanaście osób, które odwiedzają moją stronę i czekają na nowe przepisy. Słysząc pozytywne opinie ze strony rodziny i znajomych nabierałam ogromnej motywacji do dalszej pracy. W kuchni czułam coraz większą swobodę, zaczęłam także bardziej zaprzyjaźniać się z jedzeniem, a w konsekwencji... jadłam więcej. W przeciągu roku udało mi się wyjść ze skrajnej niedowagi, odzyskałam energię

Kuchnia Ellie
Zakwas z buraków na barszcz 156

przecedzić i zlać do szczelnych butelek/ słoików i przechowywać w niskiej temperaturze (lodówka). Jeśli chodzi o barszcz wigilijny, my przygotowujemy zakwas już na początku grudnia, żeby potem mieć mniej pracy :) Zakwas dodajemy do wywaru, który przygotowujecie do barszczu – uwaga – po dodaniu zakwasu, barszczu nie wolno już zagotować (można go tylko podgrzewać do temperatury maks. 80 stopni), żeby

Pociąg Do Kuchni
Granola Miodowa z Kardamonem i Żurawiną 99

Wrzucona do miseczki z mlekiem zachowuje się jak klasyczna, bo i tak się rozpuszcza. Ja w niej dostrzegłam również świetny materiał do stworzenia zdrowych przekąsek w formie batoników do pracy lub dla dzieci do szkoły. Ten przepis jak i kilka innych pomysłów na zdrowe rozpoczęcie dnia znalazłam w książce "Moja kuchnia vege" - Audrey Cosson . Składniki: 300 g płatków owsianych

Blondynka Gotuje
Kompot wigilijny z suszonych owoców 107

nich pektynom oczyszczają organizm z toksyn. Stanowią jednocześnie bardzo dobą przekąskę zamiast niezdrowych słodyczy, gdyż dają uczucie sytości.Śliwki i jabłka suszone pomagają w utrzymaniu prawidłowej pracy jelit. W dawnych czasach spożywanie trzech suszonych śliwek stanowiło metodę na problemy trawienne. Korzystnie wpływają na przemianę materii. Zapraszam na  Amkez - suszone owoce i warzywa  mają pyszne produkty

Różowa kuchnia
ŻurawInka 175

potrafię sobie odmówić, jest wieczorna filiżanka kawy. Zbożowej, bo po zwykłej spać nie mogę (a kto mnie zna, ten wie, że snu potrzeba mi bardzo przy tym dziwnym trybie pracy, który sobie wybrałam). Sięgam więc po starą, dobrą Inkę, którą znają chyba wszyscy. Z racji, że lubię w życiu nowości i urozmaicenia, szukam ciągle nowych sposobów na podanie kawy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Koktajl poprawiający przemianę materii 620

świątecznym łasuchowaniem, a i po nim świetnie nas oczyści. Taki koktajl najlepiej wypijać do śniadania albo po głównym posiłku, wtedy nasz organizm lepiej trawi i mamy więcej energii do pracy. Prawidłowa przemiana materii powoduje, że nasz organizm nie magazynuje zbędnych kalorii, a regularne picie takiego koktajlu może pomóc nawet w odchudzaniu.  Składniki: 1 jabłko 1 różowy grejpfrut

Kuchcik gotuje

Proponowane wyszukiwania