Raczej zawijańce niż rogaliki, ale mniejsza o to :-) Najważniejsze jest to, że są niesamowicie puszyste, delikatne i leciutkie, niczym bawełna. A przy tym
Rozpustne gotowanieBardzo często używam twaróg homogenizowany zamiast tradycyjnego białego sera, ze względu na jego delikatną konsystencję oraz łatwość i szybkość w przygotowaniu ciasta. Trzeba jednak uważać na
Tradycyjna KuchniaSkładniki (na około 12 sztuk) 2 szklanki mąki pszennej szklanka mleka sojowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 1 duży
greenscarfKilka dni temu na portalu durszlak.pl pojawiła się nowa akcja kulinarna. Normalnie nie zwracam na takie rzeczy uwagi, jednakże akcji o takiej nazwie duma nie pozwoliłaby
Kulinarne zapędy KokosaPyszne, delikatne-bardzo puszyste, szybko znikające. Polecam podawać z konfiturą jagodową, malinową lub morelową lub tylko posypane ksylitolem. A w sezonie letnim wystarczy rozdrobnić
Smaczne ZdroweCake pops swoim wyglądem przypominają kolorowe lizaki, natomiast smakiem można przyrównać je do trufelek lub bajaderek zatopionych w ulubionej czekoladzie i udekorowanych czym tylko dusza zapragnie
DefinicjaSmakuDla wszystkich wielbicieli brownie, proponuję jego zdrowszą wersję, na bazie mąk bezglutenowych: kukurydzianej, ryżowej i ziemniaczanej. Mąki można dowolnie zmieniać, chodzi o zachowanie ich
Smaczne Zdrowewłasne, zdrowe słodkości! Jak? Najprościej jak się da! Wspominałam już, że całkowicie urzekła mnie kuchnia wegańska, co zresztą bardzo łatwo zauważyć. Korzystając z leniwego, niedzielnego przedpołudnia postanowiłam przygotować kolejny deser, ale żeby nie zajęło to zbyt dużo czasu wybrałam pralinki. Jakiś czas temu pojawiła się tutaj ich mocno orzechowa wersja z daktylami ( KLIK ), jednak możliwości eksperymentów są w tym przypadku(...)ilości składników otrzymacie 18 pralinek. Jedna to około 52kcal w tym 1g białka , 3,6g tłuszczu , 4,9g węglowodanów oraz 1,6g błonnika . SKŁADNIKI: 100g suszonej moreli 60g wiórków kokosowych 50g migdałów cynamon kardamon odrobina olejku waniliowego PRZYGOTOWANIE: Migdały wrzucić do miski blendera z nożami i rozdrobnić Dodać wiórki kokosowe i morele i blendować przez kilka minut Wsypać cynamon, kardamon
peanutbuttermonsterdostępnych w Polsce i jak wspaniałe rzeczy można z nich stworzyć. Okazuje się, że te mniejsze lub większe ziarenka wspaniale pasują do mięs, warzyw, świetnie sprawdzają się w sałatkach, deserach na zimno i słodkich wypiekach, a nawet jako samodzielna przekąska. Postanowiłam wykorzystywać je częściej w swojej kuchni. Pierwszym kaszowym eksperymentem było docenione w konkursie w konkursie "Lubię kaszę" sushi(...)trzcinowego (lub 150 g cukru+nasiona z 1 laski wanilii, wtedy cukier z prawdziwą wanilią pomijamy) 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 150 g masła (mozna zastąpić olejem kokosowym) 150 g gorzkiej czekolady 70% kakao 4 jaja szczypta soli 100 g mąki gryczanej (może być inna bezglutenowa, a nawet biała tortowa) 100 g czekolady mlecznej 2 garści świeżych truskawek
Zawsze głodna!Jakiś czas temu opisałam kokosanki - ciasteczka smakowicie wykorzystujące białka pozostające z produkcji innych smakołyków. Wtedy, z braku swoich pewnych blogerskich źródeł przygotowałam je z przepisu wyszukanego
Kuchnia po mojemuWielkanocne Święta już niedługo, więc czas najwyższy zastanowić się nad wyborem ciast na tę okazję. Oczywiście jednym z ważniejszych wypieków jest babka i
Rozpustne gotowanieMini Serniczki, moje advocatowe mini serniczki. Hmm, sama jeść nie będę przecież, w domu mam też dziecko...... No to Blond nie wiele myśląc postanowiła, że
Blondynka GotujeBezglutenowa Inka w świątecznej odsłonie z pewnością zaskoczy waszych domowników i gości. Postanowiłam dziś postawić na smak, naturalne i zdrowe składniki oraz wygląd. Nic nie
Quinoa Raz!