Kalafiora duszonego w śmietanie * Cukinię smażoną w cieście * Sałatkę obiadową z pomidora i ogórka kiszonego * Sałatkę obiadową z cukinii * Pomidory w śmietanie A na deser coś słodkiego… – Trufle kokosowe z mascarpone – Stefanka kokosowa z kaszy manny – Ciasteczka cynamonowe (błyskawiczne) – Ciasto z owocami w 10 minut – Ciasto Zebra
Kulinarne S.O.S.Dziś pyszne racuszki na śniadanie albo na deser. Zakupiłam mnóstwo ciekawych owoców i zrobiłam z nich salsę owocową, znakomicie nadje się ona do tych małych puchatych racuchów. Zachęcam do spróbowania. Drożdżowe racuszki z egzotyczną salsą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieAby przygotować ciasto wiśniowo - czekoladowe wystarczy upiec biszkopt, rozkroić go na dwie części i przełożyć kremami. Są to kremy na bazie bitej śmietany i sera mascarpone
Przepisy Kulinarneprzygotujemy. fot: Małgorzata Dusza Tematem będą kolorowe słodkości, które to swoje barwy uzyskają za pomocą naturalnych barwników . Pokażemy Wam także jak sprytnie udekorować ciasta i desery aby robiły szał a nie wymagały dyplomu na ASP 😃 Dlatego nadal prosimy o Wasze wsparcie i trzymanie kciuków bo nie będziemy oszukiwać jest to dla nas dość nerwowa sprawa 😖 Mamy nadzieję, że stresu
Candy Pandasznajdziecie cukru ani białej mąki. Takie muffinki można przygotować również w wersji wegańskiej, wystarczy zamienić jajko np. na rozgniecionego banana. To idealna przekąska do pracy czy szkoły lub zdrowy deser w trakcie popołudniowego relaksu. Składniki (0k. 8 sztuk): 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 3 łyżki ciemnego kakao 3 łyżki ksylitolu/miodu (opcjonalnie) 200 g suszonych
Healthy food explorersamym dole umieszcza się nutellę. Caffe marocchino serwowana jest w małych przezroczystych szklaneczkach lub pucharkach. Patrząc na nią trudno czasami stwierdzić czy to jeszcze kawa czy może już deser. Kawa marocchino, określana czasami błędnie jako kawa marokańska z Marokiem, oprócz nazwy, ma niewiele wspólnego. Powstała w Bar Carpano we włoskiej Aleksandrii. W pierwszej połowie XX wieku, naprzeciwko baru, znajdowała się
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataMleczna kasza jaglana z jabłkiem i cynamonem Dziś mam dla Was pyszną i zdrową propozycję, która sprawdzi się zarówno na śniadanie, deser czy kolację. Lubicie kaszę jaglaną? Nie od dziś wiadomo, że jest zdrowa. Ale źle przygotowana może nie przypaść do gustu każdemu. Jeśli jeszcze nigdy jej nie jedliście lub po prostu szukacie prostych inspiracji, to polecam Wam dzisiejszą wersję
Słodkie okruszkiowocami czy warzywami) , które gotowane są do momentu, aż zaczynają być bardzo miękkie, zaczynają się rozpadać, rozpływać się w ustach. Przykładowo Confit de pommes to wolno gotowany deser jabłkowy. Confit de tomates odnosi się do wolno karmelizowanych pomidorów. Confit de poireaux to gotowane w maśle, mięciutkie pory. Jeśli francuski szef kuchni dzisiaj poprosi, aby “ugotować na confit
Moja Delicjaktóry można łączyć z koktajlami warzywnymi i owocowymi. Sok z trawy jest świetnym naturalnym barwnikiem do kremów, lodów i wszędzie tam, gdzie chcemy podnieść atrakcyjność i właściwości zdrowotne deseru czy ciasta. Wszystkie zielone rośliny, jak wiadomo zawierają chlorofil, pigment wytwarzany w roślinie w procesie fotosyntezy pod wpływem światła dziennego, który jest niezbędny w naszym organizmie. Pomaga w pracy
Leśny Zakątekmasz pomysłu na szybki deser? Nie chce Ci się robić pracochłonnego ciasta, ale chodzi za Tobą "coś słodkiego"? W takim układzie crumble z jesiennymi jabłkami jest idealnym rozwiązaniem. Pyszne, obłędnie aromatyczne crumble posmakuje także dzieciakom :) ja uwielbiam je w towarzystwie gałki lodów waniliowych w wersji na ciepło :) Składniki na kruszonkę: 160g mąki pszennej 75 g masła 2-3 łyżki
ChilliJemyZapraszam na pyszne gofry bez laktozy i bez glutenu. Gofry zrobione na mące ryżowej wyszły niezwykle chrupiące i pięknie przyrumienione. Polecam na śniadanie lub deser. Składniki: 200 ml śmietany kwaśnej 18% (bez laktozy) 100 ml mleka (bez laktozy) 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu) 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka cukru (ksylitolu) 1,5 szkl mąki ryżowej
słodkie i nie tylko historie kulinarnepokrywkę i dopiekamy chleb jeszcze 20 minut, aż chleb będzie ciemnobrązowy. Chleb studzimy na kratce. Artykuł Pyszny chleb pszenny wiejski pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkugofrownicy. Podane ze śmietaną i czekoladą, z nutą pomarańczy są obłędne. Najlepsze jeszcze ciepłe. Tradycja się nie obrazi jak podamy je w trochę innym wydaniu w postaci świetnego deseru. ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka L 1 łyżka cukru trzcinowego 80 g masła 250 ml wody szczypta soli 1/2 łyżeczki skórki pomarańczowej pozostałe: 250 ml śmietany
wesoła kuchniaOrzeźwiająca galaretka z mango z dodatkiem świeżej, pachnącej mięty świetnie komponuje się z aksamitną, mocno kokosową warstwą i mamy gotowy egzotyczny deser do weekendowej kawki. Składniki: Galaretka z mango: 2 obrane mango 5 łyżek cukru trzcinowego 100ml soku wyciśniętego z pomarańczy 250ml wody sok z 1/2 limonki 16 listków mięty 1 łyżka żelatyny Galaretka kokosowa: 1 puszka mleczka kokosowego 100ml
Szalona Kuchnia Eweliny