Prosty i wykwintny deser z gruszek gotowanych w winie i przyprawach korzennych. W wersji bezalkoholowej zamiast wina można dodać sok z pomarańczy, syrop z kwiatów czarnego bzu lub dowolny, jasny syropu smakowy (np. agrestowy). Ugotowane gruszki polać kilkoma warstwami lekko wystudzonego ciemnego sosu czekoladowego. Warstwy wylane w odstępach minutowych dekoracyjnie zastygną na gruszkach. Czas przygotowania: 25 minut Porcje
SzczyptaSmaQUwielbiam szybkie desery, które zawsze się udają :). Należą do nich kakaowe serniczki. Serniczki można podać ze słonym karmelem , lodami waniliowymi, gorącym sosem owocowym lub tylko posypać cukrem pudrem wymieszanym z kakao. Czas przygotowania: 40 minut Porcje: 5 Składniki: 500 g zmielonego twarogu, 1/4 szklanki cukru, 2 jaja, 1 łyżeczka ekstraktu wanilii , 4 łyżki kakao, 1 łyżka budyniu waniliowego
SzczyptaSmaQSzybki i zdrowy deser bez białego cukru i mąki, z dużą zawartością białka, zdrowych tłuszczy, witamin i cukrów prostych. Do wyboru, z wiórkami kokosowymi lub uszczęśliwiającym kakao -podnoszącym poziom serotoniny w mózgu. Idealne dla sportowców, wszystkich zainteresowanym zdrowym odżywianiem i mam szukających zdrowych słodyczy dla swoich dzieci. Smakują wyśmienicie i zadowolą najbardziej wymagających łasuchów :) Czas przygotowania: 15 minut + chłodzenie Porcje
SzczyptaSmaQBataty w formie deseru cd. Ciekawe ciasto z korzennymi nutami, idealne na świąteczny stół. Czas przygotowania: 40 minut Składniki Krem bezowy: 2 duże białka, 100 g cukru pudru, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, Szczypta cynamonu. Ciasto: 300 g puree z pieczonych batatów, * 2 szklanki mąki, 3 jaj, 1/2 szklanki cukru pudru, 100 g oleju kokosowego
SzczyptaSmaQPersymona, zwana też kaki, szaronem, hebanowcem, hurmą, śliwką daktylową... to słodki i galaretowaty owoc. Mało wyczuwalne aromaty dobrze łączą się z innymi owocami w deserach, sałatkach lub dżemach. Kupując owoce wybierajcie te dojrzałe i miękkie, a niedojrzałym dajcie poleżeć poza lodówką przez 2-3 dni. Z uwagi na dużą zawartość witaminy A i C oraz żelaza, wapnia, potasu
SzczyptaSmaQsuszonych fig (jak na zdjęciach). Na samą górę ścieramy przez bardzo drobne sitko kawę rozpuszczalną – po kilku minutach powinna utworzyć się piękna błyszcząca warstwa. Smacznego!!! Filed under: Ciasta , Desery , Uncategorized
kuchcikowniaDesery to nie moja specjalność, jednak stale nad tym pracuję ;) Nadchodzi taki moment, zwłaszcza w weekendy, gdy mam ochotę na coś dobrego, w sam raz do gorącej malinowej herbaty i co wtedy? Sprawdzam jakie składniki mam w lodówce. Od dłuższego czasu nie wykorzystywałam kaszy manny, która stoi i czeka w słoiku. W sieci, u blogerki kulinarnej Lekki brzusio
Moja smaczna kuchniaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Wczoraj wymyśliłam bardzo smaczny deser. Zrobiłam domową galaretkę z koncentratu z mango , którą przełożyłam kremem z serka mascarpone , śmietany kremówki i czekolady . Galaretka z mango wyszła bardzo smaczna, a dodatek kremu z odrobiną czekolady zbalansował słodko-kwaskowy smak mango. Smakowało wszystkim bez wyjątku (nawet tym którzy nie przepadają
Marta GotujeKochani moi, kolejna odsłona akcji "Jedz jabłka". W związku z tym, że zaczynamy weekend, który ma być słoneczny i gorący zaproponuję coś na deser. Bardzo szybki do przyrządzenia i prosty jak drut :-) Składniki: 4 jabłka 2 galaretki agrestowe gorzka czekolada 2 szklanki wody Sposób przyrządzenia : Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody. Jabłka
pieprzny smaczekMarchewka pyszna i zdrowa. Większość na hasło marchewka od razu kojarzy surówki , obiadki , soki. Mniejszość również wie, że z marchwi można robić ciasta, desery i tym podobne rzeczy. Dzisiaj dla tej większości będę robiła z marchewki, coś słodkiego do kawy. Składniki: 1/2 marchwi 1/2 kg mąki 1/2 szklanki cukru 2 jajka 1/2 cynamonu 2 łyżeczki proszku
pieprzny smaczekżurawiną, polane gorzką czekoladą. Zapraszam do wypróbowania :) opakowanie ciasta filo (miałam 7 arkuszy ) 4 łyżki zmielonego twarogu na sernik ( nie słodziłam go ale nic nie stoi na przeszkodzie alby deser był słodszy) łyżeczka startej skórki z pomarańczy 5-6 łyżek mrożonej żurawiny 2 łyżki mleka 50 g gorzkiej kuwertury Za pomocą silikonowego pędzelka, arkusze ciasta smarujemy mlekiem. Nakładamy jeden
Mienta blogUwielbiam bezy, a jeszcze bardziej bitą smietanę, często więc taki prosty deser gości u mnie w domu. Zmieniając owoce zawsze może mieć inny smak. Składniki: szklanka smietany 30 % szklanka borówek amerykańskich 15 sztuk małych bez Wykonanie: Śmietanę ubijamy dodając cukier puder. Na dno pucharków kruszymy bezy, wykładamy ok 2 łyżek smietany, wrzucamy kilka borówek, następnie znów dajemy bitą smietanę
Z Majeczką w kuchnistoły przywędrowały zza oceanu i z amerykańską pewnością siebie podbijają nasze podniebienia. Są pysznie złociste i puszyste, a w dodatku bardzo sycące. Sprawdzają się zarówno jako śniadanie, ale też deser czy słodka kolacja. I pomimo, że w naszej narodowej kuchni jest wiele placków, racuchów, blinów i wiele innych odmian placuszków na bazie mąki, wody/mleka, i jajek, również my ulegliśmy trendowi
Taste Of My Daypewno na długo smak zostanie w Waszej pamięci. Składniki na 2 mniejsze porcje: 300 ml gotowego rozrobionego napoju SUNQUICK mango maliny (świeże/mrożone/kandyzowane) Wykonanie: Wykonanie tego deseru jest naprawdę banalnie proste. Rozrobiony napuj SUNQUICK wlewamy do płaskiego naczynia, tak aby jego warstwa nie była wyższa niż 2 cm i wstawiamy do zamrażalnika
Malinowe Pocałunkirozgrzewające nuty i dlatego dzisiaj postanowiłyśmy znowu pokombinować. Po krótkiej przerwie zapraszamy Was na chrupiące gofry . Te cudowne wypieki są idealną propozycją zarówno na szybkie śniadanie jak i deser (także w nadchodzące święta). Tradycyjne ciasto na gofry połączyłyśmy z domową przyprawą piernikową. Jest wspaniałym zamiennikiem tej dostępnej na sklepowych półkach, a dodatkowo jest bardziej aromatyczna. My naszą przyprawę wzbogaciłyśmy
Symfonia Smaków