Wiosna za oknem, truskawki pojawiają się w sklepach..... i kusi. No i skusiło. Przecier truskawkowy a pod nim serek tofu z nutka kokosa i czekolady. Połączenie
Pora na pora i pomidorakokos. Nie znam nikogo, kto by odmówił! Ostatnio nie staję na wysokości zadania - uf, tyle obowiązków na głowie, na blog mam naprawdę mało czasu. Zostaję więc samozwańczą Panią Szybkich Deserów. I dań, coś jakby student ;) Jeść coś trzeba, mimo braku czasu. Słodkościami zaś żadnymi nie pogardzę, choć już niebawem będę musiała z nich całkowicie zrezygnować. Dlaczego? Z biegiem czasu wyjaśnię(...)szklanki brązowego cukru 2-3 łyżki lodowatej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 500 ml mleka skondensowanego 150g cukru brązowego 80g masła 4-6 łyżek wiórków kokosowych W palcach masło rozcieram z mąką, proszkiem i cukrem oraz szczyptą soli. Kiedy powstanie sypka jak mokry piasek struktura, dodaję zimnej wody i zagniatam elastyczne, jędrne ciasto.Następnie wylepiam nim formę
W kuchni Karmel-itkiWszyscy liczący kalorie niech opuszczą ten post, albo ... zamkną oczy :)) Albowiem będzie grzesznie ... słodko i kalorycznie. I pyyysznie! :)) Domowa czekolada. Śmietankowa rozkosz
Walijskie PichcenieMoje jesienno-zimowe śniadania to głównie 3 pozycje: kasza jaglana, ryż i placki/pancakesy. Oczywiście w różnych wariacjach, żeby się nie znudziło:) Dzisiaj ryż z musem owocowym
Zdrowa Kuchnia SowyDziś słodko - ciastka od firmy PIAST Jakiś czas temu pisałam wam o kokosowych ciasteczka oraz o firmie, nie będę się powtarzać, więc zapraszam tu: http://kolorowo-torcikowo.blogspot.com/2012/09/wczorajszy-dzien-by-owocny.html Dziś wspomnę o pozostałych dwóch: szampanki i herbatniki cynamonowe. Herbatniki cynamonowe Piast Mój typ ! Ciasteczka o intensywnym smaku korzennym - cynamonowym. Dość twarde, przez co mocno chrupiące. Wyrazisty smak cynamonu oraz zapach(...)gustu. Herbatniki szampanki Piast Biszkopty nie całkiem tradycyjne, bo oblewane czekoladą. Kruchy biszkoptowy herbatnik i mleczna czekolada - połączeni idealne. Ciastka dobre do chrupania. Świetnie sprawdzają się także do deserów. Ja biszkopty wykorzystałam przy dekoracji tortu - ułożyłam z nich serduszko, które później wypełniłam owocami. Oczywiście musiałam ciasteczka poprzycinać :) Zapraszam na fan page Piast - http://www.facebook.com/pages/S%C5%82odkie-Inspiracje/253574068078537?fref=ts
kolorowotorcikowoZauważyliście jak słodko się u mnie zrobiło? A dziś niecodzienna propozycja - nie dość, że słodko to jeszcze zdrowo - a to za sprawą inspiracji znalezionej na blogu
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSernik z ciastem kakaowym Składniki: ciasto: - 2 1/3 szklanki mąki pszennej - 25 dag masła - 1/2 szklanki cukru - 3 czubate łyżki kakao - 3 żółtka - 2
Kuchnia co dniaObiecałem na Facebooku (bardziej sobie), że zrobię risotto na słodko. Efekt wyszedł znakomity. Lepki ryż al dente i chrupkie dodane w ostatniej chwili kosteczki jabłka Granny
AZgotuj!Pyszne połączenie jabłek z orzechami! Składniki na ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej 15 dag masła 4 żółtka 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka smalcu ½ łyżeczka
Tradycyjna KuchniaP uszyste ciasto jogurtowe odwrócone z rabarbarem. To idealna propozycja na słoneczny weekend - mało pracy, szybkie pieczenie, proste składniki, lekka konsystencja... i na słońce z kawą
SzczyptaSmaQSkładniki na kwadratową formę o boku 24 cm: 1 kg sera półtłustego, odciśniętego 300 g cukru pudru 250 g masła 10 jajek 1 op. cukru wanilinowego
My Culinary ArtPrzedstawiam sernik lekki jak pianka, rozpływający się w ustach. Wierzch udekorowałam bananami i borówkami (niestety mrożonymi). Zamiast twarogu sernikowego lepiej użyć zwykłego, trzykrotnie mielonego. Ja jestem
Powiedz dietom nieKupiłam truskawki na straganie, niestety okazało się, że nie smakują tak jakbym tego oczekiwała. Deszczowa pogoda ostatnich dni sprawiła, że truskawki nie były słodkie i pachnące
Smakowity Blog KulinarnyNa zakończenie karnawału, podaję wam ostatni póki co i chyba najlepszy jak dotąd przepis na pączki. Pierwszy raz je robiłam i szczerze nie spodziewałam się, że
Smaczne ZdrowePrzez długi, długi czas nie mogłam przekonać się do kaszy jaglanej. Kiedy zaś to nastąpiło, wydawało mi się, że nie można jej jeść inaczej
W kuchni Karmel-itkiCzekolada to fantastyczny sprzymierzeńca w walce z drobnymi codziennymi słabostkami i wynikającym z nich podłym nastrojem – niczym niestrudzone kojące terapeutyczne antidotum na wszelkie trudności, dlatego tak bardzo lubimy desery, które czekolada uświetnia swą obecnością. Przy czym nalegam – po co wymyślać skomplikowane wyszukane słodkości, skoro tak po prostu można przygotować te wspaniałe i bezpretensjonalne czekoladowe ciasteczka? I mam propozycję – przygotuj(...)ponieważ są, podobnie jak ona, równie oszałamiające. Składniki na 12 ciasteczek: 120 g zwykłej pszennej mąki 1/3 łyżeczki proszku od pieczenia 30g kakao 100g cukru (u mnie kokosowy, ale może być dowolny) 100g wegańskiej margaryny (u mnie zawsze ALSAN-bio) 50g górskich płatków owsianych 1-2 łyżki roślinnego mleka 30-40g ciemnej czekolady (pokrojonej w drobne kawałki
Roślinna - blog wegańskiDzisiejsze ciasto to w zasadzie coś pomiędzy brownie a tradycyjnym wypiekiem. Dosyć gorzkie, przełamane kwaskowatym posmakiem malin. Jest też na tyle ciężkie, że spokojnie można
Powiedz dietom nieHej! A coś mnie dzisiaj wzięło na małe co nieco :) i tak mój wzrok zatrzymał się na pomarszczonych już jabłuszkach... i w głowie zrodził się iście
Emcia Pichci