wersji fit, czyli bez białej mąki, białego cukru, masła, czy innych tłuszczy. Za to zdrowa, bo z mąki pełnoziarnistej, z marchewką, żurawiną, rodzynkami i maślanką. Jeżeli jesteście na diecie, to polecam właśnie ten wypiek na Święta Wielkanocne :-) SKŁADNIKI 260 g mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 średniej wielkości marchewki (waga łączna około 220 g) 50 g suszonej
Passions hobbies lifedało się dzięki temu zaobserwować, to znaczy spadek ich ceny i wysyp przepisów. Gdy zaczynałem weganizm, pamiętam, że nasionka chia były stosunkowo dosyć drogie. Ich włączenie do diety było wtedy bardzo okazjonalne. Właśnie na początku weganizmu poznałem pudding chia , do którego szły prawie wszystkie moje zasoby nasionek. Artykuł Pudding chia pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
BlendmanJuż niejednokrotnie robiliśmy podejście aby przygotować domowy hummus. Tym razem jednak się udało :) Przygotowanie domowego hummusu wcale nie jest trudne, skomplikowane ani pracochłonne. Kluczowym składnikiem oczywiście
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mnie w kuchni ciagle postnie, no może z małymi wyjątkami. Odkąd mamusia ma dietę i my jemy nieco bardziej fit. Ale o tym innym razem. Coraz wiecejczasu poświęcam na doskonalenie zręczności rąk (nie tylko na potrzeby zaspokojenia głodu domowników). Bywam na różnych warsztatach i poznaję różne techniki działań mniej lub bardziej artystycznych. Ostatnio właśnie poznałam technikę robienia kwiatów
Gotuj Sam!tłuszczu. Kokosanki bazują na zdrowej kaszy jaglanej, a do jej osłodzenia wykorzystujemy wyłącznie miód. Słodkie migdałowo-kokosowe kuleczki to propozycja pysznego i zdrowego deseru zarówno dla osób będących na diecie, jak i tych nieliczących kalorii. Do przygotowania porcji 20 kokosanek potrzebujemy: - 100 g kaszy jaglanej (1 woreczek) - 2 szklanki* mleka migdałowego (dzięki niemu nie musicie dodatkowo podbijać smaku żadnym sztucznym
Bez Cebuliniej minerały wzmacniają naczynia krwionośne. Dodatkowym jej walorem jest to, że nie zawiera glutenu i mogą ją również spożywać osoby chorujące na celiakię. Polecam ją także osobom na diecie, które muszą dbać o linię, gdyż wspaniale syci, a nie zawiera zbyt dużo kalorii. Składniki: (2 - 3 porcje) 1/2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej 1/2 selera naciowego 500 g małych pieczarek
Kuchcik gotujewzględu na specyficzny zapach, który zawdzięcza izosiarkocyjanidom, czyli olejkom gorczycznym. Czarna rzepa bez dodatku miodu i śmietany jest bardzo ostra w smaku. W tej wersji można ją wprowadzić do diety osób bardziej wybrednych oraz dzieci. Rzepa działa przeciwbakteryjnie, hamuje rozwój mikroorganizmów chorobotwórczych, stosowana jest podczas kaszlu i chorób górnych dróg oddechowych. Dzięki swoim właściwościom żółciopędnym wykorzystywana jest w farmacji
Pij soki wyciskaneMuffinki z łososiem i pesto to przepis, który znaleźliśmy niedawno z moim mężem w aplikacji odnośnie diet i zdrowego odżywiania. Przepis tak nam się spodobał, że babeczki goszczą na naszym stole co tydzień Jeśli lubicie łososia to na pewno Wam również zasmakują. Czekam na Waszą opinię w komentarzach
KuchniaWeDwoje.plWiększość dziewczyn dostaje na Dzień Kobiet kwiaty, jednak ja na 8 marca dostałam od mojego Męża najnowsze wydanie Magazynu Jamie i to był strzał w dziesiątkę
Chilli Czosnek i OliwaJak wygląda Wasz cheat meal? U mnie ostatnio to np. paczka orzechów nerkowca i masło migdałowe. Nudaaaaaaa ale pizze, burgery lub ciastka już tak mnie nie
PaleoLifeTym razem zdrowa i dietetyczna wersja śniadania – omlet z bazylią i suszonymi pomidorami. Muszę przyznać, że omlety to jedna z moich ulubionych propozycji na sycące
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Brukselka w sosie BBQ Jak włączyć warzywa do codziennej diety? Dobrze je doprawić! Właśnie taka jest brukselka w sosie BBQ , którą mam dzisiaj dla Was. Słodka, wędzona, a jednocześnie, na końcu języka, delikatnie pikantna. Dzięki użyciu wędzonej śliwki, nabiera nie tylko dymnego aromatu, ale przede wszystkim pysznie śliwkowego smaku. Nie musisz się jednak tego obawiać, to nie jest połączenie brukselki
BlendmanNadchodzi wiosna i pora pomyśleć o zmianie diety na lżejszą i bardziej odżywczą. Zaczynamy od zdrowego i pożywnego koktajlu. Składniki: 1 gruszka 1/2 awokado 1 szkl wody mineralnej 1/2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu Przygotowanie: Gruszkę myjemy i osuszamy. Obieramy gruszkę ze skórki, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy w małe cząstki. Gruszkę wkładamy do naczynia
słodkie i nie tylko historie kulinarnestaniem przy garnkach i lubi szybkie i łatwe potrawy. W ten sposób miałyśmy więcej czasu, żeby wspólnie porozmawiać. Daria jest skarbnicą wiedzy na tema zdrowego odżywiana i różnego rodzaju diet. Wspólnie ugotowałyśmy: pastę z groszku z prażonym słonecznikiem, chili i kolendrą krem z białej rzodkiewki z oliwą truflową i suszonymi pomidorami krewetki duszone na winie z dodatkiem pietruszki z ryżem
Kulinarne przygody Gatityzwiększa natomiast stężenie frakcji cholesterolu HDL, który w dużym skrócie działa przeciwmiażdzycowo. Sałata, która niesłusznie przez niektórych została uznana za jałowe warzywo, zawiera również wiele składników niezbędnych w codziennej diecie, między innymi witaminy E i C oraz potas . Luteina i zeaksantyna , to z kolei silne przeciwutleniacze , które chronią nasze oczy przed zwyrodnieniem plamki żółtej. Chlorofil , odpowiadający za zielony kolor, działa
Book of spells