11-12.08 poprowadziłam kolejny Kurs Cukierniczy I stopnia. Jakie smakołyki tym razem przygotowaliśmy? Zobaczcie! I moja cudowna grupa! Dziękuję za te fajne 3 dni!
Ostra na SłodkoChłodne desery na upalne dni to coś obowiązkowego. W ramach niedzielnych podwieczorków dzisiaj mam dla was terrine na zimno. Pyszna, kremowa i orzeźwiająca. Bazą są
vaniliowoczekoladowaŁatwe w przygotowaniu ciasto drożdżowe, wystarczy poszczególne składniki umieści w misce i poczekać aż urośnie, wymieszać łyżką i już jest gotowe do pieczenia
RAROSSApozostały po włoskim deserze możemy wyczarować pyszną bezę i stworzyć z niej Tort :) Należy pamiętać, że bezę bardzo łatwo zepsuć, więc warto jest ściśle trzymać się przepisów. Pamiętajmy, aby robić ją ze świeżych białek lub tak jak w moim przypadku z mrożonych (rozmrażamy przed miksowaniem). Używajmy drobnego cukru i pieczmy w niskiej temperaturze, aby wysuszyć bezę. Składniki: 10 białek(...)ubijmy (pamiętajmy, aby nie ubijać bezy na najwyższych obrotach w szklanej lub metalowej misce) . Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Ubijanie bezy może potrwać 10-15 minut, także należy uzbroić się w cierpliwość. Rozsmarowujemy bezę na gładkiej powierzchni w dwa koła (dzielimy na pół masę) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jedną część możemy posypać płatkami
ChilliJemyCiasto "Zemsta Teściowej" Warstwowe ciasto z wiśniową galaretką, bitą śmietaną i chrupiącą bezą posypaną migdałami... Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny 1 szklanka
Pelusiowa KuchniaLubicie słodko - kwaśne desery? Ja bardzo! Słodka beza i kwaskowe czerwone porzeczki to dla mnie idealne połączenie smaków. Tort bezowo - porzeczkowy, tort biało - czerwony, tort jak polska flaga ;-) Strzelające, kwaskowe kuleczki czerwonych porzeczek zatopione w śmietankowym kremie i słodycz chrupkiej bezy... Pyszności! Tym, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczeniem ciast bezowych polecam również wpis Perfekcyjna beza - to się
maniapieczeniajuż nie kupuję innego...;-) Jest kremowy bez zbędnych dodatków jakie czasem zawierają sery innych marek. Doskonale spisze się do serników. Polecam ten wypiek na zimowy deser do filiżanki małej czarnej. Składniki Tortownica o śr 28 cm Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru 2 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 12 dag masła 1 czubata łyżeczka
Wanilia i KardamonHummus klasyczny 17. Kabanosy w cieście francuskim 18. Hummus z pieczoną dynią 19. Pieczone kasztany jadalne 20. Masło czosnkowe z ziołami 21. Najlepsze mini wrapy 22. Żołnierzyki z owoców 23. Nachos z mango 24. Nektarynkowe różyczki z ciasta francuskiego 25. Zdrowe trufle Snickers bez cukru 26. Trufle dyniowo-orzechowe z kokosem 27. Żelki z mango 28. Żytnie tosty francuskie(...)kurczakiem 33. (Nie)tradycyjna sałatka jarzynowa 34. Bezglutenowa pizza na kalafiorowym spodzie FIT 35. Pizza na spodzie z polenty 36. Pizza na żytnim spodzie 37. Deser Snickers w słoiczku FIT 38. Pieczone mini serniczki na spodzie z ciasta francuskiego 39. Deser Raffaello w słoiczku FIT 40. Sałatka z buraków i fasoli 41. Sałatka z kalarepą i kaszą owsianą 42. Sałatka
Be Fit Be Strongśniadanie, albo na deser – tak podana owsianka świetnie sprawdzi się w roli naprawdę zdrowego ciasta. Jeśli upieczecie ją z certyfikowanych płatków owsianych będzie też całkowicie bezglutenowa. W liście składników podałam zamienne składniki dla wegan i alergików – bo nic nie stoi na przeszkodzie żeby i oni cieszyli się tym smakiem. 5 minut pracy, 30 minut pieczenia i pyszna owsianka wjeżdża(...)stół! Rozgrzewamy piekarnik do 180⁰C – grzanie góra-dół, bez termoobiegu . Kwadratową formę do pieczenia o wymiarach 24/24cm smarujemy olejem kokosowym. Jeśli chcecie użyć innej formy na taką ilość składników będzie pasować też okrągła, wysoka (3,5 -4 cm) ceramiczna forma na tartę albo prostokątna forma 16/27cm. W większej blaszce owsianka wyschnie i będzie zdecydowanie za niska
Karo in the KitchenAmerykański naleśnik może zaspokoić poranną potrzebę zjedzenia czegoś pysznego. A do tego mnóstwo witamin, energii i błonnika, bez cukru i glutenu. 1/5
AZgotuj!momentu połączenia się składników. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 20x20cm (polecam większą formę: 23x23cm) , wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy od 35 do 45 minut w 175°C (bez termoobiegu) , lub dłużej, do suchego patyczka. Wyciągamy i studzimy ok 10 min. W tym czasie przygotowujemy galaretkę. Ciepłe ciasto(...)Cake’, że zamiast całych jajek używa się tylko białek, co daje biały kolor ciasta. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 175ºC. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15ºC. Jeśli lubisz robić torty, piec ciasta, ciasteczka i inne słodkie wypieki. Jeśli lubisz chwalić się swoimi kulinarnymi dziełami i dzielić z innymi
Słodki PomysłSłodko, słodko, słodziusieńko ! Bezy z kremem z serka mascarpone i białej czekolady, obsypane pestkami granatu, to deser dla prawdziwego łasucha.Składniki( na około 25 szt. )* 5 białek* 1,5 szklanki drobnego cukru* 250 g serka mascarpone* 100 g białej czekolady* granatWykonanie:Białka lekko podbić, na wysokich obrotach miksera. Następnie dodawać niewielkimi porcjami ( około 2 łyżki ) cukier. Ubijać, aż piana stanie(...)bezowych gniazdek:Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej - ostudzić.Serek mascarpone zmiksować, żeby lekko go napowietrzyć. Do zmiksowanego serka dodać rozpuszczoną, przestygniętą czekoladę - połączyć składniki.Kremem wypełniać wysuszone bezy. Bezowe gniazdka, wypełnione kremem z białej czekolady, posypać pestkami granatu.Smacznego
kolorowotorcikowopapier, starając się aby boki koła były nieco wyższe niż jego środek. Beza po upieczeniu będzie miała naturalne wgłębienie, a wyższe boki będą zapobiegać ewentualnemu wypływaniu kremu. Wstawić bezę do piekarnika, zamknąć drzwi i od razu obniżyć temperaturę do 150 stopni. Piec przez godzinę. Po upieczeniu wyjąć bezę z piekarnika i pozostawić w ciepłym miejscu do ostygnięcia. Nie wychładzać zbyt(...)czarnego bzu i drobno posiekane masło. Dodać lekko roztrzepane żółtka. Ustawić garnek na większym garnku wypełnionym wodą i cały czas mieszając, gotować krem w kąpieli wodnej, aż składniki się połączą a całość zgęstnieje. Uwaga!! Nie gotować kremu, bo powstanie jajecznica. Kiedy krem stanie się aksamitny i gęsty przełożyć go do słoika- krem jeszcze zgęstnieje podczas schładzania. Składanie deseru: Do przełożenia
olalacookingspędzić czas we dwoje. W taki dzień to nawet jak nasi panowie nie lubią takich świąt to czasami muszą polubić Samo przygotowanie deseru jest bardzo szybkie pod warunkiem że baza będzie zrobiona wcześniej. Przygotowanie bezy – taką bezę najlepiej przygotować kilka dni wcześniej, będzie prościej i szybciej. Białka ubić na sztywną pianę. Muszli być tak sztywna że jak wyciągnięcie nóżki(...)kilka minut pieczenia dodać. Nie otwierać piekarnika podczas pieczenia !!!!! Następnie wyjąć z piekarnika i ostudzić. Zawinąć bezę w papier do pieczenia i tak może leżeć bardzo długo. Czekając aż dostaniecie ochotę na pyszną bezę. Bezę pokroić w mniejsze kawałki. Przygotowanie śmietany – śmietanę ubić na sztywną pianę. Na koniec wsypać śmietan fix, wymieszać. Wlać ajerkoniak i delikatnie
Kuchnia Pokoleńkuchni przeróżne smakołyki! Dziś mam coś pysznego, ale przy okazji zdrowego – bez glutenu, bez laktozy i wegańskie! Moją ukochaną kaszę jaglaną wykorzystałam do przygotowana ciasta i jak poprzednim razem spisała się znakomicie! Jest świetnym pomysłem na lekki, letni deser! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 20 cm ) SPÓD: *orzechy ( włoskie , laskowe , ziemne ) – 250 g * suszone daktyle – 100 g * kakao(...)Daktyle wcześniej namaczamy, odsączamy, dodajemy orzechy, olej kokosowy, kakao i 2 łyżki wody – wszystko razem dokładnie blendujemy na gładką masę. Tak przygotowaną wylepiamy tortownicę wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia, wstawiamy do lodówki. MASA: Truskawki blendujemy na gładko. Dwukrotnie wypłukaną kaszę zalewamy mlekiem kokosowym z dodatkiem wody, gotujemy na małym ogniu aż płyny wsiąkną, zdejmujemy z ognia, dodajemy zmiksowane
Ostra na Słodko