Każda mama, która nie podaje dziecku mleka krowiego szuka innego, naturalnego źródła wapnia. Jestem jedną z takich mam i znalazłam świetne rozwiązanie. Niełuskany sezam i mak
IzaGotujeMyślę, że to idealny pomysł na śniadanie, podwieczorek czy deser. Pyszne, bezglutenowe placuszki bananowe z dodatkiem smacznego jogurtu kokosowo- migdałowego, owoców i granoli. Smakowy jogurt śmiało można zastąpić naturalnym z dodatkiem miodu i migdałów. Ja jednak wybrałam gotową (i pyszną zresztą) opcję gotowego jogurtu. Składniki: 2 banany 2 jaja 1/3 opakowania (ok. 80 gram) jogurtu kokosowo-migdałowego (dostępny(...)łyżki granoli (np. z tego przepisu granola) łyżka oliwy z oliwek Banany i jajka miksujemy na gładką masę. Rozgrzewamy patelnię z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek (lub oleju kokosowego) i smażmy niewielkie placuszki po 1-2 minuty z każdej strony na średnim ogniu. W tym czasie mieszamy jogurt kokosowo-migdałowy z jogurtem naturalnym. Mango kroimy w kostkę, maliny myjemy
Mango PapajaZdrowa alternatywa dla tradycyjnych słodkości. Dzięki płatkom owsianych wspomaga prace układu trawiennego, miód zwiększa odporność a migdały mają sporo magnezu. Smacznie i zdrowo Składniki 1
Pyry na GazBoże Narodzenie, to Święta, na których nie moze zabraknąć makowego tortu. Na blogu, to już 3 przepis na ten pyszny deser. I choć przepis na biszkopt jako wielokrotnie sprawdzony się prawie powtarza, to wypełnienie już niekoniecznie. Dzisiaj zapraszam na tort z puszystą masą budyniową. Składniki na biszkopt: 600 g suchego maku 200 g orzechów włoskich(...)śmietankowego 30 g likieru pomarańczowego 120 g cukru pudru sok z połowy cytryny Poncz: 20 g likieru pomarańczowego sok z połowy pomarańczy 100 g przegotowanej letniej wody Dekoracja: wiórki kokosowe rodzynki kakao skórka pomarańczowa Sposób przygotowania: Mak sparzyć i dwukrotnie przekręcić przez maszynkę o najdrobniejszych oczkach. Przełożyć do miski. Orzechy zmielić w młynku na proszek. Dodać do maku. Oddzielić żółtka
Gosia gotujeUwielbiam czekoladę, wszystko co czekoladowe.. Często się łapię na tym, że wiele wypieków i deserów jest właśnie o smaku czekoladowym. Dlatego po raz n – ty raz zrobiłam coś co kojarzy mi się z dzieciństwem gdzie słodycze były na kartki a o czekoladzie można było tyko pomarzyć – blok czekoladowy. Chyba nigdy mi się nie znudzi. Czasami(...)szklanki wody lub mleka 1 1 1/5 szklanki cukru 4 łyżki kakao 4 paczki herbatników petit, 10 dag orzechów Można dodać także : wiórki kokosowe i pokrojone drobno bakalie) Sposób wykonania: Margarynę rozpuścić, dodać cukier, kakao a następnie pół szklanki wody lub mleka. Wymieszać, dodać mleko w proszku. Gdy wszystkie składniki będą ze sobą dobrze
Na słodko lub wytrawniejakości, ekologiczne Bio musli Adama, z tej samej serii pochodzi również czekoladowe ciasto Adama, o którym pisałam tutaj :). Musli smakuje wyśmienicie zarówno z mlekiem, jak i jogurtem, w postaci deseru owocowo-jogurtowego oraz owsianki. Także jest świetne do przyrządzenia musli-placuszków :) Zaraz przedstawię Wam przepis, a tymczasem zapraszam do dokładnego przyjrzenia się omawianego przeze mnie produktu. Bio musli Adama jest(...)składzie musli znajdziemy płatki sojowe, produkowane oczywiście z soji, odznaczające się wysoką zawartością białka. Następnie: orzech włoski, płatki migdałów, sezam, płatki dyni, słonecznik, maliny, czarna porzeczka, wiśnia, wiórki kokosowe. Skład mówi sam za siebie, musli musi być pyszne i takie jest! :D 100 g mieszanki dostarcza: kcal: 396 białko: 36,4 g węglowodany: 25,2 g w tym cukry
Zdrowie na języku :PUltra szybkie i pyszne muffiny, które nie pójdą w boczki! :))) Składniki: - 3 duże jabłka - 2-3 marchewki - pół żółtej cukinii - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3
Spektrum SmakuKiedy robisz coś od całego serca wychodzi najlepszy rezultat! Tym razem było właśnie tak! Robiłem tort dla mamy na urodziny i to był najlepszy tort
Kuchnia ŁukaszaKochani za oknem niemalże 30 stopni C. Czas się schłodzić! Jak? Nic prostszego w ramach akcji organizowanej z marką Posti, zapraszam Was serdecznie na obłędnie
SMYKWKUCHNIMimo szczerej niechęci i przemęczonego umysłu zmusiłam się do dodania tego przepisu, w końcu obiecałam ;) wczoraj jak to ostatnio często u mnie bywa naszła mnie ochota
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćNa ten przepis wpadłam w zeszłym tygodniu ( tutaj ) i od razu wiedziałam, że muszę go zrobić! to też w piątek rano zabrałam się za realizację ;) z
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćJako że u nas w domu króluje katar przywleczony z placówki edukacyjnej, to staję na głowie, żeby przyrządzać kaszę jaglaną na różne sposoby. O dobroczynnym i
Nie Bo Piekłoodkwaszające i oczyszczające organizm, ale również dlatego, że można z niej robić cuda. Doskonale sprawdza się w mojej kuchni jako samodzielne danie, ale też jako dodatek do zup czy deserów. Kto z Was jeszcze nie poznał jej cudownych właściwości gorąco polecam, zaprzyjaźnijcie się z jaglanką. Kasza ta nie tylko pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową organizmu, ale też działa rozgrzewająco(...)którą bardzo często używam w kuchni rezygnując ze zwykłej i niezdrowej mąki pszennej oraz mielone orzechy. W moim przypadku laskowe, gdyż włoskie niestety mnie uczulają. Do tego zdrowy olej kokosowy. Co wyszło sami widzicie. Jak smakuje? Musicie zrobić to ciasto by się przekonać. Moja rodzina wystawiła pozytywną opinię, a co najważniejsze szarlotkę jadły dzieci, które są najsurowszymi sędziami. Zatem smacznego
Przysmaki KarolkiWiosna za oknem, truskawki pojawiają się w sklepach..... i kusi. No i skusiło. Przecier truskawkowy a pod nim serek tofu z nutka kokosa i czekolady. Połączenie
Pora na pora i pomidora