desery - 58579 przepisów (strona:1302/3906)

Sernik jedno-porcjowy jak świąteczny 270

zrobić gdy zabraknie nam sernika, a mamy na niego ogromną ochotę? Wystarczy zaopatrzyć się w serek homogenizowany i wystarczy. Taki mini serniczek to znakomity pomysł na dość szybki deser chociażby dla singli. I zachęcam do wypróbowania, mi bardzo posmakował :) Składniki na jedną porcję: 1 jajko 100 g serka homogenizowanego 2 łyżki budyniu waniliowego/cukru waniliowego Garść żurawiny/rodzynek Przygotowanie: Jajko roztrzepujemy

Czarnawisienka
Bananowa babeczka z mikrofali 228

desery muszą być zawsze ciężkie, pracochłonne i niezdrowe? Nie muszą :) Mimo, że mikrofali unika wiele osób, ja gdy mam ochotę na coś słodkiego dość często właśnie z niej korzystam. Właściwości składników babeczki w wielkim skrócie: Jajka: dostarczają: witaminy  A, D, E, K, B2 i B12 oraz wapno, żelazo, magnez, fosfor i potas. A najcenniejszy składnik? Oczywiście pełnowartościowe białko! Banany

Czarnawisienka
Atrakcyjna dekoracja i nie tylko... 147

Atrakcyjna dekoracja i nie tylko... bo jest smaczna i może stanowić oryginalny składnik dania czy deseru. Robimy domowe żelki.  Żelki są delikatne, nie gumiaste, a smak zależy od nas i zastosowania. Żelki owocowe na bazie soku  np. malinowego. Żelki kawowe na bazie kawy. Żelki wytrawne na bazie wina.Ciekawe smakowo są na bazie Aceto balsamiko czy słodko-pikantnego sosu

Kulinarny karnet Christophera
Figi w sosie karmelowym. 148

chwilę, aż się delikatnie skarmelizuje. Do środka każdej figi włożyć gałkę lodów, najlepiej karmelowych lub o smaku fig i całość polać sosem karmelowym. Życzę smacznej rozpusty z tym wykwintnym deserem

Kulinarny karnet Christophera
Sylwestrowe propozycje dla dzieci. 187

oblać czekoladą i do lodówki. Najlepiej robić to w 2 etapach. Najpierw oblać jedną stronę kiwi, położyć na folii spożywczej. Jak stężeje, to oblać drugą stronę. Ten prosty, orzeźwiający deser, zadziwi swoim smakiem nie tylko dzieci. Życzę wspaniałego Sylwestra wszystkim starszym i młodszym łasuchom

Kulinarny karnet Christophera
Tort węgierski z karmelem i bitą śmietaną. 166

zależy od nas. Pozostawiamy na papierze około 10 minut i zdejmujemy dekorując nasz tort. Możemy również dodać bitą śmietanę. W ten sposób uzyskaną ozdobę, można wykorzystać również przy innych deserach. PS. Tort węgierski jest tortem tylko dla dorosłych i jednak po zjedzeniu ze względu na dużą zawartość alkoholu nie prowadzimy żadnych pojazdów

Kulinarny karnet Christophera
Pianka cytrynowa. 122

wanilią utrzeć do białości. Zagrzać wino i rozpuścić w nim żelatynę. Wino dodać do masy żółtkowej i ostudzić. Krótko przed stężeniem dodać sok z cytryn ,miąższ oraz ubitą śmietanę. Deser nałożyć do salaterki i pozostawić w lodówce co najmniej 1 h. Przed podaniem udekorować pozostałą ubitą śmietaną i czym nam w duszy

Kulinarny karnet Christophera
Mus pomarańczowy. 319

Ponieważ przy pieczeniu torciku orzechowego zostały białka ,proponuję wykorzystać je do przygotowania bardzo delikatnego musu pomarańczowego .Dla lubiących bardziej kwaskowe desery mus cytrynowy ,który wykonamy analogicznie jak pomarańczowy. 3 pomarańcze 6 białek 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Z umytych pomarańczy wycisnąć sok i dodać cukier. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej wody

Kulinarny karnet Christophera
Galaretka maślankowo – pomarańczowa. 180

Wykwintna i oryginalna. Możemy podać jako elegancką przystawkę albo deser. Składniki . 3 pomarańcze 2 łyżki zieleniny-mięta, melisa ,pietruszka 200ml maślanki 200ml soku pomarańczowego 200ml śmietanki kremówki 1 łyżka cykaty pomarańczowej 6 łyżeczek żelatyny 1 łyżka miodu pieprz, sól Wykonanie . Zieleninę ,świeża mięta ,melisa ,pietruszka ,posiekać. Żelatynę zalać niewielką ilością wody ,aby napęczniała. Miód lekko podgrzać. Do miski wlać

Kulinarny karnet Christophera
Chrupiąca szarlotka w filiżance. 211

około10min. W dosyć obszernych filiżankach, bulionówkach układać warstwami kruszonkę i jabłka. Jeżeli komuś tych słodkości jest mało ,to doda sobie gałkę lodów, ubitą śmietanę itp. Polecam ten szybki ,smaczny deser

Kulinarny karnet Christophera
Gundel palacsiuta - naleśniki a'la Gundel. 173

przestygnie dodać ubitą śmietanę i rum. Ilość alkoholu dostosować do biesiadników, patrz-dzieci! Upieczone ,wspaniałe naleśniki smarujemy nadzieniem ,zwijamy lub składamy i polewamy cudownym sosem. Delektujemy się naszym wspaniałym deserem. Niestety jest dosyć kaloryczny ,więc nie kuśmy się na trzeci. A teraz zapraszam na spacerek

Kulinarny karnet Christophera
Ciasteczka w stylu japońskim z jagodami goji. 156

Udekorować jagodami i listkami mięty. W oryginalnym przepisie japońskim podaje się sos jaśminowy, za którym ja nie przepadam,więc robię na bazie herbaty miętowej. Jest to, delikatny, szybki ,egzotyczny deser

Kulinarny karnet Christophera
Przysmak Calypso na lodzie. 141

Dodać 2 łyżki soku pomarańczowego, sok cytrynowy i miętę. Wymieszać. Ubić śmietanę. Żelatynę i śmietanę połączyć z masą pomarańczową. Kremem napełnić połówki pomarańczy i ponownie włożyć je do zamrażalnika. Deser udekorować skórką pomarańczy i miętą. Podawać mocno oziębiony. Podałem na lodzie

Kulinarny karnet Christophera
Rozgrzewający ananas. 170

grillować na dobrze rozgrzanym grillu lub patelni grillowej. Grillować z obu stron po 2-3 minuty, aż cukier się skarmelizuje. Polać białym rumem i delektować się wybornym smakiem deseru. Dzieciom nie polewamy rumem i papryki dajemy mniej

Kulinarny karnet Christophera
Knedelki z pomidorkami 126

pomidorki i utoczyć kulkę. Wrzucić na wrzącą, lekko osoloną  wodę i gotować, aż wypłyną. Podawać ze śmietanką. Knedelki, nadziane słodkimi  pomidorkami  cherry, mogą śmiało zastąpić deser

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania