Kolejna propozycja dla lubiących jeść lekko , ale dla tych , którzy borykają się z problemem WZJG. Risotto. Włoski klasyk na potrzebach diety. Pyszny ! Składniki podwójna pierś z kurczaka biała cebula mniej niż pół łyżeczki curry torebka ryżu do risotto oliwa z oliwek olej kokosowy extra virgin do smażenia sól i pieprz do smaku spora garść tartej marchewki pół garści tartego
Z Kuchni Do Kuchniowsiane wraz z bananem i jajkiem tworzą świetną fakturę placuszków. Nie wbijam zębów w samo białko z bananem, ale mamy dodatkowy opór płatków owsianych. Kto nie był nigdy na diecie i nie raczył się „fit” – styropianowym żarciem, ten nie wie o czym mowa Do wykonania placków, polecam używać banany naprawdę dojrzałe, lekko już czerniejące. To one nadają
Mieszam w GarnkuDoskonały sposób na przemycenie do diety małego niejadka marchewki i pieczarek. Moja córa zajadała aż miło :-) Zresztą nam też bardzo smakowały. Mięso z indyka zawiera bardzo mało tłuszczu, stąd po poddaniu obróbce cieplnej robi się bardzo suche i zbite. Po dodaniu do niego marchewki i pietruszki pulpeciki są mięciutkie i soczyste. Składniki: 1/5 kg mięsa mielonego
Ze smakiem bez glutenuDoskonały sposób na przemycenie do diety małego niejadka marchewki i pieczarek. Moja córa zajadała aż miło :-) Zresztą nam też bardzo smakowały. Mięso z indyka zawiera bardzo mało tłuszczu, stąd po poddaniu obróbce cieplnej robi się bardzo suche i zbite. Po dodaniu do niego marchewki i pietruszki pulpeciki są mięciutkie i soczyste. Składniki: 1/5 kg mięsa mielonego
Ze smakiem bez glutenuprzywitała siedmioma stopniami ale i stałym, niezmiennym, cudownym zapachem wspomnień. Spacerowaliśmy i grillowaliśmy. Oni mięsnie, ja wegetariańsko. Każdego dnia inaczej o czym zamierzam właśnie Wam opowiedzieć. Co osoba z dietą wegetariańską może zjeść z grilla? Na pierwszego wege grilla położyłam ser halloumi, bułeczki z masłem czosnkowo-pietruszkowym oraz plastry cukinii i szaszłyki z cebuli i papryki. Wszystkie warzywa skropiłam oliwą
Dzieje kuchennej WiewióryObiad w wersji light, dla miłośników zdrowej diety :) Składniki: ½ kg fileta z indyka 1 por sól i pieprz do smaku masło kokosowe (lub zwykłe) do smażenia 1,5 łyżeczki folia spożywcza Wykonanie: Mięso dokładnie oczyścić z żyłek, posypać solą i pieprzem do smaku i dokładni utłuc, odstawić na pół godziny aby mięso trochę skruszało. W między czasie pora
Tradycyjna Kuchniazgniatamy całość. Jak już rozgnieciemy trochę tłuszcz dodajemy jaja i zagniatamy ciasto. Na koniec wgniatamy bakalie. Ja zwykle dodaję wiórki kokosowe ze względu na wysoką zawartość błonnika, którego mojej diecie trochę brakuje.... Ciasto jest dosyć luźne ale klejące. Nie może być za rzadkie bo rozleje się w pieczeniu. Z gotowego ciasta formujemy kulki nie większe niż orzech włoski, spłaszczamy lekko
Ze smakiem bez glutenuTradycyjne placki ziemniaczane zawierają dodatek mąki pszennej. Przechodząc na dietę bezglutenową na jakiś czas musiałam z nich, z ogromnym żalem, zrezygnować. Dopiero skomponowanie własnej mąki bezglutenowej sprawiło, że mogę ponownie cieszyć się chrupiącymi placuszkami ziemniaczanymi. Podaję przepis na szybkie, bezglutenowe placuszki ziemniaczane. Przepis jest w dużej mierze na oko, ponieważ po prostu babcia nauczyła mnie ich robić:-) Składniki
Ze smakiem bez glutenuDzisiaj przepis na danie znane z babcinego stołu ale jednocześnie mogące stwarzać pewną trudność w zakresie wykonania. Pyzy chodziły za mną już od kilku miesięcy ale z racji diety bezglutenowej nie mogłam ich kupić w żadnej garmażerce. Do ciasta zwyczajowo dodaje się mąkę pszenną więc wersja sklepowa odpadała.... Wersja domowa z kolei stanowiła problem techniczny. Żeby pyzy się udały
Ze smakiem bez glutenuCałą rodziną uwielbiamy wszelkiego rodzaju kluchy. Pyzy, śląskie, kopytka, itp. moglibyśmy zajadać codziennie. Tyle, że dieta bezglutenowa ma swoje ograniczenia więc jeśli chcemy zjeść dobre kluchy bezglutenowe musimy je sobie sami zrobić. Kopytka z kaszą jaglaną mają jeszcze tę zaletę, że są idealne na okres przeziębień i innych wirusów. Składniki: 1 kg obranych, surowych ziemniaków
Ze smakiem bez glutenuUwielbiam chrust, ale dieta bezglutenowa nie pozwala mi na dobranie się do popularnych wypieków z cukierni. Z tego względu zmodyfikowałam stary przepis i zastąpiłam mąkę pszenną mąką kukurydzianą i skrobią ziemniaczaną. Wyszły fajne ciasteczka - wchłonęłam połowę zaraz po usmażeniu:-) Składniki: 85 g skrobi ziemniaczanej 165 g mąki kukurydzianej 2 żółtka 2 duże łyżki kwaśnej śmietany szczypta soli 1 czubata
Ze smakiem bez glutenurodzinka. Gęsta, aromatyczna a dzięki dodaniu jajek na twardo także sycąca. Prostota wykonania zadowoli osoby, które nie lubią siedzieć całymi dniami w kuchni. Polecam, nie tylko osobom będącym na diecie. Składniki: 2 opakowania szpinaku (2 razy po 30 dag) 5 ząbków czosnku 1 łyżka masła (można zastąpić oliwą z oliwek) 4-5 ziemniaków 2 litry warzywnego bulionu szklanka mleka
Pobite gary Barbarypuszki i szalone sałatki. Wtedy też na salony wkroczyły tzw. zupki chińskie, czyli gotowe dania z makaronem, które wystarczyło zalać wrzątkiem. Natychmiast stały się przebojem wśród osób stosujących dietę studencką. Trafiły też do sałatek. Typowy przepis zakładał połamanie makaronu i dodanie go do sałatki, w której warzywa puszczają dużo sosu np. z pomidorami i ogórkami. Wtedy makaron nasiąkał warzywami
Ugotowane pozamiatanerównomierne spieczoną skórkę. Gotowe. Smacznego Pamiętajmy, że ziemniaki w wersji gotowanej są o wiele zdrowsze, dlatego wersję pieczoną traktujmy jako sposób na zdrowego „cheata” i urozmaicenie naszej diety, złamanie utartego smaku. Zdrowym zamiennikiem ziemniaka może być na przykład kasza gryczana biała lub ryż brązowy
Gar Zdrowiaminut, aż rabarbar się „rozklei”. Zawartość garnka możemy przelać przez sito, aby oddzielić włókna rabarbaru od napoju, jednak osobiście preferuję wersję „nieoczyszczoną”. Dodatkowy błonnik w diecie to nic złego. Świetnie smakuje na ciepło oraz na zimno. Smacznego Do zimnego kompotu możemy dodać liście mięty. Kompot odstawiony na kilka godzin do lodówki stanie się jeszcze bardziej orzeźwiający
Gar Zdrowia