Już dawno marzyły mi się kule rumowe (bajaderki) którymi kiedyś zdarzyło mi się objadać;p Nie pozostało mi nic innego jak poeksperymentować i stworzyć ich zdrowszą
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćUwielbiam szarlotkę mojej babci Jasi. Tego smaku nikt nie przebije, jest jedyna w swoim rodzaju.. krucha, mocno cynamonowo-jabłkowa. Trzymając się zdrowego stylu życia tęsknię
CzarnawisienkaTe oponki chodziły za mną już od jakiegoś czasu ale jakoś tak odwlekałam ich smażenie, zmobilizował mnie nadchodzący tłusty czwartek. Skoro pączki
Smaczne Zdrowepierwsze danie główne pan Grzegorz podał nam rozgrzewającą tajską zupę z krewetką, pieczarkami i marynowanymi warzywami. Było to dla nas dużym zdziwieniem gdyż w upalny dzień zupa z mleczkiem kokosowym i pikantnymi przyprawami sporo podniosła nam temperaturę jednak podano ją w bardzo letniej temperaturze dzięki czemu dałyśmy radę spokojnie ją skonsumować. Okazało się później, że nie jest ona na stałe(...)sama kaczka, dla mnie, miała zbyt mało wysmażoną skórkę, choć samo mięso było bardzo soczyste i delikatne. Pomimo tej małej uwagi danie jak najbardziej na plus. Przyszedł czas na deser. Aby go zapowiedzieć i zobaczyć nasze miny na jego widok, zjawił się dyrektor hotelu pan Marcin Ankiersztejn - było to dla nas miłym zaskoczeniem. Wraz z deserem pojawił się szef kuchni
sierotka maRysia w kuchniskładniki na ciasto: 135 g mąki 220 g cukru 4 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: Białka ubijamy
Domowy Smak Jedzeniapasty daktylowej 200 g rodzynek Piekarnik rozgrzej do 170°C. Dwie duże blachy wyłóż papierem do pieczenia. W dużej misce wymieszaj suche składniki: płatki, orzechy, słonecznik, sezam, wiórki kokosowe oraz przyprawy. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, banana rozgnieć widelcem na gęstą papkę. Owoce dorzuć do miski, dodaj też syrop klonowy i pastę daktylową. Rodzynki zostaw(...)dużego słoja. Z tego przepisu wychodzi dość duża porcja, która powinna wystarczyć na dłuższy czas (choć nie zawsze) – możesz wykorzystać ją do wypieków, świetnie smakuje jako chrupki dodatek do deserów oraz z jogurtem sojowym i sałatką owocową na śniadanie
Roślinna - blog wegańskiżal mi zatem było wykorzystać je tym razem do ciasta. :) Bardzo lubię kruche ciasta, dlatego to właśnie z tym ciastem postanowiłam zestawić truskawki. Do tego masa budyniowa i deser niedzielny gotowy. :) Podana porcja w przepisie jest na dużą blachę (30 x 25 cm), ja akurat piekłam w dwóch mniejszych foremkach (tak jak to widać na zdjęciach, w małej tortownicy(...)szkl. mleka 1 budyń waniliowy w proszku na 3/4 l. mleka (użyłam Gellwe i był dobry) 1 budyń waniliowy w proszku na 0,5 l. mleka 3 łyżki wiórków kokosowych (nie są wyczuwalne, mają za zadanie zagęścić masę, można zastąpić ew. mąką) kilka kropli zapachu migdałowego Dodatkowo ok. 300 g truskawek, średniej wielkości, pokrojone na pół (ilość wg uznania) płatki
coolinarnastrefa.blogspot.comPtasie mleczko to jedna z moich największych słabości jeśli chodzi o słodycze. Niestety skład tego sklepowego woła o pomstę do nieba: czekolada mleczna 30% (cukier, tłuszcz
Powiedz dietom nieBardzo lubimy z mężem wszelkiego rodzaju batoniki, a szczególnie te chrupiące i z kawałkami suszonych owoców czy ziaren. Te sklepowe nie zawsze Nam odpowiadają doborem składników
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiBędąc dzieckiem uwielbialiście nutelle? Zwłaszcza wyjadać łyżeczką ze słoika, kiedy dorosły nie widział? Bo my tak! Teraz trochę nam przeszło, ale nadal z wielką chęcią wracamy
Kolizje SmakówDziś prezentuję przepis na niesamowicie pyszne ciasto, a mianowicie na murzynka z serem, z nieznanych mi powodów nazwane Izaurą. Mięciutki, kakaowy murzynek
Rozpustne gotowanieSezon truskawkowy w pełni oto kolejna propozycja. Składniki na około 12 sztuk: 500 g mąki pszennej 50 g drożdży 350 ml mleka sojowego lub innego roślinnego
greenscarfLubicie riccottę ? ja bardzo, chociaż do tej pory jadłam ją głównie w wersji wytrawnej, to jednak dzisiaj postanowiłam wymyślić z niej deser, no i tak powstały te przepyszne tarteletki :) Właściwości zdrowotne riccotty Riccotta to ser, który należy do serów niedojrzewających, co jest bardzo pozytywną cechą bo dzięki temu, że nie dojrzewa zachowuje w sobie wszystkie najcenniejsze białka, głównie albuminy(...)szklanka mąki 1/4 szklanki cukru lub ksylitolu 1 jajko 1/4 szklanki masła klarownego (zimnego) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) na krem : 250 g riccotty 1/2 szklanki wiórków kokosowych (podpróżonych na złoto na patelce) sok z połówki limonki 1-2 łyżeczki miodu do smaku Przygotowanie : Wymieszać mąkę, cukier, ekstrakt oraz masło i wyrabiać ciasto łącząc masło z mąką, następnie
zdrowa vege kuchniaProste i szybkie do przygotowania ciasto, mój ulubiony przepis gdy mam upiec coś na spotkanie przy kawie-puszysty biszkopt nasączony limonkowym ponczem, smaczny orzeźwiający krem i
Wanilia i KardamonMój syn obchodził w ten weekend swoje drugie urodziny.Jego ulubiona bajka to Jake i piraci z Nibylandii,więc stanęłam przed nie lada wyzwaniem.Z prezentami nie
Wielki apetytZnów słodkie dominuje w mojej kuchni. Mam teraz niezwykle intensywny okres w życiu. Ciągle zabiegana, wiele obowiązków i pracy. Gdy mogę coś ugotować to jestem wtedy
dom-agi.plElli Woodward i stwierdzałam, że to idealny moment na rozpoczęcie „Zdrowej Środy”. Ładnie wydana, dosyć spora książka, zawierająca ponad 100 pysznych, zdrowych i sprawdzonych przepisów na obiady, przekąski i desery. Przepisy są wegańskie, bez glutenu i cukru. Dzięki nim autorka książki wyszła z ciężkiej choroby i przeżyła największą przygodę swojego życia. Nowe menu nie tylko pozwoliło jej powrócić do zdrowia(...)chia Składniki: 200g migdałów 190g orzechów laskowych 200g mąki gryczanej 100-130ml syropu klonowego 9 suszonych, poszatkowanych daktyli 3 czubate łyżki kakao bez cukru 3 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki nasion chia 75ml wody 1. Do dobrego blendera przełożyć migdały i orzechy, zemleć je na mąkę (mielić przez około 2 minuty). 2. Następnie do orzechów dodać pozostałe składniki
Mała CukierenkaOstatnie już karnawałowe słodkości, pyszne gniazdka ptysiowe, ponoć zwane pączkami hiszpańskimi lub wiedeńskimi. Ja osobiście jadłam je po raz pierwszy, ale myślę, że nie
Smaczne Zdrowe