Orzechowe scones z białą czekoladą i rodzynkami Miały być z migdałami, miały być z żurawiną, ale koniec końców zawartość szafki zweryfikowała przepis Piekliście kiedyś scones??? Ja
RelaxtimeSKŁADNIKI 250 g m ą ki pszennej 150 g jogurtu naturalnego 70 g cukru trzcinowego 16 g proszku do pieczenia 4 jabłka 3 jaja
La grande e la piccola cuocaZapiekanka ze słodkich ziemniaków- Edyta Guhl Kochani, dzisiaj szybki przepis na obiad- zapiekankę ze słodkich ziemniaków. Przepyszna, sycąca, wegetarianska. Bez zbędnych słow zapraszam na obiad
dolcevitainmykitchenUwaga! Wpis okolicznościowy – na Dzień Mamy! Na początek garść faktów: moja Mama bardzo dobrze, zdaniem rodziny, a zwłaszcza zięcia, bardzo dobrze piecze i gotuje
Szybko Tanio SmacznieBędziecie zachwyceni! Kremowa masa o smaku tiramisu, kawałki czekoladowych ciasteczek i posypka z prawdziwego kakao.... a wszystko dietetyczne i bogate w białko! Deser idealny dla osób
Chocolate Muffin BlogRobiąc TORT KAWOWY musiałam ściąć trochę biszkopta u góry, gdyż powstała mi lekka górka. Postanowiłam ten kawałek wykorzystać. Do sporządzenia takiego deseru wystarczą jednak zwykłe
Z Kuchni Do KuchniCiąg dalszy słodkości z rabarbarem.Wiem, jestem mało tematyczna ostatnio ale co ja poradzę jak lubię rabarbar.Jak się sezon skończy to już nie będzie przepisów z rabarbarem.Deser
Ala piecze i gotujebezglutenowych chlebów i bułek, ciast, najlepiej tłuszczowych i ucieranych. Ze zmielonej bardzo drobno z powodzeniem można zrobić tortillę i naleśniki, a także desery, placuszki i kluski. Jest najbardziej naproteinowaną mąką posród mąk niechlebowych – warto ją wykorzystywać do pieczenia elastycznych ciast, jak ciasto drożdżowe na słodkie i wytrawne bułki oraz chleb – będzie się zachowywać jak średnioglutenowa mąka pszenna. Grubiej mielona(...)Wschodu, do deserów – kisiel, budyń. W Japonii, Chinach i Korei używana jest do produkcji makaronu i pieczywa przygotowanego metodą na parze. Sprawdzi się do pancakes i naleśników oraz do smażenia w głębokim tłuszczu (w postaci panierki tempura). Stosowana jako substytut glutenu razem z innymi mąkami przy pieczeniu chleba – wcześniej uwodniona i podgrzana jest bardzo spoista. Do pieczenia
Karo in the KitchenAnthony Gastelier przysłał nam całą skrzynkę kasztanów! Pieczemy i przypominamy sobie spacery po bulwarze Świętego Michała w to duszne majowe popołudnie w 2010 roku, gdy zataczając
GRUBY WAŁEKJak już zdążyliście chyba zauważyć ;) moimi ulubionymi bakaliami są orzechy. Każde, ale włoskich akurat ostatnio miałam pod dostatkiem. Ciasta z nimi smakują rewelacyjnie! Przyznaję bez
Kuchnia w czekoladzieŚwięta bez pierników – nie ma mowy! Jeśli lubicie ekspresowe przygotowania do Świąt, ten przepis jest idealny, gdyż pierniki można jeść w dzień pieczenia, chociaż
Nerds KitchenZbliża się zima, więc zapach unoszących się świeżych pomarańczy w każdym domu będzie gościł. Postanowiłam ten owoc wykorzystać w postaci ciasta z budyniem. Smak jest bardzo
Truskawkowa Fiestatutaj pastorzy są obojga płci. Szczerze mówiąc, mnie samą średnio to obeszło, ale obawiałam się reakcji mojej Babci... Na szczęście okazała się kobietą na tyle nowoczesną, że zaakceptowała sprawę bez mrugnięcia okiem. Uff... Skandalu nie będzie. A Wy? Byliście kiedyś na ślubie, którego udzielała kobieta ...? Tymczasem mam dla Was banalnie proste ciasto z wczesnojesiennymi owocami: śliwkami i jeżynami(...)póki jeszcze można w lesie nazbierać jeżyn! A jeśli macie ochotę na jakiś inny deser ze śliwkami, koniecznie sprawdźcie, co upichciła Mirabelka ! Ciasto jogurtowe ze śliwkami i jeżynami Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm) 295 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 100 g cukru 1 łyżeczka mielonego kardamonu 2 jajka
Pożeraczka, czyli raz adobrzepieczenia 100ml oleju Do nasączenia: 110-120ml wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Krem kokosowy: 850ml mleka 1 budyń waniliowy bez cukru 120g cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 300g wiórków kokosowych 200g masła Polewa czekoladowa: 150g gorzkiej czekolady (użyłam o zawartości kakao 64%) 100g mlecznej czekolady 200g śmietanki kremówki 30% (śmietana do deserów(...)delikatnie szpatułką. Następnie na jajeczną masę przesiać przygotowaną mąkę z kakao, wymieszać szpatułką (proszę za długo nie mieszać). 4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 5. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia
Mała Cukierenka