Królik zapiekany z makaronem w kremowym sosie Królik zapiekany z makaronem w kremowym sosie to potrawa , która mojej rodzince nigdy się nie znudzi . Mięso królika jest
Ogrodnik w podróżyWeekend coraz bliżej. Jutro można zaplanować szybkie zakupy, żeby w sobotę zrobić domowy obiad czy kolację. Pizza na grubym spodzie to chyba idealne, sobotnie jedzenie. Dlatego warto mieć pod ręką dobry przepis, który pozwoli nam uruchomić kulinarną wyobraźnię. Każdy przecież lubi inne dodatki do pizzy. Możemy z nimi eksperymentować do woli. Zwłaszcza gdy mamy sprawdzony patent na ciasto. Sycąca, pachnąca(...)rozpływająca się w ustach pizza domowa Domowa pizza na grubym cieście Agaty po prostu rozpływa się w ustach. Jest sycąca. Niezbyt dietetyczna. Ale czy weekend to nie najlepszy czas, żeby zrobić sobie chwilową przerwę od diety? Poza tym domowa pizza jest sto razy zdrowsza od tych, które kupujemy w marketach, a często także od tych serwowanych w restauracjach. Myślę
KulinarneImpresje.plGulasz kojarzy się przede wszystkim z dużą ilością wieprzowego/wołowego mięsa. Widywałam i testowałam również gulasz z mięsem drobiowym, ale gulasz warzywny robiłam po raz pierwszy
Szefowa kuchniuczestniczył w różnych prelekcjach to również przygotowywał wspólnie z Grzegorzem Łapanowskim dania dla ok. 200 blogerów, no i oczywiście kierował autem. Kupiłam w piątek świeże pstrągi, więc na niedzielny obiad postanowiłam przygotować danie, które przygotowuje się w 3 kwadranse: Pieczone ryby. Pstrągi są pyszne, oraz zawsze dostępne, do tego są świeże. Pstrągi są bardzo popularne w Polsce. Przygotowuje się(...)bardzo prosty w wykonaniu, można go piec w folii, albo w bezpośrednio w piekarniku. Pstrąg pieczony w piekarniku jest delikatny, kruchy, do tego dla tych, którzy uważają na kalorie dietetyczny, pod warunkiem, że zrezygnujemy z pieczonych ziemniaków. Używałam do jego przyprawienia soku z cytryny, czosnku, czerwonej cebuli, ziół, masła. Pstrąg pieczony z ziemniakami w piekarniku to również idealne danie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPierś z indyka z brzoskwiniami pieczona w piekarniku. Przesmażone na patelni mięso z indyka przekładamy do naczynia żaroodpornego, mieszamy z dojrzałymi i soczystymi brzoskwiniami, pokrojonymi w
Moja DelicjaNuda w kuchni to nie u mnie. Czasem się chce tego tradycyjnego (schabowe-ziemniaki-mizeria), to tego nie powiem to zrobię czy kluski śląskie (najlepsze ze
Misz-masz by DomiNuda w kuchni to nie u mnie. Czasem się chce tego tradycyjnego (schabowe-ziemniaki-mizeria), to tego nie powiem to zrobię czy kluski śląskie (najlepsze ze
Misz-masz by DomiDzisiaj przedstawiam kolejne śniadanie do pudełka, tym razem z wykorzystaniem tortilli. Nadzienie z pieczonego kurczaka, fasoli z dodatkiem pikli i kiełków. A dla podkreślenia smaku, sos
Smaki EwyTo danie to dla mnie nowość. Pierwszy raz użyłam komosy i tofu. I w obu tych rzeczach się zakochałam. Tofu wędzone smakuje prawie jak oscypek, a
Bernika - moj kulinarny pamietnikWiosny za oknem jeszcze brak, my jednak jesteśmy już ogromnie spragnione lekkich warzywnych dań, w związku z tym, chciałybyśmy zaproponować Wam sałatkę z kurczakiem. Podstawą tego
Kolizje Smakówprzed zbliżającym się tłustym czwartkiem wpadłam na pomysł, żeby wykorzystać znaleziony przepis na pierogi z mąki pszennej razowej oraz warzyw i mięsa właśnie z rosołu. Jest to pomysł na obiad dla osób, które bardzo dbają o linię i o to, żeby wszystkie składniki były zdrowe. Tak wyglądały przed ugotowaniem (pierwsza część) Składniki: - 250g mąki pełnoziarnistej pszennej + do podsypywania - 250ml wody(...)cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/dietetyczne-pierogi/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('24b8450440eae1e5b9452a1df1657708').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); The post Dietetyczne pierogi appeared first
dom-agi.pldużej mierze utożsamia się z kuchnią polską z okresu PRL-u. Nadal dominują w niej potrawy tłuste, głównie mięsne, a także potrawy mączne: pierogi, naleśniki, knedle. Głównym dodatkiem do obiadu jest ciągle tradycyjny ziemniak oraz niewielki dodatek warzyw pod postacią surówek. Zauważyć można również pewne różnice w rozumieniu współczesnej kuchni polskiej. Zależą one przede wszystkim od wieku. Osoby starsze częściej(...)zmiany jakie zachodzą w kuchni współczesnej i odżywiają się już trochę inaczej niż rodzice, czy dziadkowie. Młodsze pokolenie stara się dostosowywać potrawy tradycyjne do współczesnych wzorów odżywiania oraz zaleceń dietetycznych. Dlatego zauważamy spadek ilości spożywanego mięsa oraz wzrostu ilości spożywanych warzyw. Jak teraz jemy? Powoli zmieniają się sposoby przygotowywania posiłków – coraz częściej zamiast smażyć potrawy w głębokim oleju, gotuje się
365 dni dookoła kuchnijedzą moje dzieci i z tym co jadłam karmiąc piersią syna alergika, więc co tu robi Pomelo ??? Dwa tygodnie temu dostałam propozycję przetestowania przez dwa dni ich cateringu dietetycznego. Z racji chociażby upałów pomyślałam, że z chęcią spróbuję gotowym posiłków zamiast stać przy garnkach. Wybrałam dietę wege. I tu zaskoczenie. Dieta tak naprawdę jest dietą jarską a nie wege gdyż(...)Boskim podwieczorkiem było ciasto typu biszkoptowego z makiem . Smaczne, pulchne i słodkie pożerałam w drodze z przedszkola do domu. Syncio podjadał :) Po powrocie do domu w końcu mogłam odgrzać obiad. Surówka z czerwonej kapusty była całkiem niezła, pure ziemniaczane w niewielkiej ilości ale smaczne za to porcja ryby wielgachna. Podzieliłam się obiadem z Córcią i najedzone byłyśmy obie. Przejdźmy teraz
Dzieje kuchennej WiewióryOd dawna jestem fanką zdrowego odżywiania, czasami mam wrażenie trochę przesadzam zwracając uwagę na wiele czynników. Efekty moich zmian są widoczne. Kiedy wybieram się na trening
Kulinarne pyszności MolkiOstatnio dodałam pierwszą wersję jadłospisu dla tej ciekawej diety, w której 5 dni w tygodniu je się normalnie, a 2 dni nienastępujące po sobie je się
dom-agi.pl