desery kokosowe - 1609 przepisów (strona:53/108)

SŁONECZNIKOWIEC Z MUSEM TRUSKAWKOWYM NA GRYCZANYM SPODZIE 182

promenadą  nad jeziorem. Po czym skierowaliśmy się w stronę Poznania, szukając po drodze jakieś uroczego zacisznego miejsca na piknik.      Nie mogło się obyć bez deseru. No, bo co to za posiłek na świeżym powietrzu, ale nie tylko taki, co nie kończy się zdrowym, kuszącym ciastem? A to właśnie takowe było. W 100% wegańskie, bez glutenu(...)spodzie gryczanym z musem truskawkowym. Istna poezja! SŁONECZNIKOWIEC Z MUSEM TRUSKAWKOWYM NA GRYCZANYM SPODZIE /własny;/ spód: szklanka + czubata łyżka mąki gryczanej 1/3 szklanki ksylitolu 3 łyżki zimnego oleju kokosowego (wystarczy wstawić go do lodówka na 2h) 2-3 łyżki zimnej wody szczypta soli Z podanych składników wyrabiam ciasto takie samo, jak na zwykłe kruche. Wylepiam formę tortową o średnicy

W kuchni Karmel-itki
Jogurtowa przyjemność 129

pozostawiamy na chwilę, aby odtajały w pokojowej temperaturze. Kiedy będą już gotowe do tego, aby łyżeczką wyskrobać ich kawałki i wrzucić do miksera, robimy to. Dodajemy mleko kokosowe w stałej postaci. Całość miksujemy na papkę. Jeśli wolimy, aby konsystencja była rzadsza, dolewamy troszkę wody lub mleka roślinnego. Nektarynkę pozbawiamy skórki i pestki. Kroimy ją na kawałki, które wrzucamy do szklanek(...)miksturą z miksera. Ilość podanych wyżej składników składa się na dwie porcje. Banana także pozbawiamy skórki, a jego plasterki obtaczamy w cynamonie. Następnie wrzucamy je lub raczej układamy na deserze. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią banana. Życzę smacznego :) Pierwszy raz wykorzystałam coś takiego jak czekolada do gotowania. Muszę przyznać, że ma swoje zalety. W przeciwieństwie do zwykłej

Weganizm infantylny
Gigantyczna drożdżówka z gorzką czekoladą i słodkimi malinami 154

Po kilku dniach bez słodyczy Misiek dopadł w nocy do resztek z koszyczka wielkanocnego Miśki, zlitowałam się nad nim i piekłam Mu wielgachną drożdżówkę. Składniki na

greenscarf
Trufle z białej czekolady 156

Trufle już od dłuższego czasu były na mojej liście "do zrobienia". Postawiłam na moje ulubione smaki, czyli połączenie kokosu z białą czekoladą. Wyszły rozpływające się w

pink envelope
MAKOWA PANIENKA 199

http://kuchniapepin.blogspot.com/2014/03/makowa-panienka_17.html BISZKOPT. 5 - jajek 220 g - drobnego cukru szczypta soli 100 g - mąki pszennej 100 g - mąki ziemniaczanej 2 łyżki - wody 2 łyżka - oleju

w mojej kuchni
Ciasteczka ryżowe z kokosem 310

Jakiś czas temu na blogach kulinarnych zaroiło się od przepisów na ciastka ryżowe. Jako, że są to moje ukochane ciasteczka z dzieciństwa, postanowiłam też wrzucić przepis

chwile dla mnie
Sernik z zielonej herbaty Matcha pod śmietankową chmurką 209

Fantastyczny sernik na lato. Jest delikatny, "piankowy", a kwaskowaty smak matchy idealnie uzupełnia się ze słodką śmietanką :) Składniki na spód i sernik: 150g herbatników maślanych 70g

My Culinary Art
Kokosowo - grecki deser z melonem 127

zrobienia tego deseru zainspirowały mnie dwie rzeczy: po pierwsze zalegające w koszyku melony, żółty i cantalupa, pilnie potrzebujące zjedzenia w jakikolwiek sposób, a po drugie zaproszenie do konkursu organizowanego przez foodmanię , we współpracy z firmą Owocowy Raj .  Wyszło zaskakująco, pysznie, kokosowo i orzeźwiająco. Bardzo pozytywnie zaskoczyło mnie połączenie melona z kokosem, a Malibu (w wersji dla dorosłych) daje(...)lekkiego "kopa". Polecam każdemu, kto choć trochę lubi kokosowe klimaty :)   Składniki: SPÓD: 1 wafelek kokosowy w białej polewie typu "Princessa"  lub  3 łyżki amarantusa ekspandowanego (--> Amarantus ekspandowany ) KREM: 300 ml jogurtu greckiego lekkiego 3 duże łyżki śmietanki kokosowej* 3 łyżki ksylitolu (--> Ksylitol ) 1 łyżka malibu  3 łyżki wiórków kokosowych (--> Wiórki kokosowe ) 3 łyżki

Cakes By Kejt
Czekoladowo-sojowy pudding chia 177

czas walczę ze swoim czekoladowym nałogiem i staram się przygotowywać desery, które będą smaczne i słodkie, ale jednoczeście nie będa rujnowały ani zdrowia, ani sylwetki. Dziś chciałabym Wam zaproponować deser, który oprócz wielu witamin i minerałów zawiera również dużą ilość białka i błonnika. Idealny dla osób trenujących oraz dbających o sylwetkę. W dodatku bez glutenu i bez laktozy! Na bazie(...)musem malinowym ?) oraz pysznego kremu sojowego o smaku czekoladowym. I robi się praktycznie sam :)  Składniki na 2 porcje: 3 łyżki nasion chia 200 ml mleka roślinnego (np. sojowe, kokosowe, migdałowe) 1 opakowanie czekoladowego kremu sojowego Valsovia od  DeCare.pl ulubione owoce (u mnie truskawki) Nasionka chia zalewamy mlekiem, mieszamy i odstawiamy na kilka godzin (lub na całą

Zawsze głodna!
Kokosanki 187

Dziś na deser przygotowałam wszystkim bardzo dobrze znane ciasteczka: chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku kokosanki. Smakują dokładnie tak samo jak te, które pamiętam z dzieciństwa. Moja babcia zawsze miała w zanadrzu kokosanki (i landrynki w pudrze, ale ich nie będę przygotowywać ;)) Uwielbiałam je wtedy i uwielbiam je nadal! Idealnie pasują do popołudniowej herbatki lub kawki. Zapraszam do pieczenia(...)Składniki (na 1 blaszkę): 180 g wiórków kokosowych 100 g drobnego cukru do wypieków 2 łyżki masła 1 białko z dużego jajka 1/2 łyżki skrobi ziemniaczanej szczypta soli CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWE 1. Na patelni rozpuszczamy masło. Wsypujemy większość cukru (2 łyżki zostawiamy na później), a gdy zacznie się karmelizować, dodajemy wiórki kokosowe. Bardzo dokładnie mieszamy

My Culinary Art
Granola z żurawiną i kokosem! 139

Jeżeli tak, jak ja, lubicie jeść płatki z jogurtem, mlekiem, owocami, dodawać je do różnego typu deserów to przepis na granolę domowej roboty jest w sam raz dla Was. Powiem Wam szczerze, że od kiedy pierwszy raz zrobiłam granolę w domu, płatków już nie kupuję. Samo przygotowanie jest bardzo proste, możecie użyć składników jakie najbardziej lubicie. Moja granola jest(...)suszoną żurawiną i kokosem.  Zapraszam! Składniki: -3/4 opakowania płatków owsianych - 1/2 opakowania płatków jęczmiennych - 250 g suszonej żurawiny - 100g wiórków kokosowych - 50g rodzynek sułtańskich - 2 garście pestek z dyni - garść pestek słonecznika - 3/4 szklanki siemienia lnianego - 3 łyżki otrębów granulowanych - 3 czubate łyżki miodu lipowego - 3 łyżki brązowego cukru (możecie też użyć syropu klonowego) - 3 łyżki bio-oleju

SMYKWKUCHNI
KOKTAJL CZEREŚNIOWO-KOKOSOWY Z MELISĄ 164

      Z tego, co dobrze kojarzę, zaczynamy dziś astronomiczne lato. Dlatego zapytuję: GDZIE JESTEŚ?! Końcówka czerwca "raczy" nas wiecznym deszczem, silnym wiatrem i

W kuchni Karmel-itki
Zupa Tajska po Polsku 11925

Uwielbiam tajskie zupy, jednak jak przyjechałam do rodziców okazało się, że w sklepach jest brak składników - urok małego miasta :(. W dzisiejszych czasach nadal jest dyskryminacja małych

Niezły Młynek
Pieczone grejpfruty aromatyzowane rozmarynem i wodą różaną podawane z waniliowym kremem z nerkowców 108

większości z Was. Pewnie myśląc, o pieczonych grejpfrutach jesteście zaskoczeni równie mocno, niczym ja za pierwszym razem. Ale zapewniam — to genialny pomysł na cudownie kwaśny, aromatyczny i zarazem rozgrzewający deser. Co więcej, w pełni roślinny i zdrowy. Cukru w przepisie jest stosunkowo niewiele, ale jego dodatek jest absolutnie konieczny. To on sprawia, że grejpfruty łagodnieją, a ich smak staje się(...)oferują kompletnie nowy wymiar doznań i podczas pieczenia uwalniają cudowny aromat — w całym domu pachnie wyczekiwanym już latem! * SKŁADNIKI na 6 porcji Pieczone grejpfruty: 3 grejpfruty 3 łyżki cukru kokosowego* 2 łyżeczki posiekanego rozmarynu 1 łyżeczka wody różanej ½ łyżeczki startego imbiru Krem z nerkowców: 150 g orzechów nerkowca 2 łyżki syropu klonowego lub z agawy 1 laska wanilii 1 łyżeczka

Food Square
Zebra buraczana 85

Kolorowa wersja tradycyjnej zebry :) Składniki: 10 dag buraczków ćwikłowych, 7 kropli czerwonego barwnika spożywczego, 1 kostka masła lub margaryny 30 dag cukru, 5 jaj, 35 dag

Tradycyjna Kuchnia