desery bez pieczenia - 9553 przepisów (strona:152/637)

Pyszny sernik z rodzynkami na kruchym spodzie 193

Jak ja kocham serniki. Wy również? Ta kremowa serowa masa, ta puszysta miękkość. Można je robić na wiele sposobów: pieczone, na zimno, z owocami lub bez

Zofiana
Babka z szafranem i daktylami 203

umożliwia przygotowanie w nich zarówno mrożonych deserów i lodów, jak również zapewnia równomierne pieczenie potraw w tradycyjnym piekarniku i kuchenkach mikrofalowych. Doskonale przewodzą ciepło, dzięki czemu Twoje wypieki będą szybciej gotowe. Silikonowe tworzywo zapobiega przywieraniu potraw do ścianek i ułatwia ich wyjmowanie oraz pozwala na pieczenie bez wcześniejszego natłuszczania. Formy są bardzo lekkie, elastyczne – zachowują kształt nawet

Ala piecze i gotuje
Ciasto rabarbarowo-truskawkowe (bez pieczenia) 199

tego ciacha jestem baaardzo dumna. Jest przepyszne (uprzedzam, że na jednym kawałku nie poprzestaniesz), poza tym bardzo łatwe do zrobienia, no i nie trzeba go piec :)  Na pewno każdy zna najprostszy letni deser, czyli połączenie truskawek ze śmietaną, w dzieciństwie zajadałam się nim niemalże codziennie. To była inspiracja do powstania tego ciasta. Do truskawek ze śmietaną dodałam rabarbar(...)rabarbarowo-truskawkowy: 300 g rabarbaru (poza sezonem można zamienić na truskawki) 7 łyżek cukru 50 ml wody 300 g truskawek 180 g kwaśnej śmietany 2,5 torebki budyniu śmietankowego bez cukru (1 torebka = 35g)   Ganasz czekoladowy: 50 g gorzkiej czekolady 2 łyżki kwaśnej śmietany Przygotowanie: 1. W kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę. Jedną paczkę herbatników (100 g, czyli

Domowa Cookierenka Agi
CIASTO POMARAŃCZOWO-MIGDAŁOWE BEZ MĄKI 151

Tym razem dzielę się z Wami prostym przepisem na pyszne ciasto pomarańczowe bez mąki, które zadowoli wegetarian i miłośników produktów bezglutenowych. Gorąco zachęcam do wypróbowania

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Świąteczne korzenne ciasto z winną gruszką 162

Pachnące świąteczne ciasto z gruszką gotowaną w czerwonym winie w przyprawach korzennych. #ciastojakzobrazka Składniki: 1 kostka masła bez laktozy 2/3 szklanki cukru  trzcinowego lub

AZgotuj!
Rumowe kule bakaliowe! 171

Te malutkie, rumowe kule są kwintesencją świątecznego smaku. Są delikatne, oprószone zmielonymi włoskimi orzechami, a w środku pełne są rumowych rodzynek. Po prostu pyszne! Pomysłowe i

Kuchnia Pani Wiosny
Sernik czekoladowy 171

Dziś coś na miłośników czekolady. Obłędny sernik, mocno czekoladowy, przekładany ptasim mleczkiem. Polecam również: Sernik cytrynowy Sernik z jabłkami Pomarańczowy sernik z kokosową pianką Sernik z

Tradycyjna Kuchnia
Kisiel po duńsku 158

ulubionych deserów mojego C. w nowej odsłonie. Tego typu kisiel bowiem pojawił się już na blogu; tym razem jednak zrobiony jest z rabarbaru, a dodatkami są kremówka ze skyrem i orzechowa kruszonka. Skyr to taki duński serek; coś pomiędzy serkiem homogenizowanym, a jogurtem naturalnym. Tym drugim można go zastąpić bez większego uszczerbku na smaku. Deser jest boski - słodko-kwaśny(...)cukrem i gotować przez 15-20 minut bez przykrycia, aż owoce się rozpadną, a część płynu odparuje.  Dodać mąkę, dobrze wymieszać, jeszcze chwilę gotować. Ostudzić, schłodzić w lodówce. Orzechy, płatki owsiane, cukier i mąkę wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę masło, zagnieść kruszonkę. Rozłożyć ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 175 st. C. przez

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ryż zapiekany z owocami 161

pieczoną wersję tego przysmaku. Użyłam czerwonych porzeczek i śliwek z mojego ogródka, ale oczywiście możecie dodać również inne ulubione owoce. Takie danie to świetna opcja na dietetyczny deser czy lekkie śniadanie. Co więcej, nie zawiera glutenu - jest idealne dla alergików. ;) Składniki: 200 g ryżu basmati duże opakowanie budyniu waniliowego (64 g) 2 szklanki mleka 1,5 % (użyłam mleka bez(...)mleko i napęcznieje. Łączymy w większej misce z proszkiem budyniowym, miodem i olejem kokosowym.  Dodajemy szczyptę soli. Przekładamy nasz ryż do żaroodpornego naczynia. na wierzchu układamy ulubione owoce. Pieczemy przez ok. 30 minut w temp. 180 stopni C. Odstawiamy do przestygnięcia. Podajemy np. z miodem, jogurtem naturalnym, czy twarożkiem. Smacznego

Kuchnia Ellie
Ryżowo - owsiane ciasteczka z odzysku, czyli drugie życie kleiku ryżowego 173

papierem do pieczenia i nałożyć łyżką "kupki ciastkowe".   Ciastka piekłam 40 minut - dwadzieścia na termoobiegu, a kolejne dwadzieścia bez. Tu z miodem z mniszka lekarskiego i przesmażonymi truskawkami Efekt? Kleik ryżowy w tym wcieleniu urzekł mojego Męża. Już doprasza się o kolejną porcję. I gdyby nie ta mąka można by ciasteczka potraktować jako wartościowy deser dietetyczny. Podane

Kuchnia po mojemu
Babka kawowa 155

się czasami czuję jakbym prowadziła hurtownie:) Śmiejcie się ale nie łatwo jest się obyć bez rzeczy do których się przyzwyczaiło przez ponad 20 lat życia. Twarożek, kiszone ogórki mojej babci czy majonez kielecki są niezbędne do przeżycia.  A tym czasem co na deser? Babka kawowa, pyszna , wilgotna z lekkim gorzkim posmakiem kawy, idealna jednym słowem. Przepis trafiony w dziesiątkę(...)Składniki: ciasto: 120 g masła 4 jajka 180 g maślanki lub jogurtu naturalnego 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 300 g mąki pszennej 4 jajka 200 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia garść rodzynek polewa: 200 g nutelii 4 łyżki oleju  1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Wykonanie: Masło roztapiamy i przelewamy je do miski. Dodajemy cukier i miksujemy. Gdy masło utrze

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasteczka owsiane z otrębami i książka Andrzeja Polana „Doradca Smaku 3” 255

trzcinowym. Chrupiące, pachnące, pyszne i bez dodatku mąki. Podczas pieczenia cukier się karmelizuje i ciasteczka będą delikatnie karmelowe w smaku. Bardzo polecam… Przepis wykorzystałam z książki „Doradca Smaku 3” Andrzeja Polana, którą dostałam od wydawnictwa do recenzji. Książka jest ładnie wydana i zawiera osiemdziesiąt różnorodnych przepisów zebranych w trzech działach: z pieca, z patelni, z garnka. Połowa potraw(...)gotowania.   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Kilburn .     Ciasteczka owsiane z otrębami bez mąki Składniki: 160g cukru trzcinowego 50g miękkiego masła 2 jajka 120g płatków owsianych (w wersji bezglutenowej używamy płatków owsianych oznaczonych „bez glutenu,” można je dostać w sklepach ze zdrową żywnością) 50g płatków migdałowych (lub migdałów w słupkach) 3-4 łyżki

Mała Cukierenka
BRZOSKWINIOWA POKUSA 165

Pogoda dopisuje, jest słońce jest temperatura...Aż za wysoka, ale po to lato wszak żeby ciepło było ;) Na taką pogodę najlepszym deserem oczywiście serniczek na zimno

Z Majeczką w kuchni