Ostatnio na blogu było ciągle obiadowo, więc dziś dla odmiany będzie śniadaniowo i na słodko. Te babeczki śniadaniowe robi się błyskawicznie, a znikają w mgnieniu oka
kuchnia doskiKtoś właśnie wstał i jest bardzo głodny? No to na pewno nie pogardzi takim omletem :) Przygotowałam go jakiś czas temu i z przyjemnością powtórzę, bo
Kuchnia w czekoladziesię w lodówce aby był naprawdę dobry :) Serniczek ma delikatną i kremową konsystencję, wprost rozpływa się w ustach! Do wypieku użyłam cukru Królewskiego , od dawna dodaję go do słodzenia deserów czy to w postaci kryształu czy pudru. Cukier w przyzwoitych ilościach, dodany do posłodzenia domowego ciasta czy deseru jest nieszkodliwy. Wręcz nawet potrzebny aby dostarczyć nam energię potrzebną
Smakołyki Asizamrożonego szpinaku, tym razem postawiłam na świeży szpinak i kolor ciasta wyszedł jeszcze bardziej piękniejszy. Babeczki możemy nie tylko przygotować na różnego rodzaju przyjęcia, ale również będą świetnym deserem na piknik. Na łonie natury babeczki będą smakować jeszcze lepiej! Gwarantuje, że Wasza rodzinka i bliscy będą zachwyceni tym deserem. Składniki (17 babeczek): ciasto: szpinak 250 g, jajka
kulinarne odsłony patiDziś zachęcam do wypróbowania przepisu na pierś z kurczaka z kaszą kuskus i warzywami. Danie zdrowe, dietetyczne i naprawdę sycące. Idealnie nadaje się również do zabrania
kuchnia doskiLubicie chia pudding? Uwielbiam zdrowe nasionka chia , więc prawie codziennie zajadam chia pudding, dzisiaj z truskawkami. Jest to na ogół moje śniadanie , mój deser , mój zastrzyk energii po treningu. Nasiona chia zawierają sporo witamin (B3, B1, B2), minerałów ale najbardziej są znane ze względu na dużą zawartość białka i kwasów omega-3. Przepyszny chia pudding z truskawkami…Jego wykonanie
codojedzeniatruskawek i rabarbaru jest świetną bazą do deserów i ciast. Ma dość gęstą konsystencję, którą można dodatkowo zagęścić, dodając do gotowanego musu nieco mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie wody. Taki zagęszczony mus będzie idealnym nadzieniem do tarty lub tartaletek. Bez zagęszczania można wykorzystać go do wszelkiego rodzaju deserów, naleśników, a nawet... do kanapek :) Mus po zagotowaniu można przechowywać przez około
Smakołyki BerenikiPrzepyszny krem jak Rafaello! Tylko 3 składniki i dosłownie 5 minut roboty+ chłodzenie. Im dłużej krem jest w lodówce, tym robi się gęstszy. Do kanapek, ciast i deserów! Nie zaskoczę Was, jak napiszę, że jutrzejszy przepis oparty będzie właśnie na tym kremie... ;) Składniki: (na 1 słoiczek) 180 g mleczka kokosowego z puszki 100 g białej czekolady 80 g wiórek kokosowych(...)wystudzeniu przelać do słoiczka, szczelnie zamknąć i schować do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie pyszny krem Rafaello ma odpowiednią gęstość, jest świetny do kanapek, ciast i deserów! Smacznego
Nastoletnie WypiekanieDziś zapraszam na gołąbki bez zawijania w smacznym sosie pomidorowym, czyli świetną alternatywę dla tradycyjnych gołąbków. Proces ich przygotowania trwa o wiele krócej niż zrobienie gołąbków
Smakowite DaniaUwielbiam szybkie desery, w szczególności te owocowe lub serniczki w pucharkach. Dziś zapraszam Was na połączenie obu – bananowy serniczek z chia i wiśniową pokusą . Dla mnie połączenie idealne W kilka chwil można stworzyć coś naprawdę pysznego. Wiśniowa warstwa wspaniale równoważy smaki. Te kawałki wisienek… osobiście uwielbiam Spróbujcie. Miłego, słodkiego dnia Składniki: 3 pełne łyżki sera na sernik
Słodkie okruszkiKolejna propozycja na dietetyczny obiad to kotlety z kaszy jaglanej z pieczarkami. Kasza jaglana jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu i ma wiele cennych właściwości. Zawiera dużo
kuchnia doskiSzparagi owinięte nitkami makaronu i lekko zrumienione, położone na pesto z zielonego groszku i rukoli. Całość posypana uprażonymi ziarnami słonecznika i startym parmezanem. Pyszna potrawa, która
Oryginalny smakMam dziś dla Was mięsną propozycję, ale jeśli nie skorzystacie przy piątku, to przy sobocie koniecznie powinniście. Proste danie, które przygotowałam zupełnie spontanicznie okazało się bardzo
Kuchnia w czekoladzieniecodziennych ich połączeniach. Wspaniałym przewodnikiem po tej krainie jest Weronika Madejska, autorka nagradzanego bloga Natchniona.pl i bestsellerowej książki Bez glutenu. Bez wyrzeczeń. Tym razem poprowadzi Cię przez świat wegańskich deserów na każdą porę roku. Jak przygotować bezjajeczne bezy i roślinny biszkopt? Czym różni się mleko kokosowe od śmietany kokosowej? Z czego zrobić polewę czekoladową dla alergika? Jak przyrządzić wegańskie naleśniki(...)prosta w wykonaniu i nie potrzebuje być oszukiwana olejami. Tahina (masło sezamowe) to pasta sezamowa, która przywędrowała do nas z Bliskiego Wschodu. Wykonanie banalnie proste a zastosowanie znajduje w deserach, sałatkach, mięsie lub bezpośrednio na grzankach.Poniewaz zawiera sporo białka i tluszczu, jest bardzo wartosciowym pożywieniem. Ponieważ zawiera umówmy sie – te najważniejsze minerały i witaminy, podnosi to jego godność do leku
Z Kuchni Do KuchniPo długiej nieobecności wracam do Was z przepisem na pyszne dietetyczne gołąbki. Podczas tej nieobecności moja kuchnia przeszła sporą przemianę i teraz staram się gotować zdrowo
kuchnia doski