Kiedy słyszymy nazwę „piernik staropolski”, zwykle od razu na myśl przychodzi nam długo dojrzewające ciasto, które nastawia się kilka tygodni przed Świętami. Paweł Małecki
WiszniówkaGorzki smak trudnych doświadczeń pojawia się w życiu niespodziewanie i nie daje o sobie szybko zapomnieć. Może to nietypowe, ale gdy dopadną mnie takie chwile to
WiszniówkaUwielbiam prostotę w kuchni. Nasz codzienny, powszedni chleb z masłem również może stać się nie lada rarytasem. Wystarczy dodać do masła kilka prostych dodatków i zmieszać
WiszniówkaTym razem chcę opowiedzieć Wam o ciekawych warsztatach, w których niedawno brałam udział. Było to spotkanie zorganizowane w Akademii Smaku Sokołów, poświęcone zasadom prawidłowego komponowania jadłospisu
WiszniówkaBez żywności nie ma życia. Czy jednak potrafimy nadal docenić jej znaczenie? 16 października obchodzimy Światowy Dzień Żywności i to jest dobra okazja do tego, by
WiszniówkaZnasz ten stan, kiedy czekają na Ciebie obowiązki do wykonania, a Ty najchętniej poleżałabyś w łóżku, nic nie robiąc? Dobrze jest mieć pod ręką motywatora, który
WiszniówkaDrożdżówki stały się w naszym kraju polityczną kartą przetargową. Poprzedni rząd wycofał je ze szkół, obecna władza jednak zmieniła to postanowienie. Politycy toczą swoje boje, a
WiszniówkaJak wiecie, temat właściwego karmienia dzieci jest mi bardzo bliski. Ciągle pracuję nad nowymi przepisami, które mają podbić kubki smakowe najmłodszych, a przy okazji zapewnić im
WiszniówkaCzarna porzeczka to niewątpliwie jedno z naszych rodzimych „super food”. W sezonie letnim robię przetwory przede wszystkim z truskawek i czarnej porzeczki, a z
WiszniówkaW obecnych czasach stres towarzyszy nam tak często, że właściwie stał się już naszym „chlebem powszednim”. Zarówno w pracy jak i w domu sytuacje stresogenne zdarzają
WiszniówkaFasola to u nas ciągle niedoceniany skarb, który większość z nas może sobie bez problemu wyhodować w przydomowym ogródku. Te niepozorne ziarenka są przepełnione wartościowym białkiem
WiszniówkaLeśna polana daje wytchnienie w czasie długich wędrówek po lesie. W cieniu drzew możesz odpocząć i posilić się przysmakami leśnymi, które ukryte są w leśnym runie
WiszniówkaJagody to jedne z najbardziej wartościowych darów lata, które warto przechować na zimę w słoiczkach. W tym roku z braku czasu zrobiłam tylko kilka sztuk i
WiszniówkaJeśli został Ci kawałek pieczonego mięsa z obiadu, to idealnym daniem na jego spożytkowanie będzie szybki bigos z młodej kapusty. Jak już sugeruję w tytule, przygotowanie
WiszniówkaBabeczki i muffinki to wypieki, które mają tyle samo zwolenników, co przeciwników. Ciekawa jestem, do której z grupy Ty należysz? Choć mają specyficzny smak, to ja
WiszniówkaKiedy od dłuższego czasu czujesz ciągłe zmęczenie i brak sił witalnych, musisz wziąć swoje zdrowie pod lupę. Nie wiem czy wiesz o tym, że permanentne zmęczenie
WiszniówkaW sezonie jagodowym trzeba koniecznie choć raz upiec taki sernik. Mocne doznania smakowe gwarantowane! Wielu z nas ma wspomnienie z dzieciństwa zbierania jagód i podjadania ich
WiszniówkaLeśna polana daje wytchnienie w czasie długich wędrówek po lesie. W cieniu drzew możesz odpocząć i posilić się przysmakami leśnymi, które ukryte są w leśnym runie
WiszniówkaNie nazywam ich jagodziankami ani borówczakami (bo tak się mówi na jagodzianki w Małopolsce, a przynajmniej w tej części, z której pochodzę), tylko właśnie bułeczkami. To
WiszniówkaUwaga! Będze coming-out! 😀 To siedziało we mnie od dawna, nie ujawniając się tak od razu. Od czasu do czasu dawało o sobie znać, ale
WiszniówkaW tym miejscu co do zasady mają się pojawiać notatki, które nie będą zawierały przepisów. Lecz na początek będzie wyjątek 🙂 Zawsze lubiłam gotować, ale jakoś
WiszniówkaCo mnie kręci w tortach? Wymyślanie. Tworzenie ciągle nowych kompozycji smaków. Nieograniczona ilość kombinacji. Od jakiegoś czasu wdrażam się w sugarcrafting (ozdabianie tortów za pomocą mas
WiszniówkaTort brzoskwiniowy jest bardzo spektakularny. Składa się z sześciu warstw, więc posiada ciekawy przekrój :)Wszystkie te warstwy cudownie ze sobą współgrają, uzupełniają się smakowo. A jak
WiszniówkaNie mogło być inaczej! Dzień oficjalnej premiery bloga WISZNIÓWKA uczcimy ciastem owsianym z WIŚNIAMI:) To jest ulubione ciasto mojej rodziny. Przepis wyszukałam parę lat temu
WiszniówkaWczoraj odwiedziłam bodaj najsłodsze miejsce w tym kraju. Targi EXPO SWEET to miejsce, gdzie można podpatrzeć najnowsze trendy w cukiernictwie i lodziarstwie. Cukiernicy chwalą się tu
WiszniówkaChoć papierków po cukierkach tu i ówdzie ślad, marzy ci się bombonierka taka jak ja. Niby nic, a jednak zerkasz jak się dostać do pudełka, odkryć
WiszniówkaWolny wieczór, filmik, gazetka.. “coś by się chrupnęło “ – pomyślałam i poszłam obierać buraki 🙂 Chipsy kojarzą nam się z czymś dobrym, ale niezdrowym
WiszniówkaWszystko wskazuje na to, że moje przepisy mają ogromną moc rażenia 😀 Przepis na papryczki, wraz ze swym pojawieniem się na blogu, zażegnał chlapę i przywołał pierwsze
WiszniówkaDo Wielkanocy zostało równo trzy tygodnie. To najlepsza pora na to, by zacząć moją extrawagancką akcję wielkanocną 🙂 EXTRAVielkanoc to wiszniówkowa kolekcja subiektywnie dobranych przepisów na
WiszniówkaKolekcję przepisów EXTRAVielkanoc otwiera jeden z bardziej ekstrawaganckich przepisów wielkanocnych, z jakimi się zetknęłam. Co nam się kojarzy z wielkanocnym stołem? Przede wszystkim słodkie baby i
WiszniówkaByły już babeczki z jajeczka, czas na jajeczka w babeczkach 🙂 Ten przepis nie jest jakoś bardzo odkrywczy, ale jednak troszkę niestandardowy. W babeczkach bowiem ukryte
WiszniówkaDzisiaj będziemy uwielbiać pieczone ziemniaczki 🙂 Jakie wspomnienia wywołuje w Was myśl o ziemniakach pieczonych w ognisku? Zapewne jakiś ciepły, letni wieczór, wokół zielono i pełno komarów
WiszniówkaDzisiaj będzie po francusku! Tylko że.. ja po francusku umiem jedynie: “Jean Paul Belmondo”, “pari pari”, “żetę” i “żole taxi” 😉 Pamiętacie ten teledysk? Zagraniczny dres
WiszniówkaDzisiaj mieszam w garach słowiańską energię i południowy temperament. Zapewniam, że stworzą razem wybuchowy duecik.. Proponuję Wam skorzystać z dobrodziejstw kuchni “po sąsiedzku”: kuchnia
WiszniówkaZima na ramiona moje spadła.. kolejny raz. Śnieg zasypał wszystkie drogi, twoich śladów, wiosno, nie zobaczę..hej, nie ma, nie ma ciebie.. Już mi
WiszniówkaNa wielkanocnych stołach królują baby. Zdetronizować je może tylko jakiś “chłop”;) Postanowiłam więc wymyślić takiego chłopaka. Elegancki, z zawodu advoccat i już po pierwszym spotkaniu
WiszniówkaWyczekiwane od tygodni święta właśnie nadechodzą, a wraz z nimi finał mojej akcji EXTRAVielkanoc. Przez ostatnie trzy tygodnie starałam się pokazać Wam, jak można uatrakcyjnić świąteczny
WiszniówkaDzięki zimie za oknem ciągle mam ochotę na rzeczy słodkie, podawane na ciepło. Czy są tutaj jacyś fani ciepłej szarlotki? Widzę las rąk! 😉 Ja również podnoszę
WiszniówkaPizza z szynką, salami, pomidorami, pieczarkami..ale żeby z ziemniakami??? Cóż to za dziwadło? A jednak! Mówię Wam, to dziwadło jest grzechu warte 🙂 Pizzę
WiszniówkaOpowiem Wam dzisiaj o dwóch niezwykłych wiszniówkowych fankach: Mają na imię Jola i Ewa. Pochodzą z Łodzi. Poznały się na wywiadówce swoich dzieci – ich synowie chodzili
WiszniówkaNadchodzi era wytrawnych podwieczorków na tarasie! Oto mój inauguracyjny przepis na wyjątkowe “ogródkowe” danie. Kiedy około miesiąca temu opublikowałam na blogu przepis na cukiniowe sushi
WiszniówkaCoś niewielkiego, coś chrupiącego i coś do wina…i wtedy dopiero wieczór się zaczyna 🙂 Lazania to danie niby “oklepane”, a jednak podane w
WiszniówkaW naszym domu weekend bez słodyczy się nie liczy! Maja już wczoraj zaplanowała, że dziś zrobimy ciasto czekoladowe. Przy okazji pieczenia zrobiłyśmy sobie małe warsztaty kulinarne
WiszniówkaOgórki potrafią być “freaky”, oj potrafią.. Śliskie i zielone, mają w sobie pełno płynów – to pewnie dlatego tak im wesoło i czasem wyślizgują się z
WiszniówkaW moim magicznym domu wszystko się zdarzyć może. Nawet to, że z mojej foremki na babeczki wyskakuje jajecznica z pieczarkami. ..i to nie byle jaka
WiszniówkaMam wrażenie, że już kompletnie wszystkich ogarnęła majówkowa gorączka. Myślami już jedną nogą na zielonej trawce, a tymczasem jeszcze niektórzy w pracy, albo tuż przed wyjazdem
WiszniówkaPasztecik brokułowy z sosem czosnkowym pojawia się na naszym stole regularnie, od lat. Jednak dopiero jemenicki placek lahuh wyeksponował głębię jego smaku. Od dzisiaj więc ten
WiszniówkaKiedy temperatury dochodzą do 30 stopni, moje myśli automatycznie lądują nad brzegiem oceanu. Egzotyczne plaże, upał niemiłosierny, kubańska muzyka i zimny deser w pucharku..ale zaraz
WiszniówkaAnglicy mają lemon curd, a ja mam lemon czad 🙂 Doceniam wszelakie dobrodziejstwo płynące do nas zza granic, ale najbardziej lubię chwalić się tym
WiszniówkaNa mojej wyjątkowej plaży piasek jest słodki i nietypowy, bo ..z bułki tartej 🙂 Maja przepada za tą wersją kaszki manny: wylizuje garnki, pucharki, oblizuje łyżeczki
WiszniówkaBardzo Ci dziękuję! Jako dziecko bardzo bałam się burzy. Bardziej od burzy bałam się już tyko silnego wiatru. Najgorszy koszmar, jaki mógł mi się
WiszniówkaPostanowiłam podejść niestandardowo do tematu babeczek. Klasyczne amerykańskie cupcakes troszkę mnie od siebie odrzucają, ponieważ nie lubię z założenia ich konstrukcji: sucha biszkoptowa “buła
WiszniówkaCzy mieliście kiedykolwiek ochotę zamienić się w któregoś z bajkowych bohaterów? Mój dzisiejszy przepis da Wam okazję do tego, by zamienić się na parę chwil w
WiszniówkaBeza to deser, ktorego ciągle się uczę. Minęło trochę czasu, zanim pojęłam, że dobry przepis na bezę nie wystarczy. Trzeba samodzielnie kombinować, ponieważ każdy z nas
WiszniówkaWiele serników w życiu jadłam, jednak moim faworytem niezmiennie pozostaje sernik nowojorski. Prostota wykonania i genialny smak to coś, co do mnie najbardziej przemawia. Dzisiaj upiekłam
WiszniówkaTakiego filmu nie było, ale za to jest taki sernik 😉 Uwielbiam zabawy kolorem. Komponowanie, mieszanie i eksponowanie barw według konkretnego klucza potrafi być wymowne. Nie
WiszniówkaDotychczas myślałam, że nie ma lepszych czekoladowych babeczek niż takie. Wszystko się zmieniło, kiedy upiekłam te oto babeczki.. Czy macie swoich stałych degustatorów Waszych wypieków
WiszniówkaDominika, Dominika, dziewczyna ratownika.. Pół życia przemieszkałyśmy razem w jednym pokoju. Najpierw w domu rodzinnym, później wynajmując pokój na studiach. Siedziałyśmy w jednej
WiszniówkaCiasto rodem z piekarnika pięknej policjantki 🙂 Pewna urocza policjantka Sabina przysłała mi kiedyś przepis na jej sztandarowy wypiek: ciasto drożdżowe. Przepis bardzo mi przypadł do
WiszniówkaJesteście gotowi na eksplozję letnich smaków? 🙂 Zapraszam na zapiekankę z letnich warzyw. Nie mogę się nacieszyć tym letnim okresem, kiedy mamy taki dobrobyt świeżych, sezonowych
WiszniówkaKiedy kończą się truskawki, zaczynam intensywnie wypatrywać śliwek – moich ulubionych owoców późnego lata. Nie mogąc doczekać się naszych węgierek, wczoraj zakupiłam pierwszy w tym roku kilogram
WiszniówkaW piękne, słoneczne, letnie popołudnie Wisznia i Wiszniówka udały się w odwiedziny do showroomu firmy Goshico, by uczcić finał konkursu “Słodki podwieczorek na tarasie”. Wzięły ze
WiszniówkaDługo miałam problem z upieczeniem dobrych bułeczek w domu. Dobrych, to znaczy: nie gumiastych, nie za twardych, ale chrupiących i mięciutkich.Wypróbowałam różne konfiguracje składnikowe i
WiszniówkaTak, tak! Nad polskim morzem można bezkarnie objadać się rybkami za niewielkie pieniądze! Wymaga to tylko odpowiedniej organizacji wyjazdu. Być może trudno Wam będzie w
WiszniówkaPowoli zapominam o wakacjach i zanurzam się w jesień. Napawam się cudownymi, bogatymi w smaku owocami jesieni. Moje najulubieńsze to śliwki i jeżyny. Stały się bazą
WiszniówkaOstatnio dużo piekłam ciast i w ferworze odkrywania nowych cukierniczych kompozycji nie znalazłam czasu by podzielić się z Wami przepisem na pyszną rybkę. Niniejszym więc nadrabiam
WiszniówkaW mniejszych miejscowościach w Polsce można spotkać kobiety, które słyną w całej okolicy ze swego talentu kulinarnego. Mimo tego, że nie pojawiają się w żadnym Master
WiszniówkaJabłka wcale nie należą do moich ulubionych owoców. Jednak szarlotka to ciasto, które plasuje się w pierwszej trójce moich “naj, naj” wszystkich wypieków. Piekę ją bardzo
WiszniówkaJednym z podstawowych zapachów jesieni jest zapach grzybów. Uwielbiam dania z leśnymi grzybami, jednak mimo rodzinnej tradycji grzybobrania, sama boję się zbierać. Dlatego najczęściej zadowalam się
WiszniówkaObiecałam pokazywać Wam szarlotkę w różnych odsłonach – takich, które lubię najbardziej i które według mnie godne są polecenia. Dziś zapraszam na kremową szarlotkę z budyniem. Jedwabistą
WiszniówkaKocham makaron. Uwielbiam go nawet bez dodatków, zaś dobrze przyrządzone danie z makaronem w roli głównej mocno pobudza moje kubki smakowe i niezwykle inspiruje. Oczywiście mam
WiszniówkaFrancuzi owszem, doceniają kuchnię włoską, ale najwyraźniej wolą ją w wersji: na bogato 😉 Znane w świecie wyczucie smaku Francuzów ujawniło swój geniusz również w ich
WiszniówkaRestauracja “Resto” to ponoć najlepsza belgijska restauracja w Nowym Jorku. Serwują tam bardzo ciekawe danie: makaron na kaca. Drodzy Polacy, czas zaprzyjaźnić się z belgijską kuchnią
WiszniówkaNiemiecka wersja Carbonary wyróżnia się przede wszystkim rodzajem makaronu. Spätzle to wywodzący się z Tyrolu rodzaj klusek, bardzo podobnych w smaku do naszego lanego ciasta. Niemcy
WiszniówkaLucyna Ćwierczakiewiczowa jest moim absolutnym guru w kwestii dań kuchni staropolskiej. Ta kobieta za swojego życia wyznaczała kulinarne trendy na polskich stołach. To właśnie jej książce
WiszniówkaMoże dziś na śniadanie zamiast jajecznicy – soczewica? Nie wiem jak Wy, ale my każdego dnia jemy podobne śniadania. Postanowiłam jednak coś z tym zrobić
WiszniówkaJedwabisty, czekoladowy deser z masłem orzechowym i pokruszonymi ciasteczkami natychmiastowo podnosi poziom endorfin 🙂 Trudno go nazwać ciastem, bo tu się nic nie piecze
WiszniówkaKulinarny notatnik Pani Eli kryje w sobie wiele skarbów, kolekcjonowanych od lat. Notatnik był już kilkukrotnie przepisywany, bo ze względu na częste i intensywne używanie strony
WiszniówkaCzy każda choinka musi mieć igły? Czy jedyną słodką konstrukcją na świątecznym stole musi być domek z piernika? Oczywiście, że nie! Spróbujcie ze mną stworzyć słodką
WiszniówkaGęsina to najbardziej niedoceniane mięso na polskim stole. Zupełnie nie rozumiem dlaczego, bo jest przepyszne! Nie wszyscy wiedzą, że Polska jest największym producentem gęsiny w Europie
WiszniówkaCiasto czekoladowe z wiśniami to jedno z ciast, które warto zrobić chociaż raz w roku 🙂 Dlaczego? By poczuć jego intensywny, esencjonalny smak czekolady, przełamanej kwaśnymi wiśniami
Wiszniówka..i znowu na blogu deser czekoladowo-wiśniowy 🙂 Tym razem zapraszam na tort „Czarny las”. To kwaśno-słodkie połączenie ostatnio mnie prześladuje i namiętnie stosuję
WiszniówkaNawet Huragan Ksawery nie był w stanie stanąć mi na drodze i przeszkodzić w dotarciu do Rzymu, gdzie czekała na mnie niezwykła nagroda – kurs gotowania w
WiszniówkaSwoją prezentację włoskich dań z kursu “Cooking Classes in Rome” (szczegóły tutaj) rozpoczynam od.. deseru 🙂 Chyba każdy z nas próbował w swoim życiu tiramisù, ale
WiszniówkaGnocchi z sosem z karczochów i boczku guanciale to moim zdaniem jedno z najlepszych dań w kuchni włoskiej. Uwielbiam gnocchi, są bardzo podobne do naszych kopytek
WiszniówkaSezon na granaty rozpoczął się jesienią i ciągle możemy kupić w sklepach te soczyste, ale nadal u nas egzotyczne owoce. Warto jednak wrowadzić granaty na stałe
WiszniówkaAromatyczna i intensywnie kolorowa jest kuchnia szafranowa! 🙂 Właściwie dotąd nigdy nie używałam w swojej kuchni szafranu. Dopiero niedawno wpadła mi w ręce gazeta poświęcona
Wiszniówka„Śpiewasz pięknie wtedy gdy gotujesz, chciałam byś nauczył mnie” – śpiewa Brodka. Ten mój blogowy hymn już od roku dźwięczy mi w uszach i
WiszniówkaNa ten przepis natrafiłam, poszukując w sieci niebanalnego połączenia smaków w muffinkach. Zaciekawiła mnie przede wszystkim prostota wykonania. Dodałam jeszcze swoje “trzy grosze” i efekt jest
WiszniówkaNigdy nie byłam ekspertem od smażenia pączków, dlatego w tym roku postanowiłam je upiec. Dobrze zrobiłam! Są lekkie, pyszne i można się zajadać bez większych wyrzutów
WiszniówkaW dzieciństwie selery kojarzyły mi się zupełnie niekulinarnie. Selerami nazywało się inaczej “obwarzanki” na rajstopach, kiedy te były za duże albo niezbyt dobrze założone i marszczyły
WiszniówkaNic już nie jest w stanie powstrzymać rozpędzonej wiosny, która oprócz eksplozji kolorów i zapachów kwiecia, przyniesie zielone połacie zielska wszelakiego. Nie od dziś wiadomo, że
WiszniówkaW tym roku w sezonie Wielkanocnym postanowiłam skupić się na babkach. Mam zamiar przetestować wiele przepisów i tymi trafionymi chcę się z Wami podzielić. Podejrzwam, że
WiszniówkaPrzedstawiam Wam tosty śniadaniowe, które niewątpliwie wyczarują uśmiech i dobry nastrój na twarzy konsumenta 😉 Moim najmilszym wspomnieniem kulinarnym z dzieciństwa są “kanapki królewskie
WiszniówkaPrzedstawiam Wam babkę zwaną przeze mnie roboczo wypiekiem perfumowanym 🙂 Tym razem znowu sięgnęłam do włoskiego przepisu. Ciambella classica z dodatkiem szafranu może być na polskim stole
WiszniówkaOto babka idealna zarówno na święta, jak i na dzisiejsze deszczowe popołudnie. Babka z adwokatem to charakterny wypiek: z jednej strony delikatna, a z drugiej zostawia
WiszniówkaCzy posiadacie na swoich parapetach mini plantację doniczkową ziół?;) Ja taką mam i używam ziółek gdzie tylko się da! Dzisiaj skomponowałam orzeźwiający i smaczny koktajl z
WiszniówkaChłodnik to nietypowy, bo to chłodnik bazyliowy. W dodatku lekko “szczypiący”, czyli charakterny 🙂 Podaję niezwykle ważny powód do bezbrzeżnej radości: na rynku jest świeża botwinka!
WiszniówkaTo najprostsze na świecie i przepyszne ciasto biszkoptowe z owocami jest bardzo częstym gościem na naszym stole. Znika jeszcze szybciej, niż się robi! Do przygotowania można
WiszniówkaDzisiejszy dzień zaczął się wyjątkowo pięknie: cudownym słońcem za oknem i kostką pysznego ciasta z rabarbarem do kawy. Czego chcieć więcej od życia? 😉 Ciasto bazuje na
WiszniówkaDo niedawna nie przepadałam za muffinkami. Irytował mnie w nich wyczuwalny posmak sody oczyszczonej, którego nie cierpię. Początkowo też zdarzały mi się “niewypieki” w postaci zakalcowatych
WiszniówkaRyba smażona czy pieczona? Oto jest pytanie! Ostatnio czytałam, że Polacy rzadko jedzą ryby ze względu na ich wysoką cenę. Mam jednak podejrzenia, że oprócz wysokiej
WiszniówkaMoja rodzinka uwielbia ciasta z budyniem, dlatego jak natknęłam się na ten przepis to wiedziałam, że muszę go przetestować. Ciasto wyszło wspaniale – delikatne, owocowe i kremowe
WiszniówkaOstatnio sporo zagłębiam się w meandry dietetyki i właściwego odżywiania się, ale też i właściwego podejścia do tematu jedzenia. Ten przepis to początek czegoś nowego na
WiszniówkaPizza bez dodatków to jeden z wypieków, który najczęściej gości w naszym domu. Prosty i szybki “chlebek” jest wspaniałym zamiennikiem tradycyjnego pieczywa. Czy Wasze dzieci lubią
WiszniówkaTo kolejne słodycze z kategorii moich “zdrowych eksperymentów”. Byłam pozytywnie zaskoczona efektem końcowym. Piekąc ciasteczka, spodziewałam się, że będą to chrupiące i lekko twarde krążki
WiszniówkaGrissini to włoskie paluszki, które dzięki swej prostocie wykonania i wspaniałemu smakowi biją na głowę każdą przekąskę ze sklepowej półki. Często piekę grissini, bo
WiszniówkaCzytam sobie instrukcję popularnego, markowego ketchupu: cukier 30,5 g na 100 g produktu. Łapię się za głowę: to aż nieprawdopodobne, jak dużo cukru jest w
WiszniówkaCzy jedząc obiad w restauracji można przy okazji pomóc potrzebującym? Okazuje się, że tak! Jest to możliwe dzięki projektowi “Rozsmakuj się w Kasisi”, stworzonym przez Fundację
WiszniówkaŚniadanie nie musi być nudne. Słodkie nie musi być niezdrowe. Czekoladowy budyń z kaszy jaglanej – jeden szczegół, a tak wiele zmienia. Budyń kojarzy nam
WiszniówkaDyniowe szaleństwo wciąż nas ogarnia, a ja nie mam nic przeciwko 🙂 Tym razem połączyłam dynię z klasycznymi gnocchami i zwieńczyłam dzieło pysznym sosem serowym. Powstało danie
WiszniówkaCiężki, wilgotny, czekoladowy piernik z kaszy jaglanej. Nie zawiera cukru. Można się nim bezkarnie objadać nie tylko w święta 🙂 Moje dzieci bardzo lubią pierniki i pierniczki
WiszniówkaSłowo „baton” nie kojarzy nam się raczej z niczym wartościowym. Jednak ten oto baton granola jest inny niż wszystkie 🙂 Zdrowy, pożywny i pyszny – czyli kombinacja
WiszniówkaNie uważam wszelkiego rodzaju słodyczy za „samo zło”. Są słodycze dobre i gorsze. Najlepsze są takie, które sami przygotujemy w domu, bo wówczas dokładnie wiemy, jaki
WiszniówkaKażdy chyba już wie, że pieczywo dostępne w sklepach w dużej mierze nie jest wysokiej jakości. Konsystencja, zapach i smak pozostawia wiele do życzenia. W dodatku
WiszniówkaKtoś kiedyś zrobił zdrowemu jedzeniu bardzo skuteczną acz fatalną w skutkach negatywną reklamę, bo do dziś hasło „zdrowe jedzenie” wywołuje na twarzach wielu osób niechętny grymas
WiszniówkaSą osoby, które nie mogą jeść glutenu ze względów zdrowotnych. Dietetycy apelują jednak, by dobrze się zastanowić, zanim odstawimy gluten, jeśli nie ma ku temu medycznych
WiszniówkaDziś znowu zapraszam do mojej domowej piekarni na chleb z bobem i ryżem 🙂 Tym razem dodatki są raczej niestandardowe, ale moim zdaniem bardzo trafione. Ryż pełnoziarnisty
Wiszniówka.. czyli przemycanie warzyw w diecie dzieci – level expert 😉 Od dawna param się poszukiwaniem nieszablonowych przepisów na zdrowe dania, w których można dzieciom przemycać
WiszniówkaWiele ostatnio mówi się o pomaganiu i o tym, jak to robić, by była to mądra pomoc i trafiała do tych, którzy faktycznie jej potrzebują. Oto
WiszniówkaZapraszam na przepis niezwykle prosty, ale za to gwarantujący wspaniałe doznania smakowe. Chlebek śródziemnomorski jest idealnym wypiekiem na letnie popołudnia spędzane na trawie, w blasku gasnących
WiszniówkaNie jajecznica, nie parówki ani nawet nie sałatka – królową polskich śniadań powinna zostać owsianka! Jeśli marzysz o tym, by zgubić boczki i wystający brzuch, zacznij
WiszniówkaJak komponować posiłki, aby nasz organizm mógł maksymalnie skorzystać z ich składników odżywczych? Trzeba zapamiętać, które produkty powinniśmy ze sobą łączyć, a których duetów unikać. Może
WiszniówkaW staropolskiej kuchni barszcz czerwony często podawano z bobem. W sezonie letnim warto wracać do tego sprawdzonego od wieków połączenia, bo jest to bardzo dobrze dobrana
Wiszniówkacałości mlecznego akcentu. Słodycz jak najbardziej wyważona. Nie ma mowy o przesłodzeniu, za co daję ogromnego plusa :) Podsumowując, puree mango-dynia z jogurtem to pyszne połączenie :) Produkt przeznaczony dla dzieci od 7 miesiąca życia. RYŻOWA OWSIANKA Z DZIKIMI JAGODAMI woda * mleko * ryż (9%) * fruktoza * jagoda (4%) * borówka brusznica (4%) Ta ryżowa owsianka nie ma wyrazistego aromatu, tak na prawdę(...)brusznica, którą w lasach widuje się bardzo często, ale nie zbiera się jej tak często jak jagód. Słodki smak jest bardzo delikatny, ale wyczuwalny. Podsumowując, bardzo dobra :) Produkt przeznaczony dla dzieci od 6 miesiąca życia. PUREE Z JABŁEK I JAGÓD jabłko (80%) * jagoda (11%) * fruktoza * woda To owocowe puree subtelnie pachnie jagodami. Jagody są też bardzo wyraźnie wyczuwalne podczas
Zdrowie na języku :P