Wspaniały smak, który przypomina mi czasy dzieciństwa , gdzie wielkim rarytasem był torcik wedlowski :) Pamiętacie ten smak ? Przepis znalazłam w świetnej książeczce " Ciasta i desery czekoladowe". Przeglądając
Słodkości i nie tylkorekord to 10 dni. Co prawda jego przygotowanie zajmuje bite 24 h ale naprawdę warto. Bez porównania do zwykłego chleba na drożdżach jest o wiele bardziej sycący, a ten z rodzynkami i orzechami jest tak dobry, że można go jeśc samego jak deser, bo jest lekko słodkawy. Składniki na duży okrągły bochenek lub średniej wielkości keksówkę: 350 g zakwasu(...)papierem do pieczenia i odstaw do wyrastania pod przykryciem. Po wyrastaniu chleb nabierze już ostatecznej struktury i wielkości. Przełóż ostrożnie chleb na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 200-210, na dolną półkę wstaw pojemnik w wodą, aby zaparować piekarnik. Dzięki temu chleb będzie miękki i nie popęka podczas pieczenia. Piecz (bez termoobiegu) prze
greenscarfNigdy nie mów nigdy... oj tak, potwierdzam. Jeszcze o godzinie 12 zarzekałam się, że pączków dzisiaj piec nie będę, co najwyżej zrobię pączusie serowe
Smaczne ZdroweKocham serniki To moje ulubione ciasta i zawsze się cieszę jak mogę wypróbować kolejny przepis… Ten przepis na sernik wiedeński czyli sernik bez spodu
UgotujmyTo.plSernik zebra to nieco zmodyfikowany przepis na mój klasyczny sernik wiedeński , czyli bez jakiegokolwiek spodu. Tym razem kakaowo-waniliowy w bardzo atrakcyjnej wizualnie odsłonie z
Ola la LCHFDzisiejszy przepis jest modyfikacją poprzedniego fasolnika , tym razem zależało mi na tym, aby jak najbardziej wyglądał na sernik, nie tylko smakował i udało się, w
greenscarfPierniczki upieczone, udekorowane, pewnie do Świąt nie doczekają. Bez awantury się nie obeszło. Wróciła Hania z warsztatów tanecznych w sobotę i od progu: a
bistro mamaskładniki na ciasto: 300 g mąki orkiszowej lub pszennej 250 ml śmietany kremówki 30 % 200 g cukru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 3 jajka 1
Domowy Smak Jedzeniaidealnym deserem kiedy mamy ochotę na naprawdę coś słodkiego. I mimo swojej kaloryczności jest i tak zdecydowanie lepszym wyborem niż sklepowe słodkości. Dodatkowo deser jest bezglutenowy (jeśli wybierzemy mąkę owsianą bezglutenową) i bez laktozy (o ile czekolada, którą wybierzemy nie będzie miała w składzie mleka). Idealny fondant powinien mieć chrupiącą skórkę z zewnątrz i płynny środek(...)lekko puszystą masę. Następnie wlewamy rozpuszczoną czekoladę. Chwilę miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę oraz resztę oleju kokosowego. Tak przygotowaną masę wlewamy do foremek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 7-8 minut. Deser możemy posypać wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi. Smacznego ! Weronika
Health-Fit-LifeMaślany, delikatny i zawsze się udaje. Nie dość że pyszny to jeszcze przygotujemy go w kilka minut. Nic tylko piec. Sernik możemy upiec na spodzie
Życie zaczyna się w kuchni**************************** I znów znany zapewne wielu scenariusz: otwierasz lodówkę, a tam straszą Cię swoją obecnością przejrzałe banany, które aż wołają, by je zjeść. Mam rację? Ile można
W kuchni Karmel-itkiCrumble idealny deser w porze letniej, ale czasem chwile pyszności można sobie sprawić również w porze zimowej. Osobiście mam dwa ulubione smaki, jeden z nich to śliwka pod delikatna maślana kruszonką, a drugą są jabłka. W porze kiedy są trudno dostępne warto sięgnąć po pyszne przetwory lub mrożonki (ja każdego roku mrożę maliny, truskawki i jagody). Składniki na kruszonkę(...)wolnym ogniu. Masło roztopić. Wymieszać wszystkie składniki na kruszonkę, tak by powstały z nich grudki. Owoce umieścić w kokilkach lub innych żaroodpornych naczyniach. Wyłożyć na nie kruszonkę. Piec deser przez około 20-25 minut w temperaturze 180ºC. Najlepiej smakują podane z lodami waniliowymi. Smacznego
ChilliJemyLekka i bezglutenowa kasza jaglana, bogate w sole mineralne soczyste jabłka, poprawiające koncentrację orzechy włoskie, rozgrzewający i aromatyczny cynamon oraz jedwabisty miód. Te składniki wystarczą, aby
My Chcemy JeśćEkspresowy przepis na pyszne pączki z dziurką bez dodatku drożdży. Wychodzą bardzo puszyste i naprawdę pyszne. Polecam zrobić od razu z podwójnej porcji ;) SKŁADNIKI NA
Pani na deserDeser BezowyPrzepis inspirowany na podstawie przepisu Kingi Paruzel z Masterchef Składniki : (na 2 porcje)Beza:- 6 białek- 300g cukru pudru- 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej- szczypta soliKrem:- 1 budyń śmietankowy - pół kostki masłaŚrodek:- kisiel owocowy (najlepiej z kawałkami owoców)- owoce ( według uznania np. winogrona i kiwi)Dekoracja:- Owoce ( takie jakie w środku bezy lub tak jak na zdjęciu liczi(...)środku wydrążamy dziurkę. Do otworu wkładamy owoce z kisielem.Na to kładziemy drugie krążki bezowe. Kładziemy po łyżce zrobionego kremu. Na co kładziemy różne elementy dekoracyjne. Bezę podawać na okrągłych talerzach.Cały deser można pokropić delikatnie sokiem z cytryny lub limonki. Smacznego ;)Michał
Gotuj Z Muzyką