kostki. Ten dźwięk zawsze wprawia mnie w lepszy humor - oznacza bowiem pogodny dzień i powrót do beztroskich spacerów z dzieciństwa. Czasem tak dobrze jest się zapomnieć... Ten deser to też już wspomnienie. Nie mam pojęcia, jakim cudem przepis uchował się przed publikacją aż do dzisiaj. Geranium znalazłam w moim tajemniczym ogrodzie , i od razu nabrałam ochoty na przygotowanie(...)czegoś z jego dodatkiem. Padło na pannę cottę - deser prosty i uniwersalny, gdzie to właśnie dodatki bez problemu mogą grać pierwsze skrzypce. Nie bez znaczenia był fakt, że akurat potrzebowałam deseru bezglutenowego, a nie miałam czasu wymyślać bardziej skomplikowanych ciast. Żeby nie było nudno, dodałam na wierzch kwaskowaty mus porzeczkowy. Następnym razem zamiast białych, użyłabym porzeczek czarnych - dla kontrastu kolorystycznego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś na blogu gości niezwykły mus kawowy z bezowymi duchami . Delikatny krem na bazie kawy zbożowej, słodka beza i kwaskowe wiśnie to mieszanka idealna na deser. A gdy z bezików stworzymy duchy malując oczy, a z resztek wiśniowej frużeliny nakapiemy przerażające krwiste wzory, otrzymamy prosty i niezwykle smaczny deser na Halloween . Dzieciaki uwielbiają takie zabawy! A deserem z duszkiem(...)pogardzą także dorośli, bo smak musu z białej czekolady i zbożowej Inki w połączeniu z frużeliną jest po prostu obłędny. Konsumowanie tego upiornego deseru jest tak samo przyjemne jak jego przygotowywanie : ) To co moi Drodzy? Trick or treat? Mus kawowy z bezowymi duchami: 250 ml śmietanki kremówki 30% 200 g mrożonych wiśni 100 g białej czekolady 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Poezja smakuTruskawkowego szaleństwa ciąg dalszy... Kolejnym przepisem, który chcę Wam zaprezentować jest wspaniały deser z truskawkami, kaszką manną oraz galaretką, całość zwieńczona jest korona z bitej śmietany. Deser pięknie i oryginalnie wygląda, zapraszam :-) SKŁADNIKI na 4 desery w szklankach 250ml -1 galaretka truskawkowa -1,5 szklanki mleka -4 łyżki kaszy manny błyskawicznej -5 łyżek przegotowanego i zimnego mleka -200ml śmietany(...)suszymy. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 450ml gorącej wody, gdy ostygnie, wlewamy ją do szklanek, około 1/2 szklanki Następnie szklanki wsadzamy do lodówki ale tak by były pochylone, nada to deserowi piękny wygląd. Najlepiej postawić je na wytłaczankach z jajek, lub oprzeć o ściankę lodówki. Gdy galaretka w szklankach stężeje przechodzimy do dalszej pracy. Około 10 małych truskawek blendujemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuCiasto Tiramisu przygotowane na spodzie z upieczonego biszkoptu Z okazji zaległych walentynek dziś urządziliśmy sobie małe świętowanie :-) Pyszny obiadek, a na deser klasyczne Tiramisu i kolejny sezon "Czasu honoru". W końcu nadrabiamy zaległości związane z tym serialem, wciąż odkładaliśmy go na później, ale jak już rozpoczęliśmy go oglądać , tak nie wiem nawet kiedy zaczynamy i kończymy kolejny sezon(...)kolejne "górki". Tiramisu chodziło za mną dość długo, przyznam szczerze że robiłam go już jakiś czas temu , ale nie wyszło aż tak pysznie jak to :-) Przepisów na ten pyszny deser jest mnóstwo,ale moim skromnym zdaniem ten jest jednym z lepszych. Pochodzi ze strony Kotlet.tv. Deser ze względu na swoją konsystencje najlepiej podać w pucharkach , można go zrobić nawet
Aromatyczne PodróżeDziś polecam Wam jedną z moich ulubionych zdrowych wersji pucharkowej słodyczy. Zapraszam Was na pudding czekoladowy z gruszką i moimi ulubionymi dodatkami. Ten pyszny i zdrowy deser czekoladowy, to idealna chwila wytchnienia po ciężkim dniu. Można się nim delektować łyżeczka po łyżeczce bez żadnych wyrzutów sumienia. Idealny koniec ciężkiego tygodnia i słodki początek nowego Spróbujcie, polecam. Składniki(...)lodówki). Dodajemy nasiona chia i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy kakao i znów dokładnie mieszamy do połączenia składników. Na koniec dolewamy syrop daktylowy, mieszamy i próbujemy czy słodkość deseru jest dla nas odpowiednia. Miseczkę wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc). Pudding powinien zgęstnieć. Gruszkę obieramy, wycinamy niejadalne elementy i kroimy na pół. Gęsty pudding czekoladowy
Słodkie okruszkiDziś polecam Wam jedną z moich ulubionych zdrowych wersji pucharkowej słodyczy. Zapraszam Was na pudding czekoladowy z gruszką i moimi ulubionymi dodatkami. Ten pyszny i zdrowy deser czekoladowy, to idealna chwila wytchnienia po ciężkim dniu. Można się nim delektować łyżeczka po łyżeczce bez żadnych wyrzutów sumienia. Idealny koniec ciężkiego tygodnia i słodki początek nowego Spróbujcie, polecam. Składniki(...)lodówki). Dodajemy nasiona chia i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy kakao i znów dokładnie mieszamy do połączenia składników. Na koniec dolewamy syrop daktylowy, mieszamy i próbujemy czy słodkość deseru jest dla nas odpowiednia. Miseczkę wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc). Pudding powinien zgęstnieć. Gruszkę obieramy, wycinamy niejadalne elementy i kroimy na pół. Gęsty pudding czekoladowy
Słodkie okruszkikokos. Zrobiłam niezbędne zakupy i zabrałam się za pieczenie. Efekt jest nieziemski! Krem jest mega pyszny i uniwersalny, bo może posłużyć także do nadziania naleśników czy przyrządzenia szybkich deserów w pucharkach. Polecam! :) Spód kokosowy: 4 jajka o temperaturze pokojowej 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki wiórek kokosowym - ok. 30 g 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jajka wbijamy(...)dodajemy do jogurtu z kokosem i kilkoma szybkimi ruchami łączymy dokładnie wszystkie składniki. Krem wykładamy na ciasto. Jeśli jest go nieco za dużo możecie wykorzystać go do zrobienia pysznych deserów w pucharkach. Świetnie sprawdzi się także jako nadzienie do naleśników. Na kremie układamy borówki lub jagody, choć w tym przepisie sprawdzą się także maliny czy truskawki, na górę wylewamy lekko
Cooking MonsterUwielbiam desery. Ich wykonanie nie jest zbyt trudne, a używając odrobiny wyobraźni przy ich tworzeniu możemy zadziwić rodzinę i znajomych. Dziś zapraszam Was na pucharkowy deser a la ptasie mleczko – lekka pianka pod ciasteczkową kruszonką. Dziś w orzeźwiającej pomarańczowej wersji. Deser zazwyczaj zwieńcza bita śmietana lub gałka lodów. Prosto i smacznie. Nic tylko jeść Spróbujcie. Składniki: (na 3 pucharki(...)stężała (około 2 godziny). Ciasteczka wkładamy do misy blendera z nożami i dokładnie rozdrabniamy, tworząc coś w rodzaju kruszonki. Gdy pianka stężeje wyciągamy ją z lodówki, na wierzch każdego deseru wsypujemy warstwę rozdrobnionych ciasteczek. Deser dekorujemy bitą śmietaną lub gałką lodów i posypujemy owocową posypką. Jeśli skorzystaliście z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl
Słodkie okruszkiLato to najlepszy czas na deserowe szaleństwo. Bogactwo kolorowych i soczystych owoców sprawia, że często przygotowujemy słodkie pyszności w kolorach tęczy. Spontaniczne desery smakują zawsze najlepiej. Poza koktajlami owocowymi i warzywnymi, lemoniadami czy sorbetami, w upalne dni można w kilka chwil przygotować w domu pyszny deser, bez pieczenia, za to z owocami, lodami i chrupiącymi dodatkami. To świetna propozycja(...)odwiedzą nas niespodziewani goście, bo deser jest bardzo prosty w przygotowaniu. Dla dodatkowego orzeźwienia połącz owoce ze świeżą miętą czy melisą. Dla dorosłych polecam wino Monte Santi Original, słodkie, idealne nie tylko do tego deseru. Deser lodowy z miętowymi czereśniami, fistaszkami i kruszonką Składniki: 5 kruchych ciasteczek 1 garść solonych orzeszków ziemnych 1 garść czereśni 1 łyżka lodów waniliowych
Moja smaczna kuchniamnie. :) Cremma Cotta, czyli piemoncka panna cotta to nic innego jak gotowana i zestalona śmietana, nasza panna cotta przewiduje dodatek wanilii, co czyni ją niezwykle aromatyczną i smakowitą. Deser tak prosty, że aż dziwne, że nie robiłam go do tej pory. Jest szybki w przygotowaniu i niezwykle łatwy, jedynie czas oczekiwania jest niewdzięcznie długi, bo warto, by deser "przesiedział(...)powinna przestygnąć, ale nie może się zestalić. Gdy śmietanka się zagotuje i zdejmiecie ją z ognia, a żelatyna przestygnie, to dodajcie ją do śmietanki i rozmieszajcie dokładnie wszystko trzepaczką. Deser jest już niemal gotowy. Następnie przelejcie śmietankę do żaroodpornego dzbanka lub innego naczynia, które ułatwi Wam przelewanie masy do foremek/filiżanek. Jeśli chcecie, by ziarenka wanilii rozłożyły się równomiernie
Cooking Monsterbalkon i mój mały ogródeczek jakoś sobie daje radę, można by nawet pokusić się o stwierdzenie, że całkiem nieźle :D Mam nadzieję, że to się nie zmieni ;) Zauroczona deserem, który przypomina kwiatka, postanowiłam też taki przygotować ;) Super szybki, świetnie wyglądający i co najważniejsze pyyyszny- ma przecież Oreo! ;) Bardzo lubię takie desery z przymrużeniem oka, myślę, że na nadchodzące upały(...)będzie super pasować ;) Składniki (na 4 duże porcje deseru): 200g śmietanki 36% pół opakowania śnieżki 100g białego sera łyżeczka cukru waniliowego 2 opakowania ciastek Oreo po 176g owoce żelki robale owoce np.truskawki, kiwi, banany waflowe muszelki do lodów mięta Na początku oddzielamy ciasteczka Oreo od masy. Ciemną część ciastek mielimy w malakserze na drobny piasek
Czerwona PorzeczkaPiękna pogoda nas rozpieszcza. Nawet nie chce się siedzieć w kuchni i długimi godzinami gotować czy piec ciasta. Jest na to sposób przygotowujemy szybkie posiłki, a na deser zimne desery :). Właśnie taki deser mam dla Was dzisiaj do spróbowana. Pyszna i delikatna pianka z truskawkami, która nie zawiera dodatkowego cukru. Deser szybko się robi, trzeba tylko poczekać trochę na jego(...)schłodzenie, a później to już tylko rozkoszujemy się truskawkowym smakiem :). Polecam gorąco! PIANKOWY DESER Z TRUSKAWKAMI. Składniki na 2 - 3 lub 4 mniejsze porcje: 200 g śmietany kremówki 36% 400 g jogurtu greckiego 1 galaretka truskawkowa 1 łyżka żelatyny około 500 g truskawek pistacje do dekoracji Sposób przyrządzania
Zakątek rozkoszy kulinarnychtwoim imieniem. Jeśli jednak rozhisteryzowane fanki nie mdleją na twój widok, tłumy mężczyzn nie czynią ci awansów, a samo twe pojawienie nie wywołuje zamieszek, to bardzo mi przykro, ale desery musicie ogarnąć sobie sami. Na wyrazy uwielbienia też bym raczej nie liczyła. Wiecie jak z moim pieczeniem i deserami jest. Jakoś mi nie po drodze, ale jak już się wezmę(...)coś, co będzie mi spędzać sen z powiek. Tym razem padło na Pavlovą. Taki torcik bezowy z owocami. Do „matki” tego deseru pretendują dwa kraje: Australia i Nowa Zelandia, na szczęście zgadzają się co do jednego – adresatką deseru była rosyjska primabalerina Anna Pawłowa (Pavlova). Jak jesteś primabaleriną to i bezę ci zrobią. Życie nie jest sprawiedliwe! Jak już oddzieliłam białka
ladykitchenCrème brûlée to delikatny krem na bazie śmietany, żółtek i wanilii ukryty pod chrupiącą skorupką karmelu. To jeden z najsłynniejszych deserów na świecie. Gdy mąż zabierał mnie na pierwsze randki, to w naszej ulubionej kawiarni bardzo często zamawiałam ten deser. Mam z nim same miłe wspomnienia. Niestety kawiarni już dawno nie ma, za to ja nauczyłam się robić deser sama(...)idealny – lekki, delikatny, aksamity i bardzo waniliowy. Wbrew powszechnie panującej opinii crème brûlée wcale nie przygotowuje się trudno. Co prawda wymaga czasu, ale samo przygotowanie jest bardzo proste. Deser wymaga użycia specjalnego palnika, za pomocą którego karmelizujemy cukier na wierzchu, jednak można spróbować też zapiec cukier pod silnie rozgrzanym grillem w piekarniku. Crème brûlée: 500 ml śmietany
Poezja smaku