Szybki bigos z kapusty pekińskiej, kiełbasy, pieczarek i pomidorów to znakomity przepis dla zapracowanych i zabieganych osób, które nie mają czasu na gotowanie, gdyż wykonanie takiego
Smakowite DaniaDoroszkiewicz w łódzkiej Międzynarodowej Szkole Kulinarnej Ashanti . Podczas szkolenia prezentowane były poszczególne kategorie klasycznych wyrobów cukiernictwa włoskiego. Kurs był intensywny, z dużą ilością podstawowej wiedzy cukierniczej. Przygotowaliśmy aż 11 deserów włoskich w nowoczesnej odsłonie. Wszystko wyglądało wspaniale i znakomicie smakowało. Podczas szkolenia otrzymaliśmy receptury opracowane przez Michała Doroszkiewicza. Każdy posiadał dobrze wyposażone, własne stanowisko pracy. Dużo się nauczyłam i poznałam(...)orzechów laskowych i pasty orzechowej, jego smak był bardzo intensywny. Tort był bardzo kremowy i pyszny. Przygotowaliśmy również „Profiteroles”, czyli ptysie, które zanurzyliśmy w polewie czekoladowej. Nie zabrakło również deserów panna cotta i tiramisu. Przygotowaliśmy także pyszne tarty z owocami na lekkich, waniliowych kremach z dodatkiem skórki cytrynowej oraz mocno nasączone, pyszne drożdżowe baby. Do ponczowego ciasta przygotowaliśmy dwa syropy
Mała CukierenkaKolejny pomysł mojego 11-to letniego syna. Ostatnio spodobały mu się roladki :) Ale przyznaję, że znowu strzał w dziesiątkę, bo są naprawdę pyszne. Muszę przyznać, że
kuchnia doskijōm sam dołcie 15 , niech trocha ochōdnie 16 ). Biszkopty pokruszcie (nojlepi nudelkulōm 17 , zawarte we jakim bojtlu), mogecie je pomiyszać ze masłym, ale kebyjście 18 chcieli mieć jeszcze lżyjszy deser, to mogecie tyż to zrobić ze samych biszkoptōw. Na dōł tortownicy dejcie papiōr do pieczynioł, na niego wysujcie 19 te pokruszōne biszkopty. Potyn przidzie 20 trocha masy „syrnikowyj
Chop w kuchniGdy liczy się czas zawsze decyduję się na "chińszczyznę" - zarówno tę na wynos jak i domową. Dziś moja wersja kurczaka teriyaki z makaronem udon. :) Lada moment
Cooking Monstersmaków jest korzystanie z nich ile się da w sezonie, lub zamykanie w słoikach warzyw i owoców by móc z nich korzystać zimą. Dziś kolejna moja propozycja na letni deser - chrupiący czekoladowy spód, delikatna masa serowo śmietanowa i orzeźwiająca frużelina morelowa - jak to mój Mąż powiedział najlepszy deser na świecie. Spód: 150g płatków kukurydzianych 150g czekolady 100g masła Masło roztapiamy
Cynamonowe szczęścieCholesterol 0 mg Borówka w kuchni Borówki amerykańskie są doskonałe na surowo, ale możemy też wyczarować z nich pyszne desery, lody i ciasta. Na blogu znajdziecie mnóstwo różnorodnych przepisów z wykorzystaniem borówki. Co roku mam jej mnóstwo w ogródku, więc muszę ja dobrze zagospodarować 😋. Biszkoptowe ciasto z porzeczkami i borówkami Ciasto drożdżowe(...)sernik na zimno z borówką Domowe lody jogurtowo-borówkowe bez jajek Lody rabarbarowe z borówką amerykańską Jogurtowe lody z borówką amerykańską Lody z borówką amerykańską Domowe lody borówkowe Dżemowy deser z nasionkami chia Dżem z borówki amerykańskiej Koktajl z borówki amerykańskiej ------------------------------------------------------------- Letnie owocowe śniadanie Czas przygotowania: 10 minut + czas oczekiwania Proporcje dla jednej osoby Składniki: 200 g naturalnego
Kulinarne przygody Gatitynami, ale na ryneczkach można jeszcze spotkać te czerwcowe owoce (i to za cenę sporo niższą niż na początku sezonu). Proponuję wykorzystać je do delikatnego, lekkiego i pysznego deseru na zimno, co w perspektywie nadciągającej kolejnej fali upałów jest naprawdę dobrym rozwiązaniem. Zamiast truskawek możemy oczywiście użyć dostępnych obecnie malin czy borówek. Polecam! Składniki Warstwa jogurtowa 650 g pełnotłustego jogurtu(...)miskę z masą folią i wstawić do lodówki, uważając by masa nie stężała. Tężejącą masę wylać na stężoną masę jogurtową. Przykryć i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Przygotowany deser wyciągnąć na półmisek, można też udekorować truskawkami. Przechowywać w lodówce
Słodkie inspiracjeDzisiaj mam dla Was przepis na szybki, pyszny i lekki deser. Do jego wykonania potrzebujemy zaledwie 4 składników. Możemy go przygotować z dowolnych owoców zarówno świeżych jak i mrożonych. Przyznam szczerze, że do deseru z nasion chia bardzo długo się przekonywałam a jak się okazało niepotrzebnie. Składniki: puszka mleka kokosowego 400 ml 200 ml mleka krowiego 2% 4 łyżki
Krakowskie smaki Anitakie desery, które szczególnie kojarzą mi się z latem. Należą do nich oczywiście lody, rurki z kremem oraz gofry. Przepisy na rurki z kremem (przepis) i lody (przepis) są już od jakiegoś czasu na blogu, a dziś przyszedł czas na gofry. Od jakiegoś czasu mam w swojej kuchni gofrownicę i testuję różne możliwości jej wykorzystania. Poniżej
wegujemykrakowskich kawiarni. Byłam z tego wypieku bardzo dumna, bo wbrew pozorom, nie jest łatwo upiec idealne bezowe ciasto – z zewnątrz chrupkie, zaś w środku lekko ciągnące. Dzisiejszy deser, a w zasadzie mini deser, mini torcik Pavlovej, to niezwykle lekka, letnia propozycja. Specjalnie przygotowałam takie maleńkie porcje, aby poczęstowany gość nie zasłodził się, co zazwyczaj ma miejsce przy tego rodzaju
Raj dla PodniebieniaUpiekłam w tym tygodniu dwa ciasta z jagodami. Zdecydowanym faworytem pozostaje ciasto z jeżynami, czyli sen nocy letniej. Przepis podawałam dwa lata temu TUTAJ. Ciasto jest
dolcevitainmykitchenBardzo smaczny dodatek do kanapek. SKŁADNIKI 1 kg małych pieczarek Kąpiel wodna 2 l wody łyżka soli 2 łyki octu Zalewa 3 szklanki wody Szklanka octu
RAROSSABruschetta z pomidorami to ulubiona przystawka nie tylko Włochów, to idealny przysmak na upalne dni gdy mamy nie mamy czasu i ochoty na gotowanie. Szybka, prosta
Smakowite DaniaWitajcie Kochani po długiej przerwie. Dawno nie zamieszczałam nowych przepisów. Dawno nie było u mnie smacznych propozycji na różne okazje: obiady, kolacje, czy też desery. Dlaczego mnie nie było? Sprawy rodzinne, domowe i osobiste wzięły górę nad wszystkim. W tym czasie po prostu byłam gospodynią domową, jak każda kobieta. Robiłam wszystkie przetwory do spiżarni, które są zamieszczone na blogu(...)się blogowaniu. Przede mną jeszcze mój urlop i wyjazd na nasze wakacje. Ale to za chwilę... Póki co, mam jeszcze coś dla Was, może jakaś propozycja na śniadanie, deser, czy kolację przypadnie Wam do smaku... Na zakończenie sezonu truskawkowego zrobiłam ulubiony koktajl moich wnuczek. Ale przyznam, że my, dorośli też go bardzo lubimy. Taki koktajl to Nr jeden
Kuchnia u Krysi