dietetycznie - 10080 przepisów (strona:427/672)

pyszne kotlety jajeczno-warzywne... 159

Składniki: jajka ugotowane na twardo 4 sztuki "XL", kalafior 1 mały, ziemniaki ugotowane 10 średnie, jajka 1 sztuka "XL", mąka ziemniaczana 1 łyżka, bułka tarta 3/4

W Mojej Kuchni Lubię
deserek kawowy ze śmietanową gruszkową galaretką... 140

Składniki: śmietana 30 % 330 ml/zimna, galaretka gruszkowa 1 opakowanie, zaparzona mocna kawa 1 szklanka, biszkopty okrągłe 150 gram, konfitura niskosłodzona - ile potrzeba/truskawkowa, herbatniki pełnoziarniste 15 sztuk

W Mojej Kuchni Lubię
Pumpkin pie with cranberries (ciasto dyniowe z żurawiną) | dietetyczne 163

D o dyni nigdy nie byłam specjalnie przekonana. Podchodziłam do niej z dystansem, niepewnością dlatego w mojej kuchni gościła bardzo rzadko. W tym roku jednak się

Czarnawisienka
Kremowa zupa z porów z oscypkiem 120

Lubię gotować gęste, kremowe zupy warzywne, nie trzeba poświęcać im wiele czasu - wystarczy obrać warzywa, ugotować do miękkości i zmiksować. Krem z porów jest bardzo smażoną

Codziennik Kuchenny
Pieczony łosoś w posypce z curry 168

Łosoś to moja ulubiona ryba, pieką go w piekarniku lub gotuję w parowarze. Bardzo się dziwię, że dopiero teraz pokazuję mój najlepszy sposób na ekspresowo przygotowanego

Codziennik Kuchenny
Dietetyczny krem z zielonych warzyw 104

Krem z zielonych warzyw jest bardzo wartościową odżywczo zupą. Ugotowałam ją z warzyw, których większość po ugotowaniu nie wygląda zbyt atrakcyjnie. Moje dziecko lubi warzywa, ale

Codziennik Kuchenny
Surówka z młodej kapusty 197

Młodą kapustę najczęściej podaje się w wersji pysznej, gotowanej potrawki ( przepis tutaj ).  Dziś proponuję młodą kapustę w nieco mniej znanej odsłonie, chrupiącej surówki obiadowej. Taką

Codziennik Kuchenny
Tofucznica, siostra jajecznicy 117

Tofucznica, to daleka krewniaczka jajecznicy. Obie potrawy mają podobny wygląd, aromat, konsystencję i na tym podobieństwa się kończą. Tofucznica jest potrawą wegańską, przygotowaną z tofu naturalnego

Codziennik Kuchenny
Domowa granola z jogurtem i musem malinowym 187

Nie ma nic lepszego na drugie śniadanie niż  chrupiąca granola i  kubeczek jogurtu naturalnego. Robiąc domową granolę mieszamy składniki w takie jak lubimy i

Codziennik Kuchenny
Grillowany bakłażan z sosem czosnkowym 134

Bakłażan i sos jogurtowy z mocną nutą czosnku to wyjątkowo dobrana para. Kiedyś przygotowałam typowego dla kuchni kaukaskiej bakłażana z pastą orzechową.  Danie to przepyszne

Codziennik Kuchenny
Zielona fasolka z gremolatą 142

Fasolkę szparagową tradycyjnie podaje się z bułką tartą zrumienioną na maśle. W moim rodzinnym domu mama podaje fasolkę w formie sałatki obiadowej z dodatkiem cebulki, czosnku

Codziennik Kuchenny
Szakszuka. Jajka sadzone w pomidorach. 248

Szakszuka, to danie kuchni  marokańskiej, egipskiej,  tunezyjskiej i izraelskiej. Najprościej,  to jajka sadzone w ostrym sosie pomidorowym.  Szakszuka podawana jest z

Codziennik Kuchenny
Chleb gryczany, bez mąki i drożdży. 140

Chleb gryczany jest niebywale łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny. Piecze się go bez dodatku mąki, drożdży czy zakwasu. Chleb ten mogą jeść osoby uczulone na

Codziennik Kuchenny
Sałatka z quinoa, łososiem i pastą awokado. 174

Z każdej nadmiarowo ugotowanej porcji kaszy przygotowuję sałatkę. Do kaszy dodaję pieczone albo gotowane mięso lub jak w tym przepisie rybę.  Dorzucam trochę chrupiących warzyw

Codziennik Kuchenny
Sałatka z kaszy gryczanej, soczewicy, rzodkiewki, groszku i marchewki 158

Sałatka z kaszy gryczanej, soczewicy i warzyw, to lekki i pożywny posiłek. Wystarczy ją przełożyć do słoika i posiłek na wynos gotowy. Można przygotować więcej sałatki

Codziennik Kuchenny