Witajcie, pewnie większość zna typowy włoski deser pod nazwą Tiramisu. Oryginalnie składa się z biszkoptów nasączonych kawą oraz masą z serka mascarpone co niestety jest dość kaloryczne. Dlatego postanowiłam pozamieniać kilka składników by był bardziej zdrowy oraz dietetyczny - nawet biszkopty upiekłam sama :) (bez glutenu i laktozy). Jedna porcja zawiera: 356,6 kcal(...)nasączamy w kawie. Następnie wlewamy połowę kremu kawowego. Na niego przekładamy przygotowany krem czekoladowy. Wlewamy resztę kremu kawowego. Na wierzch układamy biszkopta i posypujemy odrobiną startej gorzkiej czekolady. Deser jest bardzo sycący i aromatyczny przez zawartość kawy. Smakiem bardzo przypomina oryginał. Spróbuj koniecznie! Smacznego
Health-Fit-LifeZapraszam na pyszny i aromatyczny deser. Składniki: 100 g truskawek 50 g masła 1/2 szkl mąki 2 łyżki cukru Przygotowanie: Truskawki myjemy i odcinamy szypułki. Następnie truskawki wkładamy do małych kokilek. Z mąki, masła i cukru ugniatamy kruszonkę. Posypujemy kruszonką truskawki i wkładamy je do nagrzanego piekarnika. Pieczemy nasz deser przez 15 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy
słodkie i nie tylko historie kulinarneszczytu termometru za oknem. Dziś razem z INKĄ przygotowałam dla Was genialną, mrożoną kawę. Z lodami waniliowymi i pyszną kruszonką pistacjowo – cytrynową. Taka kawa jest idealnym pomysłem na deser! Albo jeśli tak jak ja mamy kilka deserowych żołądków – to dodatkiem do ulubionego ciacha. Koniecznie spróbujcie! Ps. taka mrożona kawa INKA z lodami jest świetnym pomysłem zarówno dla dzieci
Ostra na SłodkoDzisiaj propozycja śniadaniowa. Omlet ze szparagami, wędzonym boczkiem i parmezanem. Prosty przepis na wykorzystanie zielonych szparagów i oczywiście jajek. Polecam na dobry początek dnia Składniki: 2
Oryginalny smakPyszna sałatka kalafiorowa to prosta, chrupiąca i tania przekąska, którą szczególnie polecam do wędlin i potrw z grilla, idealnie komponuje się z mięsem lub kiełbasą z
Smakowite DaniaLato to czas wszelakich ciast i deserów przygotowywanych na zimno . Bazą do takich słodkości są najczęściej twaróg, serek homogenizowany czy jogurt. W ciastach "fit" i "healthy" pojawia się mleko kokosowe. Oczywiście nie może zabraknąć też owoców, bo czymże jest letni deser bez owoców ? Dziś kuszę wspaniałym ciastem na zimno. Jest to nieco inny jogurtowiec . Mój jogurtowiec połączyłam z mlekiem kokosowym
kolorowotorcikowoPrzepyszny, letni deser, który przygotujecie w kilka chwil! Delikatna warstwa jaglana w połączeniu z orzeźwiającym musem truskawkowym i posypką z batoników zbożowych świetnie zaspokaja apetyt na słodkie. Te od Bakalland'u to ostatnio jedne z moich ulubionych, mają niemalże idealny skład. 💗 ZOBACZ NA FILMIKU, JAKIE TO PROSTE! Składniki: warstwa jaglana 150 g płatków jaglanych 4-5 łyżek ksylitolu(...)białkowej, a następnie zmiksować na gładki mus. Szklanki wypełnić do 2/3 wysokości warstwą jaglaną, a pozostałą część musem truskawkowym. Ozdobić świeżymi truskawkami i posiekanymi batonikami cukru. Tak przygotowany deser przechowujemy w lodówce. Przed podaniem schładzamy przez min. godzinę. Smacznego! 🌸 ✩✩✩ Instagram | Facebook | YouTube
Kuchnia EllieUwielbiam ten czas, gdy warzywniaki i półki sklepowe (choć ubolewam, że nie każde...) uginają się od młodziutkich warzyw i owoców. Teraz nadszedł czas bobu i
Kuchnia w czekoladzieWspominałam Wam już o paście kanapkowej, którą przygotowałam na bazie bobu. Okazała się tak smaczna, że postanowiłam poświęcić jej osobny wpis, ale prawda jest taka, że
Kuchnia w czekoladziePyszny ryżowy deser z musem truskawkowym z niewielkim dodatkiem cukru. Jeśli chcecie wiedzieć jak używać cukru, zajrzyjcie na stronę www.uczymyjakslodzic.pl . SKŁADNIKI ½ szkl. ryżu, 600 ml mleka, laska wanilii, cukier puder do smaku, 50 ml śmietany 30%, ½ szkl. zmiksowanych truskawek, kilka truskawek do dekoracji WYKONANIE Ryż zalewamy mlekiem, dodajemy ziarenka wyskrobane z laski wanilii, gotujemy na małym ogniu, często mieszając
słodki bratekwylewamy na spód i odstawiamy z powrotem do zamrażarki. N adzienie malinowe: Do pozostałego w blenderze ciasta dorzucamy maliny. Ponownie mieszamy, wylewamy maliny na wierzch jako górną warstwę naszego deseru. Pamiętajcie, że poprzednia warstwa też musi już być twarda, dzięki temu obie masy się Wam nie wymieszają i uzyskacie piękny efekt dwuwarstwowego ciasta Do dekoracji możecie użyć wszystkiego
PaleoLifeJeżeli jeszcze nie wiecie co zjeść jutro na śniadanie to może owsiankę? U mnie owsianka bardzo często pojawia się na śniadanie jednak prawie za każdym razem
Niezły MłynekOstatnio udało mi się przekonać moje dzieci do jedzenia cukini, co mnie bardzo cieszy, bo ja ją uwielbiam. Do tej pory dzieci jadły cukinię jedynie w
kuchnia doskijeść, bo później zostaną już tylko mrożone. Jeszcze lepiej jeśli uda się Wam z nich wyczarować wyśmienite dania :) Owoce dostępne tylko w lecie świetnie pasują do wszelkiego rodzaju deserów . Dlatego wzorując się na jednym z przepisów w internecie postanowiliśmy przygotować wyśmienitą tartę z truskawkami i serkiem mascarpone . Ale spokojnie… nie będziecie musieli robić kruchego ciasta… to będzie znacznie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kubki smakowe. Po ostatnich kreteńskich dakos , przyszła kolej na odrobinę słodkości. Podczas pobytu na malowniczej krecie miałem okazję próbować wielu regionalnych przysmaków. Jednym z nich był fenomenalny deser, czyli słodka i mocno orzechowa baklava . Dziś chciałbym odtworzyć te smaki w mojej kuchni. Oczywiście nie byłbym sobą, gdybym w oryginalnym przepisie czegoś nie zmienił. Klasyczna grecka baklava jest przygotowywana(...)grubość kartki papieru. Syrop do baklawy przygotowałem na aromatycznym miodzie leśnym prosto z krety oraz soku i skórki z pomarańczy. Jeśli lubicie słodkie i wyraziste desery, to dzisiejsza inspiracja jest właśnie dla Was. Przepis idealnie sprawdzi się podczas wakacyjnych spotkań i pikników . Czas przygotowania: 60 min. Składniki na formę 30 x 20 cm Koszt przygotowania
kulinarnyJa