desery - 58579 przepisów (strona:45/3906)

Deser z jabłkami i jogurtem greckim. 143

Uwielbiam proste desery, tylko kilka składników i można wyczarować naprawdę pyszny słodki smakołyk. Bardzo lubię jeść jabłka i wymyśliłam deser z ich udziałem. Ten deser jest prosty, ale smakuje naprawdę wyśmienicie. Mój pierwszy zamysł był taki, aby przykryć jabłka bitą śmietaną, ale przypomniałam sobie jak kiedyś przyrządziłam deser gruszkowy z jogurtem greckim. I tym razem też dałam jogurt grecki. Wybór(...)się opłacił, smak jest przepyszny. Do jabłek dałam anyż, domowy cukier waniliowy, sok z cytryny i esencję waniliową. A całość delikatnie posypałam cynamonem. Tak to był pyszny deser! Pozdrawiam i polecam Wam wypróbować przepis.   DESER Z JABŁKAMI I JOGURTEM GRECKIM.            Składniki na 2 porcje: 3 jabłka sok z połowy cytryny 250 g jogurtu

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Deser śmietankowo- truskawkowy z chia 170

Dzisiaj zapraszam na słodki deser śmietankowo- truskawkowy z nasionami chia. Jest to wariacja na temat panna cotty. Deser jest pyszny. Można śmiało powiedzieć- niebo w buzi. W okresie jesienno- zimowym do takich deserów wykorzystuję  truskawki  mrożone.  Ich smak i zapach jest dokładnie taki sam, jak smak i zapach świeżych truskawek. Latem truskawki miksuję z cukrem, wkładam(...)plastikowych pojemniczków i zamrażam. Dzięki nim jesienią i zimą dodaję pięknego smaku i koloru moim deserom :)) Składniki (3 porcje): 1 płaska łyżeczka nasion chia 200 ml śmietany kremówki 30% 250 ml mleka 2 łyżki  syropu waniliowego (można zastąpić ziarnami z laski wanilii) 60 g cukru 2 czubate łyżeczki żelatyny do śmietany 1 płaska łyżeczka żelatyny do truskawek

Smak mojego domu
Prosty Deser dla Dzieci na Halloween 176

Witam serdecznie Propozycja na pyszny deser dla dzieci na Halloween, deser jest kremem o smaku czekoladowym. Deser podaję w wydrążonych pomarańczach lub mandarynkach które udają małe dyńki :). Będziemy potrzebować: kilka mandarynek lub małych pomarańczy składniki na krem na około 12 szt małych pomarańczy: 400 g serka homogenizowanego smak naturalny 400 ml śmietany 30% lub 36% 4 – 5 łyżek kremu czekoladowego(...)krem na około 6 szt małych pomarańczy: 200 g serka homogenizowanego smak naturalny 200 ml śmietany 30% lub 36% 2 – 3 łyżki kremu czekoladowego Link do filmu z przygotowania: Deser dla dzieci na Halloween https://www.youtube.com/watch?v=hVzIEp1A9iY Przygotowanie: Najpierw przygotuję krem: Mocno schłodzoną śmietanę ubijam (miksuję) w misce na sztywną pianę. Następnie dodaję serek homogenizowany i ubijam jeszcze przez chwilę

Uwaga Babcia Gotuje
Czekoladowy deser z awokado 167

może być czekoladowy deser, który jest zdrowy i którego nie trzeba sobie odmawiać? Tak! Czekoladowy deser z awokado jest pysznym deserem paleo, a przyrządza się go w kilka minut. Są tylko trzy podstawowe składniki: dojrzałe, miękkie, obrane awokado 2-3 łyżki gorzkiego kakao (im więcej, tym bardziej czekoladowy deser) 2-3 łyżki miodu (najlepiej niefiltrowanego) Najprościej użyć blendera, ale mając(...)względu na kakao jego miejsce w diecie SCD jest dyskusyjne (na pewno nie na początku stosowania). Z powodu miodu przepis ten nie mieści się w diecie FODMAP . Smacznego! Czekoladowy deser z awokado Wartość energetyczna Węglowodany (w tym błonnik) Tłuszcz Białko Porcja 457 kcal 63g (12g) 30g 7g O miejscu miodu w diecie paleo polecam: Czy miód jest paleo? Czytaj więcej

PaleoSMAK
Uwodziciel podniebienia - TIRAMISU!:) 141

początek najlepszy, według mnie, deser, który ostatnio cieszy się coraz większą popularnością. Najlepiej prezentuje się w pucharku w formie deseru i taki przepis Wam przekażę. Aby przygotować 4 porcję tiramisu potrzebujemy: 3 żółtka 100g cukru pudru 250g serka mascarpone 400g śmietanki 30% (jeśli chcecie zachować wyraźniejszy smak serka mascarpone, możecie dodać mniej śmietanki), ja zawsze używam śmietanki Łaciate ok. 250ml(...)czasu, aż śmietanka się ubije i całość zgęstnieje. Śmietankę można też ubić osobno, a później całość wymieszać. Główna część już za nami. Teraz bierzemy pucharki (w szklanych i przezroczystych deser ładnie wygląda) i na zmianę wypełniamy je masą i zamoczonymi w kawie biszkoptami. Gdy wypełnimy pucharki po brzegi, posypujemy wierzch deseru ciemnym kakao, przez małe sitko. Ja zawsze dużo

Kuchnia Pani Wiosny
Namiastka Wiednia dla smakoszy i kilka praktycznych wskazówek 124

Taki o to widok zastaliśmy na początku kulinarnej przechadzki wiedeńskiej. Mimo iż jest to kawiarnia, Cafe Sperl oferuje typowe dania kuchni austriackiej - od przystawek po zupy, dania główne i desery. Próbujemy coś zamówić - dopytujemy w języku angielskim kelnerkę i wracamy za chwilę do rozmówek w ojczystym języku. Kelnerka  podpowiada nam po polsku co wybrać... Tak, w Wiedniu pracuje wielu(...)chrupiącymi placuszkami ziemniaczanymi, szpinakiem i tartą marchewką. Do tego dania podaje się rewelacyjny mus jabłkowo-chrzanowy i sos czosnkowy. Po tym oczywiście tort Sachera i ciastko duńskie - bajecznie dobre desery. Tak naprawdę autentyczny tort Sachera dostaniemy tylko w Hotelu Sacher w Wiedniu, w którym to pilnie strzeżona jest receptura tego deseru. Wszystkie inne tworzone są na zasadzie chybił-trafił. Niemniej

Right Behind The Kitchen
Eton mess z malinami 112

Jeśli chcecie wrócić się do letnich wakacyjnych dni to koniecznie wypróbujcie słynny deser Eton mess. Nazwa pochodzi od nazwy angielskiej miejscowości Eton, gdzie deser został wymyślony. Był on tradycyjnym deserem, który serwowano uczniom tamtejszej szkoły średniej (college'u). Tradycyjnie podaje się go z truskawkami, ale z malinami jest równie pyszny, a może nawet lepszy! Maliny się już kończą także kupujcie(...)spróbujcie! Dla kogo: dla szukających pomysłu na szybki deser dla zastanawiających się co zrobić  z zalegającym w lodówce pojemnikiem z malinami dla chcących spróbować zrobić samodzielnie ten słynny deser Składniki: 800g malin 500ml śmietany kremówki (30 lub 36%) 100g bezów 2 łyżeczki syropu grenadine lub octu balsamicznego (opcjonalnie)  Wykonanie: Maliny delikatnie rozgnieść widelcem by puściły sok. Można

Mania Wypiekania
Klasyczny creme brulee 103

Słodki, rozpływający się w ustach. Waniliowo-jajeczny krem zapieczony pod chrupiącą skorupką. Czy można prościej? Tym razem nie będzie żadnego historycznego wprowadzenia do deseru. Z prostego powodu – jego powstanie jest historycznie niejasne i niepewne. Podobny deser mają w swoim menu Anglicy, Hiszpanie i Portugalczycy. Dość jeśli napiszę, że pierwsza spisana receptura pojawiła się w książce kucharskiej „Cuisinier Roial(...)Bourgeois” napisanej przez François Massialota, kucharza Filipa Orleańskiego, w 1691 roku. Jest więc to deser z bogatą tradycją.   Śmietankę wlewamy do rondelka. Laskę wanilii kroimy wzdłuż i wybieramy z niej nożem nasionka, zeskrobując je do śmietanki. Stawiamy na ogniu i doprowadzamy śmietankę do wrzenia. Wyłączamy ogień. Piekarnik ustawiamy na 110⁰C , podgrzewanie góra-dół, z termoobiegiem. Żółtka jaj rozbijamy

Karo in the Kitchen
Deser Chia z miodowym kokosem i malinami 176

taką falę upałów polecam coś lekkiego a zarazem sycącego. Ostatnio to mój ulubiony deser. Składniki zawsze są w moim domu, nie zależnie od pory roku, jednak teraz zdecydowanie dostępne są wszędzie. Nasiona chia są dość popularne, chociaż wyglądają skromnie jednak mają dużo wartości odżywczych i dają dużo energii. Możecie je użyć do koktajli, sałatek, pieczywa czy deserów(...)Porcja na 3 desery Składniki: 1,5 szklanki mleka kokosowego (cała puszka) 2 łyżki nasion chia 2 łyżki miodu ( użyłam miodu faceliowego) 1 łyżeczka pasty z wanilii  / nasiona z 1 laski wanilii 100 g malin 1 łyżka miodu Potrzebne składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Maliny z miodem blendujemy i przelewamy do 3 różnych szklanek. Następnie mleko kokosowe mieszamy

Niezły Młynek
Smerfny deserek - delikatny niczym chmurka 209

Dziś zapraszam Was na smerfny deserek. Mojej kruszynie, aż się oczy cieszyły i już w fazie przygotowania miała ochotę go zabrać i szybciutko zjeść. Deser jest smaczny, lekki, a co najważniejsze niezwykły, bo niebieski niczym bajkowy smerf. A wszystko, to powstało jak zwykle za sprawą mojej kulinarnej wyobraźni. Chyba mam w sobie jeszcze sporo z dziecka, bo i mnie niezwykle(...)lekkiego przestudzenia, po czym dodajemy do niej cały jogurt tupu greckiego z truskawkami. Mieszamy dokładnie ręczną trzepaczką, aż do połączenia składników i lekkiego "napuszenia". Tak przygotowaną niebieską część deseru przelewamy do pucharków lub szklaneczek, zostawiając miejsce na białą warstwę deseru. Do każdej szklanki wsypujemy po 1 1/2 łyżeczki jagód. Deser wkładamy do lodówki i zostawiamy do stężenia. Gdy niebieska warstwa

Słodkie okruszki
Truskawkowa pokusa 176

codziennie milion pomysłów co by tu zrobić...Najchętniej znikają podane w miseczce i posypane cukrem-takie uwielbia moja córka, a mi się zachciało galaretki z truskawką i tak powstał deser iście truskawkowy, bardziej truskawkowo już się nie da:) Łatwy i szybki w wykonaniu, jedyny minus tego deseru to czas oczekiwania - jak to na galaretkę przystało. Składniki: 5 galaretek truskawkowych(...)cytryny, zasypać cukrem i cukrem waniliowym i odstawić na chwilę, aby puściły sok. Następnie zagotować i zestawić z ognia. 1/3 galaretki wlać do przestudzonych truskawek. W czym przygotujecie Wasz deser, zależy od Waszej fantazji. Może to być duża forma na babkę, może to być duża miska, bądź zwykła tortownica. Formę na deser należy wysmarować oliwą, lub opłukać zimną wodą, następnie

na moim stole...
Szybki deser kakaowo-kokosowo-wiśniowy z daktylową chmurką, która smakuje jak KARMEL! 138

dzisiaj na deser?” – usłyszałam od siostry paręnaście godzin po powrocie do domu rodzinnego, do którego uciekłam z zatłoczonej i pełnej pokus Warszawy, by w spokoju pisać pracę magisterską. Moja kochana siostra wie, że wcale nie mam ochoty pisać tej pracy i wolałabym godzinami siedzieć w kuchni. Uznałam więc, że siostra i jej potrzeby (tj. potrzeba deseru) ważniejsza od każdej pracy(...)książki na blender, a klawiaturę na aparat fotograficzny. I tyle na dziś było pisania magisterki. Ale jak to mówią, jutro też jest dzień. Czyż nie? Dzisiaj mam dla Was deser, którego wykonanie jest szybkie, choć nie super-szybkie, ale 30 minut spokojnie Wam wystarczy! Najfajniejszy w tym deserze jest karmel, daktylowy. Chociaż wiśnia ‚zabielona’ nerkowcami też jest warta grzechu

Fill The Bowl
Czekoladowa pokusa pod cytrynową chmurką 234

Dziś zapraszam Was na pyszny deser, który z powodzeniem może zastąpić Wam śniadanie. Połączenie słodyczy czekolady przełamane cytrynowym akcentem zwieńczone przysłowiową wisienką ;) Choć w przypadku tego deseru zamiast wisienek mamy wspaniałe, czerwone i delikatnie słodkie czereśnie. Spróbujcie, bo naprawdę ten deser jest wart grzechu. A jego składniki wbrew pozorom nie są niezdrowe - pyszne owoce, gorzka (,a więc pełna magnezu) czekolada(...)pożywna mleczna kasza manna. Deser idealny również dla najmłodszych domowników. * przepis i pomysł własny  ... deser znikł równie szybko jak się pojawił Składniki: 1/2 szklanki mleka 14-15 łyżeczek kaszy manny błyskawicznej około 40 g gorzkiej czekolady (minimum 70%) 1 średni banan sok wyciśnięty z 1 cytryny kilka wydrylowanych czereśni Przygotowanie: Do garnka z grubym dnem (u mnie garnek

Słodkie okruszki
Deser Piramidka czekolada-jagoda z cytrynową nutką 138

Resztę konfitury zmieszać z drugą połową śmietanki i układać na warstwie konfitury. Chłodzenie: W lodówce od 30 minut do 2 godzin w zależności od stopnia chłodzenia lodówki Wyjmowanie deserów z foremek: Wyjąć deser z foremki- Podgrzać kilka sekund nóż nad gazem by był bardzo gorący- uważając by się nie poparzyć, przejechać wzdłuż krawędzi foremki jakbyśmy chcieli odkroić deser od foremki(...)wpływem ciepła deser odejdzie bardzo gładko. Jeśli chodzi o spód- Można deser delikatnie podważyć by wyszedł z foremki, lecz jeśli jest bardzo uparty, można na moment- bardzo krótki wstawić go do talerza z gorącą wodą. Wtedy deser wyjdzie bez problemu. Nie trzymać go jednak w wodzie zbyt długo ponieważ może się rozpuścić. Kilka sekund zdecydowanie wystarczy :) Dekoracja: 1. Do śmietanki

KreatywnePiny
ŚMIETANOWIEC/GALARETKOWIEC W MISIE TUPPERWARE. 178

który chodzi u nas dzień w dzień. Córka przeboleć nie może, że ma zakaz pieczenia ciast, więc i zjeść ich nie ma jak. A słodkie być musi! Tak, więc deser musiał być na zimno. Postawiłyśmy na mocno śmietanowego śmietanowca zwanego również galaretowcem. Nasze dzieło sztuki dojrzewało sobie w lodówce, szczelnie zamknięte przed zapachami w misie Tupperware. SKŁADNIKI: - śmietana(...)wypuszczała i nie pochłaniała zapachów, a przy tym będzie ładnie wyglądać i nie porysuje się czy nie popęka po chwili użytkowania. Raz, że na myśli miałyśmy śmietanowca i inne desery, które zawsze robimy w misce (i dotąd bawiłyśmy się w oklejanie folią spożywczą przed wstawieniem do lodówki) dwa, że chciałyśmy móc robić w takim 'naczyniu' ciasto, aby sobie pod przykryciem

Wypisz Wymaluj

Proponowane wyszukiwania